Ympäristöystävällinen puuntyöstö

Translated title of the contribution: Environmentally friendly cutting of wood

Pasi Hemmilä, Arto Usenius, Irma Welling, Tapani Ollila, Sari Rautio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Puuta työstettäessä pölyn ja melun määrä riippuu käytettävistä työstöparametreista ja työstettävästä materiaalista.Muuttamalla ja valitsemalla kullekin terätyypille ja työstettävälle materiaalille sopivat työstöparametrit voidaan vähentää työstössä syntyvän melun ja pölyn määrää. Työstössä syntyvän pölyn määrään vaikutti tehdyissä kokeissa eniten käytetty materiaali, kierrosnopeuden kasvattaminen lisäsi syntyvän pölyn määrää, syöttösuunnalla oli vaikutusta syntyvän pölyn määrään vain spiraalijyrsimellä mäntyä työstettäessä.Keskimääräisen lastunpaksuuden kasvattaminen pienensi pölypäästöä MDF:n ja männyn työstössä.Melua mitattaessa tuloksien hajonta oli melko suuri etenkin männyn työstössä johtuen puuaineen epähomogeenisuudesta. Kaikilla terätyypeillä ja materiaaleilla vastasyötössä A-painotettu melutaso oli myötäsyöttöä hiljaisempi.Tylsällä terällä ajettaessa syöttösuunnan vaikutus oli vielä voimakkaampi kuin terävillä terillä.Melutaso kasvoi pyörimisnopeuden tai syöttönopeuden kasvaessa.Teroituskulman vaikutus oli voimakkaampaa myötäsyötöllä kuin vastasyötöllä.Molemmilla työstösuunnilla pienimmät melutasot saavutetaan teroituskulmalla 35° ja maksimi melutaso teroituskulmalla 55°-65°.Pyörimisnopeus oli ajoparametreista ainoa, jonka kasvattaminen lisäsi sekä syntyvän pölyn että melun määrää.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Electronic)951-38-5034-X
ISBN (Print)951-38-5033-1
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
Volume849
ISSN1235-0613

Fingerprint

medium density fiberboards

Keywords

  • woodworking
  • timber
  • NC-milling
  • wood milling machines
  • noise reduction
  • dust exhaust machines
  • safety
  • MDF
  • particle size
  • machining

Cite this

Hemmilä, P., Usenius, A., Welling, I., Ollila, T., & Rautio, S. (2001). Ympäristöystävällinen puuntyöstö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol.. 849
Hemmilä, Pasi ; Usenius, Arto ; Welling, Irma ; Ollila, Tapani ; Rautio, Sari. / Ympäristöystävällinen puuntyöstö. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 104 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 849).
@book{ba81635545404e2091145ae44cbba970,
title = "Ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llinen puunty{\"o}st{\"o}",
abstract = "Puuta ty{\"o}stett{\"a}ess{\"a} p{\"o}lyn ja melun m{\"a}{\"a}r{\"a} riippuu k{\"a}ytett{\"a}vist{\"a} ty{\"o}st{\"o}parametreista ja ty{\"o}stett{\"a}v{\"a}st{\"a} materiaalista.Muuttamalla ja valitsemalla kullekin ter{\"a}tyypille ja ty{\"o}stett{\"a}v{\"a}lle materiaalille sopivat ty{\"o}st{\"o}parametrit voidaan v{\"a}hent{\"a}{\"a} ty{\"o}st{\"o}ss{\"a} syntyv{\"a}n melun ja p{\"o}lyn m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}. Ty{\"o}st{\"o}ss{\"a} syntyv{\"a}n p{\"o}lyn m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}n vaikutti tehdyiss{\"a} kokeissa eniten k{\"a}ytetty materiaali, kierrosnopeuden kasvattaminen lis{\"a}si syntyv{\"a}n p{\"o}lyn m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}, sy{\"o}tt{\"o}suunnalla oli vaikutusta syntyv{\"a}n p{\"o}lyn m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}n vain spiraalijyrsimell{\"a} m{\"a}nty{\"a} ty{\"o}stett{\"a}ess{\"a}.Keskim{\"a}{\"a}r{\"a}isen lastunpaksuuden kasvattaminen pienensi p{\"o}lyp{\"a}{\"a}st{\"o}{\"a} MDF:n ja m{\"a}nnyn ty{\"o}st{\"o}ss{\"a}.Melua mitattaessa tuloksien hajonta oli melko suuri etenkin m{\"a}nnyn ty{\"o}st{\"o}ss{\"a} johtuen puuaineen ep{\"a}homogeenisuudesta. Kaikilla ter{\"a}tyypeill{\"a} ja materiaaleilla vastasy{\"o}t{\"o}ss{\"a} A-painotettu melutaso oli my{\"o}t{\"a}sy{\"o}tt{\"o}{\"a} hiljaisempi.Tyls{\"a}ll{\"a} ter{\"a}ll{\"a} ajettaessa sy{\"o}tt{\"o}suunnan vaikutus oli viel{\"a} voimakkaampi kuin ter{\"a}vill{\"a} terill{\"a}.Melutaso kasvoi py{\"o}rimisnopeuden tai sy{\"o}tt{\"o}nopeuden kasvaessa.Teroituskulman vaikutus oli voimakkaampaa my{\"o}t{\"a}sy{\"o}t{\"o}ll{\"a} kuin vastasy{\"o}t{\"o}ll{\"a}.Molemmilla ty{\"o}st{\"o}suunnilla pienimm{\"a}t melutasot saavutetaan teroituskulmalla 35° ja maksimi melutaso teroituskulmalla 55°-65°.Py{\"o}rimisnopeus oli ajoparametreista ainoa, jonka kasvattaminen lis{\"a}si sek{\"a} syntyv{\"a}n p{\"o}lyn ett{\"a} melun m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}.",
keywords = "woodworking, timber, NC-milling, wood milling machines, noise reduction, dust exhaust machines, safety, MDF, particle size, machining",
author = "Pasi Hemmil{\"a} and Arto Usenius and Irma Welling and Tapani Ollila and Sari Rautio",
note = "Project code: R0SU00018",
year = "2001",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5033-1",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Hemmilä, P, Usenius, A, Welling, I, Ollila, T & Rautio, S 2001, Ympäristöystävällinen puuntyöstö. VTT Julkaisuja - Publikationer, vol. 849, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ympäristöystävällinen puuntyöstö. / Hemmilä, Pasi; Usenius, Arto; Welling, Irma; Ollila, Tapani; Rautio, Sari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 104 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 849).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ympäristöystävällinen puuntyöstö

