FINNHOUSE: Taloudelliset asuinrakennuskonseptit

Asko Sarja, Pekka Leppänen, Juhani Laine, Markku Kiviniemi, Sakari Pulakka

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Finnhouse-tutkimuksen tavoitteena on sellainen pienimuotoisten asuinrakennusten rakennuskonseptien malli, jolla saavutetaan tuotteistuksen jälkeen tuotantokustannusten alentuminen kolmanneksella ja nykyistä norminmukaista tasoa 50 % alempi energiankulutus sekä mahdollistetaan hyvän visuaalisen ja toiminnallisen arkkitehtuurin toteutus. Esitetty malli siirretään yritysryhmien toteutukseen erillisinä tuotekehityshankkeina. Näissä yritysryhmät suunnittelevat ja toteuttavat kehitysprojektiensa tuloksiin perustuvat pilottihankkeet, joissa testataan valittuja osia tämän tutkimuksen tavoitteista ja ratkaisuista. Finnhouse-rakennuskonsepti perustuu pitkäaikaiseen yhteistyöhön sitoutuneiden yritysryhmien integroituun rakennusratkaisun tuotteistukseen. Tuotteistukseen kuuluu yritysten ydinryhmän yhteinen strategia, yhteinen integroitu asiakaskeskeinen rakennuksen tuotekuvaus, tuotteiston ja tuotetoimittajien määrittely, suunnittelu- ja tuotantoprosessin määrittely tuote- ja materiaaliprosesseina, kehitystehtävien jako yritysten kesken sekä markkinoinnin ja tuotannon organisointi. Yleisesti ratkaisu merkitsee integroitua ja systematisoitua konseptia, joka kattaa markkinoinnin, suunnittelun, rakentamisen, käytön, ylläpidon ja tuotteiston. Tekniset toteutuskeinot jaotellaan tavoitteittain. Joukko ratkaisuesimerkkejä esitellään ideoina ja ratkaisujen havainnollistajina. Finnhouse-rakennuskonseptien mallia ja periaatteita hyödyntäen on suunniteltu kolme Suomeen ja yksi vientiin tarkoitettu yritysryhmäkohtainen pilottihanke, jossa tuotteistetaan ja testataan osa esitetyn mallin periaateratkaisuista. Tarkoitus on, että kehitysprosessi jatkuu uusilla hankkeilla, jolloin tavoitteet on mahdollista saavuttaa noin 5 - 10 vuoden aikana. Finnhouse-rakennuskonseptia on tarkoitus hyödyntää ensi sijassa Itämeren alueella: erilaisina sovelluksina Pohjoismaissa, Saksassa, Baltiassa ja Venäjällä. Sitä voidaan soveltaa sekä uudis- että korjausrakentamiseen.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages72
  ISBN (Print)951-38-4719-5
  Publication statusPublished - 1994
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1604
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • construction
  • building components
  • models
  • concepts
  • residential buildings
  • small houses
  • construction costs
  • architecture
  • visual perception
  • integration
  • marketing
  • utilization
  • planning
  • production
  • manufactures
  • energy conservation
  • energy consumption
  • energy saving
  • economic analysis

