Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta

Veikko Kekkonen, Göran Koreneff

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Pohjoismainen sähkön markkinatasapainohinta riippuu vahvasti kysynnästä, ja myös vesivuosien vaihtelun sekä tarjontatason vaikutukset on mitattu tässä selvityksessä. Pohjoismaiset markkinat ovat herkempiä edellä mainituille tekijöille kuin polttoainehinnoille. Keski-Euroopan haasteet ovat tulevaisuudessa suuremmat kuin Pohjoismaiden. Keskeinen kysymys on, miten poistuva ydinvoima korvataan ja miten uusiutuvaa tuotantoa pystytään lisäämään. Sähkön hintataso nousee tulevaisuudessa tuntuvasti, kun se Pohjoismaissa olisi kehittymässä selvästi maltillisemmin tai jopa laskemassa, mutta yhdentyvät sähkömarkkinat vaikuttavat päinvastaiseen suuntaan. Pohjoismaita ongelmallisemmassa tilanteessa ovat Baltian maat, joista poistuu vanhaa tuotantokapasiteettia mutta syntyy niukasti uutta, korvaavaa kapasiteettia. Sähköä viedään Pohjoismaista Baltiaan tulevaisuudessa. Sähkön siirtoverkoston tulee kehittyä samassa tahdissa yleisen sähkömarkkinakehityksen kanssa. Alueellisen tuotannon tulee olla riittävää, ja aluerajat ylittävän verkon tulee mahdollistaa entistä yhtenäisemmät hinnat EU:n alueella sekä sähkön saannin luotettavuus. Historiallisista syistä kansalliset alueet ovat lähtökohtana sähkömarkkinoiden kehitykselle. Myös Venäjän hintatason voidaan olettaa nousevan, lähinnä tuotanto- ja siirtokapasiteettivajeen täyttämisen vuoksi. Venäjän sähkömarkkinat liittyvät Suomen ja Baltian kautta EU-sähkömarkkinoihin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages80
  ISBN (Electronic)978-951-38-7181-9
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number120

  Fingerprint

  market prices
  electricity
  markets
  Olla

  Keywords

  • electricity markets
  • electricity market price

  Cite this

  Kekkonen, V., & Koreneff, G. (2009). Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 120
  Kekkonen, Veikko ; Koreneff, Göran. / Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 80 p. (VTT Working Papers; No. 120).
  @book{3a0ea722ff5349098bfdb3c655ee4e13,
  title = "Euroopan yhdentyv{\"a}t s{\"a}hk{\"o}markkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen n{\"a}k{\"o}kulmasta",
  abstract = "Pohjoismainen s{\"a}hk{\"o}n markkinatasapainohinta riippuu vahvasti kysynn{\"a}st{\"a}, ja my{\"o}s vesivuosien vaihtelun sek{\"a} tarjontatason vaikutukset on mitattu t{\"a}ss{\"a} selvityksess{\"a}. Pohjoismaiset markkinat ovat herkempi{\"a} edell{\"a} mainituille tekij{\"o}ille kuin polttoainehinnoille. Keski-Euroopan haasteet ovat tulevaisuudessa suuremmat kuin Pohjoismaiden. Keskeinen kysymys on, miten poistuva ydinvoima korvataan ja miten uusiutuvaa tuotantoa pystyt{\"a}{\"a}n lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n. S{\"a}hk{\"o}n hintataso nousee tulevaisuudessa tuntuvasti, kun se Pohjoismaissa olisi kehittym{\"a}ss{\"a} selv{\"a}sti maltillisemmin tai jopa laskemassa, mutta yhdentyv{\"a}t s{\"a}hk{\"o}markkinat vaikuttavat p{\"a}invastaiseen suuntaan. Pohjoismaita ongelmallisemmassa tilanteessa ovat Baltian maat, joista poistuu vanhaa tuotantokapasiteettia mutta syntyy niukasti uutta, korvaavaa kapasiteettia. S{\"a}hk{\"o}{\"a} vied{\"a}{\"a}n Pohjoismaista Baltiaan tulevaisuudessa. S{\"a}hk{\"o}n siirtoverkoston tulee kehitty{\"a} samassa tahdissa yleisen s{\"a}hk{\"o}markkinakehityksen kanssa. Alueellisen tuotannon tulee olla riitt{\"a}v{\"a}{\"a}, ja aluerajat ylitt{\"a}v{\"a}n verkon tulee mahdollistaa entist{\"a} yhten{\"a}isemm{\"a}t hinnat EU:n alueella sek{\"a} s{\"a}hk{\"o}n saannin luotettavuus. Historiallisista syist{\"a} kansalliset alueet ovat l{\"a}ht{\"o}kohtana s{\"a}hk{\"o}markkinoiden kehitykselle. My{\"o}s Ven{\"a}j{\"a}n hintatason voidaan olettaa nousevan, l{\"a}hinn{\"a} tuotanto- ja siirtokapasiteettivajeen t{\"a}ytt{\"a}misen vuoksi. Ven{\"a}j{\"a}n s{\"a}hk{\"o}markkinat liittyv{\"a}t Suomen ja Baltian kautta EU-s{\"a}hk{\"o}markkinoihin.",
  keywords = "electricity markets, electricity market price",
  author = "Veikko Kekkonen and G{\"o}ran Koreneff",
  note = "VTT-WORK-120",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "120",
  address = "Finland",

