Feelgood: Terveystaltioekosysteemi

Henri Hietala, Veikko Ikonen, Ilkka Korhonen, Jaakko Lähteenmäki, Anna Maksimainen, Vesa Pakarinen, Juha Pärkkä, Niilo Saranummi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

FeelGood-hankkeeseen osallistui VTT mukaan luettuna yhteensä 27 terveystaltion ja siihen perustuvien palveluiden kehittäjä- ja käyttäjätahoa sekä mahdollisen ekosysteemin toiminta-olosuhteisiin vaikuttavia tahoja. Tiekarttaprosessin aikana on selvitelty laajasti terveystaltion tilaa niin Suomessa kuin kansainvälisesti, asemoitu terveystaltiota muihin kansallisiin ja kan-sainvälisiin sähköisen terveysasioinnin kehittämisohjelmiin ja pohdittu miten ekosysteemin toimintaolosuhteita tulisi järjestellä, jotta sillä olisi edellytyksiä tuottaa kansainvälisesti kilpai-lukykyisiä ratkaisuja. Prosessin tuloksena terveystaltion ja sitä hyödyntävien palveluiden ke-hittämisen haaste on kiteytynyt seuraavaan muotoon: Terveystaltiokekosysteemin tavoitteena on mahdollistaa uudenlaisen terveyspalveluympäristön syntyminen, jossa kansalaisella on sekä mahdollisuus että edellytykset ottaa vastuuta oman terveytensä ja sairauksiensa hallinnas-ta yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tässä toimintatavassa kansalainen on aidosti aktiivinen ja tasavertainen toimija oman terveytensä hoidossa ja hallinnassa. Tasa-arvoisessa toimintamallissa ymmärretään, että siinä missä lääkäri on potilaan sairauden paras asiantuntija, on kansalainen itse oman elämänsä, elämäntapojensa ja omien valintojensa paras asiantuntija. Uusi palveluympäristö muodostuisi kahdesta yhteentoimivasta lohkosta: säädel-lyistä palveluista ja markkinavetoisista palveluista. Terveystaltioekosysteemi tuottaa sovelluk-sia kumpaankin lohkoon. Tiekartan tekovaiheessa on tunnistettu joukko toimenpiteitä, joita tarvitaan terveystaltioekosysteemin käynnistymiseksi ja suotuisaan kehittymiseen. Näiden toteutus on käynnissä FeelGood-hankkeen ns. 2-vaiheessa, joka kestää v. 2009 loppuun asti.
Original languageFinnish
Place of PublicationTampere
Number of pages91
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
NumberVTT-R-04310-09

