Okratoksiini A:n kulkeutuminen oluenvalmistuksessa

Translated title of the contribution: Fate of ochratoxin A in brewing process. Överföring av ockratoxin A i bryggningsprocessen

Auli Haikara, Arvi Vilpola

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Okratoksiini A:n kulkeutumista maltaasta olueen seurattiin pilot-mittakaavassa (10 l) käyttämällä raaka-aineena mallasta, joka oli saatu mallastamalla keinotekoisesti P. verrucosumilla kontaminoitua ohraa. Näytteet OTA-analyysejä varten otettiin vierteen siivilöinnin, sentrifugoinnin ja käymisen jälkeen sekä mäskistä, hiivasta ja valmiista oluesta. Mallasrouheessa oli OTA:ta 470 ug/kg. Suurin osa OTA:ta (46 %) poistui mäkäyksen aikana joko hajoamalla tai jäämällä mäskiin. Termostabiilina yhdisteenä OTA kesti hyvin vierteen keiton. Noin 15 % OTA:sta poistui hiivan mukana tai hajosi mandollisesti käymisen aikana. Vierteen OTA-pitoisuus, 47 ug/l ei vaikuttanut haitallisesti käymiseen tai hiivan elävyyteen. Olueen päätyi 21 % alkuperäisestä OTA:n määrästä. Kontaminoituneesta oluenvalmistuserästä peräisin olevaa mäskiä ja hiivaa ei suositella käytettäväksi karjan rehuna.
Original languageFinnish
Pages (from-to)165-170
JournalMallas ja Olut
Issue number6
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

    Fingerprint

Cite this

Haikara, A., & Vilpola, A. (2003). Okratoksiini A:n kulkeutuminen oluenvalmistuksessa. Mallas ja Olut, (6), 165-170.