Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta

Veikko Kekkonen, Göran Koreneff

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pohjoismainen sähkön markkinatasapainohinta riippuu vahvasti kysynnästä, ja myös vesivuosien vaihtelun sekä tarjontatason vaikutukset on mitattu tässä selvityksessä. Pohjoismaiset markkinat ovat herkempiä edellä mainituille tekijöille kuin polttoainehinnoille. Keski-Euroopan haasteet ovat tulevaisuudessa suuremmat kuin Pohjoismaiden. Keskeinen kysymys on, miten poistuva ydinvoima korvataan ja miten uusiutuvaa tuotantoa pystytään lisäämään. Sähkön hintataso nousee tulevaisuudessa tuntuvasti, kun se Pohjoismaissa olisi kehittymässä selvästi maltillisemmin tai jopa laskemassa, mutta yhdentyvät sähkömarkkinat vaikuttavat päinvastaiseen suuntaan. Pohjoismaita ongelmallisemmassa tilanteessa ovat Baltian maat, joista poistuu vanhaa tuotantokapasiteettia mutta syntyy niukasti uutta, korvaavaa kapasiteettia. Sähköä viedään Pohjoismaista Baltiaan tulevaisuudessa. Sähkön siirtoverkoston tulee kehittyä samassa tahdissa yleisen sähkömarkkinakehityksen kanssa. Alueellisen tuotannon tulee olla riittävää, ja aluerajat ylittävän verkon tulee mahdollistaa entistä yhtenäisemmät hinnat EU:n alueella sekä sähkön saannin luotettavuus. Historiallisista syistä kansalliset alueet ovat lähtökohtana sähkömarkkinoiden kehitykselle. Myös Venäjän hintatason voidaan olettaa nousevan, lähinnä tuotanto- ja siirtokapasiteettivajeen täyttämisen vuoksi. Venäjän sähkömarkkinat liittyvät Suomen ja Baltian kautta EU-sähkömarkkinoihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages80
ISBN (Electronic)978-951-38-7181-9
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number120

Fingerprint

market prices
electricity
markets
Olla

Keywords

  • electricity markets
  • electricity market price

Cite this

Kekkonen, V., & Koreneff, G. (2009). Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 120
Kekkonen, Veikko ; Koreneff, Göran. / Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 80 p. (VTT Working Papers; No. 120).
@book{3a0ea722ff5349098bfdb3c655ee4e13,
title = "Euroopan yhdentyv{\"a}t s{\"a}hk{\"o}markkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen n{\"a}k{\"o}kulmasta",
abstract = "Pohjoismainen s{\"a}hk{\"o}n markkinatasapainohinta riippuu vahvasti kysynn{\"a}st{\"a}, ja my{\"o}s vesivuosien vaihtelun sek{\"a} tarjontatason vaikutukset on mitattu t{\"a}ss{\"a} selvityksess{\"a}. Pohjoismaiset markkinat ovat herkempi{\"a} edell{\"a} mainituille tekij{\"o}ille kuin polttoainehinnoille. Keski-Euroopan haasteet ovat tulevaisuudessa suuremmat kuin Pohjoismaiden. Keskeinen kysymys on, miten poistuva ydinvoima korvataan ja miten uusiutuvaa tuotantoa pystyt{\"a}{\"a}n lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n. S{\"a}hk{\"o}n hintataso nousee tulevaisuudessa tuntuvasti, kun se Pohjoismaissa olisi kehittym{\"a}ss{\"a} selv{\"a}sti maltillisemmin tai jopa laskemassa, mutta yhdentyv{\"a}t s{\"a}hk{\"o}markkinat vaikuttavat p{\"a}invastaiseen suuntaan. Pohjoismaita ongelmallisemmassa tilanteessa ovat Baltian maat, joista poistuu vanhaa tuotantokapasiteettia mutta syntyy niukasti uutta, korvaavaa kapasiteettia. S{\"a}hk{\"o}{\"a} vied{\"a}{\"a}n Pohjoismaista Baltiaan tulevaisuudessa. S{\"a}hk{\"o}n siirtoverkoston tulee kehitty{\"a} samassa tahdissa yleisen s{\"a}hk{\"o}markkinakehityksen kanssa. Alueellisen tuotannon tulee olla riitt{\"a}v{\"a}{\"a}, ja aluerajat ylitt{\"a}v{\"a}n verkon tulee mahdollistaa entist{\"a} yhten{\"a}isemm{\"a}t hinnat EU:n alueella sek{\"a} s{\"a}hk{\"o}n saannin luotettavuus. Historiallisista syist{\"a} kansalliset alueet ovat l{\"a}ht{\"o}kohtana s{\"a}hk{\"o}markkinoiden kehitykselle. My{\"o}s Ven{\"a}j{\"a}n hintatason voidaan olettaa nousevan, l{\"a}hinn{\"a} tuotanto- ja siirtokapasiteettivajeen t{\"a}ytt{\"a}misen vuoksi. Ven{\"a}j{\"a}n s{\"a}hk{\"o}markkinat liittyv{\"a}t Suomen ja Baltian kautta EU-s{\"a}hk{\"o}markkinoihin.",
keywords = "electricity markets, electricity market price",
author = "Veikko Kekkonen and G{\"o}ran Koreneff",
note = "VTT-WORK-120",
year = "2009",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "120",
address = "Finland",

