Rakennusmateriaalitekniset asiantuntijajärjestelmät

Translated title of the contribution: Expert systems for building materials

Liisa Rautiainen, Jukka Rantanen, Karl-Johan Seren, Sven Hult

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Erityyppisten rakennusmateriaalien lukumäärä, niiden ominaisuuksien erilaisuus ja materiaalien käyttökohteiden erilaiset vaatimukset edellyttävät suuren tietomäärän hallintaa. Tämä asettaa materiaalivalinnasta vastaavan suunnittelijan usein tilanteeseen, jossa parhaiten soveltuvien tuotteiden valinta ei enää onnistu, mikäli materiaalivalintaa ei systematisoida esimerkiksi asiantuntijajärjestelmän avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa materiaaliteknisen asiantuntijajärjestelmän runkoratkaisu ja laatia sen havainnollistamiseksi yhtä tuoteryhmää koskeva prototyyppi. Runkoratkaisussa on käytetty projektin aikaista terminologiaa ja luokittelua. Nopea kehitys johtaa myös terminologian ja luokittelujen ylläpitotarpeeseen. Laadittu julkisivujen pinnoitevalintaa käsittelevä prototyyppi ehdottaa sopivia pintakäsittelyvaihtoehtoja ja mahdollisesti muita tarvittavia korjaustoimia syöttötietoina saatujen julkisivun kunto ja materiaalitietojen pohjalta. Ohjelman rakenne on sellainen, että asiantuntijat voivat muokata tai tutkia ja täydentää ohjelmaa omien tarpeidensa mukaan. Prototyyppi on toteutettu SuperCard ohjelmalla Macintosh ympäristössä, joka soveltuu varsin hyvin oliopohjaisten järjestelmien toteutukseen ja niiden kehitystyöhön.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages76
ISBN (Print)951-38-4173-1
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1360
ISSN1235-0605

Fingerprint

expert systems

Keywords

 • construction materials
 • expert systems
 • properties
 • requirements
 • materials selection
 • facings
 • CAD
 • logic design
 • prototypes
 • models
 • facades
 • external walls
 • coatings
 • surface finishing
 • materials specifications

Cite this

Rautiainen, L., Rantanen, J., Seren, K-J., & Hult, S. (1992). Rakennusmateriaalitekniset asiantuntijajärjestelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1360
Rautiainen, Liisa ; Rantanen, Jukka ; Seren, Karl-Johan ; Hult, Sven. / Rakennusmateriaalitekniset asiantuntijajärjestelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 76 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1360).
@book{e8eaf6f5c2204831a05dbc5e768da779,
title = "Rakennusmateriaalitekniset asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}t",
abstract = "Erityyppisten rakennusmateriaalien lukum{\"a}{\"a}r{\"a}, niiden ominaisuuksien erilaisuus ja materiaalien k{\"a}ytt{\"o}kohteiden erilaiset vaatimukset edellytt{\"a}v{\"a}t suuren tietom{\"a}{\"a}r{\"a}n hallintaa. T{\"a}m{\"a} asettaa materiaalivalinnasta vastaavan suunnittelijan usein tilanteeseen, jossa parhaiten soveltuvien tuotteiden valinta ei en{\"a}{\"a} onnistu, mik{\"a}li materiaalivalintaa ei systematisoida esimerkiksi asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}n avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa materiaaliteknisen asiantuntijaj{\"a}rjestelm{\"a}n runkoratkaisu ja laatia sen havainnollistamiseksi yht{\"a} tuoteryhm{\"a}{\"a} koskeva prototyyppi. Runkoratkaisussa on k{\"a}ytetty projektin aikaista terminologiaa ja luokittelua. Nopea kehitys johtaa my{\"o}s terminologian ja luokittelujen yll{\"a}pitotarpeeseen. Laadittu julkisivujen pinnoitevalintaa k{\"a}sittelev{\"a} prototyyppi ehdottaa sopivia pintak{\"a}sittelyvaihtoehtoja ja mahdollisesti muita tarvittavia korjaustoimia sy{\"o}tt{\"o}tietoina saatujen julkisivun kunto ja materiaalitietojen pohjalta. Ohjelman rakenne on sellainen, ett{\"a} asiantuntijat voivat muokata tai tutkia ja t{\"a}ydent{\"a}{\"a} ohjelmaa omien tarpeidensa mukaan. Prototyyppi on toteutettu SuperCard ohjelmalla Macintosh ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}, joka soveltuu varsin hyvin oliopohjaisten j{\"a}rjestelmien toteutukseen ja niiden kehitysty{\"o}h{\"o}n.",
keywords = "construction materials, expert systems, properties, requirements, materials selection, facings, CAD, logic design, prototypes, models, facades, external walls, coatings, surface finishing, materials specifications",
author = "Liisa Rautiainen and Jukka Rantanen and Karl-Johan Seren and Sven Hult",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4173-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1360",
address = "Finland",

