Määräaikaistarkastuksissa ultraäänellä havaitun näyttämän käsittely ja koon mittaus

Translated title of the contribution: Evaluation of indications detected in ultrasonic testing

Pauli Särkiniemi, Harri Jeskanen, Pentti Kauppinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Määräajoin suoritettavilla ultraäänitarkastuksilla pyritään havaitsemaan rakenteisiin kuormituksen, materiaalin ja ympäristön vaikutuksesta syntyneet viat ja seuraamaan niiden mahdollista kasvua käytön aikana. Syntyneet viat ovat yleensä säröjä, joiden merkitys rakenteen lujuudelle arvioidaan särön päädimensioiden, pituuden ja korkeuden, perusteella. Ultraäänimenetelmä tarjoaa useita eri tekniikoita, joita voidaan käyttää yksin tai yhdessä em. dimensioiden määrittämiseen. Käytettävän tekniikan valinta on hyvin tapauskohtaista, eikä yleispätevän ohjeen luominen siten ole mahdollista. Parhaaseen tulokseen päästään usein kokeilemalla käytännössä useita tekniikoita ja käyttämällä vikojen merkitystä arvioitaessa niitä mittaustuloksia, jotka ovat konservatiivisimpia tai luotettavimmilta tuntuvia. Tässä julkaisussa on esitetty yksityiskohtaisesti vian pituuden ja korkeuden mittaukseen käytettävät ultraäänitekniikat. Julkaisu on laadittu käsikirjan muotoon, jotta se parhaiten soveltuisi käytännön mittauksien apuvälineeksi. Edellä esitetystä syystä julkaisu sisältää runsaasti yksityiskohtaisia ohjeita, jotka liittyvät käytännön mittausten suorittamiseen. Julkaisun eräät osat saattavat tästä syystä olla vaikeasti ymmärrettävissä ilman käytännön sovellusta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
Number of pages62
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1188
ISSN0358-5085

Fingerprint

Ultrasonics

Keywords

  • ultrasonic tests
  • defects
  • cracks
  • dimensions
  • height
  • length
  • nondestructive tests

Cite this

Särkiniemi, P., Jeskanen, H., & Kauppinen, P. (1990). Määräaikaistarkastuksissa ultraäänellä havaitun näyttämän käsittely ja koon mittaus. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1188
Särkiniemi, Pauli ; Jeskanen, Harri ; Kauppinen, Pentti. / Määräaikaistarkastuksissa ultraäänellä havaitun näyttämän käsittely ja koon mittaus. Espoo, 1990. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1188).
@book{4031e5c8e4374f81ba1089d004eafe90,
title = "M{\"a}{\"a}r{\"a}aikaistarkastuksissa ultra{\"a}{\"a}nell{\"a} havaitun n{\"a}ytt{\"a}m{\"a}n k{\"a}sittely ja koon mittaus",
abstract = "M{\"a}{\"a}r{\"a}ajoin suoritettavilla ultra{\"a}{\"a}nitarkastuksilla pyrit{\"a}{\"a}n havaitsemaan rakenteisiin kuormituksen, materiaalin ja ymp{\"a}rist{\"o}n vaikutuksesta syntyneet viat ja seuraamaan niiden mahdollista kasvua k{\"a}yt{\"o}n aikana. Syntyneet viat ovat yleens{\"a} s{\"a}r{\"o}j{\"a}, joiden merkitys rakenteen lujuudelle arvioidaan s{\"a}r{\"o}n p{\"a}{\"a}dimensioiden, pituuden ja korkeuden, perusteella. Ultra{\"a}{\"a}nimenetelm{\"a} tarjoaa useita eri tekniikoita, joita voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} yksin tai yhdess{\"a} em. dimensioiden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen. K{\"a}ytett{\"a}v{\"a}n tekniikan valinta on hyvin tapauskohtaista, eik{\"a} yleisp{\"a}tev{\"a}n ohjeen luominen siten ole mahdollista. Parhaaseen tulokseen p{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a}n usein kokeilemalla k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} useita tekniikoita ja k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} vikojen merkityst{\"a} arvioitaessa niit{\"a} mittaustuloksia, jotka ovat konservatiivisimpia tai luotettavimmilta tuntuvia. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa on esitetty yksityiskohtaisesti vian pituuden ja korkeuden mittaukseen k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t ultra{\"a}{\"a}nitekniikat. Julkaisu on laadittu k{\"a}sikirjan muotoon, jotta se parhaiten soveltuisi k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n mittauksien apuv{\"a}lineeksi. Edell{\"a} esitetyst{\"a} syyst{\"a} julkaisu sis{\"a}lt{\"a}{\"a} runsaasti yksityiskohtaisia ohjeita, jotka liittyv{\"a}t k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n mittausten suorittamiseen. Julkaisun er{\"a}{\"a}t osat saattavat t{\"a}st{\"a} syyst{\"a} olla vaikeasti ymm{\"a}rrett{\"a}viss{\"a} ilman k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n sovellusta.",
keywords = "ultrasonic tests, defects, cracks, dimensions, height, length, nondestructive tests",
author = "Pauli S{\"a}rkiniemi and Harri Jeskanen and Pentti Kauppinen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3906-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1188",

}

Särkiniemi, P, Jeskanen, H & Kauppinen, P 1990, Määräaikaistarkastuksissa ultraäänellä havaitun näyttämän käsittely ja koon mittaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1188, Espoo.

