FINNHOUSE: Taloudelliset asuinrakennuskonseptit

Asko Sarja, Pekka Leppänen, Juhani Laine, Markku Kiviniemi, Sakari Pulakka

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Finnhouse-tutkimuksen tavoitteena on sellainen pienimuotoisten asuinrakennusten rakennuskonseptien malli, jolla saavutetaan tuotteistuksen jälkeen tuotantokustannusten alentuminen kolmanneksella ja nykyistä norminmukaista tasoa 50 % alempi energiankulutus sekä mahdollistetaan hyvän visuaalisen ja toiminnallisen arkkitehtuurin toteutus. Esitetty malli siirretään yritysryhmien toteutukseen erillisinä tuotekehityshankkeina. Näissä yritysryhmät suunnittelevat ja toteuttavat kehitysprojektiensa tuloksiin perustuvat pilottihankkeet, joissa testataan valittuja osia tämän tutkimuksen tavoitteista ja ratkaisuista. Finnhouse-rakennuskonsepti perustuu pitkäaikaiseen yhteistyöhön sitoutuneiden yritysryhmien integroituun rakennusratkaisun tuotteistukseen. Tuotteistukseen kuuluu yritysten ydinryhmän yhteinen strategia, yhteinen integroitu asiakaskeskeinen rakennuksen tuotekuvaus, tuotteiston ja tuotetoimittajien määrittely, suunnittelu- ja tuotantoprosessin määrittely tuote- ja materiaaliprosesseina, kehitystehtävien jako yritysten kesken sekä markkinoinnin ja tuotannon organisointi. Yleisesti ratkaisu merkitsee integroitua ja systematisoitua konseptia, joka kattaa markkinoinnin, suunnittelun, rakentamisen, käytön, ylläpidon ja tuotteiston. Tekniset toteutuskeinot jaotellaan tavoitteittain. Joukko ratkaisuesimerkkejä esitellään ideoina ja ratkaisujen havainnollistajina. Finnhouse-rakennuskonseptien mallia ja periaatteita hyödyntäen on suunniteltu kolme Suomeen ja yksi vientiin tarkoitettu yritysryhmäkohtainen pilottihanke, jossa tuotteistetaan ja testataan osa esitetyn mallin periaateratkaisuista. Tarkoitus on, että kehitysprosessi jatkuu uusilla hankkeilla, jolloin tavoitteet on mahdollista saavuttaa noin 5 - 10 vuoden aikana. Finnhouse-rakennuskonseptia on tarkoitus hyödyntää ensi sijassa Itämeren alueella: erilaisina sovelluksina Pohjoismaissa, Saksassa, Baltiassa ja Venäjällä. Sitä voidaan soveltaa sekä uudis- että korjausrakentamiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Print)951-38-4719-5
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1604
ISSN1235-0605

Keywords

 • construction
 • building components
 • models
 • concepts
 • residential buildings
 • small houses
 • construction costs
 • architecture
 • visual perception
 • integration
 • marketing
 • utilization
 • planning
 • production
 • manufactures
 • energy conservation
 • energy consumption
 • energy saving
 • economic analysis

