Metsähakkeen puhdistus

Translated title of the contribution: Forest chip cleaning

Veli Seppänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Projektin tavoitteena oli kehittää koivu- ja mäntykokopuuhakkeen kuiva puhdistusmenetelmä, jolla päästään mahdollisimman vähäisellä puuhävikillä alle 2 %:n kuoripitoisuuteen. Tärkein tehtävä oli suunnitella metsähakkeen puhdistusmenetelmä. Siihen pyrittiin täydentämällä aikaisempaa alalta saatua tietoa laboratoriokokoluokan koetoiminnalla. Puhdistusmenetelmäksi suunniteltiin kuoren irrottaminen hakepaloista ja kuoren jauhaminen samanaikaisesti. Sen jälkeen kuori erotettiin monivaiheisena prosessina puhtaaksi hakkeeksi ja kuorijakeeksi. Puhdistusprosessista palautettiin kuorta ja puuta runsaasti sisältävä osavirta jauhatukseen, jolloin puuhävikki saatiin alhaiseksi. Lopputuloksena esitetyn järjestelmän ominaisuudet on saatu laskennallisesti erilliskokeiden avulla. Puhdistetun hakkeen kuoripitoisuudessa päästiin 0,5-1 %:iin. Tehdyissä kokeissa koivukokopuuhakkeella puuhävikki oli yli 7 mm:n puujakeesta 20 % ja mäntykokopuuhakkeella 12 %. Puujakeessa oli mukana myös oksien sisältämä puu. Puhdistettua haketta saatiin jopa 150 % kuitupuuhakkeeseen verrattuna. Hakkeen puhdistuksen arvioitiin maksavan noin 12 mk/m3. Kokonaisuutena arvioitiin, että selluhake uudella puhdistusmenetelmällä voisi olla jopa 80 mk/m3 halvempaa kuin kuitupuuna korjattu vastaava pieniläpimittainen puu. Menetelmän taloudellisuus, puuhävikki ja kuoripitoisuus vaativat lisätutkimuksia ennen kaupallista käyttöä, vaikka menetelmän arvioidaan sopivan sekä kemiallisen että mekaanisen massan puuraaka-aineen puhdistukseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-4039-5
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1306
ISSN0358-5085

Fingerprint

Forests

Keywords

  • wood
  • chips
  • purification
  • crinding
  • barking
  • segregation
  • losses
  • costs

Cite this

Seppänen, V. (1991). Metsähakkeen puhdistus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1306
Seppänen, Veli. / Metsähakkeen puhdistus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1306).
@book{6879053aef2e476d894ffeade7af8580,
title = "Mets{\"a}hakkeen puhdistus",
abstract = "Projektin tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} koivu- ja m{\"a}ntykokopuuhakkeen kuiva puhdistusmenetelm{\"a}, jolla p{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a}n mahdollisimman v{\"a}h{\"a}isell{\"a} puuh{\"a}vikill{\"a} alle 2 {\%}:n kuoripitoisuuteen. T{\"a}rkein teht{\"a}v{\"a} oli suunnitella mets{\"a}hakkeen puhdistusmenetelm{\"a}. Siihen pyrittiin t{\"a}ydent{\"a}m{\"a}ll{\"a} aikaisempaa alalta saatua tietoa laboratoriokokoluokan koetoiminnalla. Puhdistusmenetelm{\"a}ksi suunniteltiin kuoren irrottaminen hakepaloista ja kuoren jauhaminen samanaikaisesti. Sen j{\"a}lkeen kuori erotettiin monivaiheisena prosessina puhtaaksi hakkeeksi ja kuorijakeeksi. Puhdistusprosessista palautettiin kuorta ja puuta runsaasti sis{\"a}lt{\"a}v{\"a} osavirta jauhatukseen, jolloin puuh{\"a}vikki saatiin alhaiseksi. Lopputuloksena esitetyn j{\"a}rjestelm{\"a}n ominaisuudet on saatu laskennallisesti erilliskokeiden avulla. Puhdistetun hakkeen kuoripitoisuudessa p{\"a}{\"a}stiin 0,5-1 {\%}:iin. Tehdyiss{\"a} kokeissa koivukokopuuhakkeella puuh{\"a}vikki oli yli 7 mm:n puujakeesta 20 {\%} ja m{\"a}ntykokopuuhakkeella 12 {\%}. Puujakeessa oli mukana my{\"o}s oksien sis{\"a}lt{\"a}m{\"a} puu. Puhdistettua haketta saatiin jopa 150 {\%} kuitupuuhakkeeseen verrattuna. Hakkeen puhdistuksen arvioitiin maksavan noin 12 mk/m3. Kokonaisuutena arvioitiin, ett{\"a} selluhake uudella puhdistusmenetelm{\"a}ll{\"a} voisi olla jopa 80 mk/m3 halvempaa kuin kuitupuuna korjattu vastaava pienil{\"a}pimittainen puu. Menetelm{\"a}n taloudellisuus, puuh{\"a}vikki ja kuoripitoisuus vaativat lis{\"a}tutkimuksia ennen kaupallista k{\"a}ytt{\"o}{\"a}, vaikka menetelm{\"a}n arvioidaan sopivan sek{\"a} kemiallisen ett{\"a} mekaanisen massan puuraaka-aineen puhdistukseen.",
keywords = "wood, chips, purification, crinding, barking, segregation, losses, costs",
author = "Veli Sepp{\"a}nen",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4039-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1306",
address = "Finland",

