FG-materiaalien valmistus ja käyttö: Kirjallisuuskatsaus

Jaakko Salmi, Jari Keskinen, Pekka Lintula

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportissa esitellään FG materiaalit ja kirjallisuuteen pohjautuen niitten tutkimuksen, tuotekehityksen ja valmistuksen taso maailmalla sekä valmistusmenetelmät. Lisäksi on esitetty FG materiaalien käyttökohteita suomalaisessa teollisuudessa. FG materiaalilla tarkoitetaan komposiittimateriaalia, jossa aine muuttuu toiseksi ilman terävää rajapintaa. FG materiaali voi olla erillinen kappale tai FG materiaalikerroksen avulla voidaan parantaa pinnoitteitten ja liitosten kiinnipysyvyyttä. Sopivat metallin ja keraamisen materiaalin yhdistelmät kestävät valtavia lämpötilaeroja. Kulumis- ja korroosiokestävyys ovat yhtä hyvät kuin materiaaliparin kestävämmän osapuolen. Erikoissovelluksia odotetaan löytyvän myös elektroniikan ja biotekniikan alueelta. FG materiaaleja on kehitetty järjestelmällisesti Japanissa vuodesta 1984 lähtien. Japanilaisen tutkimus- ja kehitystyön tavoitteena ovat olleet avaruuslentokoneisiin, fuusio reaktoreihin ja lentokonemoottoreihin tarvittavat suuria lämpötilaeroja kestävät materiaalit, mutta järjestelmällisen etsinnän tuloksena on löydetty myös suuri joukko tavanomaisempia sovelluskohteita. Euroopassa ja USA:ssa on niin yliopistojen, tutkimuslaitosten kuin teollisuudenkin mielenkiinto FG materiaaleja kohtaan lisääntynyt merkittävästi viime vuosina.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-4709-8
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1594
ISSN1235-0605

Keywords

 • materials
 • gradients
 • heat shielding
 • wear resistance
 • corrosion resistance
 • production
 • utilization
 • coatings
 • FGM
 • Functionally Gradient Materials
 • joints (junctions)
 • coating methods
 • powder metallurgy

Cite this

Salmi, J., Keskinen, J., & Lintula, P. (1994). FG-materiaalien valmistus ja käyttö: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1594
Salmi, Jaakko ; Keskinen, Jari ; Lintula, Pekka. / FG-materiaalien valmistus ja käyttö : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1594).
@book{1c0061ff59d2416ab80f6c01483bdef4,
title = "FG-materiaalien valmistus ja k{\"a}ytt{\"o}: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Raportissa esitell{\"a}{\"a}n FG materiaalit ja kirjallisuuteen pohjautuen niitten tutkimuksen, tuotekehityksen ja valmistuksen taso maailmalla sek{\"a} valmistusmenetelm{\"a}t. Lis{\"a}ksi on esitetty FG materiaalien k{\"a}ytt{\"o}kohteita suomalaisessa teollisuudessa. FG materiaalilla tarkoitetaan komposiittimateriaalia, jossa aine muuttuu toiseksi ilman ter{\"a}v{\"a}{\"a} rajapintaa. FG materiaali voi olla erillinen kappale tai FG materiaalikerroksen avulla voidaan parantaa pinnoitteitten ja liitosten kiinnipysyvyytt{\"a}. Sopivat metallin ja keraamisen materiaalin yhdistelm{\"a}t kest{\"a}v{\"a}t valtavia l{\"a}mp{\"o}tilaeroja. Kulumis- ja korroosiokest{\"a}vyys ovat yht{\"a} hyv{\"a}t kuin materiaaliparin kest{\"a}v{\"a}mm{\"a}n osapuolen. Erikoissovelluksia odotetaan l{\"o}ytyv{\"a}n my{\"o}s elektroniikan ja biotekniikan alueelta. FG materiaaleja on kehitetty j{\"a}rjestelm{\"a}llisesti Japanissa vuodesta 1984 l{\"a}htien. Japanilaisen tutkimus- ja kehitysty{\"o}n tavoitteena ovat olleet avaruuslentokoneisiin, fuusio reaktoreihin ja lentokonemoottoreihin tarvittavat suuria l{\"a}mp{\"o}tilaeroja kest{\"a}v{\"a}t materiaalit, mutta j{\"a}rjestelm{\"a}llisen etsinn{\"a}n tuloksena on l{\"o}ydetty my{\"o}s suuri joukko tavanomaisempia sovelluskohteita. Euroopassa ja USA:ssa on niin yliopistojen, tutkimuslaitosten kuin teollisuudenkin mielenkiinto FG materiaaleja kohtaan lis{\"a}{\"a}ntynyt merkitt{\"a}v{\"a}sti viime vuosina.",
keywords = "materials, gradients, heat shielding, wear resistance, corrosion resistance, production, utilization, coatings, FGM, Functionally Gradient Materials, joints (junctions), coating methods, powder metallurgy",
author = "Jaakko Salmi and Jari Keskinen and Pekka Lintula",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4709-8",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1594",
address = "Finland",

