Flowcer - merkkiainetekniikkaan perustuva virtausmittari

Heikki Turtiainen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Yksi nesteiden virtausmittauksen suurimmista ongelmista on tarkan, siirrettävän, clamp-on-tyyppisen virtausmittarin puute. Tämä vaikeuttaa etenkin kerta- ja tarkistusluonteisten virtausmittausten ja käyttöpaikalla tapahtuvien kalibrointien suoritusta. Yksi vaihtoehto näihin kohteisiin soveltuvan mittauslaitteiston toteuttamiseksi on merkkiainetekniikan, erityisesti radioisotooppimerkkiaineiden, käyttö. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) reaktorilaboratoriossa on kehitetty radioisotooppimerkkiaineen käyttöön ja ns. kulkuaikamenetelmään perustuva virtausmittauslaitteisto FLOWCER, joka sopii putkessa tapahtuvan nestevirtauksen tarkkaan, hetkelliseen mittaukseen. Merkkiaineena on kan-nettavan isotooppigeneraattorin tuottama 137mBa, joka lyhyen puoliin-tumisaikansa (2,6 min) vuoksi on edullinen säteilyturvallisuuden kannalta. Laitteiston muut osat ovat merkkiaineen syöttölaitteisto, säteilynilmaisimet, tiedonkeruuyksikkö ja laitteistoa ohjaava mikrotietokone. Säteilynil-maisimien lisäksi laitteistoon vaidaan liittää myos muita antureita. Mittausohjelma on helposti muunneltavissa erilaisia mittaussovelluksia varten. FLOWCERia on käytetty mm. energiavirtausmittauksiin, virtausmittarien käyttöpaikalla tapahtuvaan tarkastukseen, materiaalitasetarkasteluihin ja pumppujen hyötysuhteen mittaukseen. Eniten käytetty sovellus on ollut virtausmittarien tarkistus. Tähän mennessä saatujen kokemusten (n. sata tarkistettua mittaria) perusteella virtausmittausten tarkkuustaso voidaan nostaa yli kymmenkertaiseksi käyttöpaikalla tapahtuvan kalibroinnin avulla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-2735-6
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume638

Keywords

  • flow meters
  • tracer techniques
  • radioactive tracers

Cite this

Turtiainen, H. (1986). Flowcer - merkkiainetekniikkaan perustuva virtausmittari. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 638
Turtiainen, Heikki. / Flowcer - merkkiainetekniikkaan perustuva virtausmittari. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 638).
@book{396bec6dff1740fbba55bf08117b8946,
title = "Flowcer - merkkiainetekniikkaan perustuva virtausmittari",
abstract = "Yksi nesteiden virtausmittauksen suurimmista ongelmista on tarkan, siirrett{\"a}v{\"a}n, clamp-on-tyyppisen virtausmittarin puute. T{\"a}m{\"a} vaikeuttaa etenkin kerta- ja tarkistusluonteisten virtausmittausten ja k{\"a}ytt{\"o}paikalla tapahtuvien kalibrointien suoritusta. Yksi vaihtoehto n{\"a}ihin kohteisiin soveltuvan mittauslaitteiston toteuttamiseksi on merkkiainetekniikan, erityisesti radioisotooppimerkkiaineiden, k{\"a}ytt{\"o}. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) reaktorilaboratoriossa on kehitetty radioisotooppimerkkiaineen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n ja ns. kulkuaikamenetelm{\"a}{\"a}n perustuva virtausmittauslaitteisto FLOWCER, joka sopii putkessa tapahtuvan nestevirtauksen tarkkaan, hetkelliseen mittaukseen. Merkkiaineena on kan-nettavan isotooppigeneraattorin tuottama 137mBa, joka lyhyen puoliin-tumisaikansa (2,6 min) vuoksi on edullinen s{\"a}teilyturvallisuuden kannalta. Laitteiston muut osat ovat merkkiaineen sy{\"o}tt{\"o}laitteisto, s{\"a}teilynilmaisimet, tiedonkeruuyksikk{\"o} ja laitteistoa ohjaava mikrotietokone. S{\"a}teilynil-maisimien lis{\"a}ksi laitteistoon vaidaan liitt{\"a}{\"a} myos muita antureita. Mittausohjelma on helposti muunneltavissa erilaisia mittaussovelluksia varten. FLOWCERia on k{\"a}ytetty mm. energiavirtausmittauksiin, virtausmittarien k{\"a}ytt{\"o}paikalla tapahtuvaan tarkastukseen, materiaalitasetarkasteluihin ja pumppujen hy{\"o}tysuhteen mittaukseen. Eniten k{\"a}ytetty sovellus on ollut virtausmittarien tarkistus. T{\"a}h{\"a}n menness{\"a} saatujen kokemusten (n. sata tarkistettua mittaria) perusteella virtausmittausten tarkkuustaso voidaan nostaa yli kymmenkertaiseksi k{\"a}ytt{\"o}paikalla tapahtuvan kalibroinnin avulla.",
keywords = "flow meters, tracer techniques, radioactive tracers",
author = "Heikki Turtiainen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2735-6",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Turtiainen, H 1986, Flowcer - merkkiainetekniikkaan perustuva virtausmittari. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 638, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Flowcer - merkkiainetekniikkaan perustuva virtausmittari. / Turtiainen, Heikki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 638).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Flowcer - merkkiainetekniikkaan perustuva virtausmittari

