ESD-riskit automaattisessa elektroniikkatuotannossa: Diplomityö

Translated title of the contribution: ESD-risks in automated electronics manufacturing: Master's thesis

Heta Kojo

  Research output: ThesisMaster's thesis

  Abstract

  Työssä on kartoitettu tyypillisen elektroniikkatuotannossa käytettävän tuotantolinjan mahdolliset ESD-riskikohteet. Tämän tarkastelun pohjalta esitetään riskikohteiden paikantamiseen sopivia mittausmenetelmiä ja niistä saatuja esimerkkituloksia. Mittauksissa on muun muassa tutkittu piirilevyn ja komponenttien varautumista kokoonpanoprosessin aikana sähköstaattisen potentiaalin mittausta käyttäen. Toinen tärkeä mittaustyyppi on maadoitusresistanssien mittaus. Elektroniikkatuotannon todettiin sisältävän nykyisellään merkittäviä ESD-riskejä. Niitä ei juurikaan ole tunnettu, eikä laitevalmistajien panostus niiden poistamiseen ole ollut riittävää. Ongelmia syntyy maadoitusten puutteista sekä linjoilla käytettävien laitteiden ja tuotteiden materiaaleista. Tuotteiden varaus voi nousta linjalla tasolle, joka mahdollistaa vikaantumiseen johtavat ESD-purkaukset. Alueella tullaankin tarvitsemaan jatkotutkimusta erityisesti piirilevy-, kuljetinhihna- ja komponenttipakkausmateriaalien vaikutuksista. Mittauskäytäntöjä on syytä kehittää sellaiseen suuntaan, että uusille tuotantolaitteille voidaan suorittaa puolueettomat ESD-luokitusmittaukset ja teollisuuteen saadaan käyttökelpoinen auditointiohje.
  Original languageFinnish
  QualificationMaster Degree
  Awarding Institution
  • Tampere University of Technology (TUT)
  Place of PublicationTampere
  Publisher
  Publication statusPublished - 2002
  MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

  Fingerprint

  electronics
  manufacturing

  Keywords

  • ESD
  • electronics manufacturing
  • automated handling equipment

  Cite this

  Kojo, H. (2002). ESD-riskit automaattisessa elektroniikkatuotannossa: Diplomityö. Tampere: Tampere University of Technology.
  Kojo, Heta. / ESD-riskit automaattisessa elektroniikkatuotannossa : Diplomityö. Tampere : Tampere University of Technology, 2002. 83 p.
  @phdthesis{85d73f3b7d1649ffb8da3247223bba2b,
  title = "ESD-riskit automaattisessa elektroniikkatuotannossa: Diplomity{\"o}",
  abstract = "Ty{\"o}ss{\"a} on kartoitettu tyypillisen elektroniikkatuotannossa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}n tuotantolinjan mahdolliset ESD-riskikohteet. T{\"a}m{\"a}n tarkastelun pohjalta esitet{\"a}{\"a}n riskikohteiden paikantamiseen sopivia mittausmenetelmi{\"a} ja niist{\"a} saatuja esimerkkituloksia. Mittauksissa on muun muassa tutkittu piirilevyn ja komponenttien varautumista kokoonpanoprosessin aikana s{\"a}hk{\"o}staattisen potentiaalin mittausta k{\"a}ytt{\"a}en. Toinen t{\"a}rke{\"a} mittaustyyppi on maadoitusresistanssien mittaus. Elektroniikkatuotannon todettiin sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}n nykyisell{\"a}{\"a}n merkitt{\"a}vi{\"a} ESD-riskej{\"a}. Niit{\"a} ei juurikaan ole tunnettu, eik{\"a} laitevalmistajien panostus niiden poistamiseen ole ollut riitt{\"a}v{\"a}{\"a}. Ongelmia syntyy maadoitusten puutteista sek{\"a} linjoilla k{\"a}ytett{\"a}vien laitteiden ja tuotteiden materiaaleista. Tuotteiden varaus voi nousta linjalla tasolle, joka mahdollistaa vikaantumiseen johtavat ESD-purkaukset. Alueella tullaankin tarvitsemaan jatkotutkimusta erityisesti piirilevy-, kuljetinhihna- ja komponenttipakkausmateriaalien vaikutuksista. Mittausk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} on syyt{\"a} kehitt{\"a}{\"a} sellaiseen suuntaan, ett{\"a} uusille tuotantolaitteille voidaan suorittaa puolueettomat ESD-luokitusmittaukset ja teollisuuteen saadaan k{\"a}ytt{\"o}kelpoinen auditointiohje.",
  keywords = "ESD, electronics manufacturing, automated handling equipment",
  author = "Heta Kojo",
  note = "CA: TUO diplomity{\"o} Tampereen teknillinen korkeakoulu, s{\"a}hk{\"o}tekniikan osasto Project code: G1SU00545 80 s. + liitt. 3 s.",
  year = "2002",
  language = "Finnish",
  publisher = "Tampere University of Technology",
  address = "Finland",
  school = "Tampere University of Technology (TUT)",

  }

  Kojo, H 2002, 'ESD-riskit automaattisessa elektroniikkatuotannossa: Diplomityö', Master Degree, Tampere University of Technology (TUT), Tampere.