  }

  Kekkonen, V & Koreneff, G 2009, Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta. VTT Working Papers, no. 120, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta. / Kekkonen, Veikko; Koreneff, Göran.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 80 p. (VTT Working Papers; No. 120).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta

  AU - Kekkonen, Veikko

  AU - Koreneff, Göran

  N1 - VTT-WORK-120

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Pohjoismainen sähkön markkinatasapainohinta riippuu vahvasti kysynnästä, ja myös vesivuosien vaihtelun sekä tarjontatason vaikutukset on mitattu tässä selvityksessä. Pohjoismaiset markkinat ovat herkempiä edellä mainituille tekijöille kuin polttoainehinnoille. Keski-Euroopan haasteet ovat tulevaisuudessa suuremmat kuin Pohjoismaiden. Keskeinen kysymys on, miten poistuva ydinvoima korvataan ja miten uusiutuvaa tuotantoa pystytään lisäämään. Sähkön hintataso nousee tulevaisuudessa tuntuvasti, kun se Pohjoismaissa olisi kehittymässä selvästi maltillisemmin tai jopa laskemassa, mutta yhdentyvät sähkömarkkinat vaikuttavat päinvastaiseen suuntaan. Pohjoismaita ongelmallisemmassa tilanteessa ovat Baltian maat, joista poistuu vanhaa tuotantokapasiteettia mutta syntyy niukasti uutta, korvaavaa kapasiteettia. Sähköä viedään Pohjoismaista Baltiaan tulevaisuudessa. Sähkön siirtoverkoston tulee kehittyä samassa tahdissa yleisen sähkömarkkinakehityksen kanssa. Alueellisen tuotannon tulee olla riittävää, ja aluerajat ylittävän verkon tulee mahdollistaa entistä yhtenäisemmät hinnat EU:n alueella sekä sähkön saannin luotettavuus. Historiallisista syistä kansalliset alueet ovat lähtökohtana sähkömarkkinoiden kehitykselle. Myös Venäjän hintatason voidaan olettaa nousevan, lähinnä tuotanto- ja siirtokapasiteettivajeen täyttämisen vuoksi. Venäjän sähkömarkkinat liittyvät Suomen ja Baltian kautta EU-sähkömarkkinoihin.

  AB - Pohjoismainen sähkön markkinatasapainohinta riippuu vahvasti kysynnästä, ja myös vesivuosien vaihtelun sekä tarjontatason vaikutukset on mitattu tässä selvityksessä. Pohjoismaiset markkinat ovat herkempiä edellä mainituille tekijöille kuin polttoainehinnoille. Keski-Euroopan haasteet ovat tulevaisuudessa suuremmat kuin Pohjoismaiden. Keskeinen kysymys on, miten poistuva ydinvoima korvataan ja miten uusiutuvaa tuotantoa pystytään lisäämään. Sähkön hintataso nousee tulevaisuudessa tuntuvasti, kun se Pohjoismaissa olisi kehittymässä selvästi maltillisemmin tai jopa laskemassa, mutta yhdentyvät sähkömarkkinat vaikuttavat päinvastaiseen suuntaan. Pohjoismaita ongelmallisemmassa tilanteessa ovat Baltian maat, joista poistuu vanhaa tuotantokapasiteettia mutta syntyy niukasti uutta, korvaavaa kapasiteettia. Sähköä viedään Pohjoismaista Baltiaan tulevaisuudessa. Sähkön siirtoverkoston tulee kehittyä samassa tahdissa yleisen sähkömarkkinakehityksen kanssa. Alueellisen tuotannon tulee olla riittävää, ja aluerajat ylittävän verkon tulee mahdollistaa entistä yhtenäisemmät hinnat EU:n alueella sekä sähkön saannin luotettavuus. Historiallisista syistä kansalliset alueet ovat lähtökohtana sähkömarkkinoiden kehitykselle. Myös Venäjän hintatason voidaan olettaa nousevan, lähinnä tuotanto- ja siirtokapasiteettivajeen täyttämisen vuoksi. Venäjän sähkömarkkinat liittyvät Suomen ja Baltian kautta EU-sähkömarkkinoihin.

  KW - electricity markets

  KW - electricity market price

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kekkonen V, Koreneff G. Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 80 p. (VTT Working Papers; No. 120).