Abstract
Original language | English |
---|---|
Qualification | Master Degree |
Awarding Institution |
|
Place of Publication | Oulu |
Publisher | |
Publication status | Published - 2006 |
MoE publication type | G2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis |
Fingerprint
Keywords
- Ketterä ohjelmistokehitys
- vuorovaikutuksen suunnittelu
- tavoitelähtöinen suunnittelu
- Personas
- Mobile-D
Cite this
}
Extending the interaction design process of an agile software development method with personas approach : Master's thesis. / Haikara, Jukka.
Oulu : University of Oulu, 2006.Research output: Thesis › Master's thesis
TY - THES
T1 - Extending the interaction design process of an agile software development method with personas approach
T2 - Master's thesis
AU - Haikara, Jukka
N1 - CA2: TK704 OH: diplomityö University of Oulu: Department of Information: Processing Science
PY - 2006
Y1 - 2006
N2 - Tämän tutkimuksen tarkoituksena on laajentaa Mobile-DTM -menetelmän vuorovaikutuksen suunnitteluprosessia personas -lähestymistavalla. Mobile-D on ketterä ohjelmistokehitysmenetelmä, jossa ei ole määriteltyä vuorovaikutuksen suunnitteluprosessia. Personas on lähestymistapa vuorovaikutuksen suunnitteluun, jossa tuotetaan oletettu loppukäyttäjää edustava persoona. Persoonien luomisprosessissa kuuluu edetä tutkimuksesta suunnitteluun. Personas –lähestymistavan ja ketterän ohjelmistokehityksen periaatteita verrataan toisiinsa ristiriitaisuuksien löytämiseksi. Löydettyjä ristiriitoja hyödynnetään rakennettaessa mallia personas –lähestymistavan ja Mobile-D menetelmän yhdistämiseksi. Se rakennetaan seuraavasti: personas –lähestymistavan tutkimus- sekä mallinnus vaihe yhdistetään Mobile-D -menetelmän perehdyttämisvaiheeseen. Perustamisvaiheen suunnittelupäivää sekä normaaleja suunnittelupäiviä laajennetaan vaatimusten ja vuorovaikutuksen rungon määrittelyvaiheilla. Lisäksi normaaleja suunnittelupäiviä laajennetaan kahdella jalostusvaiheen toiminnolla. Työpäivien aikana persoonat asetetaan näkyville muistutukseksi niiden olemassaolosta. Yksi jalostusvaiheen toiminto yhdistetään julkaisupäivään. Mallia testataan yhdessä tapausprojektissa. Tulokset viittaavat siihen, että ratkaiseva tekijä koko projektin kannalta on perehdyttämisvaihe. Asiakastiimi muodostetaan perustamisvaiheessa tarkoituksena saada jokainen projektissa mukana oleva perehtymään persooniin. Ensimmäisenä suunnittelupäivänä määritellään projektin kokonaistavoite sekä tuotteen runko vaihtuvien vaatimusten määrän minimoimiseksi. Seinäjulisteet muistuttavat kehittäjiä persoonista, vaikka heidän nimet saattavatkin unohtua. Julkaisupäivänä paikalla on oltava henkilö, joka edustaa loppukäyttäjää, ja joka voi samaistua persooniin. Ketterä ohjelmistokehitysteollisuus voi hyödyntää yhdistämisestä saatuja tuloksia huomioiden niiden olevan suuntaa antavia. Tieteellisenä aiheena persoonien ja ketterän ohjelmistokehityksen yhdistäminen on uusi.
AB - Tämän tutkimuksen tarkoituksena on laajentaa Mobile-DTM -menetelmän vuorovaikutuksen suunnitteluprosessia personas -lähestymistavalla. Mobile-D on ketterä ohjelmistokehitysmenetelmä, jossa ei ole määriteltyä vuorovaikutuksen suunnitteluprosessia. Personas on lähestymistapa vuorovaikutuksen suunnitteluun, jossa tuotetaan oletettu loppukäyttäjää edustava persoona. Persoonien luomisprosessissa kuuluu edetä tutkimuksesta suunnitteluun. Personas –lähestymistavan ja ketterän ohjelmistokehityksen periaatteita verrataan toisiinsa ristiriitaisuuksien löytämiseksi. Löydettyjä ristiriitoja hyödynnetään rakennettaessa mallia personas –lähestymistavan ja Mobile-D menetelmän yhdistämiseksi. Se rakennetaan seuraavasti: personas –lähestymistavan tutkimus- sekä mallinnus vaihe yhdistetään Mobile-D -menetelmän perehdyttämisvaiheeseen. Perustamisvaiheen suunnittelupäivää sekä normaaleja suunnittelupäiviä laajennetaan vaatimusten ja vuorovaikutuksen rungon määrittelyvaiheilla. Lisäksi normaaleja suunnittelupäiviä laajennetaan kahdella jalostusvaiheen toiminnolla. Työpäivien aikana persoonat asetetaan näkyville muistutukseksi niiden olemassaolosta. Yksi jalostusvaiheen toiminto yhdistetään julkaisupäivään. Mallia testataan yhdessä tapausprojektissa. Tulokset viittaavat siihen, että ratkaiseva tekijä koko projektin kannalta on perehdyttämisvaihe. Asiakastiimi muodostetaan perustamisvaiheessa tarkoituksena saada jokainen projektissa mukana oleva perehtymään persooniin. Ensimmäisenä suunnittelupäivänä määritellään projektin kokonaistavoite sekä tuotteen runko vaihtuvien vaatimusten määrän minimoimiseksi. Seinäjulisteet muistuttavat kehittäjiä persoonista, vaikka heidän nimet saattavatkin unohtua. Julkaisupäivänä paikalla on oltava henkilö, joka edustaa loppukäyttäjää, ja joka voi samaistua persooniin. Ketterä ohjelmistokehitysteollisuus voi hyödyntää yhdistämisestä saatuja tuloksia huomioiden niiden olevan suuntaa antavia. Tieteellisenä aiheena persoonien ja ketterän ohjelmistokehityksen yhdistäminen on uusi.
KW - Ketterä ohjelmistokehitys
KW - vuorovaikutuksen suunnittelu
KW - tavoitelähtöinen suunnittelu
KW - Personas
KW - Mobile-D
M3 - Master's thesis
PB - University of Oulu
CY - Oulu
ER -