Okratoksiini A:n kulkeutuminen oluenvalmistuksessa

Translated title of the contribution: Fate of ochratoxin A in brewing process. Överföring av ockratoxin A i bryggningsprocessen

Auli Haikara, Arvi Vilpola

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Okratoksiini A:n kulkeutumista maltaasta olueen seurattiin pilot-mittakaavassa (10 l) käyttämällä raaka-aineena mallasta, joka oli saatu mallastamalla keinotekoisesti P. verrucosumilla kontaminoitua ohraa. Näytteet OTA-analyysejä varten otettiin vierteen siivilöinnin, sentrifugoinnin ja käymisen jälkeen sekä mäskistä, hiivasta ja valmiista oluesta. Mallasrouheessa oli OTA:ta 470 ug/kg. Suurin osa OTA:ta (46 %) poistui mäkäyksen aikana joko hajoamalla tai jäämällä mäskiin. Termostabiilina yhdisteenä OTA kesti hyvin vierteen keiton. Noin 15 % OTA:sta poistui hiivan mukana tai hajosi mandollisesti käymisen aikana. Vierteen OTA-pitoisuus, 47 ug/l ei vaikuttanut haitallisesti käymiseen tai hiivan elävyyteen. Olueen päätyi 21 % alkuperäisestä OTA:n määrästä. Kontaminoituneesta oluenvalmistuserästä peräisin olevaa mäskiä ja hiivaa ei suositella käytettäväksi karjan rehuna.
Original languageFinnish
Pages (from-to)165-170
JournalMallas ja Olut
Issue number6
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Fingerprint

ochratoxin A
xylometazoline

Cite this

Haikara, A., & Vilpola, A. (2003). Okratoksiini A:n kulkeutuminen oluenvalmistuksessa. Mallas ja Olut, (6), 165-170.
Haikara, Auli ; Vilpola, Arvi. / Okratoksiini A:n kulkeutuminen oluenvalmistuksessa. In: Mallas ja Olut. 2003 ; No. 6. pp. 165-170.
@article{e59ca42e03d341d584ea97299e05d850,
title = "Okratoksiini A:n kulkeutuminen oluenvalmistuksessa",
abstract = "Okratoksiini A:n kulkeutumista maltaasta olueen seurattiin pilot-mittakaavassa (10 l) k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} raaka-aineena mallasta, joka oli saatu mallastamalla keinotekoisesti P. verrucosumilla kontaminoitua ohraa. N{\"a}ytteet OTA-analyysej{\"a} varten otettiin vierteen siivil{\"o}innin, sentrifugoinnin ja k{\"a}ymisen j{\"a}lkeen sek{\"a} m{\"a}skist{\"a}, hiivasta ja valmiista oluesta. Mallasrouheessa oli OTA:ta 470 ug/kg. Suurin osa OTA:ta (46 {\%}) poistui m{\"a}k{\"a}yksen aikana joko hajoamalla tai j{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} m{\"a}skiin. Termostabiilina yhdisteen{\"a} OTA kesti hyvin vierteen keiton. Noin 15 {\%} OTA:sta poistui hiivan mukana tai hajosi mandollisesti k{\"a}ymisen aikana. Vierteen OTA-pitoisuus, 47 ug/l ei vaikuttanut haitallisesti k{\"a}ymiseen tai hiivan el{\"a}vyyteen. Olueen p{\"a}{\"a}tyi 21 {\%} alkuper{\"a}isest{\"a} OTA:n m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a}. Kontaminoituneesta oluenvalmistuser{\"a}st{\"a} per{\"a}isin olevaa m{\"a}ski{\"a} ja hiivaa ei suositella k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ksi karjan rehuna.",
author = "Auli Haikara and Arvi Vilpola",
year = "2003",
language = "Finnish",
pages = "165--170",
journal = "Mallas ja Olut",
issn = "0356-3014",
number = "6",

}

Haikara, A & Vilpola, A 2003, 'Okratoksiini A:n kulkeutuminen oluenvalmistuksessa', Mallas ja Olut, no. 6, pp. 165-170.

Okratoksiini A:n kulkeutuminen oluenvalmistuksessa. / Haikara, Auli; Vilpola, Arvi.

In: Mallas ja Olut, No. 6, 2003, p. 165-170.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Okratoksiini A:n kulkeutuminen oluenvalmistuksessa

AU - Haikara, Auli

AU - Vilpola, Arvi

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Okratoksiini A:n kulkeutumista maltaasta olueen seurattiin pilot-mittakaavassa (10 l) käyttämällä raaka-aineena mallasta, joka oli saatu mallastamalla keinotekoisesti P. verrucosumilla kontaminoitua ohraa. Näytteet OTA-analyysejä varten otettiin vierteen siivilöinnin, sentrifugoinnin ja käymisen jälkeen sekä mäskistä, hiivasta ja valmiista oluesta. Mallasrouheessa oli OTA:ta 470 ug/kg. Suurin osa OTA:ta (46 %) poistui mäkäyksen aikana joko hajoamalla tai jäämällä mäskiin. Termostabiilina yhdisteenä OTA kesti hyvin vierteen keiton. Noin 15 % OTA:sta poistui hiivan mukana tai hajosi mandollisesti käymisen aikana. Vierteen OTA-pitoisuus, 47 ug/l ei vaikuttanut haitallisesti käymiseen tai hiivan elävyyteen. Olueen päätyi 21 % alkuperäisestä OTA:n määrästä. Kontaminoituneesta oluenvalmistuserästä peräisin olevaa mäskiä ja hiivaa ei suositella käytettäväksi karjan rehuna.

AB - Okratoksiini A:n kulkeutumista maltaasta olueen seurattiin pilot-mittakaavassa (10 l) käyttämällä raaka-aineena mallasta, joka oli saatu mallastamalla keinotekoisesti P. verrucosumilla kontaminoitua ohraa. Näytteet OTA-analyysejä varten otettiin vierteen siivilöinnin, sentrifugoinnin ja käymisen jälkeen sekä mäskistä, hiivasta ja valmiista oluesta. Mallasrouheessa oli OTA:ta 470 ug/kg. Suurin osa OTA:ta (46 %) poistui mäkäyksen aikana joko hajoamalla tai jäämällä mäskiin. Termostabiilina yhdisteenä OTA kesti hyvin vierteen keiton. Noin 15 % OTA:sta poistui hiivan mukana tai hajosi mandollisesti käymisen aikana. Vierteen OTA-pitoisuus, 47 ug/l ei vaikuttanut haitallisesti käymiseen tai hiivan elävyyteen. Olueen päätyi 21 % alkuperäisestä OTA:n määrästä. Kontaminoituneesta oluenvalmistuserästä peräisin olevaa mäskiä ja hiivaa ei suositella käytettäväksi karjan rehuna.

M3 - Article

SP - 165

EP - 170

JO - Mallas ja Olut

JF - Mallas ja Olut

SN - 0356-3014

IS - 6

ER -

Haikara A, Vilpola A. Okratoksiini A:n kulkeutuminen oluenvalmistuksessa. Mallas ja Olut. 2003;(6):165-170.