Asiantuntijajärjestelmät - soveltaminen rakenne- ja konstruktiosuunnittelussa

Translated title of the contribution: Expert systems - applications to construction and structural engineering

Juha Sääski

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä raportissa kuvataan asiantunlijajärjestelmien ominaisuuksia ja soveltuvuutta rakenne- ja konstruktiosuunnitteluun. Raportista ilmenee asiantuntijajärjestelmien peruspiirteet ja käyttömahdollisuudet teknisiin suunnittelujärjestelmiin. Raportin tarkoituksena on myös informoida teollisuusyrityksiä tietokoneavusteisen suunnittelun mahdollisuuksista ja kehityssuunnista. Asiantuntijajärjestelmätekniikka on tuonut mukanaan käsitteitä, joita ei ole ennen tarkasteltu ohjelmointityössä. Näitä käsitteitä ovat mm. tietämyksen esittäminen ja epävarman tiedon käsittely. Asiantuntijajärjestelmien kehittämisvälineet ovat luoneet ohjelmointityölle uusia haasteita ja rikastuttaneet perinteisten ohjelmointikielten ominaisuuksia. Asiantuntijajärjestelmät ovat myös helpottaneet sovellusten kehittämistä, jolloin kehitystyötä on suunnattu vaikeampiin ongelmiin. Tämän takia tiedonhankinnasta on tullut suurin pullonkaula. Suunnittelua tukevat asiantuntijajärjestelmät ovat vielä lapsenkengissä, mutta tietyille kapeille osa-alueille on rakennettu ohjelmia, jotka pystyvät neuvomaan asiantuntijan tavoin. Käytännön sovelluksena ohjelmoitiin tulistinputkien eliniän arviointi-ohjelmisto. "Suunnittelujärjestelmät" tutkimuksen tavoitteena on lisätä tietoa uusista tietotekniikan sovellusmahdollisuuksista ja saada käytännön tietoa asiantuntijajärjestelmien kehittämisestä. Tutkimuksen alussa perehdyttiin asiantuntijajärjestelmiin ja niiden ominaisuuksiin. Asiantuntijajärjestelmien sopivuutta suunnittelun tukemiseen tarkasteltiin tutkimalla suunnitteluprosessia ja tietokoneiden, erityisesti asiantuntijajärjestelmien, käyttöä prosessin aikana. Esimerkkinä ohjelmoitiin tulistinputkien eliniän arviointi-ohjelmisto.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages56
ISBN (Print)951-38-3850-1
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1219
ISSN0358-5085

Fingerprint

expert systems
engineering

Keywords

  • computer programming
  • CAD
  • information systems
  • computer programs
  • expert systems
  • design
  • structural analysis
  • data processing
  • structural engineering
  • programming languages

Cite this

Sääski, J. (1991). Asiantuntijajärjestelmät - soveltaminen rakenne- ja konstruktiosuunnittelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1219
Sääski, Juha. / Asiantuntijajärjestelmät - soveltaminen rakenne- ja konstruktiosuunnittelussa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1219).
@book{7e7aae4f64b4432196f706b36e8e60d7,
title = "Asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}t - soveltaminen rakenne- ja konstruktiosuunnittelussa",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa kuvataan asiantunlijaj{\"a}rjestelmien ominaisuuksia ja soveltuvuutta rakenne- ja konstruktiosuunnitteluun. Raportista ilmenee asiantuntijaj{\"a}rjestelmien peruspiirteet ja k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuudet teknisiin suunnitteluj{\"a}rjestelmiin. Raportin tarkoituksena on my{\"o}s informoida teollisuusyrityksi{\"a} tietokoneavusteisen suunnittelun mahdollisuuksista ja kehityssuunnista. Asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}tekniikka on tuonut mukanaan k{\"a}sitteit{\"a}, joita ei ole ennen tarkasteltu ohjelmointity{\"o}ss{\"a}. N{\"a}it{\"a} k{\"a}sitteit{\"a} ovat mm. tiet{\"a}myksen esitt{\"a}minen ja ep{\"a}varman tiedon k{\"a}sittely. Asiantuntijaj{\"a}rjestelmien kehitt{\"a}misv{\"a}lineet ovat luoneet ohjelmointity{\"o}lle uusia haasteita ja rikastuttaneet perinteisten ohjelmointikielten ominaisuuksia. Asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}t ovat my{\"o}s helpottaneet sovellusten kehitt{\"a}mist{\"a}, jolloin kehitysty{\"o}t{\"a} on suunnattu vaikeampiin ongelmiin. T{\"a}m{\"a}n takia tiedonhankinnasta on tullut suurin pullonkaula. Suunnittelua tukevat asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}t ovat viel{\"a} lapsenkengiss{\"a}, mutta tietyille kapeille osa-alueille on rakennettu ohjelmia, jotka pystyv{\"a}t neuvomaan asiantuntijan tavoin. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n sovelluksena ohjelmoitiin tulistinputkien elini{\"a}n arviointi-ohjelmisto. {"}Suunnitteluj{\"a}rjestelm{\"a}t{"} tutkimuksen tavoitteena on lis{\"a}t{\"a} tietoa uusista tietotekniikan sovellusmahdollisuuksista ja saada k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n tietoa asiantuntijaj{\"a}rjestelmien kehitt{\"a}misest{\"a}. Tutkimuksen alussa perehdyttiin asiantuntijaj{\"a}rjestelmiin ja niiden ominaisuuksiin. Asiantuntijaj{\"a}rjestelmien sopivuutta suunnittelun tukemiseen tarkasteltiin tutkimalla suunnitteluprosessia ja tietokoneiden, erityisesti asiantuntijaj{\"a}rjestelmien, k{\"a}ytt{\"o}{\"a} prosessin aikana. Esimerkkin{\"a} ohjelmoitiin tulistinputkien elini{\"a}n arviointi-ohjelmisto.",
keywords = "computer programming, CAD, information systems, computer programs, expert systems, design, structural analysis, data processing, structural engineering, programming languages",
author = "Juha S{\"a}{\"a}ski",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3850-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1219",
address = "Finland",

