Erityisvalmisteet silakasta

Martti Kiesvaara, Tapani Hattula, Sirpa Karppinen, Kristina Månsson

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kaksiosaisessa tutkimuksessa kehitettiin menetelmiä kotimaisen kalamateriaalin hyödyntämiseksi. Ensimmäisessä osassa kehitettiin puolitekninen menetelmä emäksisten proteiinien uuttamiseksi silakan lihaksesta ja tutkittiin näiden proteiinien käyttömahdollisuuksia proteiinigeeleissä. Emäksiset proteiinit uutettiin vedellä happamassa liuoksessa. Reometrisissa mittauksissa todettiin lopputuotteen pieninä pitoisuuksina (0,1-0,3 %) nopeuttavan 3 prosenttisen naudan seerumialbumiinin geelinmuodostusta kuumennettaessa tietyissä olosuhteissa (pH 7,3, 0,5 % NaCl, 85°C). Toisessa osassa tutkimusta kehitettiin rasvan puolitekninen, jatkuvatoiminen erottamismenetelmä sekä eikosapentaeenihapon (EPA) että dokosaheksaeenihapon (DHA) rikastamismenetelmät. Rasva erotettiin silakan tai sillin fileointijätteistä pH 6:ssa lyhyellä kuumennuksella kaavinlämmönvaihtimessa ja sentrifugoinnilla sen jälkeen. Silakkamassan entsymaattinen hydrolyysi paransi rasvasaantoa. Kylmäkiteytyksellä rikastettiin silakan rasvahappoja: 40 minuutin kiteytys -60°C:ssa rikasti EPA:n 1,7 kertaisesti ja DHA:n 1,5 kertaisesti. Tutkimuksessa testattiin myös kaupallisia lipaaseja ja löydettiin lipaasi, jonka avulla EPA rikastui 1,8 kertaisesti ja DHA 2,5 kertaisesti. Silakkaöljyn puhdistamiseksi tutkittiin vielä fosfolipidien poistoa, neutralointia sekä värinpoistoa. Silakkaöljyn pesu laimealla sitruunahapolla poistaa fosfolipidejä tehokkaammin kuin vesipesu. Aktiivihiilikäsittely poisti silakkaöljystä väriä ja sen lisäksi sitoi myöskin jonkin verran kalamaista hajua.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages35
ISBN (Print)951-38-4179-0
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.1366
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Keywords

  • Baltic herring
  • proteins
  • extraction
  • fish oil
  • separation
  • eicosapentaenoic acid
  • docosahexaenoic acid
  • concentration

Cite this

Kiesvaara, M., Hattula, T., Karppinen, S., & Månsson, K. (1992). Erityisvalmisteet silakasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1366
Kiesvaara, Martti ; Hattula, Tapani ; Karppinen, Sirpa ; Månsson, Kristina. / Erityisvalmisteet silakasta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 35 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1366).
@book{d39b2a5e06f04e8cbb43515a78787a34,
title = "Erityisvalmisteet silakasta",
abstract = "Kaksiosaisessa tutkimuksessa kehitettiin menetelmi{\"a} kotimaisen kalamateriaalin hy{\"o}dynt{\"a}miseksi. Ensimm{\"a}isess{\"a} osassa kehitettiin puolitekninen menetelm{\"a} em{\"a}ksisten proteiinien uuttamiseksi silakan lihaksesta ja tutkittiin n{\"a}iden proteiinien k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia proteiinigeeleiss{\"a}. Em{\"a}ksiset proteiinit uutettiin vedell{\"a} happamassa liuoksessa. Reometrisissa mittauksissa todettiin lopputuotteen pienin{\"a} pitoisuuksina (0,1-0,3 {\%}) nopeuttavan 3 prosenttisen naudan seerumialbumiinin geelinmuodostusta kuumennettaessa tietyiss{\"a} olosuhteissa (pH 7,3, 0,5 {\%} NaCl, 85°C). Toisessa osassa tutkimusta kehitettiin rasvan puolitekninen, jatkuvatoiminen erottamismenetelm{\"a} sek{\"a} eikosapentaeenihapon (EPA) ett{\"a} dokosaheksaeenihapon (DHA) rikastamismenetelm{\"a}t. Rasva erotettiin silakan tai sillin fileointij{\"a}tteist{\"a} pH 6:ssa lyhyell{\"a} kuumennuksella kaavinl{\"a}mm{\"o}nvaihtimessa ja sentrifugoinnilla sen j{\"a}lkeen. Silakkamassan entsymaattinen hydrolyysi paransi rasvasaantoa. Kylm{\"a}kiteytyksell{\"a} rikastettiin silakan rasvahappoja: 40 minuutin kiteytys -60°C:ssa rikasti EPA:n 1,7 kertaisesti ja DHA:n 1,5 kertaisesti. Tutkimuksessa testattiin my{\"o}s kaupallisia lipaaseja ja l{\"o}ydettiin lipaasi, jonka avulla EPA rikastui 1,8 kertaisesti ja DHA 2,5 kertaisesti. Silakka{\"o}ljyn puhdistamiseksi tutkittiin viel{\"a} fosfolipidien poistoa, neutralointia sek{\"a} v{\"a}rinpoistoa. Silakka{\"o}ljyn pesu laimealla sitruunahapolla poistaa fosfolipidej{\"a} tehokkaammin kuin vesipesu. Aktiivihiilik{\"a}sittely poisti silakka{\"o}ljyst{\"a} v{\"a}ri{\"a} ja sen lis{\"a}ksi sitoi my{\"o}skin jonkin verran kalamaista hajua.",
keywords = "Baltic herring, proteins, extraction, fish oil, separation, eicosapentaenoic acid, docosahexaenoic acid, concentration",
author = "Martti Kiesvaara and Tapani Hattula and Sirpa Karppinen and Kristina M{\aa}nsson",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4179-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1366",
address = "Finland",

