Tulipalojen ympäristövaikutukset

Translated title of the contribution: Environmental effects of fires

Kati Tillander, Johan Mangs, Tuomas Paloposki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin tulipalojen ympäristövaikutuksia Suomessa. Tutkimuksessa arvioitiin tulipaloista aiheutuvien haitallisten päästöjen vuotuiset kokonaismäärät ja vertailtiin niitä muista lähteistä aiheutuviin päästöihin. Tulipaloista aiheutuvia paikallisia ympäristövaikutuksia ei käsitelty. Tehtyjen laskelmien perusteella vaikuttaa siltä, että kokonaispäästöihin verrattuna suhteellisesti merkittävimmät tulipaloista aiheutuvat päästöt ovat dioksiinien ja furaanien päästöt, hiukkaspäästöt ja polyaromaattisten yhdisteiden päästöt. Tulipaloista aiheutuvien päästöjen osuus dioksiinien ja furaanien kokonaispäästöistä oli laskelmien mukaan n. 10 %. Hiukkasten ja polyaromaattisten yhdisteiden osalta oli tulipaloista aiheutuvien päästöjen osuus kokonaispäästöistä muutaman prosentin luokkaa. Polyaromaattiset yhdisteet sekä dioksiinit ja furaanit kertyvät ainakin jossain määrin palokohteen seinä- ja kattopinnoille sekä irtaimistoon, mistä ne saattavat kulkeutua ympäristöön sammutusjätevesien mukana tai jälkivahinkojen torjuntaan liittyvien siivoustoimenpiteiden seurauksena. Sammutukseen ja jälkisiivoukseen liittyvät ympäristö- ja työsuojelunäkökohdat sekä sammutusjätevesien ja siivousjätteen hävittämistavan valinta saattavat jatkossa edellyttää tarkempia tutkimuksia tulipaloissa syntyvistä yhdisteistä ja niiden siivouskeinoista. Saadut tulokset ovat samansuuntaisia kuin aiemmissa ulkomaisissa tutkimuksissa esitetyt. Tuloksiin liittyy kuitenkin merkittävästi epävarmuutta. Erityisen vaikeaa oli arvioida luotettavasti tulipaloissa vuosittain tuhoutuvan materiaalin määrä. Tämä ongelma koskee kaikkia paloja, niin rakennus-, maasto- kuin liikennevälinepalojakin. Rakennuspaloissa oli ongelmana myös se, että eri materiaalien määristä rakennuksissa voitiin tehdä vain karkeita arvioita.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages94
ISBN (Electronic)951-38-6504-5
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2266
ISSN1235-0605

Fingerprint

silt

Keywords

  • fire hazards
  • environmental impacts
  • environmental risks
  • hazardous emissions
  • dibenzodioxins
  • debenzofuranas
  • particulates
  • polyaromatic compounds
  • PAH
  • deposition

