Komponenttien ESD-herkkyys piirilevyllä: Diplomityö

Translated title of the contribution: ESD Sensitivity of Devices on a PWB: Master's thesis

  Research output: ThesisMaster's thesisTheses

  Abstract

  Piirikorttien herkkyydestä staattiselle sähkölle tai sen purkauksille on huomattavasti vähemmän tietoa kuin elektroniikkakomponenttien tai -tuotteiden ESD-herkkyydestä. Tämän työn tarkoituksena on arvioida komponenttien herkkyyttä ESD-purkauksille, kun ne on asennettu piirilevylle. Tätä varten on tutkittu kalustettujen ja kalustamattomien piirilevyjen varautumista ja levyistä lähteneitä ESD-purkauksia. Kokeellisten mittausten lisäksi työ sisältää teoreettisia tarkasteluja sekä Pspice-simulaatioita, joissa on simuloitu ESD-purkauksia piirilevyllä oleviin komponentteihin. Komponentit ja piirilevyt ovat vaarassa ESD-purkauksille erityisesti tuotannon aikana. Siksi kokeellisissa mittauksissa ja simulaatioissa on pyritty huomioimaan tilanteita, joita esiintyy elektroniikkatuotannossa, varsinkin automaattisessa kokoonpanossa. Vallitseva käsitys on se, että kalustetun piirilevyn ESD-kestoisuus on vähintään yhtä suuri kuin levylle asennetun herkimmän komponentin kestoisuus. Tämä työ kumoaa edellä mainitun väitteen: varautuneella piirilevyllä olevat komponentit voivat joissakin tapauksissa olla herkempiä ESD-vikaantumisille kuin ennen asennusta piirilevylle. Tähän vaikuttaa erityisesti itse varautuneesta piirilevystä lähtevä ESD-purkaus. Työssä on lisäksi selvitelty, voidaanko piirikortin ESD-herkkyyttä määrittää sen sisältämien komponenttien herkkyyksistä. Työn tuloksella on merkitystä ESD-herkkiä komponentteja sisältävien piirilevyjen käsittelyssä tuotannon, asennuksen ja huollon aikana. Työ liittyy STAHA-teknologiaohjelmaan.
  Original languageFinnish
  QualificationMaster Degree
  Awarding Institution
  • Tampere University of Technology (TUT)
  Place of PublicationTampere
  Publisher
  Publication statusPublished - 2003
  MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

  Fingerprint

  Olla

  Keywords

  • ESD
  • Electrostatic discharge
  • PWB
  • printed wiring board
  • CBM
  • charged board model
  • electronics manufacturing
  • SPICE
  • circuit simulation
  • ESD design

  Cite this

  Salmela, H. (2003). Komponenttien ESD-herkkyys piirilevyllä: Diplomityö. Tampere: Tampere University of Technology.
  Salmela, Hannu. / Komponenttien ESD-herkkyys piirilevyllä : Diplomityö. Tampere : Tampere University of Technology, 2003. 111 p.
  @phdthesis{f7809400ac5e4ff6b8aad49914e29e54,
  title = "Komponenttien ESD-herkkyys piirilevyll{\"a}: Diplomity{\"o}",
  abstract = "Piirikorttien herkkyydest{\"a} staattiselle s{\"a}hk{\"o}lle tai sen purkauksille on huomattavasti v{\"a}hemm{\"a}n tietoa kuin elektroniikkakomponenttien tai -tuotteiden ESD-herkkyydest{\"a}. T{\"a}m{\"a}n ty{\"o}n tarkoituksena on arvioida komponenttien herkkyytt{\"a} ESD-purkauksille, kun ne on asennettu piirilevylle. T{\"a}t{\"a} varten on tutkittu kalustettujen ja kalustamattomien piirilevyjen varautumista ja levyist{\"a} l{\"a}hteneit{\"a} ESD-purkauksia. Kokeellisten mittausten lis{\"a}ksi ty{\"o} sis{\"a}lt{\"a}{\"a} teoreettisia tarkasteluja sek{\"a} Pspice-simulaatioita, joissa on simuloitu ESD-purkauksia piirilevyll{\"a} oleviin komponentteihin. Komponentit ja piirilevyt ovat vaarassa ESD-purkauksille erityisesti tuotannon aikana. Siksi kokeellisissa mittauksissa ja simulaatioissa on pyritty huomioimaan tilanteita, joita esiintyy elektroniikkatuotannossa, varsinkin automaattisessa kokoonpanossa. Vallitseva k{\"a}sitys on se, ett{\"a} kalustetun piirilevyn ESD-kestoisuus on v{\"a}hint{\"a}{\"a}n yht{\"a} suuri kuin levylle asennetun herkimm{\"a}n komponentin kestoisuus. T{\"a}m{\"a} ty{\"o} kumoaa edell{\"a} mainitun v{\"a}itteen: varautuneella piirilevyll{\"a} olevat komponentit voivat joissakin tapauksissa olla herkempi{\"a} ESD-vikaantumisille kuin ennen asennusta piirilevylle. T{\"a}h{\"a}n vaikuttaa erityisesti itse varautuneesta piirilevyst{\"a} l{\"a}htev{\"a} ESD-purkaus. Ty{\"o}ss{\"a} on lis{\"a}ksi selvitelty, voidaanko piirikortin ESD-herkkyytt{\"a} m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} sen sis{\"a}lt{\"a}mien komponenttien herkkyyksist{\"a}. Ty{\"o}n tuloksella on merkityst{\"a} ESD-herkki{\"a} komponentteja sis{\"a}lt{\"a}vien piirilevyjen k{\"a}sittelyss{\"a} tuotannon, asennuksen ja huollon aikana. Ty{\"o} liittyy STAHA-teknologiaohjelmaan.",
  keywords = "ESD, Electrostatic discharge, PWB, printed wiring board, CBM, charged board model, electronics manufacturing, SPICE, circuit simulation, ESD design",
  author = "Hannu Salmela",
  note = "CA: TUO Diplomity{\"o} Project code: G2SU00014 110 s. + liitt. 1 s.",
  year = "2003",
  language = "Finnish",
  publisher = "Tampere University of Technology",
  address = "Finland",
  school = "Tampere University of Technology (TUT)",

  }

  Salmela, H 2003, 'Komponenttien ESD-herkkyys piirilevyllä: Diplomityö', Master Degree, Tampere University of Technology (TUT), Tampere.

