Lujitemuovien vaurioituminen

Translated title of the contribution: Failure of fibre reinforced plastics

Arto Laine, Pirkko Järvelä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Jatkuvakuitulujitettujen muovikomposiittien käytön lisääntymiseen on pääasiallisena syynä niiden erinomainen lujuuspainosuhde. Mekaaniset ominaisuudet riippuvat erittäin voimakkaasti kuitusuuntauksesta sekä valmistuksen huolellisuudesta. Ominaisuudet ovat parhaat kuitujen suunnassa, joten kuitusuuntaukset ja valmistusmenetelmät on valittava todellisen kuormituksen mukaan. Lujitemuovilaminaateilla murtumismekanismit ovat monimuotoisia sekä hyvinkin erilaisia metalli ja polymeerimateriaaleihin nähden. Komposiittien murtumiseen vaikuttavat pääasiassa kuitujen ja matriisin lujuusominaisuudet, kuitujen ja matriisin välisen sidoksen lujuus sekä laminointikerrosten eli laminoiden irtoaminen toisistaan. Eri kuormitustavat ja suunnat aiheuttavat erilaisia murtumistapoja, jotka vaikuttavat siten oleellisesti materiaalinvalintaan sekä muotoiluun. Komposiittirakenteiden lujuuksia laskettaessa on huomioitava monia seikkoja laminaatin ortotrooppisen luonteen sekä valmistusvirheiden vuoksi. Siksi nykyiset murtokriteerit antavat vain likimääräisiä arvoja ja tulokset onkin syytä tarkastaa käytännön kokeilla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages56
ISBN (Print)951-38-3596-0
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1065
ISSN0358-5085

Fingerprint

Anadelphia
plastics

Keywords

  • composites
  • plastics
  • thermosets
  • reinforced plastics
  • failures

Cite this

Laine, A., & Järvelä, P. (1989). Lujitemuovien vaurioituminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1065
Laine, Arto ; Järvelä, Pirkko. / Lujitemuovien vaurioituminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1065).
@book{6e4cb319c90a4c6aa06e3201b36f76b5,
title = "Lujitemuovien vaurioituminen",
abstract = "Jatkuvakuitulujitettujen muovikomposiittien k{\"a}yt{\"o}n lis{\"a}{\"a}ntymiseen on p{\"a}{\"a}asiallisena syyn{\"a} niiden erinomainen lujuuspainosuhde. Mekaaniset ominaisuudet riippuvat eritt{\"a}in voimakkaasti kuitusuuntauksesta sek{\"a} valmistuksen huolellisuudesta. Ominaisuudet ovat parhaat kuitujen suunnassa, joten kuitusuuntaukset ja valmistusmenetelm{\"a}t on valittava todellisen kuormituksen mukaan. Lujitemuovilaminaateilla murtumismekanismit ovat monimuotoisia sek{\"a} hyvinkin erilaisia metalli ja polymeerimateriaaleihin n{\"a}hden. Komposiittien murtumiseen vaikuttavat p{\"a}{\"a}asiassa kuitujen ja matriisin lujuusominaisuudet, kuitujen ja matriisin v{\"a}lisen sidoksen lujuus sek{\"a} laminointikerrosten eli laminoiden irtoaminen toisistaan. Eri kuormitustavat ja suunnat aiheuttavat erilaisia murtumistapoja, jotka vaikuttavat siten oleellisesti materiaalinvalintaan sek{\"a} muotoiluun. Komposiittirakenteiden lujuuksia laskettaessa on huomioitava monia seikkoja laminaatin ortotrooppisen luonteen sek{\"a} valmistusvirheiden vuoksi. Siksi nykyiset murtokriteerit antavat vain likim{\"a}{\"a}r{\"a}isi{\"a} arvoja ja tulokset onkin syyt{\"a} tarkastaa k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kokeilla.",
keywords = "composites, plastics, thermosets, reinforced plastics, failures",
author = "Arto Laine and Pirkko J{\"a}rvel{\"a}",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3596-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1065",
address = "Finland",

}

Laine, A & Järvelä, P 1989, Lujitemuovien vaurioituminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1065, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lujitemuovien vaurioituminen. / Laine, Arto; Järvelä, Pirkko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1065).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lujitemuovien vaurioituminen

AU - Laine, Arto

AU - Järvelä, Pirkko

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Jatkuvakuitulujitettujen muovikomposiittien käytön lisääntymiseen on pääasiallisena syynä niiden erinomainen lujuuspainosuhde. Mekaaniset ominaisuudet riippuvat erittäin voimakkaasti kuitusuuntauksesta sekä valmistuksen huolellisuudesta. Ominaisuudet ovat parhaat kuitujen suunnassa, joten kuitusuuntaukset ja valmistusmenetelmät on valittava todellisen kuormituksen mukaan. Lujitemuovilaminaateilla murtumismekanismit ovat monimuotoisia sekä hyvinkin erilaisia metalli ja polymeerimateriaaleihin nähden. Komposiittien murtumiseen vaikuttavat pääasiassa kuitujen ja matriisin lujuusominaisuudet, kuitujen ja matriisin välisen sidoksen lujuus sekä laminointikerrosten eli laminoiden irtoaminen toisistaan. Eri kuormitustavat ja suunnat aiheuttavat erilaisia murtumistapoja, jotka vaikuttavat siten oleellisesti materiaalinvalintaan sekä muotoiluun. Komposiittirakenteiden lujuuksia laskettaessa on huomioitava monia seikkoja laminaatin ortotrooppisen luonteen sekä valmistusvirheiden vuoksi. Siksi nykyiset murtokriteerit antavat vain likimääräisiä arvoja ja tulokset onkin syytä tarkastaa käytännön kokeilla.

AB - Jatkuvakuitulujitettujen muovikomposiittien käytön lisääntymiseen on pääasiallisena syynä niiden erinomainen lujuuspainosuhde. Mekaaniset ominaisuudet riippuvat erittäin voimakkaasti kuitusuuntauksesta sekä valmistuksen huolellisuudesta. Ominaisuudet ovat parhaat kuitujen suunnassa, joten kuitusuuntaukset ja valmistusmenetelmät on valittava todellisen kuormituksen mukaan. Lujitemuovilaminaateilla murtumismekanismit ovat monimuotoisia sekä hyvinkin erilaisia metalli ja polymeerimateriaaleihin nähden. Komposiittien murtumiseen vaikuttavat pääasiassa kuitujen ja matriisin lujuusominaisuudet, kuitujen ja matriisin välisen sidoksen lujuus sekä laminointikerrosten eli laminoiden irtoaminen toisistaan. Eri kuormitustavat ja suunnat aiheuttavat erilaisia murtumistapoja, jotka vaikuttavat siten oleellisesti materiaalinvalintaan sekä muotoiluun. Komposiittirakenteiden lujuuksia laskettaessa on huomioitava monia seikkoja laminaatin ortotrooppisen luonteen sekä valmistusvirheiden vuoksi. Siksi nykyiset murtokriteerit antavat vain likimääräisiä arvoja ja tulokset onkin syytä tarkastaa käytännön kokeilla.

KW - composites

KW - plastics

KW - thermosets

KW - reinforced plastics

KW - failures

M3 - Report

SN - 951-38-3596-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lujitemuovien vaurioituminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Laine A, Järvelä P. Lujitemuovien vaurioituminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1065).