  Cite this

  Sarja, A., Leppänen, P., Laine, J., Kiviniemi, M., & Pulakka, S. (1994). FINNHOUSE: Taloudelliset asuinrakennuskonseptit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1604
  Sarja, Asko ; Leppänen, Pekka ; Laine, Juhani ; Kiviniemi, Markku ; Pulakka, Sakari. / FINNHOUSE : Taloudelliset asuinrakennuskonseptit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1604).
  @book{88aac9d9ee8d49c4ac9344a7b2a435c7,
  title = "FINNHOUSE: Taloudelliset asuinrakennuskonseptit",
  abstract = "Finnhouse-tutkimuksen tavoitteena on sellainen pienimuotoisten asuinrakennusten rakennuskonseptien malli, jolla saavutetaan tuotteistuksen j{\"a}lkeen tuotantokustannusten alentuminen kolmanneksella ja nykyist{\"a} norminmukaista tasoa 50 {\%} alempi energiankulutus sek{\"a} mahdollistetaan hyv{\"a}n visuaalisen ja toiminnallisen arkkitehtuurin toteutus. Esitetty malli siirret{\"a}{\"a}n yritysryhmien toteutukseen erillisin{\"a} tuotekehityshankkeina. N{\"a}iss{\"a} yritysryhm{\"a}t suunnittelevat ja toteuttavat kehitysprojektiensa tuloksiin perustuvat pilottihankkeet, joissa testataan valittuja osia t{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tavoitteista ja ratkaisuista. Finnhouse-rakennuskonsepti perustuu pitk{\"a}aikaiseen yhteisty{\"o}h{\"o}n sitoutuneiden yritysryhmien integroituun rakennusratkaisun tuotteistukseen. Tuotteistukseen kuuluu yritysten ydinryhm{\"a}n yhteinen strategia, yhteinen integroitu asiakaskeskeinen rakennuksen tuotekuvaus, tuotteiston ja tuotetoimittajien m{\"a}{\"a}rittely, suunnittelu- ja tuotantoprosessin m{\"a}{\"a}rittely tuote- ja materiaaliprosesseina, kehitysteht{\"a}vien jako yritysten kesken sek{\"a} markkinoinnin ja tuotannon organisointi. Yleisesti ratkaisu merkitsee integroitua ja systematisoitua konseptia, joka kattaa markkinoinnin, suunnittelun, rakentamisen, k{\"a}yt{\"o}n, yll{\"a}pidon ja tuotteiston. Tekniset toteutuskeinot jaotellaan tavoitteittain. Joukko ratkaisuesimerkkej{\"a} esitell{\"a}{\"a}n ideoina ja ratkaisujen havainnollistajina. Finnhouse-rakennuskonseptien mallia ja periaatteita hy{\"o}dynt{\"a}en on suunniteltu kolme Suomeen ja yksi vientiin tarkoitettu yritysryhm{\"a}kohtainen pilottihanke, jossa tuotteistetaan ja testataan osa esitetyn mallin periaateratkaisuista. Tarkoitus on, ett{\"a} kehitysprosessi jatkuu uusilla hankkeilla, jolloin tavoitteet on mahdollista saavuttaa noin 5 - 10 vuoden aikana. Finnhouse-rakennuskonseptia on tarkoitus hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} ensi sijassa It{\"a}meren alueella: erilaisina sovelluksina Pohjoismaissa, Saksassa, Baltiassa ja Ven{\"a}j{\"a}ll{\"a}. Sit{\"a} voidaan soveltaa sek{\"a} uudis- ett{\"a} korjausrakentamiseen.",
  keywords = "construction, building components, models, concepts, residential buildings, small houses, construction costs, architecture, visual perception, integration, marketing, utilization, planning, production, manufactures, energy conservation, energy consumption, energy saving, economic analysis",
  author = "Asko Sarja and Pekka Lepp{\"a}nen and Juhani Laine and Markku Kiviniemi and Sakari Pulakka",
  year = "1994",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4719-5",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1604",
  address = "Finland",

  }

  Sarja, A, Leppänen, P, Laine, J, Kiviniemi, M & Pulakka, S 1994, FINNHOUSE: Taloudelliset asuinrakennuskonseptit. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1604, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  FINNHOUSE : Taloudelliset asuinrakennuskonseptit. / Sarja, Asko; Leppänen, Pekka; Laine, Juhani; Kiviniemi, Markku; Pulakka, Sakari.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1604).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - FINNHOUSE

