Kemian faktatietokannat

Translated title of the contribution: Factual databases in chemistry

Riitta Housh

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kemian faktatiedoilla tarkoitetaan numeerista (ominaisuudet, hinnat, tuotantoluvut), sanallista (nimistöt, valmistajat) tai kuvallista (rakennekaavat, spektrit) tietoa kemiallisista aineista. Tällaisia tietoja on totuttu etsimään käsi- ja taulukkokirjoista sekä tilastoista. Useimmat niistä ovat nykyisin saatavina myös elektronisessa muodossa. Tietokonejärjestelmien etuja ovat laajat ja tuoreet tiedot sekä nopeat ja monipuoliset hakujärjestelmät. Tietoja voidaan yhdistellä ja jatkokäsitellä matemaattisesti, tilastollisesti tai graafisesti. Faktatietokantoihin voi liittyä myös estimointi- tai simulointiohjelmia. Työssä selvitettiin kemiaan liittyvät julkiset faktatietokannat. Löytyneistä 340 tietokannasta 61 % on käytettävissä suorakäyttöisten tiedonhakujärjestelmien kautta. CD-ROM-levyillä on saatavissa 21 % ja levykkeillä 16 % kemian faktatietokannoista. Etenkin CD-ROM-levyjen määrä kasvaa nopeasti. Tietokannat voidaan yleensä hankkia myös magneettinauhoilla. Sama tietokanta voi esiintyä useassa tiedontallennusvälineessä, mutta eri versiot voivat poiketa toisistaan sekä nimensä, sisältönsä että kattavuutensa puolesta. Selvityksen mukaan 25 % kemian faktatietokannoista käsittelee toksikologiaa ja työsuojelua, 16 % termodynamiikkaa, 16 % liiketaloutta, 12 % materiaaliominaisuuksia ja 8 % spektrejä. Muut tietokannat käsittelevät synteesisuunnittelua, kemiallista nimistöä ja rakenteita, kristallografiaa sekä fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Aineiston laajuuden takia tietokannat käsitellään raportissa aiheryhmittäin, ja yksittäisiä tietokantoja esitellään pääasiassa taulukoissa. Tyypillisiä faktatiedonhakuja käydään läpi esimerkkien avulla. Julkaisu on tarkoitettu auttamaan tutkimuskemistejä, informaatikkoja ja muita tiedon tarvitsijoita kemian faktatietojen etsimisessä ja tietokannan valinnassa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages130
ISBN (Print)951-38-3806-4
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1147
ISSN0358-5085

Fingerprint

Factual Databases
CD-ROM

Keywords

  • factual databases
  • chemistry
  • information retrieval
  • information systems

Cite this

Housh, R. (1990). Kemian faktatietokannat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1147
Housh, Riitta. / Kemian faktatietokannat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1147).
@book{c6f8fd0f49904ea18277b3bab7931b97,
title = "Kemian faktatietokannat",
abstract = "Kemian faktatiedoilla tarkoitetaan numeerista (ominaisuudet, hinnat, tuotantoluvut), sanallista (nimist{\"o}t, valmistajat) tai kuvallista (rakennekaavat, spektrit) tietoa kemiallisista aineista. T{\"a}llaisia tietoja on totuttu etsim{\"a}{\"a}n k{\"a}si- ja taulukkokirjoista sek{\"a} tilastoista. Useimmat niist{\"a} ovat nykyisin saatavina my{\"o}s elektronisessa muodossa. Tietokonej{\"a}rjestelmien etuja ovat laajat ja tuoreet tiedot sek{\"a} nopeat ja monipuoliset hakuj{\"a}rjestelm{\"a}t. Tietoja voidaan yhdistell{\"a} ja jatkok{\"a}sitell{\"a} matemaattisesti, tilastollisesti tai graafisesti. Faktatietokantoihin voi liitty{\"a} my{\"o}s estimointi- tai simulointiohjelmia. Ty{\"o}ss{\"a} selvitettiin kemiaan liittyv{\"a}t julkiset faktatietokannat. L{\"o}ytyneist{\"a} 340 tietokannasta 61 {\%} on k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} suorak{\"a}ytt{\"o}isten tiedonhakuj{\"a}rjestelmien kautta. CD-ROM-levyill{\"a} on saatavissa 21 {\%} ja levykkeill{\"a} 16 {\%} kemian faktatietokannoista. Etenkin CD-ROM-levyjen m{\"a}{\"a}r{\"a} kasvaa nopeasti. Tietokannat voidaan yleens{\"a} hankkia my{\"o}s magneettinauhoilla. Sama tietokanta voi esiinty{\"a} useassa tiedontallennusv{\"a}lineess{\"a}, mutta eri versiot voivat poiketa toisistaan sek{\"a} nimens{\"a}, sis{\"a}lt{\"o}ns{\"a} ett{\"a} kattavuutensa puolesta. Selvityksen mukaan 25 {\%} kemian faktatietokannoista k{\"a}sittelee toksikologiaa ja ty{\"o}suojelua, 16 {\%} termodynamiikkaa, 16 {\%} liiketaloutta, 12 {\%} materiaaliominaisuuksia ja 8 {\%} spektrej{\"a}. Muut tietokannat k{\"a}sittelev{\"a}t synteesisuunnittelua, kemiallista nimist{\"o}{\"a} ja rakenteita, kristallografiaa sek{\"a} fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Aineiston laajuuden takia tietokannat k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n raportissa aiheryhmitt{\"a}in, ja yksitt{\"a}isi{\"a} tietokantoja esitell{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiassa taulukoissa. Tyypillisi{\"a} faktatiedonhakuja k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi esimerkkien avulla. Julkaisu on tarkoitettu auttamaan tutkimuskemistej{\"a}, informaatikkoja ja muita tiedon tarvitsijoita kemian faktatietojen etsimisess{\"a} ja tietokannan valinnassa.",
keywords = "factual databases, chemistry, information retrieval, information systems",
author = "Riitta Housh",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3806-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1147",
address = "Finland",