  ESD-riskit automaattisessa elektroniikkatuotannossa : Diplomityö. / Kojo, Heta.

  Tampere : Tampere University of Technology, 2002. 83 p.

  Research output: ThesisMaster's thesis

  TY - THES

  T1 - ESD-riskit automaattisessa elektroniikkatuotannossa

  T2 - Diplomityö

  AU - Kojo, Heta

  N1 - CA: TUO diplomityö Tampereen teknillinen korkeakoulu, sähkötekniikan osasto Project code: G1SU00545 80 s. + liitt. 3 s.

  PY - 2002

  Y1 - 2002

  N2 - Työssä on kartoitettu tyypillisen elektroniikkatuotannossa käytettävän tuotantolinjan mahdolliset ESD-riskikohteet. Tämän tarkastelun pohjalta esitetään riskikohteiden paikantamiseen sopivia mittausmenetelmiä ja niistä saatuja esimerkkituloksia. Mittauksissa on muun muassa tutkittu piirilevyn ja komponenttien varautumista kokoonpanoprosessin aikana sähköstaattisen potentiaalin mittausta käyttäen. Toinen tärkeä mittaustyyppi on maadoitusresistanssien mittaus. Elektroniikkatuotannon todettiin sisältävän nykyisellään merkittäviä ESD-riskejä. Niitä ei juurikaan ole tunnettu, eikä laitevalmistajien panostus niiden poistamiseen ole ollut riittävää. Ongelmia syntyy maadoitusten puutteista sekä linjoilla käytettävien laitteiden ja tuotteiden materiaaleista. Tuotteiden varaus voi nousta linjalla tasolle, joka mahdollistaa vikaantumiseen johtavat ESD-purkaukset. Alueella tullaankin tarvitsemaan jatkotutkimusta erityisesti piirilevy-, kuljetinhihna- ja komponenttipakkausmateriaalien vaikutuksista. Mittauskäytäntöjä on syytä kehittää sellaiseen suuntaan, että uusille tuotantolaitteille voidaan suorittaa puolueettomat ESD-luokitusmittaukset ja teollisuuteen saadaan käyttökelpoinen auditointiohje.

  AB - Työssä on kartoitettu tyypillisen elektroniikkatuotannossa käytettävän tuotantolinjan mahdolliset ESD-riskikohteet. Tämän tarkastelun pohjalta esitetään riskikohteiden paikantamiseen sopivia mittausmenetelmiä ja niistä saatuja esimerkkituloksia. Mittauksissa on muun muassa tutkittu piirilevyn ja komponenttien varautumista kokoonpanoprosessin aikana sähköstaattisen potentiaalin mittausta käyttäen. Toinen tärkeä mittaustyyppi on maadoitusresistanssien mittaus. Elektroniikkatuotannon todettiin sisältävän nykyisellään merkittäviä ESD-riskejä. Niitä ei juurikaan ole tunnettu, eikä laitevalmistajien panostus niiden poistamiseen ole ollut riittävää. Ongelmia syntyy maadoitusten puutteista sekä linjoilla käytettävien laitteiden ja tuotteiden materiaaleista. Tuotteiden varaus voi nousta linjalla tasolle, joka mahdollistaa vikaantumiseen johtavat ESD-purkaukset. Alueella tullaankin tarvitsemaan jatkotutkimusta erityisesti piirilevy-, kuljetinhihna- ja komponenttipakkausmateriaalien vaikutuksista. Mittauskäytäntöjä on syytä kehittää sellaiseen suuntaan, että uusille tuotantolaitteille voidaan suorittaa puolueettomat ESD-luokitusmittaukset ja teollisuuteen saadaan käyttökelpoinen auditointiohje.

  KW - ESD

  KW - electronics manufacturing

  KW - automated handling equipment

  M3 - Master's thesis

  PB - Tampere University of Technology

  CY - Tampere

  ER -

  Kojo H. ESD-riskit automaattisessa elektroniikkatuotannossa: Diplomityö. Tampere: Tampere University of Technology, 2002. 83 p.