Eri kunnossapitostrategioiden vertailu systeemidynaamisten mallien avulla

Tero Jokinen, Jean-Peter Ylén

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Tässä työssä esitellään systeemidynamiikkamalli geneerisen prosessilaitoksen kunnossapitostrategioiden simulointiin ja arviointiin. Malli kuvaa kunnossapitojärjestelmän toimintaa ja sen vuorovaikutuksia organisaation muiden osien kanssa. Mallissa kunnossapitojärjestelmä käsittää kunnossapidon suunnittelun ja toteutuksen, kunnossapitotyövoiman sekä työntekijöiden koulutuksen ja varaosavaraston hallinnan. Sen toiminnalla on merkittävä vaikutus laitteiston käytettävyyteen, toiminta-asteeseen sekä lopputuotteen laatuun. Lisäksi malli ottaa huomioon vikaantumisista aiheutuvat odottamattomat tuotantokatkokset ja toimitushäiriöt. Malli kertoo yksinkertaistetusti myös yrityksen tulos- ja kustannuslaskelmia rajoittuen kunnossapidon näkökulmaan. Mallissa kunnossapitotoiminta kohdistuu viiteen eri laitesegmenttiin, joilla kaikilla on oma merkityksensä prosessilaitoksen toiminnassa. Mallin avulla pyritään selvittämään kunnossapidon roolia ja olennaisimpien vuorovaikutusten merkitystä koko organisaation toiminnassa, mikä auttaa asettamaan kunnossapidolle kokonaisuuden kannalta järkeviä tavoitteita ja suunnittelemaan strategioita niiden saavuttamiseksi. Mallin parametrit on viritetty oikealla datalla, mutta ei erityisesti vastaamaan mitään yksittäistä laitosta. Mallilla simuloitiin erilaisia yksinkertaistettuja kunnossapitostrategioita. Strategioita arvioitiin tulos- ja kustannuslaskelmien perusteella. Lisäksi strategioille tehtiin herkkyysanalyysejä mallinnuksessa tehtyjen oletusten epävarmuuden suhteen.
Original languageFinnish
Title of host publicationAutomaatio07
Subtitle of host publicationCD
Place of PublicationHelsinki, Finland
Number of pages6
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventAutomaatio07 - Helsinki, Finland
Duration: 27 Mar 200728 Mar 2007

Publication series

SeriesSuomen automaatioseura. Julkaisusarja
Number34

Conference

ConferenceAutomaatio07
CountryFinland
CityHelsinki
Period27/03/0728/03/07

Keywords

  • System dynamics
  • maintenance strategy
  • simulation

Cite this

Jokinen, T., & Ylén, J-P. (2007). Eri kunnossapitostrategioiden vertailu systeemidynaamisten mallien avulla. In Automaatio07: CD Helsinki, Finland. Suomen automaatioseura. Julkaisusarja, No. 34
Jokinen, Tero ; Ylén, Jean-Peter. / Eri kunnossapitostrategioiden vertailu systeemidynaamisten mallien avulla. Automaatio07: CD. Helsinki, Finland, 2007. (Suomen automaatioseura. Julkaisusarja; No. 34).
@inproceedings{597c17d3fb9140b8948854919458ce51,
title = "Eri kunnossapitostrategioiden vertailu systeemidynaamisten mallien avulla",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} esitell{\"a}{\"a}n systeemidynamiikkamalli geneerisen prosessilaitoksen kunnossapitostrategioiden simulointiin ja arviointiin. Malli kuvaa kunnossapitoj{\"a}rjestelm{\"a}n toimintaa ja sen vuorovaikutuksia organisaation muiden osien kanssa. Mallissa kunnossapitoj{\"a}rjestelm{\"a} k{\"a}sitt{\"a}{\"a} kunnossapidon suunnittelun ja toteutuksen, kunnossapitoty{\"o}voiman sek{\"a} ty{\"o}ntekij{\"o}iden koulutuksen ja varaosavaraston hallinnan. Sen toiminnalla on merkitt{\"a}v{\"a} vaikutus laitteiston k{\"a}ytett{\"a}vyyteen, toiminta-asteeseen sek{\"a} lopputuotteen laatuun. Lis{\"a}ksi malli ottaa huomioon vikaantumisista aiheutuvat odottamattomat tuotantokatkokset ja toimitush{\"a}iri{\"o}t. Malli kertoo yksinkertaistetusti my{\"o}s yrityksen tulos- ja kustannuslaskelmia rajoittuen kunnossapidon n{\"a}k{\"o}kulmaan. Mallissa kunnossapitotoiminta kohdistuu viiteen eri laitesegmenttiin, joilla kaikilla on oma merkityksens{\"a} prosessilaitoksen toiminnassa. Mallin avulla pyrit{\"a}{\"a}n selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n kunnossapidon roolia ja olennaisimpien vuorovaikutusten merkityst{\"a} koko organisaation toiminnassa, mik{\"a} auttaa asettamaan kunnossapidolle kokonaisuuden kannalta j{\"a}rkevi{\"a} tavoitteita ja suunnittelemaan strategioita niiden saavuttamiseksi. Mallin parametrit on viritetty oikealla datalla, mutta ei erityisesti vastaamaan mit{\"a}{\"a}n yksitt{\"a}ist{\"a} laitosta. Mallilla simuloitiin erilaisia yksinkertaistettuja kunnossapitostrategioita. Strategioita arvioitiin tulos- ja kustannuslaskelmien perusteella. Lis{\"a}ksi strategioille tehtiin herkkyysanalyysej{\"a} mallinnuksessa tehtyjen oletusten ep{\"a}varmuuden suhteen.",
keywords = "System dynamics, maintenance strategy, simulation",
author = "Tero Jokinen and Jean-Peter Yl{\'e}n",
note = "Projektin nimi: Prod2010 Project code: 732",
year = "2007",
language = "Finnish",
isbn = "978-3-901608-32-2",
series = "Suomen automaatioseura. Julkaisusarja",
number = "34",
booktitle = "Automaatio07",

}

Jokinen, T & Ylén, J-P 2007, Eri kunnossapitostrategioiden vertailu systeemidynaamisten mallien avulla. in Automaatio07: CD. Helsinki, Finland, Suomen automaatioseura. Julkaisusarja, no. 34, Automaatio07, Helsinki, Finland, 27/03/07.

