Erityisvalmisteet silakasta

Martti Kiesvaara, Tapani Hattula, Sirpa Karppinen, Kristina Månsson

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kaksiosaisessa tutkimuksessa kehitettiin menetelmiä kotimaisen kalamateriaalin hyödyntämiseksi. Ensimmäisessä osassa kehitettiin puolitekninen menetelmä emäksisten proteiinien uuttamiseksi silakan lihaksesta ja tutkittiin näiden proteiinien käyttömahdollisuuksia proteiinigeeleissä. Emäksiset proteiinit uutettiin vedellä happamassa liuoksessa. Reometrisissa mittauksissa todettiin lopputuotteen pieninä pitoisuuksina (0,1-0,3 %) nopeuttavan 3 prosenttisen naudan seerumialbumiinin geelinmuodostusta kuumennettaessa tietyissä olosuhteissa (pH 7,3, 0,5 % NaCl, 85°C). Toisessa osassa tutkimusta kehitettiin rasvan puolitekninen, jatkuvatoiminen erottamismenetelmä sekä eikosapentaeenihapon (EPA) että dokosaheksaeenihapon (DHA) rikastamismenetelmät. Rasva erotettiin silakan tai sillin fileointijätteistä pH 6:ssa lyhyellä kuumennuksella kaavinlämmönvaihtimessa ja sentrifugoinnilla sen jälkeen. Silakkamassan entsymaattinen hydrolyysi paransi rasvasaantoa. Kylmäkiteytyksellä rikastettiin silakan rasvahappoja: 40 minuutin kiteytys -60°C:ssa rikasti EPA:n 1,7 kertaisesti ja DHA:n 1,5 kertaisesti. Tutkimuksessa testattiin myös kaupallisia lipaaseja ja löydettiin lipaasi, jonka avulla EPA rikastui 1,8 kertaisesti ja DHA 2,5 kertaisesti. Silakkaöljyn puhdistamiseksi tutkittiin vielä fosfolipidien poistoa, neutralointia sekä värinpoistoa. Silakkaöljyn pesu laimealla sitruunahapolla poistaa fosfolipidejä tehokkaammin kuin vesipesu. Aktiivihiilikäsittely poisti silakkaöljystä väriä ja sen lisäksi sitoi myöskin jonkin verran kalamaista hajua.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages35
ISBN (Print)951-38-4179-0
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1366
ISSN1235-0605

Keywords

  • Baltic herring
  • proteins
  • extraction
  • fish oil
  • separation
  • eicosapentaenoic acid
  • docosahexaenoic acid
  • concentration

Cite this