Cite this

Sarja, A., Leppänen, P., Laine, J., Kiviniemi, M., & Pulakka, S. (1994). FINNHOUSE: Taloudelliset asuinrakennuskonseptit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1604
Sarja, Asko ; Leppänen, Pekka ; Laine, Juhani ; Kiviniemi, Markku ; Pulakka, Sakari. / FINNHOUSE : Taloudelliset asuinrakennuskonseptit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1604).
@book{88aac9d9ee8d49c4ac9344a7b2a435c7,
title = "FINNHOUSE: Taloudelliset asuinrakennuskonseptit",
abstract = "Finnhouse-tutkimuksen tavoitteena on sellainen pienimuotoisten asuinrakennusten rakennuskonseptien malli, jolla saavutetaan tuotteistuksen j{\"a}lkeen tuotantokustannusten alentuminen kolmanneksella ja nykyist{\"a} norminmukaista tasoa 50 {\%} alempi energiankulutus sek{\"a} mahdollistetaan hyv{\"a}n visuaalisen ja toiminnallisen arkkitehtuurin toteutus. Esitetty malli siirret{\"a}{\"a}n yritysryhmien toteutukseen erillisin{\"a} tuotekehityshankkeina. N{\"a}iss{\"a} yritysryhm{\"a}t suunnittelevat ja toteuttavat kehitysprojektiensa tuloksiin perustuvat pilottihankkeet, joissa testataan valittuja osia t{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tavoitteista ja ratkaisuista. Finnhouse-rakennuskonsepti perustuu pitk{\"a}aikaiseen yhteisty{\"o}h{\"o}n sitoutuneiden yritysryhmien integroituun rakennusratkaisun tuotteistukseen. Tuotteistukseen kuuluu yritysten ydinryhm{\"a}n yhteinen strategia, yhteinen integroitu asiakaskeskeinen rakennuksen tuotekuvaus, tuotteiston ja tuotetoimittajien m{\"a}{\"a}rittely, suunnittelu- ja tuotantoprosessin m{\"a}{\"a}rittely tuote- ja materiaaliprosesseina, kehitysteht{\"a}vien jako yritysten kesken sek{\"a} markkinoinnin ja tuotannon organisointi. Yleisesti ratkaisu merkitsee integroitua ja systematisoitua konseptia, joka kattaa markkinoinnin, suunnittelun, rakentamisen, k{\"a}yt{\"o}n, yll{\"a}pidon ja tuotteiston. Tekniset toteutuskeinot jaotellaan tavoitteittain. Joukko ratkaisuesimerkkej{\"a} esitell{\"a}{\"a}n ideoina ja ratkaisujen havainnollistajina. Finnhouse-rakennuskonseptien mallia ja periaatteita hy{\"o}dynt{\"a}en on suunniteltu kolme Suomeen ja yksi vientiin tarkoitettu yritysryhm{\"a}kohtainen pilottihanke, jossa tuotteistetaan ja testataan osa esitetyn mallin periaateratkaisuista. Tarkoitus on, ett{\"a} kehitysprosessi jatkuu uusilla hankkeilla, jolloin tavoitteet on mahdollista saavuttaa noin 5 - 10 vuoden aikana. Finnhouse-rakennuskonseptia on tarkoitus hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} ensi sijassa It{\"a}meren alueella: erilaisina sovelluksina Pohjoismaissa, Saksassa, Baltiassa ja Ven{\"a}j{\"a}ll{\"a}. Sit{\"a} voidaan soveltaa sek{\"a} uudis- ett{\"a} korjausrakentamiseen.",
keywords = "construction, building components, models, concepts, residential buildings, small houses, construction costs, architecture, visual perception, integration, marketing, utilization, planning, production, manufactures, energy conservation, energy consumption, energy saving, economic analysis",
author = "Asko Sarja and Pekka Lepp{\"a}nen and Juhani Laine and Markku Kiviniemi and Sakari Pulakka",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4719-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1604",
address = "Finland",

}

Sarja, A, Leppänen, P, Laine, J, Kiviniemi, M & Pulakka, S 1994, FINNHOUSE: Taloudelliset asuinrakennuskonseptit. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1604, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

FINNHOUSE : Taloudelliset asuinrakennuskonseptit. / Sarja, Asko; Leppänen, Pekka; Laine, Juhani; Kiviniemi, Markku; Pulakka, Sakari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1604).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - FINNHOUSE