Cite this

Tillander, K., Mangs, J., & Paloposki, T. (2004). Tulipalojen ympäristövaikutukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2266
Tillander, Kati ; Mangs, Johan ; Paloposki, Tuomas. / Tulipalojen ympäristövaikutukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 94 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2266).
@book{1e0a2dd2b1804211a0c1899a8a190b5f,
title = "Tulipalojen ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa tarkasteltiin tulipalojen ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksia Suomessa. Tutkimuksessa arvioitiin tulipaloista aiheutuvien haitallisten p{\"a}{\"a}st{\"o}jen vuotuiset kokonaism{\"a}{\"a}r{\"a}t ja vertailtiin niit{\"a} muista l{\"a}hteist{\"a} aiheutuviin p{\"a}{\"a}st{\"o}ihin. Tulipaloista aiheutuvia paikallisia ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksia ei k{\"a}sitelty. Tehtyjen laskelmien perusteella vaikuttaa silt{\"a}, ett{\"a} kokonaisp{\"a}{\"a}st{\"o}ihin verrattuna suhteellisesti merkitt{\"a}vimm{\"a}t tulipaloista aiheutuvat p{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat dioksiinien ja furaanien p{\"a}{\"a}st{\"o}t, hiukkasp{\"a}{\"a}st{\"o}t ja polyaromaattisten yhdisteiden p{\"a}{\"a}st{\"o}t. Tulipaloista aiheutuvien p{\"a}{\"a}st{\"o}jen osuus dioksiinien ja furaanien kokonaisp{\"a}{\"a}st{\"o}ist{\"a} oli laskelmien mukaan n. 10 {\%}. Hiukkasten ja polyaromaattisten yhdisteiden osalta oli tulipaloista aiheutuvien p{\"a}{\"a}st{\"o}jen osuus kokonaisp{\"a}{\"a}st{\"o}ist{\"a} muutaman prosentin luokkaa. Polyaromaattiset yhdisteet sek{\"a} dioksiinit ja furaanit kertyv{\"a}t ainakin jossain m{\"a}{\"a}rin palokohteen sein{\"a}- ja kattopinnoille sek{\"a} irtaimistoon, mist{\"a} ne saattavat kulkeutua ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n sammutusj{\"a}tevesien mukana tai j{\"a}lkivahinkojen torjuntaan liittyvien siivoustoimenpiteiden seurauksena. Sammutukseen ja j{\"a}lkisiivoukseen liittyv{\"a}t ymp{\"a}rist{\"o}- ja ty{\"o}suojelun{\"a}k{\"o}kohdat sek{\"a} sammutusj{\"a}tevesien ja siivousj{\"a}tteen h{\"a}vitt{\"a}mistavan valinta saattavat jatkossa edellytt{\"a}{\"a} tarkempia tutkimuksia tulipaloissa syntyvist{\"a} yhdisteist{\"a} ja niiden siivouskeinoista. Saadut tulokset ovat samansuuntaisia kuin aiemmissa ulkomaisissa tutkimuksissa esitetyt. Tuloksiin liittyy kuitenkin merkitt{\"a}v{\"a}sti ep{\"a}varmuutta. Erityisen vaikeaa oli arvioida luotettavasti tulipaloissa vuosittain tuhoutuvan materiaalin m{\"a}{\"a}r{\"a}. T{\"a}m{\"a} ongelma koskee kaikkia paloja, niin rakennus-, maasto- kuin liikennev{\"a}linepalojakin. Rakennuspaloissa oli ongelmana my{\"o}s se, ett{\"a} eri materiaalien m{\"a}{\"a}rist{\"a} rakennuksissa voitiin tehd{\"a} vain karkeita arvioita.",
keywords = "fire hazards, environmental impacts, environmental risks, hazardous emissions, dibenzodioxins, debenzofuranas, particulates, polyaromatic compounds, PAH, deposition",
author = "Kati Tillander and Johan Mangs and Tuomas Paloposki",
year = "2004",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2266",
address = "Finland",

}

Tillander, K, Mangs, J & Paloposki, T 2004, Tulipalojen ympäristövaikutukset. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2266, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tulipalojen ympäristövaikutukset. / Tillander, Kati; Mangs, Johan; Paloposki, Tuomas.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 94 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2266).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tulipalojen ympäristövaikutukset