}

Sääski, J 1991, Asiantuntijajärjestelmät - soveltaminen rakenne- ja konstruktiosuunnittelussa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1219, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Asiantuntijajärjestelmät - soveltaminen rakenne- ja konstruktiosuunnittelussa. / Sääski, Juha.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1219).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Asiantuntijajärjestelmät - soveltaminen rakenne- ja konstruktiosuunnittelussa

AU - Sääski, Juha

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tässä raportissa kuvataan asiantunlijajärjestelmien ominaisuuksia ja soveltuvuutta rakenne- ja konstruktiosuunnitteluun. Raportista ilmenee asiantuntijajärjestelmien peruspiirteet ja käyttömahdollisuudet teknisiin suunnittelujärjestelmiin. Raportin tarkoituksena on myös informoida teollisuusyrityksiä tietokoneavusteisen suunnittelun mahdollisuuksista ja kehityssuunnista. Asiantuntijajärjestelmätekniikka on tuonut mukanaan käsitteitä, joita ei ole ennen tarkasteltu ohjelmointityössä. Näitä käsitteitä ovat mm. tietämyksen esittäminen ja epävarman tiedon käsittely. Asiantuntijajärjestelmien kehittämisvälineet ovat luoneet ohjelmointityölle uusia haasteita ja rikastuttaneet perinteisten ohjelmointikielten ominaisuuksia. Asiantuntijajärjestelmät ovat myös helpottaneet sovellusten kehittämistä, jolloin kehitystyötä on suunnattu vaikeampiin ongelmiin. Tämän takia tiedonhankinnasta on tullut suurin pullonkaula. Suunnittelua tukevat asiantuntijajärjestelmät ovat vielä lapsenkengissä, mutta tietyille kapeille osa-alueille on rakennettu ohjelmia, jotka pystyvät neuvomaan asiantuntijan tavoin. Käytännön sovelluksena ohjelmoitiin tulistinputkien eliniän arviointi-ohjelmisto. "Suunnittelujärjestelmät" tutkimuksen tavoitteena on lisätä tietoa uusista tietotekniikan sovellusmahdollisuuksista ja saada käytännön tietoa asiantuntijajärjestelmien kehittämisestä. Tutkimuksen alussa perehdyttiin asiantuntijajärjestelmiin ja niiden ominaisuuksiin. Asiantuntijajärjestelmien sopivuutta suunnittelun tukemiseen tarkasteltiin tutkimalla suunnitteluprosessia ja tietokoneiden, erityisesti asiantuntijajärjestelmien, käyttöä prosessin aikana. Esimerkkinä ohjelmoitiin tulistinputkien eliniän arviointi-ohjelmisto.

AB - Tässä raportissa kuvataan asiantunlijajärjestelmien ominaisuuksia ja soveltuvuutta rakenne- ja konstruktiosuunnitteluun. Raportista ilmenee asiantuntijajärjestelmien peruspiirteet ja käyttömahdollisuudet teknisiin suunnittelujärjestelmiin. Raportin tarkoituksena on myös informoida teollisuusyrityksiä tietokoneavusteisen suunnittelun mahdollisuuksista ja kehityssuunnista. Asiantuntijajärjestelmätekniikka on tuonut mukanaan käsitteitä, joita ei ole ennen tarkasteltu ohjelmointityössä. Näitä käsitteitä ovat mm. tietämyksen esittäminen ja epävarman tiedon käsittely. Asiantuntijajärjestelmien kehittämisvälineet ovat luoneet ohjelmointityölle uusia haasteita ja rikastuttaneet perinteisten ohjelmointikielten ominaisuuksia. Asiantuntijajärjestelmät ovat myös helpottaneet sovellusten kehittämistä, jolloin kehitystyötä on suunnattu vaikeampiin ongelmiin. Tämän takia tiedonhankinnasta on tullut suurin pullonkaula. Suunnittelua tukevat asiantuntijajärjestelmät ovat vielä lapsenkengissä, mutta tietyille kapeille osa-alueille on rakennettu ohjelmia, jotka pystyvät neuvomaan asiantuntijan tavoin. Käytännön sovelluksena ohjelmoitiin tulistinputkien eliniän arviointi-ohjelmisto. "Suunnittelujärjestelmät" tutkimuksen tavoitteena on lisätä tietoa uusista tietotekniikan sovellusmahdollisuuksista ja saada käytännön tietoa asiantuntijajärjestelmien kehittämisestä. Tutkimuksen alussa perehdyttiin asiantuntijajärjestelmiin ja niiden ominaisuuksiin. Asiantuntijajärjestelmien sopivuutta suunnittelun tukemiseen tarkasteltiin tutkimalla suunnitteluprosessia ja tietokoneiden, erityisesti asiantuntijajärjestelmien, käyttöä prosessin aikana. Esimerkkinä ohjelmoitiin tulistinputkien eliniän arviointi-ohjelmisto.

KW - computer programming

KW - CAD

KW - information systems

KW - computer programs

KW - expert systems

KW - design

KW - structural analysis

KW - data processing

KW - structural engineering

KW - programming languages

M3 - Report

SN - 951-38-3850-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Asiantuntijajärjestelmät - soveltaminen rakenne- ja konstruktiosuunnittelussa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sääski J. Asiantuntijajärjestelmät - soveltaminen rakenne- ja konstruktiosuunnittelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1219).