Keywords

  • terveystaltio
  • personal health record
  • ekosysteemi

Cite this

Hietala, H., Ikonen, V., Korhonen, I., Lähteenmäki, J., Maksimainen, A., Pakarinen, V., ... Saranummi, N. (2009). Feelgood: Terveystaltioekosysteemi. Tampere. VTT Tutkimusraportti, No. VTT-R-04310-09
Hietala, Henri ; Ikonen, Veikko ; Korhonen, Ilkka ; Lähteenmäki, Jaakko ; Maksimainen, Anna ; Pakarinen, Vesa ; Pärkkä, Juha ; Saranummi, Niilo. / Feelgood : Terveystaltioekosysteemi. Tampere, 2009. 91 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-04310-09).
@book{8807f9e18bbf4907a8fc1c12eb39de9e,
title = "Feelgood: Terveystaltioekosysteemi",
abstract = "FeelGood-hankkeeseen osallistui VTT mukaan luettuna yhteens{\"a} 27 terveystaltion ja siihen perustuvien palveluiden kehitt{\"a}j{\"a}- ja k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}tahoa sek{\"a} mahdollisen ekosysteemin toiminta-olosuhteisiin vaikuttavia tahoja. Tiekarttaprosessin aikana on selvitelty laajasti terveystaltion tilaa niin Suomessa kuin kansainv{\"a}lisesti, asemoitu terveystaltiota muihin kansallisiin ja kan-sainv{\"a}lisiin s{\"a}hk{\"o}isen terveysasioinnin kehitt{\"a}misohjelmiin ja pohdittu miten ekosysteemin toimintaolosuhteita tulisi j{\"a}rjestell{\"a}, jotta sill{\"a} olisi edellytyksi{\"a} tuottaa kansainv{\"a}lisesti kilpai-lukykyisi{\"a} ratkaisuja. Prosessin tuloksena terveystaltion ja sit{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}vien palveluiden ke-hitt{\"a}misen haaste on kiteytynyt seuraavaan muotoon: Terveystaltiokekosysteemin tavoitteena on mahdollistaa uudenlaisen terveyspalveluymp{\"a}rist{\"o}n syntyminen, jossa kansalaisella on sek{\"a} mahdollisuus ett{\"a} edellytykset ottaa vastuuta oman terveytens{\"a} ja sairauksiensa hallinnas-ta yhteisty{\"o}ss{\"a} terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. T{\"a}ss{\"a} toimintatavassa kansalainen on aidosti aktiivinen ja tasavertainen toimija oman terveytens{\"a} hoidossa ja hallinnassa. Tasa-arvoisessa toimintamallissa ymm{\"a}rret{\"a}{\"a}n, ett{\"a} siin{\"a} miss{\"a} l{\"a}{\"a}k{\"a}ri on potilaan sairauden paras asiantuntija, on kansalainen itse oman el{\"a}m{\"a}ns{\"a}, el{\"a}m{\"a}ntapojensa ja omien valintojensa paras asiantuntija. Uusi palveluymp{\"a}rist{\"o} muodostuisi kahdesta yhteentoimivasta lohkosta: s{\"a}{\"a}del-lyist{\"a} palveluista ja markkinavetoisista palveluista. Terveystaltioekosysteemi tuottaa sovelluk-sia kumpaankin lohkoon. Tiekartan tekovaiheessa on tunnistettu joukko toimenpiteit{\"a}, joita tarvitaan terveystaltioekosysteemin k{\"a}ynnistymiseksi ja suotuisaan kehittymiseen. N{\"a}iden toteutus on k{\"a}ynniss{\"a} FeelGood-hankkeen ns. 2-vaiheessa, joka kest{\"a}{\"a} v. 2009 loppuun asti.",
keywords = "terveystaltio, personal health record, ekosysteemi",
author = "Henri Hietala and Veikko Ikonen and Ilkka Korhonen and Jaakko L{\"a}hteenm{\"a}ki and Anna Maksimainen and Vesa Pakarinen and Juha P{\"a}rkk{\"a} and Niilo Saranummi",
note = "s.",
year = "2009",
language = "Finnish",
series = "VTT Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "VTT-R-04310-09",

}

Hietala, H, Ikonen, V, Korhonen, I, Lähteenmäki, J, Maksimainen, A, Pakarinen, V, Pärkkä, J & Saranummi, N 2009, Feelgood: Terveystaltioekosysteemi. VTT Tutkimusraportti, no. VTT-R-04310-09, Tampere.

Feelgood : Terveystaltioekosysteemi. / Hietala, Henri; Ikonen, Veikko; Korhonen, Ilkka; Lähteenmäki, Jaakko; Maksimainen, Anna; Pakarinen, Vesa; Pärkkä, Juha; Saranummi, Niilo.

Tampere, 2009. 91 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-04310-09).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Feelgood