  T2 - Taloudelliset asuinrakennuskonseptit

  AU - Sarja, Asko

  AU - Leppänen, Pekka

  AU - Laine, Juhani

  AU - Kiviniemi, Markku

  AU - Pulakka, Sakari

  PY - 1994

  Y1 - 1994

  N2 - Finnhouse-tutkimuksen tavoitteena on sellainen pienimuotoisten asuinrakennusten rakennuskonseptien malli, jolla saavutetaan tuotteistuksen jälkeen tuotantokustannusten alentuminen kolmanneksella ja nykyistä norminmukaista tasoa 50 % alempi energiankulutus sekä mahdollistetaan hyvän visuaalisen ja toiminnallisen arkkitehtuurin toteutus. Esitetty malli siirretään yritysryhmien toteutukseen erillisinä tuotekehityshankkeina. Näissä yritysryhmät suunnittelevat ja toteuttavat kehitysprojektiensa tuloksiin perustuvat pilottihankkeet, joissa testataan valittuja osia tämän tutkimuksen tavoitteista ja ratkaisuista. Finnhouse-rakennuskonsepti perustuu pitkäaikaiseen yhteistyöhön sitoutuneiden yritysryhmien integroituun rakennusratkaisun tuotteistukseen. Tuotteistukseen kuuluu yritysten ydinryhmän yhteinen strategia, yhteinen integroitu asiakaskeskeinen rakennuksen tuotekuvaus, tuotteiston ja tuotetoimittajien määrittely, suunnittelu- ja tuotantoprosessin määrittely tuote- ja materiaaliprosesseina, kehitystehtävien jako yritysten kesken sekä markkinoinnin ja tuotannon organisointi. Yleisesti ratkaisu merkitsee integroitua ja systematisoitua konseptia, joka kattaa markkinoinnin, suunnittelun, rakentamisen, käytön, ylläpidon ja tuotteiston. Tekniset toteutuskeinot jaotellaan tavoitteittain. Joukko ratkaisuesimerkkejä esitellään ideoina ja ratkaisujen havainnollistajina. Finnhouse-rakennuskonseptien mallia ja periaatteita hyödyntäen on suunniteltu kolme Suomeen ja yksi vientiin tarkoitettu yritysryhmäkohtainen pilottihanke, jossa tuotteistetaan ja testataan osa esitetyn mallin periaateratkaisuista. Tarkoitus on, että kehitysprosessi jatkuu uusilla hankkeilla, jolloin tavoitteet on mahdollista saavuttaa noin 5 - 10 vuoden aikana. Finnhouse-rakennuskonseptia on tarkoitus hyödyntää ensi sijassa Itämeren alueella: erilaisina sovelluksina Pohjoismaissa, Saksassa, Baltiassa ja Venäjällä. Sitä voidaan soveltaa sekä uudis- että korjausrakentamiseen.

  AB - Finnhouse-tutkimuksen tavoitteena on sellainen pienimuotoisten asuinrakennusten rakennuskonseptien malli, jolla saavutetaan tuotteistuksen jälkeen tuotantokustannusten alentuminen kolmanneksella ja nykyistä norminmukaista tasoa 50 % alempi energiankulutus sekä mahdollistetaan hyvän visuaalisen ja toiminnallisen arkkitehtuurin toteutus. Esitetty malli siirretään yritysryhmien toteutukseen erillisinä tuotekehityshankkeina. Näissä yritysryhmät suunnittelevat ja toteuttavat kehitysprojektiensa tuloksiin perustuvat pilottihankkeet, joissa testataan valittuja osia tämän tutkimuksen tavoitteista ja ratkaisuista. Finnhouse-rakennuskonsepti perustuu pitkäaikaiseen yhteistyöhön sitoutuneiden yritysryhmien integroituun rakennusratkaisun tuotteistukseen. Tuotteistukseen kuuluu yritysten ydinryhmän yhteinen strategia, yhteinen integroitu asiakaskeskeinen rakennuksen tuotekuvaus, tuotteiston ja tuotetoimittajien määrittely, suunnittelu- ja tuotantoprosessin määrittely tuote- ja materiaaliprosesseina, kehitystehtävien jako yritysten kesken sekä markkinoinnin ja tuotannon organisointi. Yleisesti ratkaisu merkitsee integroitua ja systematisoitua konseptia, joka kattaa markkinoinnin, suunnittelun, rakentamisen, käytön, ylläpidon ja tuotteiston. Tekniset toteutuskeinot jaotellaan tavoitteittain. Joukko ratkaisuesimerkkejä esitellään ideoina ja ratkaisujen havainnollistajina. Finnhouse-rakennuskonseptien mallia ja periaatteita hyödyntäen on suunniteltu kolme Suomeen ja yksi vientiin tarkoitettu yritysryhmäkohtainen pilottihanke, jossa tuotteistetaan ja testataan osa esitetyn mallin periaateratkaisuista. Tarkoitus on, että kehitysprosessi jatkuu uusilla hankkeilla, jolloin tavoitteet on mahdollista saavuttaa noin 5 - 10 vuoden aikana. Finnhouse-rakennuskonseptia on tarkoitus hyödyntää ensi sijassa Itämeren alueella: erilaisina sovelluksina Pohjoismaissa, Saksassa, Baltiassa ja Venäjällä. Sitä voidaan soveltaa sekä uudis- että korjausrakentamiseen.

  KW - construction

  KW - building components

  KW - models

  KW - concepts

  KW - residential buildings

  KW - small houses

  KW - construction costs

  KW - architecture

  KW - visual perception

  KW - integration

  KW - marketing

  KW - utilization

  KW - planning

  KW - production

  KW - manufactures

  KW - energy conservation

  KW - energy consumption

  KW - energy saving

  KW - economic analysis

  M3 - Report

  SN - 951-38-4719-5

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - FINNHOUSE

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Sarja A, Leppänen P, Laine J, Kiviniemi M, Pulakka S. FINNHOUSE: Taloudelliset asuinrakennuskonseptit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 72 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1604).