Eri kunnossapitostrategioiden vertailu systeemidynaamisten mallien avulla. / Jokinen, Tero; Ylén, Jean-Peter.

Automaatio07: CD. Helsinki, Finland, 2007. (Suomen automaatioseura. Julkaisusarja; No. 34).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Eri kunnossapitostrategioiden vertailu systeemidynaamisten mallien avulla

AU - Jokinen, Tero

AU - Ylén, Jean-Peter

N1 - Projektin nimi: Prod2010 Project code: 732

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Tässä työssä esitellään systeemidynamiikkamalli geneerisen prosessilaitoksen kunnossapitostrategioiden simulointiin ja arviointiin. Malli kuvaa kunnossapitojärjestelmän toimintaa ja sen vuorovaikutuksia organisaation muiden osien kanssa. Mallissa kunnossapitojärjestelmä käsittää kunnossapidon suunnittelun ja toteutuksen, kunnossapitotyövoiman sekä työntekijöiden koulutuksen ja varaosavaraston hallinnan. Sen toiminnalla on merkittävä vaikutus laitteiston käytettävyyteen, toiminta-asteeseen sekä lopputuotteen laatuun. Lisäksi malli ottaa huomioon vikaantumisista aiheutuvat odottamattomat tuotantokatkokset ja toimitushäiriöt. Malli kertoo yksinkertaistetusti myös yrityksen tulos- ja kustannuslaskelmia rajoittuen kunnossapidon näkökulmaan. Mallissa kunnossapitotoiminta kohdistuu viiteen eri laitesegmenttiin, joilla kaikilla on oma merkityksensä prosessilaitoksen toiminnassa. Mallin avulla pyritään selvittämään kunnossapidon roolia ja olennaisimpien vuorovaikutusten merkitystä koko organisaation toiminnassa, mikä auttaa asettamaan kunnossapidolle kokonaisuuden kannalta järkeviä tavoitteita ja suunnittelemaan strategioita niiden saavuttamiseksi. Mallin parametrit on viritetty oikealla datalla, mutta ei erityisesti vastaamaan mitään yksittäistä laitosta. Mallilla simuloitiin erilaisia yksinkertaistettuja kunnossapitostrategioita. Strategioita arvioitiin tulos- ja kustannuslaskelmien perusteella. Lisäksi strategioille tehtiin herkkyysanalyysejä mallinnuksessa tehtyjen oletusten epävarmuuden suhteen.

AB - Tässä työssä esitellään systeemidynamiikkamalli geneerisen prosessilaitoksen kunnossapitostrategioiden simulointiin ja arviointiin. Malli kuvaa kunnossapitojärjestelmän toimintaa ja sen vuorovaikutuksia organisaation muiden osien kanssa. Mallissa kunnossapitojärjestelmä käsittää kunnossapidon suunnittelun ja toteutuksen, kunnossapitotyövoiman sekä työntekijöiden koulutuksen ja varaosavaraston hallinnan. Sen toiminnalla on merkittävä vaikutus laitteiston käytettävyyteen, toiminta-asteeseen sekä lopputuotteen laatuun. Lisäksi malli ottaa huomioon vikaantumisista aiheutuvat odottamattomat tuotantokatkokset ja toimitushäiriöt. Malli kertoo yksinkertaistetusti myös yrityksen tulos- ja kustannuslaskelmia rajoittuen kunnossapidon näkökulmaan. Mallissa kunnossapitotoiminta kohdistuu viiteen eri laitesegmenttiin, joilla kaikilla on oma merkityksensä prosessilaitoksen toiminnassa. Mallin avulla pyritään selvittämään kunnossapidon roolia ja olennaisimpien vuorovaikutusten merkitystä koko organisaation toiminnassa, mikä auttaa asettamaan kunnossapidolle kokonaisuuden kannalta järkeviä tavoitteita ja suunnittelemaan strategioita niiden saavuttamiseksi. Mallin parametrit on viritetty oikealla datalla, mutta ei erityisesti vastaamaan mitään yksittäistä laitosta. Mallilla simuloitiin erilaisia yksinkertaistettuja kunnossapitostrategioita. Strategioita arvioitiin tulos- ja kustannuslaskelmien perusteella. Lisäksi strategioille tehtiin herkkyysanalyysejä mallinnuksessa tehtyjen oletusten epävarmuuden suhteen.

KW - System dynamics

KW - maintenance strategy

KW - simulation

M3 - Conference article in proceedings

SN - 978-3-901608-32-2

T3 - Suomen automaatioseura. Julkaisusarja

BT - Automaatio07

CY - Helsinki, Finland

ER -

Jokinen T, Ylén J-P. Eri kunnossapitostrategioiden vertailu systeemidynaamisten mallien avulla. In Automaatio07: CD. Helsinki, Finland. 2007. (Suomen automaatioseura. Julkaisusarja; No. 34).