Kenttä- ja ajoneuvoväylät

Translated title of the contribution: Fieldbuses and vehicle area networks

Jouni Siirtola, Jarmo Alanen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kenttä- ja ajoneuvoväylät ovat yksinkertaisia väyläratkaisuja, jotka on tarkoitettu mittaus-, asetus- ja parametritietojen välitykseen teollisuudessa, ajoneuvoissa ja koneissa. Ne toteuttavat yleensä ISOn OSI-mallista fyysisen kerroksen sekä siirtoyhteys- ja sovelluskerroksen. Tässä tiedotteessa esitellään tärkeimmät kenttäväylät: Modbus, Bitbus, MIL1553B, Profibus, Fieldbus ja Fip sekä tärkeimmät ajoneuvoväylät: CAN, J1850, VAN, E2D ja ABUS. On odotettavissa, että 90-luvun alkupuolella osa näistä väylistä on standardoitu; tällä hetkellä (kevät 90) standardointi on jo käynnissä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages84
  ISBN (Print)951-38-3694-0
  Publication statusPublished - 1990
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number1124
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • computer networks
  • buses
  • vehicles
  • machine automation

  Cite this

  Siirtola, J., & Alanen, J. (1990). Kenttä- ja ajoneuvoväylät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1124
  Siirtola, Jouni ; Alanen, Jarmo. / Kenttä- ja ajoneuvoväylät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1124).
  @book{ab544aa1a2544b01b4fdc7fa91ccce6b,
  title = "Kentt{\"a}- ja ajoneuvov{\"a}yl{\"a}t",
  abstract = "Kentt{\"a}- ja ajoneuvov{\"a}yl{\"a}t ovat yksinkertaisia v{\"a}yl{\"a}ratkaisuja, jotka on tarkoitettu mittaus-, asetus- ja parametritietojen v{\"a}litykseen teollisuudessa, ajoneuvoissa ja koneissa. Ne toteuttavat yleens{\"a} ISOn OSI-mallista fyysisen kerroksen sek{\"a} siirtoyhteys- ja sovelluskerroksen. T{\"a}ss{\"a} tiedotteessa esitell{\"a}{\"a}n t{\"a}rkeimm{\"a}t kentt{\"a}v{\"a}yl{\"a}t: Modbus, Bitbus, MIL1553B, Profibus, Fieldbus ja Fip sek{\"a} t{\"a}rkeimm{\"a}t ajoneuvov{\"a}yl{\"a}t: CAN, J1850, VAN, E2D ja ABUS. On odotettavissa, ett{\"a} 90-luvun alkupuolella osa n{\"a}ist{\"a} v{\"a}ylist{\"a} on standardoitu; t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} (kev{\"a}t 90) standardointi on jo k{\"a}ynniss{\"a}.",
  keywords = "computer networks, buses, vehicles, machine automation",
  author = "Jouni Siirtola and Jarmo Alanen",
  year = "1990",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3694-0",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1124",
  address = "Finland",

  }

  Siirtola, J & Alanen, J 1990, Kenttä- ja ajoneuvoväylät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1124, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Kenttä- ja ajoneuvoväylät. / Siirtola, Jouni; Alanen, Jarmo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1124).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Kenttä- ja ajoneuvoväylät

  AU - Siirtola, Jouni

  AU - Alanen, Jarmo

  PY - 1990

  Y1 - 1990

  N2 - Kenttä- ja ajoneuvoväylät ovat yksinkertaisia väyläratkaisuja, jotka on tarkoitettu mittaus-, asetus- ja parametritietojen välitykseen teollisuudessa, ajoneuvoissa ja koneissa. Ne toteuttavat yleensä ISOn OSI-mallista fyysisen kerroksen sekä siirtoyhteys- ja sovelluskerroksen. Tässä tiedotteessa esitellään tärkeimmät kenttäväylät: Modbus, Bitbus, MIL1553B, Profibus, Fieldbus ja Fip sekä tärkeimmät ajoneuvoväylät: CAN, J1850, VAN, E2D ja ABUS. On odotettavissa, että 90-luvun alkupuolella osa näistä väylistä on standardoitu; tällä hetkellä (kevät 90) standardointi on jo käynnissä.

  AB - Kenttä- ja ajoneuvoväylät ovat yksinkertaisia väyläratkaisuja, jotka on tarkoitettu mittaus-, asetus- ja parametritietojen välitykseen teollisuudessa, ajoneuvoissa ja koneissa. Ne toteuttavat yleensä ISOn OSI-mallista fyysisen kerroksen sekä siirtoyhteys- ja sovelluskerroksen. Tässä tiedotteessa esitellään tärkeimmät kenttäväylät: Modbus, Bitbus, MIL1553B, Profibus, Fieldbus ja Fip sekä tärkeimmät ajoneuvoväylät: CAN, J1850, VAN, E2D ja ABUS. On odotettavissa, että 90-luvun alkupuolella osa näistä väylistä on standardoitu; tällä hetkellä (kevät 90) standardointi on jo käynnissä.

  KW - computer networks

  KW - buses

  KW - vehicles

  KW - machine automation

  M3 - Report

  SN - 951-38-3694-0

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Kenttä- ja ajoneuvoväylät

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Siirtola J, Alanen J. Kenttä- ja ajoneuvoväylät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1124).