}

Housh, R 1990, Kemian faktatietokannat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1147, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kemian faktatietokannat. / Housh, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1147).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kemian faktatietokannat

AU - Housh, Riitta

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Kemian faktatiedoilla tarkoitetaan numeerista (ominaisuudet, hinnat, tuotantoluvut), sanallista (nimistöt, valmistajat) tai kuvallista (rakennekaavat, spektrit) tietoa kemiallisista aineista. Tällaisia tietoja on totuttu etsimään käsi- ja taulukkokirjoista sekä tilastoista. Useimmat niistä ovat nykyisin saatavina myös elektronisessa muodossa. Tietokonejärjestelmien etuja ovat laajat ja tuoreet tiedot sekä nopeat ja monipuoliset hakujärjestelmät. Tietoja voidaan yhdistellä ja jatkokäsitellä matemaattisesti, tilastollisesti tai graafisesti. Faktatietokantoihin voi liittyä myös estimointi- tai simulointiohjelmia. Työssä selvitettiin kemiaan liittyvät julkiset faktatietokannat. Löytyneistä 340 tietokannasta 61 % on käytettävissä suorakäyttöisten tiedonhakujärjestelmien kautta. CD-ROM-levyillä on saatavissa 21 % ja levykkeillä 16 % kemian faktatietokannoista. Etenkin CD-ROM-levyjen määrä kasvaa nopeasti. Tietokannat voidaan yleensä hankkia myös magneettinauhoilla. Sama tietokanta voi esiintyä useassa tiedontallennusvälineessä, mutta eri versiot voivat poiketa toisistaan sekä nimensä, sisältönsä että kattavuutensa puolesta. Selvityksen mukaan 25 % kemian faktatietokannoista käsittelee toksikologiaa ja työsuojelua, 16 % termodynamiikkaa, 16 % liiketaloutta, 12 % materiaaliominaisuuksia ja 8 % spektrejä. Muut tietokannat käsittelevät synteesisuunnittelua, kemiallista nimistöä ja rakenteita, kristallografiaa sekä fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Aineiston laajuuden takia tietokannat käsitellään raportissa aiheryhmittäin, ja yksittäisiä tietokantoja esitellään pääasiassa taulukoissa. Tyypillisiä faktatiedonhakuja käydään läpi esimerkkien avulla. Julkaisu on tarkoitettu auttamaan tutkimuskemistejä, informaatikkoja ja muita tiedon tarvitsijoita kemian faktatietojen etsimisessä ja tietokannan valinnassa.

AB - Kemian faktatiedoilla tarkoitetaan numeerista (ominaisuudet, hinnat, tuotantoluvut), sanallista (nimistöt, valmistajat) tai kuvallista (rakennekaavat, spektrit) tietoa kemiallisista aineista. Tällaisia tietoja on totuttu etsimään käsi- ja taulukkokirjoista sekä tilastoista. Useimmat niistä ovat nykyisin saatavina myös elektronisessa muodossa. Tietokonejärjestelmien etuja ovat laajat ja tuoreet tiedot sekä nopeat ja monipuoliset hakujärjestelmät. Tietoja voidaan yhdistellä ja jatkokäsitellä matemaattisesti, tilastollisesti tai graafisesti. Faktatietokantoihin voi liittyä myös estimointi- tai simulointiohjelmia. Työssä selvitettiin kemiaan liittyvät julkiset faktatietokannat. Löytyneistä 340 tietokannasta 61 % on käytettävissä suorakäyttöisten tiedonhakujärjestelmien kautta. CD-ROM-levyillä on saatavissa 21 % ja levykkeillä 16 % kemian faktatietokannoista. Etenkin CD-ROM-levyjen määrä kasvaa nopeasti. Tietokannat voidaan yleensä hankkia myös magneettinauhoilla. Sama tietokanta voi esiintyä useassa tiedontallennusvälineessä, mutta eri versiot voivat poiketa toisistaan sekä nimensä, sisältönsä että kattavuutensa puolesta. Selvityksen mukaan 25 % kemian faktatietokannoista käsittelee toksikologiaa ja työsuojelua, 16 % termodynamiikkaa, 16 % liiketaloutta, 12 % materiaaliominaisuuksia ja 8 % spektrejä. Muut tietokannat käsittelevät synteesisuunnittelua, kemiallista nimistöä ja rakenteita, kristallografiaa sekä fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Aineiston laajuuden takia tietokannat käsitellään raportissa aiheryhmittäin, ja yksittäisiä tietokantoja esitellään pääasiassa taulukoissa. Tyypillisiä faktatiedonhakuja käydään läpi esimerkkien avulla. Julkaisu on tarkoitettu auttamaan tutkimuskemistejä, informaatikkoja ja muita tiedon tarvitsijoita kemian faktatietojen etsimisessä ja tietokannan valinnassa.

KW - factual databases

KW - chemistry

KW - information retrieval

KW - information systems

M3 - Report

SN - 951-38-3806-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kemian faktatietokannat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Housh R. Kemian faktatietokannat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1147).