}

Rautiainen, L, Rantanen, J, Seren, K-J & Hult, S 1992, Rakennusmateriaalitekniset asiantuntijajärjestelmät. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1360, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennusmateriaalitekniset asiantuntijajärjestelmät. / Rautiainen, Liisa; Rantanen, Jukka; Seren, Karl-Johan; Hult, Sven.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 76 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1360).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennusmateriaalitekniset asiantuntijajärjestelmät

AU - Rautiainen, Liisa

AU - Rantanen, Jukka

AU - Seren, Karl-Johan

AU - Hult, Sven

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Erityyppisten rakennusmateriaalien lukumäärä, niiden ominaisuuksien erilaisuus ja materiaalien käyttökohteiden erilaiset vaatimukset edellyttävät suuren tietomäärän hallintaa. Tämä asettaa materiaalivalinnasta vastaavan suunnittelijan usein tilanteeseen, jossa parhaiten soveltuvien tuotteiden valinta ei enää onnistu, mikäli materiaalivalintaa ei systematisoida esimerkiksi asiantuntijajärjestelmän avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa materiaaliteknisen asiantuntijajärjestelmän runkoratkaisu ja laatia sen havainnollistamiseksi yhtä tuoteryhmää koskeva prototyyppi. Runkoratkaisussa on käytetty projektin aikaista terminologiaa ja luokittelua. Nopea kehitys johtaa myös terminologian ja luokittelujen ylläpitotarpeeseen. Laadittu julkisivujen pinnoitevalintaa käsittelevä prototyyppi ehdottaa sopivia pintakäsittelyvaihtoehtoja ja mahdollisesti muita tarvittavia korjaustoimia syöttötietoina saatujen julkisivun kunto ja materiaalitietojen pohjalta. Ohjelman rakenne on sellainen, että asiantuntijat voivat muokata tai tutkia ja täydentää ohjelmaa omien tarpeidensa mukaan. Prototyyppi on toteutettu SuperCard ohjelmalla Macintosh ympäristössä, joka soveltuu varsin hyvin oliopohjaisten järjestelmien toteutukseen ja niiden kehitystyöhön.

AB - Erityyppisten rakennusmateriaalien lukumäärä, niiden ominaisuuksien erilaisuus ja materiaalien käyttökohteiden erilaiset vaatimukset edellyttävät suuren tietomäärän hallintaa. Tämä asettaa materiaalivalinnasta vastaavan suunnittelijan usein tilanteeseen, jossa parhaiten soveltuvien tuotteiden valinta ei enää onnistu, mikäli materiaalivalintaa ei systematisoida esimerkiksi asiantuntijajärjestelmän avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa materiaaliteknisen asiantuntijajärjestelmän runkoratkaisu ja laatia sen havainnollistamiseksi yhtä tuoteryhmää koskeva prototyyppi. Runkoratkaisussa on käytetty projektin aikaista terminologiaa ja luokittelua. Nopea kehitys johtaa myös terminologian ja luokittelujen ylläpitotarpeeseen. Laadittu julkisivujen pinnoitevalintaa käsittelevä prototyyppi ehdottaa sopivia pintakäsittelyvaihtoehtoja ja mahdollisesti muita tarvittavia korjaustoimia syöttötietoina saatujen julkisivun kunto ja materiaalitietojen pohjalta. Ohjelman rakenne on sellainen, että asiantuntijat voivat muokata tai tutkia ja täydentää ohjelmaa omien tarpeidensa mukaan. Prototyyppi on toteutettu SuperCard ohjelmalla Macintosh ympäristössä, joka soveltuu varsin hyvin oliopohjaisten järjestelmien toteutukseen ja niiden kehitystyöhön.

KW - construction materials

KW - expert systems

KW - properties

KW - requirements

KW - materials selection

KW - facings

KW - CAD

KW - logic design

KW - prototypes

KW - models

KW - facades

KW - external walls

KW - coatings

KW - surface finishing

KW - materials specifications

M3 - Report

SN - 951-38-4173-1

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Rakennusmateriaalitekniset asiantuntijajärjestelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rautiainen L, Rantanen J, Seren K-J, Hult S. Rakennusmateriaalitekniset asiantuntijajärjestelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 76 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1360).