EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan

Aino Helle, Tiina Ahlroos, Risto Parikka, Helena Ronkainen

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  ENIWEP - European Network for Industrial Wear Prevention on eurooppalainen yritysten ja tutkimuslaitosten verkosto, jolla tähdätään yritysten kilpailukyvyn parantamiseen tribologiaosaamisella. Tarkoituksena on etenkin nopeuttaa eurooppalaisen korkeatasoisen tribologiatutkimuksen tulosten siirtymistä teollisuuteen ja lisätä olemassa olevan osaamisen hyödyntämistä erityisesti pk-yrityksissä. Kitkan ja kulumisen paremmalla hallinnalla uusinta tribologista tietämystä käyttäen on arvioitu voitavan aikaansaada Suomessa kustannussäästöjä lähes miljardin euron verran vuosittain, mikä vastaa noin yhtä prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Artikkelissa tuodaan esiin tribologian avulla saatavia hyötyjä muutaman esimerkin avulla ja kerrotaan ENIWEP-sateenvarjon ja EUREKA-projektien antamista mahdollisuuksista kansainvälisen tutkimusyhteistyön hyödyntämiseksi.
  Original languageFinnish
  Pages (from-to)52-54
  JournalKunnossapito
  Issue number5
  Publication statusPublished - 2006
  MoE publication typeD1 Article in a trade journal

  Keywords

  • Tribology
  • friction
  • wear
  • lubrication
  • EUREKA

  Cite this

  Helle, A., Ahlroos, T., Parikka, R., & Ronkainen, H. (2006). EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan. Kunnossapito, (5), 52-54.
  Helle, Aino ; Ahlroos, Tiina ; Parikka, Risto ; Ronkainen, Helena. / EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan. In: Kunnossapito. 2006 ; No. 5. pp. 52-54.
  @article{ad6a9e5febb142e2bdb0bedb72849bf8,
  title = "EUREKA-yhteisty{\"o}t{\"a} kitkan ja kulumisen hallintaan",
  abstract = "ENIWEP - European Network for Industrial Wear Prevention on eurooppalainen yritysten ja tutkimuslaitosten verkosto, jolla t{\"a}hd{\"a}t{\"a}{\"a}n yritysten kilpailukyvyn parantamiseen tribologiaosaamisella. Tarkoituksena on etenkin nopeuttaa eurooppalaisen korkeatasoisen tribologiatutkimuksen tulosten siirtymist{\"a} teollisuuteen ja lis{\"a}t{\"a} olemassa olevan osaamisen hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} erityisesti pk-yrityksiss{\"a}. Kitkan ja kulumisen paremmalla hallinnalla uusinta tribologista tiet{\"a}myst{\"a} k{\"a}ytt{\"a}en on arvioitu voitavan aikaansaada Suomessa kustannuss{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} l{\"a}hes miljardin euron verran vuosittain, mik{\"a} vastaa noin yht{\"a} prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Artikkelissa tuodaan esiin tribologian avulla saatavia hy{\"o}tyj{\"a} muutaman esimerkin avulla ja kerrotaan ENIWEP-sateenvarjon ja EUREKA-projektien antamista mahdollisuuksista kansainv{\"a}lisen tutkimusyhteisty{\"o}n hy{\"o}dynt{\"a}miseksi.",
  keywords = "Tribology, friction, wear, lubrication, EUREKA",
  author = "Aino Helle and Tiina Ahlroos and Risto Parikka and Helena Ronkainen",
  note = "Project code: 3160",
  year = "2006",
  language = "Finnish",
  pages = "52--54",
  journal = "Promaint",
  issn = "1797-2000",
  publisher = "Kunnossapitoyhdistys Promaint ry.",
  number = "5",

  }

  Helle, A, Ahlroos, T, Parikka, R & Ronkainen, H 2006, 'EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan', Kunnossapito, no. 5, pp. 52-54.

  EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan. / Helle, Aino; Ahlroos, Tiina; Parikka, Risto; Ronkainen, Helena.

  In: Kunnossapito, No. 5, 2006, p. 52-54.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - EUREKA-yhteistyötä kitkan ja kulumisen hallintaan

  AU - Helle, Aino

  AU - Ahlroos, Tiina

  AU - Parikka, Risto

  AU - Ronkainen, Helena

  N1 - Project code: 3160

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - ENIWEP - European Network for Industrial Wear Prevention on eurooppalainen yritysten ja tutkimuslaitosten verkosto, jolla tähdätään yritysten kilpailukyvyn parantamiseen tribologiaosaamisella. Tarkoituksena on etenkin nopeuttaa eurooppalaisen korkeatasoisen tribologiatutkimuksen tulosten siirtymistä teollisuuteen ja lisätä olemassa olevan osaamisen hyödyntämistä erityisesti pk-yrityksissä. Kitkan ja kulumisen paremmalla hallinnalla uusinta tribologista tietämystä käyttäen on arvioitu voitavan aikaansaada Suomessa kustannussäästöjä lähes miljardin euron verran vuosittain, mikä vastaa noin yhtä prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Artikkelissa tuodaan esiin tribologian avulla saatavia hyötyjä muutaman esimerkin avulla ja kerrotaan ENIWEP-sateenvarjon ja EUREKA-projektien antamista mahdollisuuksista kansainvälisen tutkimusyhteistyön hyödyntämiseksi.

  AB - ENIWEP - European Network for Industrial Wear Prevention on eurooppalainen yritysten ja tutkimuslaitosten verkosto, jolla tähdätään yritysten kilpailukyvyn parantamiseen tribologiaosaamisella. Tarkoituksena on etenkin nopeuttaa eurooppalaisen korkeatasoisen tribologiatutkimuksen tulosten siirtymistä teollisuuteen ja lisätä olemassa olevan osaamisen hyödyntämistä erityisesti pk-yrityksissä. Kitkan ja kulumisen paremmalla hallinnalla uusinta tribologista tietämystä käyttäen on arvioitu voitavan aikaansaada Suomessa kustannussäästöjä lähes miljardin euron verran vuosittain, mikä vastaa noin yhtä prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Artikkelissa tuodaan esiin tribologian avulla saatavia hyötyjä muutaman esimerkin avulla ja kerrotaan ENIWEP-sateenvarjon ja EUREKA-projektien antamista mahdollisuuksista kansainvälisen tutkimusyhteistyön hyödyntämiseksi.

  KW - Tribology

  KW - friction

  KW - wear

  KW - lubrication

  KW - EUREKA

  M3 - Article

  SP - 52

  EP - 54

  JO - Promaint

  JF - Promaint

  SN - 1797-2000

  IS - 5

  ER -