AU - Turtiainen, Heikki

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Yksi nesteiden virtausmittauksen suurimmista ongelmista on tarkan, siirrettävän, clamp-on-tyyppisen virtausmittarin puute. Tämä vaikeuttaa etenkin kerta- ja tarkistusluonteisten virtausmittausten ja käyttöpaikalla tapahtuvien kalibrointien suoritusta. Yksi vaihtoehto näihin kohteisiin soveltuvan mittauslaitteiston toteuttamiseksi on merkkiainetekniikan, erityisesti radioisotooppimerkkiaineiden, käyttö. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) reaktorilaboratoriossa on kehitetty radioisotooppimerkkiaineen käyttöön ja ns. kulkuaikamenetelmään perustuva virtausmittauslaitteisto FLOWCER, joka sopii putkessa tapahtuvan nestevirtauksen tarkkaan, hetkelliseen mittaukseen. Merkkiaineena on kan-nettavan isotooppigeneraattorin tuottama 137mBa, joka lyhyen puoliin-tumisaikansa (2,6 min) vuoksi on edullinen säteilyturvallisuuden kannalta. Laitteiston muut osat ovat merkkiaineen syöttölaitteisto, säteilynilmaisimet, tiedonkeruuyksikkö ja laitteistoa ohjaava mikrotietokone. Säteilynil-maisimien lisäksi laitteistoon vaidaan liittää myos muita antureita. Mittausohjelma on helposti muunneltavissa erilaisia mittaussovelluksia varten. FLOWCERia on käytetty mm. energiavirtausmittauksiin, virtausmittarien käyttöpaikalla tapahtuvaan tarkastukseen, materiaalitasetarkasteluihin ja pumppujen hyötysuhteen mittaukseen. Eniten käytetty sovellus on ollut virtausmittarien tarkistus. Tähän mennessä saatujen kokemusten (n. sata tarkistettua mittaria) perusteella virtausmittausten tarkkuustaso voidaan nostaa yli kymmenkertaiseksi käyttöpaikalla tapahtuvan kalibroinnin avulla.

AB - Yksi nesteiden virtausmittauksen suurimmista ongelmista on tarkan, siirrettävän, clamp-on-tyyppisen virtausmittarin puute. Tämä vaikeuttaa etenkin kerta- ja tarkistusluonteisten virtausmittausten ja käyttöpaikalla tapahtuvien kalibrointien suoritusta. Yksi vaihtoehto näihin kohteisiin soveltuvan mittauslaitteiston toteuttamiseksi on merkkiainetekniikan, erityisesti radioisotooppimerkkiaineiden, käyttö. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) reaktorilaboratoriossa on kehitetty radioisotooppimerkkiaineen käyttöön ja ns. kulkuaikamenetelmään perustuva virtausmittauslaitteisto FLOWCER, joka sopii putkessa tapahtuvan nestevirtauksen tarkkaan, hetkelliseen mittaukseen. Merkkiaineena on kan-nettavan isotooppigeneraattorin tuottama 137mBa, joka lyhyen puoliin-tumisaikansa (2,6 min) vuoksi on edullinen säteilyturvallisuuden kannalta. Laitteiston muut osat ovat merkkiaineen syöttölaitteisto, säteilynilmaisimet, tiedonkeruuyksikkö ja laitteistoa ohjaava mikrotietokone. Säteilynil-maisimien lisäksi laitteistoon vaidaan liittää myos muita antureita. Mittausohjelma on helposti muunneltavissa erilaisia mittaussovelluksia varten. FLOWCERia on käytetty mm. energiavirtausmittauksiin, virtausmittarien käyttöpaikalla tapahtuvaan tarkastukseen, materiaalitasetarkasteluihin ja pumppujen hyötysuhteen mittaukseen. Eniten käytetty sovellus on ollut virtausmittarien tarkistus. Tähän mennessä saatujen kokemusten (n. sata tarkistettua mittaria) perusteella virtausmittausten tarkkuustaso voidaan nostaa yli kymmenkertaiseksi käyttöpaikalla tapahtuvan kalibroinnin avulla.

KW - flow meters

KW - tracer techniques

KW - radioactive tracers

M3 - Report

SN - 951-38-2735-6

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Flowcer - merkkiainetekniikkaan perustuva virtausmittari

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Turtiainen H. Flowcer - merkkiainetekniikkaan perustuva virtausmittari. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 638).