}

Salmi, J, Keskinen, J & Lintula, P 1994, FG-materiaalien valmistus ja käyttö: Kirjallisuuskatsaus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1594, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

FG-materiaalien valmistus ja käyttö : Kirjallisuuskatsaus. / Salmi, Jaakko; Keskinen, Jari; Lintula, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1594).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - FG-materiaalien valmistus ja käyttö

T2 - Kirjallisuuskatsaus

AU - Salmi, Jaakko

AU - Keskinen, Jari

AU - Lintula, Pekka

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Raportissa esitellään FG materiaalit ja kirjallisuuteen pohjautuen niitten tutkimuksen, tuotekehityksen ja valmistuksen taso maailmalla sekä valmistusmenetelmät. Lisäksi on esitetty FG materiaalien käyttökohteita suomalaisessa teollisuudessa. FG materiaalilla tarkoitetaan komposiittimateriaalia, jossa aine muuttuu toiseksi ilman terävää rajapintaa. FG materiaali voi olla erillinen kappale tai FG materiaalikerroksen avulla voidaan parantaa pinnoitteitten ja liitosten kiinnipysyvyyttä. Sopivat metallin ja keraamisen materiaalin yhdistelmät kestävät valtavia lämpötilaeroja. Kulumis- ja korroosiokestävyys ovat yhtä hyvät kuin materiaaliparin kestävämmän osapuolen. Erikoissovelluksia odotetaan löytyvän myös elektroniikan ja biotekniikan alueelta. FG materiaaleja on kehitetty järjestelmällisesti Japanissa vuodesta 1984 lähtien. Japanilaisen tutkimus- ja kehitystyön tavoitteena ovat olleet avaruuslentokoneisiin, fuusio reaktoreihin ja lentokonemoottoreihin tarvittavat suuria lämpötilaeroja kestävät materiaalit, mutta järjestelmällisen etsinnän tuloksena on löydetty myös suuri joukko tavanomaisempia sovelluskohteita. Euroopassa ja USA:ssa on niin yliopistojen, tutkimuslaitosten kuin teollisuudenkin mielenkiinto FG materiaaleja kohtaan lisääntynyt merkittävästi viime vuosina.

AB - Raportissa esitellään FG materiaalit ja kirjallisuuteen pohjautuen niitten tutkimuksen, tuotekehityksen ja valmistuksen taso maailmalla sekä valmistusmenetelmät. Lisäksi on esitetty FG materiaalien käyttökohteita suomalaisessa teollisuudessa. FG materiaalilla tarkoitetaan komposiittimateriaalia, jossa aine muuttuu toiseksi ilman terävää rajapintaa. FG materiaali voi olla erillinen kappale tai FG materiaalikerroksen avulla voidaan parantaa pinnoitteitten ja liitosten kiinnipysyvyyttä. Sopivat metallin ja keraamisen materiaalin yhdistelmät kestävät valtavia lämpötilaeroja. Kulumis- ja korroosiokestävyys ovat yhtä hyvät kuin materiaaliparin kestävämmän osapuolen. Erikoissovelluksia odotetaan löytyvän myös elektroniikan ja biotekniikan alueelta. FG materiaaleja on kehitetty järjestelmällisesti Japanissa vuodesta 1984 lähtien. Japanilaisen tutkimus- ja kehitystyön tavoitteena ovat olleet avaruuslentokoneisiin, fuusio reaktoreihin ja lentokonemoottoreihin tarvittavat suuria lämpötilaeroja kestävät materiaalit, mutta järjestelmällisen etsinnän tuloksena on löydetty myös suuri joukko tavanomaisempia sovelluskohteita. Euroopassa ja USA:ssa on niin yliopistojen, tutkimuslaitosten kuin teollisuudenkin mielenkiinto FG materiaaleja kohtaan lisääntynyt merkittävästi viime vuosina.

KW - materials

KW - gradients

KW - heat shielding

KW - wear resistance

KW - corrosion resistance

KW - production

KW - utilization

KW - coatings

KW - FGM

KW - Functionally Gradient Materials

KW - joints (junctions)

KW - coating methods

KW - powder metallurgy

M3 - Report

SN - 951-38-4709-8

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - FG-materiaalien valmistus ja käyttö

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salmi J, Keskinen J, Lintula P. FG-materiaalien valmistus ja käyttö: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1594).