Määräaikaistarkastuksissa ultraäänellä havaitun näyttämän käsittely ja koon mittaus. / Särkiniemi, Pauli; Jeskanen, Harri; Kauppinen, Pentti.

Espoo, 1990. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1188).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Määräaikaistarkastuksissa ultraäänellä havaitun näyttämän käsittely ja koon mittaus

AU - Särkiniemi, Pauli

AU - Jeskanen, Harri

AU - Kauppinen, Pentti

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Määräajoin suoritettavilla ultraäänitarkastuksilla pyritään havaitsemaan rakenteisiin kuormituksen, materiaalin ja ympäristön vaikutuksesta syntyneet viat ja seuraamaan niiden mahdollista kasvua käytön aikana. Syntyneet viat ovat yleensä säröjä, joiden merkitys rakenteen lujuudelle arvioidaan särön päädimensioiden, pituuden ja korkeuden, perusteella. Ultraäänimenetelmä tarjoaa useita eri tekniikoita, joita voidaan käyttää yksin tai yhdessä em. dimensioiden määrittämiseen. Käytettävän tekniikan valinta on hyvin tapauskohtaista, eikä yleispätevän ohjeen luominen siten ole mahdollista. Parhaaseen tulokseen päästään usein kokeilemalla käytännössä useita tekniikoita ja käyttämällä vikojen merkitystä arvioitaessa niitä mittaustuloksia, jotka ovat konservatiivisimpia tai luotettavimmilta tuntuvia. Tässä julkaisussa on esitetty yksityiskohtaisesti vian pituuden ja korkeuden mittaukseen käytettävät ultraäänitekniikat. Julkaisu on laadittu käsikirjan muotoon, jotta se parhaiten soveltuisi käytännön mittauksien apuvälineeksi. Edellä esitetystä syystä julkaisu sisältää runsaasti yksityiskohtaisia ohjeita, jotka liittyvät käytännön mittausten suorittamiseen. Julkaisun eräät osat saattavat tästä syystä olla vaikeasti ymmärrettävissä ilman käytännön sovellusta.

AB - Määräajoin suoritettavilla ultraäänitarkastuksilla pyritään havaitsemaan rakenteisiin kuormituksen, materiaalin ja ympäristön vaikutuksesta syntyneet viat ja seuraamaan niiden mahdollista kasvua käytön aikana. Syntyneet viat ovat yleensä säröjä, joiden merkitys rakenteen lujuudelle arvioidaan särön päädimensioiden, pituuden ja korkeuden, perusteella. Ultraäänimenetelmä tarjoaa useita eri tekniikoita, joita voidaan käyttää yksin tai yhdessä em. dimensioiden määrittämiseen. Käytettävän tekniikan valinta on hyvin tapauskohtaista, eikä yleispätevän ohjeen luominen siten ole mahdollista. Parhaaseen tulokseen päästään usein kokeilemalla käytännössä useita tekniikoita ja käyttämällä vikojen merkitystä arvioitaessa niitä mittaustuloksia, jotka ovat konservatiivisimpia tai luotettavimmilta tuntuvia. Tässä julkaisussa on esitetty yksityiskohtaisesti vian pituuden ja korkeuden mittaukseen käytettävät ultraäänitekniikat. Julkaisu on laadittu käsikirjan muotoon, jotta se parhaiten soveltuisi käytännön mittauksien apuvälineeksi. Edellä esitetystä syystä julkaisu sisältää runsaasti yksityiskohtaisia ohjeita, jotka liittyvät käytännön mittausten suorittamiseen. Julkaisun eräät osat saattavat tästä syystä olla vaikeasti ymmärrettävissä ilman käytännön sovellusta.

KW - ultrasonic tests

KW - defects

KW - cracks

KW - dimensions

KW - height

KW - length

KW - nondestructive tests

M3 - Report

SN - 951-38-3906-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Määräaikaistarkastuksissa ultraäänellä havaitun näyttämän käsittely ja koon mittaus

CY - Espoo

ER -

Särkiniemi P, Jeskanen H, Kauppinen P. Määräaikaistarkastuksissa ultraäänellä havaitun näyttämän käsittely ja koon mittaus. Espoo, 1990. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1188).