AU - Tillander, Kati

AU - Mangs, Johan

AU - Paloposki, Tuomas

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin tulipalojen ympäristövaikutuksia Suomessa. Tutkimuksessa arvioitiin tulipaloista aiheutuvien haitallisten päästöjen vuotuiset kokonaismäärät ja vertailtiin niitä muista lähteistä aiheutuviin päästöihin. Tulipaloista aiheutuvia paikallisia ympäristövaikutuksia ei käsitelty. Tehtyjen laskelmien perusteella vaikuttaa siltä, että kokonaispäästöihin verrattuna suhteellisesti merkittävimmät tulipaloista aiheutuvat päästöt ovat dioksiinien ja furaanien päästöt, hiukkaspäästöt ja polyaromaattisten yhdisteiden päästöt. Tulipaloista aiheutuvien päästöjen osuus dioksiinien ja furaanien kokonaispäästöistä oli laskelmien mukaan n. 10 %. Hiukkasten ja polyaromaattisten yhdisteiden osalta oli tulipaloista aiheutuvien päästöjen osuus kokonaispäästöistä muutaman prosentin luokkaa. Polyaromaattiset yhdisteet sekä dioksiinit ja furaanit kertyvät ainakin jossain määrin palokohteen seinä- ja kattopinnoille sekä irtaimistoon, mistä ne saattavat kulkeutua ympäristöön sammutusjätevesien mukana tai jälkivahinkojen torjuntaan liittyvien siivoustoimenpiteiden seurauksena. Sammutukseen ja jälkisiivoukseen liittyvät ympäristö- ja työsuojelunäkökohdat sekä sammutusjätevesien ja siivousjätteen hävittämistavan valinta saattavat jatkossa edellyttää tarkempia tutkimuksia tulipaloissa syntyvistä yhdisteistä ja niiden siivouskeinoista. Saadut tulokset ovat samansuuntaisia kuin aiemmissa ulkomaisissa tutkimuksissa esitetyt. Tuloksiin liittyy kuitenkin merkittävästi epävarmuutta. Erityisen vaikeaa oli arvioida luotettavasti tulipaloissa vuosittain tuhoutuvan materiaalin määrä. Tämä ongelma koskee kaikkia paloja, niin rakennus-, maasto- kuin liikennevälinepalojakin. Rakennuspaloissa oli ongelmana myös se, että eri materiaalien määristä rakennuksissa voitiin tehdä vain karkeita arvioita.

AB - Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin tulipalojen ympäristövaikutuksia Suomessa. Tutkimuksessa arvioitiin tulipaloista aiheutuvien haitallisten päästöjen vuotuiset kokonaismäärät ja vertailtiin niitä muista lähteistä aiheutuviin päästöihin. Tulipaloista aiheutuvia paikallisia ympäristövaikutuksia ei käsitelty. Tehtyjen laskelmien perusteella vaikuttaa siltä, että kokonaispäästöihin verrattuna suhteellisesti merkittävimmät tulipaloista aiheutuvat päästöt ovat dioksiinien ja furaanien päästöt, hiukkaspäästöt ja polyaromaattisten yhdisteiden päästöt. Tulipaloista aiheutuvien päästöjen osuus dioksiinien ja furaanien kokonaispäästöistä oli laskelmien mukaan n. 10 %. Hiukkasten ja polyaromaattisten yhdisteiden osalta oli tulipaloista aiheutuvien päästöjen osuus kokonaispäästöistä muutaman prosentin luokkaa. Polyaromaattiset yhdisteet sekä dioksiinit ja furaanit kertyvät ainakin jossain määrin palokohteen seinä- ja kattopinnoille sekä irtaimistoon, mistä ne saattavat kulkeutua ympäristöön sammutusjätevesien mukana tai jälkivahinkojen torjuntaan liittyvien siivoustoimenpiteiden seurauksena. Sammutukseen ja jälkisiivoukseen liittyvät ympäristö- ja työsuojelunäkökohdat sekä sammutusjätevesien ja siivousjätteen hävittämistavan valinta saattavat jatkossa edellyttää tarkempia tutkimuksia tulipaloissa syntyvistä yhdisteistä ja niiden siivouskeinoista. Saadut tulokset ovat samansuuntaisia kuin aiemmissa ulkomaisissa tutkimuksissa esitetyt. Tuloksiin liittyy kuitenkin merkittävästi epävarmuutta. Erityisen vaikeaa oli arvioida luotettavasti tulipaloissa vuosittain tuhoutuvan materiaalin määrä. Tämä ongelma koskee kaikkia paloja, niin rakennus-, maasto- kuin liikennevälinepalojakin. Rakennuspaloissa oli ongelmana myös se, että eri materiaalien määristä rakennuksissa voitiin tehdä vain karkeita arvioita.

KW - fire hazards

KW - environmental impacts

KW - environmental risks

KW - hazardous emissions

KW - dibenzodioxins

KW - debenzofuranas

KW - particulates

KW - polyaromatic compounds

KW - PAH

KW - deposition

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Tulipalojen ympäristövaikutukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tillander K, Mangs J, Paloposki T. Tulipalojen ympäristövaikutukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 94 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2266).