}

Kiesvaara, M, Hattula, T, Karppinen, S & Månsson, K 1992, Erityisvalmisteet silakasta. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1366, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Erityisvalmisteet silakasta. / Kiesvaara, Martti; Hattula, Tapani; Karppinen, Sirpa; Månsson, Kristina.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 35 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1366).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Erityisvalmisteet silakasta

AU - Kiesvaara, Martti

AU - Hattula, Tapani

AU - Karppinen, Sirpa

AU - Månsson, Kristina

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Kaksiosaisessa tutkimuksessa kehitettiin menetelmiä kotimaisen kalamateriaalin hyödyntämiseksi. Ensimmäisessä osassa kehitettiin puolitekninen menetelmä emäksisten proteiinien uuttamiseksi silakan lihaksesta ja tutkittiin näiden proteiinien käyttömahdollisuuksia proteiinigeeleissä. Emäksiset proteiinit uutettiin vedellä happamassa liuoksessa. Reometrisissa mittauksissa todettiin lopputuotteen pieninä pitoisuuksina (0,1-0,3 %) nopeuttavan 3 prosenttisen naudan seerumialbumiinin geelinmuodostusta kuumennettaessa tietyissä olosuhteissa (pH 7,3, 0,5 % NaCl, 85°C). Toisessa osassa tutkimusta kehitettiin rasvan puolitekninen, jatkuvatoiminen erottamismenetelmä sekä eikosapentaeenihapon (EPA) että dokosaheksaeenihapon (DHA) rikastamismenetelmät. Rasva erotettiin silakan tai sillin fileointijätteistä pH 6:ssa lyhyellä kuumennuksella kaavinlämmönvaihtimessa ja sentrifugoinnilla sen jälkeen. Silakkamassan entsymaattinen hydrolyysi paransi rasvasaantoa. Kylmäkiteytyksellä rikastettiin silakan rasvahappoja: 40 minuutin kiteytys -60°C:ssa rikasti EPA:n 1,7 kertaisesti ja DHA:n 1,5 kertaisesti. Tutkimuksessa testattiin myös kaupallisia lipaaseja ja löydettiin lipaasi, jonka avulla EPA rikastui 1,8 kertaisesti ja DHA 2,5 kertaisesti. Silakkaöljyn puhdistamiseksi tutkittiin vielä fosfolipidien poistoa, neutralointia sekä värinpoistoa. Silakkaöljyn pesu laimealla sitruunahapolla poistaa fosfolipidejä tehokkaammin kuin vesipesu. Aktiivihiilikäsittely poisti silakkaöljystä väriä ja sen lisäksi sitoi myöskin jonkin verran kalamaista hajua.

AB - Kaksiosaisessa tutkimuksessa kehitettiin menetelmiä kotimaisen kalamateriaalin hyödyntämiseksi. Ensimmäisessä osassa kehitettiin puolitekninen menetelmä emäksisten proteiinien uuttamiseksi silakan lihaksesta ja tutkittiin näiden proteiinien käyttömahdollisuuksia proteiinigeeleissä. Emäksiset proteiinit uutettiin vedellä happamassa liuoksessa. Reometrisissa mittauksissa todettiin lopputuotteen pieninä pitoisuuksina (0,1-0,3 %) nopeuttavan 3 prosenttisen naudan seerumialbumiinin geelinmuodostusta kuumennettaessa tietyissä olosuhteissa (pH 7,3, 0,5 % NaCl, 85°C). Toisessa osassa tutkimusta kehitettiin rasvan puolitekninen, jatkuvatoiminen erottamismenetelmä sekä eikosapentaeenihapon (EPA) että dokosaheksaeenihapon (DHA) rikastamismenetelmät. Rasva erotettiin silakan tai sillin fileointijätteistä pH 6:ssa lyhyellä kuumennuksella kaavinlämmönvaihtimessa ja sentrifugoinnilla sen jälkeen. Silakkamassan entsymaattinen hydrolyysi paransi rasvasaantoa. Kylmäkiteytyksellä rikastettiin silakan rasvahappoja: 40 minuutin kiteytys -60°C:ssa rikasti EPA:n 1,7 kertaisesti ja DHA:n 1,5 kertaisesti. Tutkimuksessa testattiin myös kaupallisia lipaaseja ja löydettiin lipaasi, jonka avulla EPA rikastui 1,8 kertaisesti ja DHA 2,5 kertaisesti. Silakkaöljyn puhdistamiseksi tutkittiin vielä fosfolipidien poistoa, neutralointia sekä värinpoistoa. Silakkaöljyn pesu laimealla sitruunahapolla poistaa fosfolipidejä tehokkaammin kuin vesipesu. Aktiivihiilikäsittely poisti silakkaöljystä väriä ja sen lisäksi sitoi myöskin jonkin verran kalamaista hajua.

KW - Baltic herring

KW - proteins

KW - extraction

KW - fish oil

KW - separation

KW - eicosapentaenoic acid

KW - docosahexaenoic acid

KW - concentration

M3 - Report

SN - 951-38-4179-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Erityisvalmisteet silakasta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kiesvaara M, Hattula T, Karppinen S, Månsson K. Erityisvalmisteet silakasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 35 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1366).