EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan

Aino Helle, Tiina Ahlroos, Risto Parikka, Helena Ronkainen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

ENIWEP - European Network for Industrial Wear Prevention on eurooppalainen yritysten ja tutkimuslaitosten verkosto, jolla tähdätään yritysten kilpailukyvyn parantamiseen tribologiaosaamisella. Tarkoituksena on etenkin nopeuttaa eurooppalaisen korkeatasoisen tribologiatutkimuksen tulosten siirtymistä teollisuuteen ja lisätä olemassa olevan osaamisen hyödyntämistä erityisesti pk-yrityksissä. Kitkan ja kulumisen paremmalla hallinnalla uusinta tribologista tietämystä käyttäen on arvioitu voitavan aikaansaada Suomessa kustannussäästöjä lähes miljardin euron verran vuosittain, mikä vastaa noin yhtä prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Artikkelissa tuodaan esiin tribologian avulla saatavia hyötyjä muutaman esimerkin avulla ja kerrotaan ENIWEP-sateenvarjon ja EUREKA-projektien antamista mahdollisuuksista kansainvälisen tutkimusyhteistyön hyödyntämiseksi.
Original languageFinnish
Pages (from-to)52-54
JournalKunnossapito
Issue number5
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • Tribology
  • friction
  • wear
  • lubrication
  • EUREKA

Cite this

Helle, A., Ahlroos, T., Parikka, R., & Ronkainen, H. (2006). EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan. Kunnossapito, (5), 52-54.
Helle, Aino ; Ahlroos, Tiina ; Parikka, Risto ; Ronkainen, Helena. / EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan. In: Kunnossapito. 2006 ; No. 5. pp. 52-54.
@article{ad6a9e5febb142e2bdb0bedb72849bf8,
title = "EUREKA-yhteisty{\"o}t{\"a} kitkan ja kulumisen hallintaan",
abstract = "ENIWEP - European Network for Industrial Wear Prevention on eurooppalainen yritysten ja tutkimuslaitosten verkosto, jolla t{\"a}hd{\"a}t{\"a}{\"a}n yritysten kilpailukyvyn parantamiseen tribologiaosaamisella. Tarkoituksena on etenkin nopeuttaa eurooppalaisen korkeatasoisen tribologiatutkimuksen tulosten siirtymist{\"a} teollisuuteen ja lis{\"a}t{\"a} olemassa olevan osaamisen hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} erityisesti pk-yrityksiss{\"a}. Kitkan ja kulumisen paremmalla hallinnalla uusinta tribologista tiet{\"a}myst{\"a} k{\"a}ytt{\"a}en on arvioitu voitavan aikaansaada Suomessa kustannuss{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} l{\"a}hes miljardin euron verran vuosittain, mik{\"a} vastaa noin yht{\"a} prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Artikkelissa tuodaan esiin tribologian avulla saatavia hy{\"o}tyj{\"a} muutaman esimerkin avulla ja kerrotaan ENIWEP-sateenvarjon ja EUREKA-projektien antamista mahdollisuuksista kansainv{\"a}lisen tutkimusyhteisty{\"o}n hy{\"o}dynt{\"a}miseksi.",
keywords = "Tribology, friction, wear, lubrication, EUREKA",
author = "Aino Helle and Tiina Ahlroos and Risto Parikka and Helena Ronkainen",
note = "Project code: 3160",
year = "2006",
language = "Finnish",
pages = "52--54",
journal = "Promaint",
issn = "1797-2000",
publisher = "Kunnossapitoyhdistys Promaint ry.",
number = "5",

}

Helle, A, Ahlroos, T, Parikka, R & Ronkainen, H 2006, 'EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan', Kunnossapito, no. 5, pp. 52-54.

EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan. / Helle, Aino; Ahlroos, Tiina; Parikka, Risto; Ronkainen, Helena.

In: Kunnossapito, No. 5, 2006, p. 52-54.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan

AU - Helle, Aino

AU - Ahlroos, Tiina

AU - Parikka, Risto

AU - Ronkainen, Helena

N1 - Project code: 3160

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - ENIWEP - European Network for Industrial Wear Prevention on eurooppalainen yritysten ja tutkimuslaitosten verkosto, jolla tähdätään yritysten kilpailukyvyn parantamiseen tribologiaosaamisella. Tarkoituksena on etenkin nopeuttaa eurooppalaisen korkeatasoisen tribologiatutkimuksen tulosten siirtymistä teollisuuteen ja lisätä olemassa olevan osaamisen hyödyntämistä erityisesti pk-yrityksissä. Kitkan ja kulumisen paremmalla hallinnalla uusinta tribologista tietämystä käyttäen on arvioitu voitavan aikaansaada Suomessa kustannussäästöjä lähes miljardin euron verran vuosittain, mikä vastaa noin yhtä prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Artikkelissa tuodaan esiin tribologian avulla saatavia hyötyjä muutaman esimerkin avulla ja kerrotaan ENIWEP-sateenvarjon ja EUREKA-projektien antamista mahdollisuuksista kansainvälisen tutkimusyhteistyön hyödyntämiseksi.

AB - ENIWEP - European Network for Industrial Wear Prevention on eurooppalainen yritysten ja tutkimuslaitosten verkosto, jolla tähdätään yritysten kilpailukyvyn parantamiseen tribologiaosaamisella. Tarkoituksena on etenkin nopeuttaa eurooppalaisen korkeatasoisen tribologiatutkimuksen tulosten siirtymistä teollisuuteen ja lisätä olemassa olevan osaamisen hyödyntämistä erityisesti pk-yrityksissä. Kitkan ja kulumisen paremmalla hallinnalla uusinta tribologista tietämystä käyttäen on arvioitu voitavan aikaansaada Suomessa kustannussäästöjä lähes miljardin euron verran vuosittain, mikä vastaa noin yhtä prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Artikkelissa tuodaan esiin tribologian avulla saatavia hyötyjä muutaman esimerkin avulla ja kerrotaan ENIWEP-sateenvarjon ja EUREKA-projektien antamista mahdollisuuksista kansainvälisen tutkimusyhteistyön hyödyntämiseksi.

KW - Tribology

KW - friction

KW - wear

KW - lubrication

KW - EUREKA

M3 - Article

SP - 52

EP - 54

JO - Promaint

JF - Promaint

SN - 1797-2000

IS - 5

ER -