AU - Hemmilä, Pasi

AU - Usenius, Arto

AU - Welling, Irma

AU - Ollila, Tapani

AU - Rautio, Sari

N1 - Project code: R0SU00018

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Puuta työstettäessä pölyn ja melun määrä riippuu käytettävistä työstöparametreista ja työstettävästä materiaalista.Muuttamalla ja valitsemalla kullekin terätyypille ja työstettävälle materiaalille sopivat työstöparametrit voidaan vähentää työstössä syntyvän melun ja pölyn määrää. Työstössä syntyvän pölyn määrään vaikutti tehdyissä kokeissa eniten käytetty materiaali, kierrosnopeuden kasvattaminen lisäsi syntyvän pölyn määrää, syöttösuunnalla oli vaikutusta syntyvän pölyn määrään vain spiraalijyrsimellä mäntyä työstettäessä.Keskimääräisen lastunpaksuuden kasvattaminen pienensi pölypäästöä MDF:n ja männyn työstössä.Melua mitattaessa tuloksien hajonta oli melko suuri etenkin männyn työstössä johtuen puuaineen epähomogeenisuudesta. Kaikilla terätyypeillä ja materiaaleilla vastasyötössä A-painotettu melutaso oli myötäsyöttöä hiljaisempi.Tylsällä terällä ajettaessa syöttösuunnan vaikutus oli vielä voimakkaampi kuin terävillä terillä.Melutaso kasvoi pyörimisnopeuden tai syöttönopeuden kasvaessa.Teroituskulman vaikutus oli voimakkaampaa myötäsyötöllä kuin vastasyötöllä.Molemmilla työstösuunnilla pienimmät melutasot saavutetaan teroituskulmalla 35° ja maksimi melutaso teroituskulmalla 55°-65°.Pyörimisnopeus oli ajoparametreista ainoa, jonka kasvattaminen lisäsi sekä syntyvän pölyn että melun määrää.

AB - Puuta työstettäessä pölyn ja melun määrä riippuu käytettävistä työstöparametreista ja työstettävästä materiaalista.Muuttamalla ja valitsemalla kullekin terätyypille ja työstettävälle materiaalille sopivat työstöparametrit voidaan vähentää työstössä syntyvän melun ja pölyn määrää. Työstössä syntyvän pölyn määrään vaikutti tehdyissä kokeissa eniten käytetty materiaali, kierrosnopeuden kasvattaminen lisäsi syntyvän pölyn määrää, syöttösuunnalla oli vaikutusta syntyvän pölyn määrään vain spiraalijyrsimellä mäntyä työstettäessä.Keskimääräisen lastunpaksuuden kasvattaminen pienensi pölypäästöä MDF:n ja männyn työstössä.Melua mitattaessa tuloksien hajonta oli melko suuri etenkin männyn työstössä johtuen puuaineen epähomogeenisuudesta. Kaikilla terätyypeillä ja materiaaleilla vastasyötössä A-painotettu melutaso oli myötäsyöttöä hiljaisempi.Tylsällä terällä ajettaessa syöttösuunnan vaikutus oli vielä voimakkaampi kuin terävillä terillä.Melutaso kasvoi pyörimisnopeuden tai syöttönopeuden kasvaessa.Teroituskulman vaikutus oli voimakkaampaa myötäsyötöllä kuin vastasyötöllä.Molemmilla työstösuunnilla pienimmät melutasot saavutetaan teroituskulmalla 35° ja maksimi melutaso teroituskulmalla 55°-65°.Pyörimisnopeus oli ajoparametreista ainoa, jonka kasvattaminen lisäsi sekä syntyvän pölyn että melun määrää.

KW - woodworking

KW - timber

KW - NC-milling

KW - wood milling machines

KW - noise reduction

KW - dust exhaust machines

KW - safety

KW - MDF

KW - particle size

KW - machining

M3 - Report

SN - 951-38-5033-1

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

BT - Ympäristöystävällinen puuntyöstö

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hemmilä P, Usenius A, Welling I, Ollila T, Rautio S. Ympäristöystävällinen puuntyöstö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 104 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 849).