T2 - Taloudelliset asuinrakennuskonseptit

AU - Sarja, Asko

AU - Leppänen, Pekka

AU - Laine, Juhani

AU - Kiviniemi, Markku

AU - Pulakka, Sakari

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Finnhouse-tutkimuksen tavoitteena on sellainen pienimuotoisten asuinrakennusten rakennuskonseptien malli, jolla saavutetaan tuotteistuksen jälkeen tuotantokustannusten alentuminen kolmanneksella ja nykyistä norminmukaista tasoa 50 % alempi energiankulutus sekä mahdollistetaan hyvän visuaalisen ja toiminnallisen arkkitehtuurin toteutus. Esitetty malli siirretään yritysryhmien toteutukseen erillisinä tuotekehityshankkeina. Näissä yritysryhmät suunnittelevat ja toteuttavat kehitysprojektiensa tuloksiin perustuvat pilottihankkeet, joissa testataan valittuja osia tämän tutkimuksen tavoitteista ja ratkaisuista. Finnhouse-rakennuskonsepti perustuu pitkäaikaiseen yhteistyöhön sitoutuneiden yritysryhmien integroituun rakennusratkaisun tuotteistukseen. Tuotteistukseen kuuluu yritysten ydinryhmän yhteinen strategia, yhteinen integroitu asiakaskeskeinen rakennuksen tuotekuvaus, tuotteiston ja tuotetoimittajien määrittely, suunnittelu- ja tuotantoprosessin määrittely tuote- ja materiaaliprosesseina, kehitystehtävien jako yritysten kesken sekä markkinoinnin ja tuotannon organisointi. Yleisesti ratkaisu merkitsee integroitua ja systematisoitua konseptia, joka kattaa markkinoinnin, suunnittelun, rakentamisen, käytön, ylläpidon ja tuotteiston. Tekniset toteutuskeinot jaotellaan tavoitteittain. Joukko ratkaisuesimerkkejä esitellään ideoina ja ratkaisujen havainnollistajina. Finnhouse-rakennuskonseptien mallia ja periaatteita hyödyntäen on suunniteltu kolme Suomeen ja yksi vientiin tarkoitettu yritysryhmäkohtainen pilottihanke, jossa tuotteistetaan ja testataan osa esitetyn mallin periaateratkaisuista. Tarkoitus on, että kehitysprosessi jatkuu uusilla hankkeilla, jolloin tavoitteet on mahdollista saavuttaa noin 5 - 10 vuoden aikana. Finnhouse-rakennuskonseptia on tarkoitus hyödyntää ensi sijassa Itämeren alueella: erilaisina sovelluksina Pohjoismaissa, Saksassa, Baltiassa ja Venäjällä. Sitä voidaan soveltaa sekä uudis- että korjausrakentamiseen.

AB - Finnhouse-tutkimuksen tavoitteena on sellainen pienimuotoisten asuinrakennusten rakennuskonseptien malli, jolla saavutetaan tuotteistuksen jälkeen tuotantokustannusten alentuminen kolmanneksella ja nykyistä norminmukaista tasoa 50 % alempi energiankulutus sekä mahdollistetaan hyvän visuaalisen ja toiminnallisen arkkitehtuurin toteutus. Esitetty malli siirretään yritysryhmien toteutukseen erillisinä tuotekehityshankkeina. Näissä yritysryhmät suunnittelevat ja toteuttavat kehitysprojektiensa tuloksiin perustuvat pilottihankkeet, joissa testataan valittuja osia tämän tutkimuksen tavoitteista ja ratkaisuista. Finnhouse-rakennuskonsepti perustuu pitkäaikaiseen yhteistyöhön sitoutuneiden yritysryhmien integroituun rakennusratkaisun tuotteistukseen. Tuotteistukseen kuuluu yritysten ydinryhmän yhteinen strategia, yhteinen integroitu asiakaskeskeinen rakennuksen tuotekuvaus, tuotteiston ja tuotetoimittajien määrittely, suunnittelu- ja tuotantoprosessin määrittely tuote- ja materiaaliprosesseina, kehitystehtävien jako yritysten kesken sekä markkinoinnin ja tuotannon organisointi. Yleisesti ratkaisu merkitsee integroitua ja systematisoitua konseptia, joka kattaa markkinoinnin, suunnittelun, rakentamisen, käytön, ylläpidon ja tuotteiston. Tekniset toteutuskeinot jaotellaan tavoitteittain. Joukko ratkaisuesimerkkejä esitellään ideoina ja ratkaisujen havainnollistajina. Finnhouse-rakennuskonseptien mallia ja periaatteita hyödyntäen on suunniteltu kolme Suomeen ja yksi vientiin tarkoitettu yritysryhmäkohtainen pilottihanke, jossa tuotteistetaan ja testataan osa esitetyn mallin periaateratkaisuista. Tarkoitus on, että kehitysprosessi jatkuu uusilla hankkeilla, jolloin tavoitteet on mahdollista saavuttaa noin 5 - 10 vuoden aikana. Finnhouse-rakennuskonseptia on tarkoitus hyödyntää ensi sijassa Itämeren alueella: erilaisina sovelluksina Pohjoismaissa, Saksassa, Baltiassa ja Venäjällä. Sitä voidaan soveltaa sekä uudis- että korjausrakentamiseen.

KW - construction

KW - building components

KW - models

KW - concepts

KW - residential buildings

KW - small houses

KW - construction costs

KW - architecture

KW - visual perception

KW - integration

KW - marketing

KW - utilization

KW - planning

KW - production

KW - manufactures

KW - energy conservation

KW - energy consumption

KW - energy saving

KW - economic analysis

M3 - Report

SN - 951-38-4719-5

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - FINNHOUSE

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sarja A, Leppänen P, Laine J, Kiviniemi M, Pulakka S. FINNHOUSE: Taloudelliset asuinrakennuskonseptit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1604).