Euler - moderni kolmesataavuotias

Johan Stén

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Tänä vuonna on kulunut 300 vuotta Leonhard Eulerin syntymästä, mitä juhlistetaan monin tapahtumin ympäri maailmaa ja aivan erityisesti hänen synnyinmaassaan Sveitsissä. Euler tunnetaan ennen kaikkea matemaatikkona - eräänä suurimmista - mutta hän oli myös etevä astronomi ja fyysikko, ja ihmisenä varmasti kaikkien aikojen luovimpia. Nimi Euler on tuttu lähinnä eksakteja tieteitä opiskelleille, sillä hänen mukaansa on nimetty yhtälöitä, funktioita, vakioita, kulmia jne., ja hän vaikutti miltei kaikkiin matematiikan ja fysiikan osa-alueisiin. Yritän tässä katsauksessa lyhyesti perustella, miksi Euleria voi sanoa moderniksi.
Original languageFinnish
Pages (from-to)3-9
JournalTieteessä tapahtuu
Volume24
Issue number8
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Stén, Johan. / Euler - moderni kolmesataavuotias. In: Tieteessä tapahtuu. 2007 ; Vol. 24, No. 8. pp. 3-9.
@article{0d01c718ceb54328b72033b6c272ed41,
title = "Euler - moderni kolmesataavuotias",
abstract = "T{\"a}n{\"a} vuonna on kulunut 300 vuotta Leonhard Eulerin syntym{\"a}st{\"a}, mit{\"a} juhlistetaan monin tapahtumin ymp{\"a}ri maailmaa ja aivan erityisesti h{\"a}nen synnyinmaassaan Sveitsiss{\"a}. Euler tunnetaan ennen kaikkea matemaatikkona - er{\"a}{\"a}n{\"a} suurimmista - mutta h{\"a}n oli my{\"o}s etev{\"a} astronomi ja fyysikko, ja ihmisen{\"a} varmasti kaikkien aikojen luovimpia. Nimi Euler on tuttu l{\"a}hinn{\"a} eksakteja tieteit{\"a} opiskelleille, sill{\"a} h{\"a}nen mukaansa on nimetty yht{\"a}l{\"o}it{\"a}, funktioita, vakioita, kulmia jne., ja h{\"a}n vaikutti miltei kaikkiin matematiikan ja fysiikan osa-alueisiin. Yrit{\"a}n t{\"a}ss{\"a} katsauksessa lyhyesti perustella, miksi Euleria voi sanoa moderniksi.",
author = "Johan St{\'e}n",
year = "2007",
language = "Finnish",
volume = "24",
pages = "3--9",
journal = "Tieteess{\"a} tapahtuu",
issn = "0781-7916",
number = "8",

}

Stén, J 2007, 'Euler - moderni kolmesataavuotias', Tieteessä tapahtuu, vol. 24, no. 8, pp. 3-9.

Euler - moderni kolmesataavuotias. / Stén, Johan.

In: Tieteessä tapahtuu, Vol. 24, No. 8, 2007, p. 3-9.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Euler - moderni kolmesataavuotias

AU - Stén, Johan

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Tänä vuonna on kulunut 300 vuotta Leonhard Eulerin syntymästä, mitä juhlistetaan monin tapahtumin ympäri maailmaa ja aivan erityisesti hänen synnyinmaassaan Sveitsissä. Euler tunnetaan ennen kaikkea matemaatikkona - eräänä suurimmista - mutta hän oli myös etevä astronomi ja fyysikko, ja ihmisenä varmasti kaikkien aikojen luovimpia. Nimi Euler on tuttu lähinnä eksakteja tieteitä opiskelleille, sillä hänen mukaansa on nimetty yhtälöitä, funktioita, vakioita, kulmia jne., ja hän vaikutti miltei kaikkiin matematiikan ja fysiikan osa-alueisiin. Yritän tässä katsauksessa lyhyesti perustella, miksi Euleria voi sanoa moderniksi.

AB - Tänä vuonna on kulunut 300 vuotta Leonhard Eulerin syntymästä, mitä juhlistetaan monin tapahtumin ympäri maailmaa ja aivan erityisesti hänen synnyinmaassaan Sveitsissä. Euler tunnetaan ennen kaikkea matemaatikkona - eräänä suurimmista - mutta hän oli myös etevä astronomi ja fyysikko, ja ihmisenä varmasti kaikkien aikojen luovimpia. Nimi Euler on tuttu lähinnä eksakteja tieteitä opiskelleille, sillä hänen mukaansa on nimetty yhtälöitä, funktioita, vakioita, kulmia jne., ja hän vaikutti miltei kaikkiin matematiikan ja fysiikan osa-alueisiin. Yritän tässä katsauksessa lyhyesti perustella, miksi Euleria voi sanoa moderniksi.

M3 - Article

VL - 24

SP - 3

EP - 9

JO - Tieteessä tapahtuu

JF - Tieteessä tapahtuu

SN - 0781-7916

IS - 8

ER -