}

Kekkonen, V & Koreneff, G 2009, Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta. VTT Working Papers, no. 120, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta. / Kekkonen, Veikko; Koreneff, Göran.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 80 p. (VTT Working Papers; No. 120).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta

AU - Kekkonen, Veikko

AU - Koreneff, Göran

N1 - VTT-WORK-120

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Pohjoismainen sähkön markkinatasapainohinta riippuu vahvasti kysynnästä, ja myös vesivuosien vaihtelun sekä tarjontatason vaikutukset on mitattu tässä selvityksessä. Pohjoismaiset markkinat ovat herkempiä edellä mainituille tekijöille kuin polttoainehinnoille. Keski-Euroopan haasteet ovat tulevaisuudessa suuremmat kuin Pohjoismaiden. Keskeinen kysymys on, miten poistuva ydinvoima korvataan ja miten uusiutuvaa tuotantoa pystytään lisäämään. Sähkön hintataso nousee tulevaisuudessa tuntuvasti, kun se Pohjoismaissa olisi kehittymässä selvästi maltillisemmin tai jopa laskemassa, mutta yhdentyvät sähkömarkkinat vaikuttavat päinvastaiseen suuntaan. Pohjoismaita ongelmallisemmassa tilanteessa ovat Baltian maat, joista poistuu vanhaa tuotantokapasiteettia mutta syntyy niukasti uutta, korvaavaa kapasiteettia. Sähköä viedään Pohjoismaista Baltiaan tulevaisuudessa. Sähkön siirtoverkoston tulee kehittyä samassa tahdissa yleisen sähkömarkkinakehityksen kanssa. Alueellisen tuotannon tulee olla riittävää, ja aluerajat ylittävän verkon tulee mahdollistaa entistä yhtenäisemmät hinnat EU:n alueella sekä sähkön saannin luotettavuus. Historiallisista syistä kansalliset alueet ovat lähtökohtana sähkömarkkinoiden kehitykselle. Myös Venäjän hintatason voidaan olettaa nousevan, lähinnä tuotanto- ja siirtokapasiteettivajeen täyttämisen vuoksi. Venäjän sähkömarkkinat liittyvät Suomen ja Baltian kautta EU-sähkömarkkinoihin.

AB - Pohjoismainen sähkön markkinatasapainohinta riippuu vahvasti kysynnästä, ja myös vesivuosien vaihtelun sekä tarjontatason vaikutukset on mitattu tässä selvityksessä. Pohjoismaiset markkinat ovat herkempiä edellä mainituille tekijöille kuin polttoainehinnoille. Keski-Euroopan haasteet ovat tulevaisuudessa suuremmat kuin Pohjoismaiden. Keskeinen kysymys on, miten poistuva ydinvoima korvataan ja miten uusiutuvaa tuotantoa pystytään lisäämään. Sähkön hintataso nousee tulevaisuudessa tuntuvasti, kun se Pohjoismaissa olisi kehittymässä selvästi maltillisemmin tai jopa laskemassa, mutta yhdentyvät sähkömarkkinat vaikuttavat päinvastaiseen suuntaan. Pohjoismaita ongelmallisemmassa tilanteessa ovat Baltian maat, joista poistuu vanhaa tuotantokapasiteettia mutta syntyy niukasti uutta, korvaavaa kapasiteettia. Sähköä viedään Pohjoismaista Baltiaan tulevaisuudessa. Sähkön siirtoverkoston tulee kehittyä samassa tahdissa yleisen sähkömarkkinakehityksen kanssa. Alueellisen tuotannon tulee olla riittävää, ja aluerajat ylittävän verkon tulee mahdollistaa entistä yhtenäisemmät hinnat EU:n alueella sekä sähkön saannin luotettavuus. Historiallisista syistä kansalliset alueet ovat lähtökohtana sähkömarkkinoiden kehitykselle. Myös Venäjän hintatason voidaan olettaa nousevan, lähinnä tuotanto- ja siirtokapasiteettivajeen täyttämisen vuoksi. Venäjän sähkömarkkinat liittyvät Suomen ja Baltian kautta EU-sähkömarkkinoihin.

KW - electricity markets

KW - electricity market price

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kekkonen V, Koreneff G. Euroopan yhdentyvät sähkömarkkinat ja markkinahinnan muodostuminen Suomen näkökulmasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 80 p. (VTT Working Papers; No. 120).