T2 - Terveystaltioekosysteemi

AU - Hietala, Henri

AU - Ikonen, Veikko

AU - Korhonen, Ilkka

AU - Lähteenmäki, Jaakko

AU - Maksimainen, Anna

AU - Pakarinen, Vesa

AU - Pärkkä, Juha

AU - Saranummi, Niilo

N1 - s.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - FeelGood-hankkeeseen osallistui VTT mukaan luettuna yhteensä 27 terveystaltion ja siihen perustuvien palveluiden kehittäjä- ja käyttäjätahoa sekä mahdollisen ekosysteemin toiminta-olosuhteisiin vaikuttavia tahoja. Tiekarttaprosessin aikana on selvitelty laajasti terveystaltion tilaa niin Suomessa kuin kansainvälisesti, asemoitu terveystaltiota muihin kansallisiin ja kan-sainvälisiin sähköisen terveysasioinnin kehittämisohjelmiin ja pohdittu miten ekosysteemin toimintaolosuhteita tulisi järjestellä, jotta sillä olisi edellytyksiä tuottaa kansainvälisesti kilpai-lukykyisiä ratkaisuja. Prosessin tuloksena terveystaltion ja sitä hyödyntävien palveluiden ke-hittämisen haaste on kiteytynyt seuraavaan muotoon: Terveystaltiokekosysteemin tavoitteena on mahdollistaa uudenlaisen terveyspalveluympäristön syntyminen, jossa kansalaisella on sekä mahdollisuus että edellytykset ottaa vastuuta oman terveytensä ja sairauksiensa hallinnas-ta yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tässä toimintatavassa kansalainen on aidosti aktiivinen ja tasavertainen toimija oman terveytensä hoidossa ja hallinnassa. Tasa-arvoisessa toimintamallissa ymmärretään, että siinä missä lääkäri on potilaan sairauden paras asiantuntija, on kansalainen itse oman elämänsä, elämäntapojensa ja omien valintojensa paras asiantuntija. Uusi palveluympäristö muodostuisi kahdesta yhteentoimivasta lohkosta: säädel-lyistä palveluista ja markkinavetoisista palveluista. Terveystaltioekosysteemi tuottaa sovelluk-sia kumpaankin lohkoon. Tiekartan tekovaiheessa on tunnistettu joukko toimenpiteitä, joita tarvitaan terveystaltioekosysteemin käynnistymiseksi ja suotuisaan kehittymiseen. Näiden toteutus on käynnissä FeelGood-hankkeen ns. 2-vaiheessa, joka kestää v. 2009 loppuun asti.

AB - FeelGood-hankkeeseen osallistui VTT mukaan luettuna yhteensä 27 terveystaltion ja siihen perustuvien palveluiden kehittäjä- ja käyttäjätahoa sekä mahdollisen ekosysteemin toiminta-olosuhteisiin vaikuttavia tahoja. Tiekarttaprosessin aikana on selvitelty laajasti terveystaltion tilaa niin Suomessa kuin kansainvälisesti, asemoitu terveystaltiota muihin kansallisiin ja kan-sainvälisiin sähköisen terveysasioinnin kehittämisohjelmiin ja pohdittu miten ekosysteemin toimintaolosuhteita tulisi järjestellä, jotta sillä olisi edellytyksiä tuottaa kansainvälisesti kilpai-lukykyisiä ratkaisuja. Prosessin tuloksena terveystaltion ja sitä hyödyntävien palveluiden ke-hittämisen haaste on kiteytynyt seuraavaan muotoon: Terveystaltiokekosysteemin tavoitteena on mahdollistaa uudenlaisen terveyspalveluympäristön syntyminen, jossa kansalaisella on sekä mahdollisuus että edellytykset ottaa vastuuta oman terveytensä ja sairauksiensa hallinnas-ta yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tässä toimintatavassa kansalainen on aidosti aktiivinen ja tasavertainen toimija oman terveytensä hoidossa ja hallinnassa. Tasa-arvoisessa toimintamallissa ymmärretään, että siinä missä lääkäri on potilaan sairauden paras asiantuntija, on kansalainen itse oman elämänsä, elämäntapojensa ja omien valintojensa paras asiantuntija. Uusi palveluympäristö muodostuisi kahdesta yhteentoimivasta lohkosta: säädel-lyistä palveluista ja markkinavetoisista palveluista. Terveystaltioekosysteemi tuottaa sovelluk-sia kumpaankin lohkoon. Tiekartan tekovaiheessa on tunnistettu joukko toimenpiteitä, joita tarvitaan terveystaltioekosysteemin käynnistymiseksi ja suotuisaan kehittymiseen. Näiden toteutus on käynnissä FeelGood-hankkeen ns. 2-vaiheessa, joka kestää v. 2009 loppuun asti.

KW - terveystaltio

KW - personal health record

KW - ekosysteemi

M3 - Report

T3 - VTT Tutkimusraportti

BT - Feelgood

CY - Tampere

ER -

Hietala H, Ikonen V, Korhonen I, Lähteenmäki J, Maksimainen A, Pakarinen V et al. Feelgood: Terveystaltioekosysteemi. Tampere, 2009. 91 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-04310-09).