}

Seppänen, V 1991, Metsähakkeen puhdistus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1306, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Metsähakkeen puhdistus. / Seppänen, Veli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1306).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Metsähakkeen puhdistus

AU - Seppänen, Veli

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Projektin tavoitteena oli kehittää koivu- ja mäntykokopuuhakkeen kuiva puhdistusmenetelmä, jolla päästään mahdollisimman vähäisellä puuhävikillä alle 2 %:n kuoripitoisuuteen. Tärkein tehtävä oli suunnitella metsähakkeen puhdistusmenetelmä. Siihen pyrittiin täydentämällä aikaisempaa alalta saatua tietoa laboratoriokokoluokan koetoiminnalla. Puhdistusmenetelmäksi suunniteltiin kuoren irrottaminen hakepaloista ja kuoren jauhaminen samanaikaisesti. Sen jälkeen kuori erotettiin monivaiheisena prosessina puhtaaksi hakkeeksi ja kuorijakeeksi. Puhdistusprosessista palautettiin kuorta ja puuta runsaasti sisältävä osavirta jauhatukseen, jolloin puuhävikki saatiin alhaiseksi. Lopputuloksena esitetyn järjestelmän ominaisuudet on saatu laskennallisesti erilliskokeiden avulla. Puhdistetun hakkeen kuoripitoisuudessa päästiin 0,5-1 %:iin. Tehdyissä kokeissa koivukokopuuhakkeella puuhävikki oli yli 7 mm:n puujakeesta 20 % ja mäntykokopuuhakkeella 12 %. Puujakeessa oli mukana myös oksien sisältämä puu. Puhdistettua haketta saatiin jopa 150 % kuitupuuhakkeeseen verrattuna. Hakkeen puhdistuksen arvioitiin maksavan noin 12 mk/m3. Kokonaisuutena arvioitiin, että selluhake uudella puhdistusmenetelmällä voisi olla jopa 80 mk/m3 halvempaa kuin kuitupuuna korjattu vastaava pieniläpimittainen puu. Menetelmän taloudellisuus, puuhävikki ja kuoripitoisuus vaativat lisätutkimuksia ennen kaupallista käyttöä, vaikka menetelmän arvioidaan sopivan sekä kemiallisen että mekaanisen massan puuraaka-aineen puhdistukseen.

AB - Projektin tavoitteena oli kehittää koivu- ja mäntykokopuuhakkeen kuiva puhdistusmenetelmä, jolla päästään mahdollisimman vähäisellä puuhävikillä alle 2 %:n kuoripitoisuuteen. Tärkein tehtävä oli suunnitella metsähakkeen puhdistusmenetelmä. Siihen pyrittiin täydentämällä aikaisempaa alalta saatua tietoa laboratoriokokoluokan koetoiminnalla. Puhdistusmenetelmäksi suunniteltiin kuoren irrottaminen hakepaloista ja kuoren jauhaminen samanaikaisesti. Sen jälkeen kuori erotettiin monivaiheisena prosessina puhtaaksi hakkeeksi ja kuorijakeeksi. Puhdistusprosessista palautettiin kuorta ja puuta runsaasti sisältävä osavirta jauhatukseen, jolloin puuhävikki saatiin alhaiseksi. Lopputuloksena esitetyn järjestelmän ominaisuudet on saatu laskennallisesti erilliskokeiden avulla. Puhdistetun hakkeen kuoripitoisuudessa päästiin 0,5-1 %:iin. Tehdyissä kokeissa koivukokopuuhakkeella puuhävikki oli yli 7 mm:n puujakeesta 20 % ja mäntykokopuuhakkeella 12 %. Puujakeessa oli mukana myös oksien sisältämä puu. Puhdistettua haketta saatiin jopa 150 % kuitupuuhakkeeseen verrattuna. Hakkeen puhdistuksen arvioitiin maksavan noin 12 mk/m3. Kokonaisuutena arvioitiin, että selluhake uudella puhdistusmenetelmällä voisi olla jopa 80 mk/m3 halvempaa kuin kuitupuuna korjattu vastaava pieniläpimittainen puu. Menetelmän taloudellisuus, puuhävikki ja kuoripitoisuus vaativat lisätutkimuksia ennen kaupallista käyttöä, vaikka menetelmän arvioidaan sopivan sekä kemiallisen että mekaanisen massan puuraaka-aineen puhdistukseen.

KW - wood

KW - chips

KW - purification

KW - crinding

KW - barking

KW - segregation

KW - losses

KW - costs

M3 - Report

SN - 951-38-4039-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Metsähakkeen puhdistus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Seppänen V. Metsähakkeen puhdistus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1306).