  Komponenttien ESD-herkkyys piirilevyllä : Diplomityö. / Salmela, Hannu.

  Tampere : Tampere University of Technology, 2003. 111 p.

  Research output: ThesisMaster's thesisTheses

  TY - THES

  T1 - Komponenttien ESD-herkkyys piirilevyllä

  T2 - Diplomityö

  AU - Salmela, Hannu

  N1 - CA: TUO Diplomityö Project code: G2SU00014 110 s. + liitt. 1 s.

  PY - 2003

  Y1 - 2003

  N2 - Piirikorttien herkkyydestä staattiselle sähkölle tai sen purkauksille on huomattavasti vähemmän tietoa kuin elektroniikkakomponenttien tai -tuotteiden ESD-herkkyydestä. Tämän työn tarkoituksena on arvioida komponenttien herkkyyttä ESD-purkauksille, kun ne on asennettu piirilevylle. Tätä varten on tutkittu kalustettujen ja kalustamattomien piirilevyjen varautumista ja levyistä lähteneitä ESD-purkauksia. Kokeellisten mittausten lisäksi työ sisältää teoreettisia tarkasteluja sekä Pspice-simulaatioita, joissa on simuloitu ESD-purkauksia piirilevyllä oleviin komponentteihin. Komponentit ja piirilevyt ovat vaarassa ESD-purkauksille erityisesti tuotannon aikana. Siksi kokeellisissa mittauksissa ja simulaatioissa on pyritty huomioimaan tilanteita, joita esiintyy elektroniikkatuotannossa, varsinkin automaattisessa kokoonpanossa. Vallitseva käsitys on se, että kalustetun piirilevyn ESD-kestoisuus on vähintään yhtä suuri kuin levylle asennetun herkimmän komponentin kestoisuus. Tämä työ kumoaa edellä mainitun väitteen: varautuneella piirilevyllä olevat komponentit voivat joissakin tapauksissa olla herkempiä ESD-vikaantumisille kuin ennen asennusta piirilevylle. Tähän vaikuttaa erityisesti itse varautuneesta piirilevystä lähtevä ESD-purkaus. Työssä on lisäksi selvitelty, voidaanko piirikortin ESD-herkkyyttä määrittää sen sisältämien komponenttien herkkyyksistä. Työn tuloksella on merkitystä ESD-herkkiä komponentteja sisältävien piirilevyjen käsittelyssä tuotannon, asennuksen ja huollon aikana. Työ liittyy STAHA-teknologiaohjelmaan.

  AB - Piirikorttien herkkyydestä staattiselle sähkölle tai sen purkauksille on huomattavasti vähemmän tietoa kuin elektroniikkakomponenttien tai -tuotteiden ESD-herkkyydestä. Tämän työn tarkoituksena on arvioida komponenttien herkkyyttä ESD-purkauksille, kun ne on asennettu piirilevylle. Tätä varten on tutkittu kalustettujen ja kalustamattomien piirilevyjen varautumista ja levyistä lähteneitä ESD-purkauksia. Kokeellisten mittausten lisäksi työ sisältää teoreettisia tarkasteluja sekä Pspice-simulaatioita, joissa on simuloitu ESD-purkauksia piirilevyllä oleviin komponentteihin. Komponentit ja piirilevyt ovat vaarassa ESD-purkauksille erityisesti tuotannon aikana. Siksi kokeellisissa mittauksissa ja simulaatioissa on pyritty huomioimaan tilanteita, joita esiintyy elektroniikkatuotannossa, varsinkin automaattisessa kokoonpanossa. Vallitseva käsitys on se, että kalustetun piirilevyn ESD-kestoisuus on vähintään yhtä suuri kuin levylle asennetun herkimmän komponentin kestoisuus. Tämä työ kumoaa edellä mainitun väitteen: varautuneella piirilevyllä olevat komponentit voivat joissakin tapauksissa olla herkempiä ESD-vikaantumisille kuin ennen asennusta piirilevylle. Tähän vaikuttaa erityisesti itse varautuneesta piirilevystä lähtevä ESD-purkaus. Työssä on lisäksi selvitelty, voidaanko piirikortin ESD-herkkyyttä määrittää sen sisältämien komponenttien herkkyyksistä. Työn tuloksella on merkitystä ESD-herkkiä komponentteja sisältävien piirilevyjen käsittelyssä tuotannon, asennuksen ja huollon aikana. Työ liittyy STAHA-teknologiaohjelmaan.

  KW - ESD

  KW - Electrostatic discharge

  KW - PWB

  KW - printed wiring board

  KW - CBM

  KW - charged board model

  KW - electronics manufacturing

  KW - SPICE

  KW - circuit simulation

  KW - ESD design

  M3 - Master's thesis

  PB - Tampere University of Technology

  CY - Tampere

  ER -

  Salmela H. Komponenttien ESD-herkkyys piirilevyllä: Diplomityö. Tampere: Tampere University of Technology, 2003. 111 p.