FTIR:n käyttö maalin vanhennustutkimuksessa

Translated title of the contribution: FTIR analysis in paint exposure research

Pirjo Ahola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä kirjallisuusyhteenvedossa on selvitetty, mitä Fourier-muunnosspektrometrin (FIIR) pintatekniikkamenetelmiä on käytetty pinnoitteiden vanhenemista koskevissa tutkimuksissa. Lisäksi on selostettu kirjallisuudessa julkaistuja pinnoitteiden vanhenemiseen liittyviä F-llR-spektroskopiatutkimuksia. Seuraavia tekniikoita käytetään maalien pinta-analyyseissa: sisäinen heijastus (ATR: attenuated total reflectance), ulkoinen heijastus (RA), diffuusiheijastus (DRIFT: diffuse reflectance spectroscopy) emissio, SEW (surface electromagnetic wave), PBD (photothermal beam deflection) ja fotoakustinen menetelmä (PAS). Osa näistä menetelmistä soveltuu vain tietyntyyppiselle alustalle tai pinnoitteelle. Osa on vielä niin uusia, ettei tuloksia niiden käytöstä maalin vanhenemistutkimuksissa ole julkaistu. Eri vanhentamismenetelmiä on tutkittu vertailemalla, millaisia muutoksia tapahtuu polyesteriuretaanipinnoitteessa. Tutkimuksessa havaittiin, että EMMA-menetelmä (equatorial mount with mirrors for acceleration) ja suodatettu ksenonvalo aiheuttivat pinnoitteelle samantyyppisiä muutoksia kuin ulkovanhennus (Floridassa). Sen sijaan hiilikaari- ja iluoresenssilamppujen käyttöä vanhennustesteissä ei suositeltu, koska pinnoitteessa havaituin luonnollisesta vanhentumisesta poikkeavia muutoksia. Alkydi-, akrylaaffl-, uretaani-, epoksi-, polyesteriuretaani- ja butadieenisideaineiden vanhentumisreaktioita on tutkittu eri FTIR-tekniikoilla. Lisäksi on selvitetty happamien sateiden vaikutusta alkydisideaineeseen. IR-spektroskopiaa on käytetty myös maalivirheiden analysoinnissa. Pinnoitetun rutiili- ja anataasititaanidioksidi-, zirkoniumdioksidi- ja sinkkioksidipigmenttien vaikutusta alkydisideaineen hajoamiseen tutkittiin FTIR-spektroskopialla. Havaittiin, että pigmentit voidaan järjestää hajoamisen resistanssin suhteen seuraavaan järjestykseen: ZrO2 < anetaasi TiO2 < ZnO < pinnoitettu rutiili TiO2.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-3930-3
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1204
ISSN0358-5085

Fingerprint

Paint
Fourier Transform Infrared Spectroscopy
Pinta
Electromagnetic Radiation
Research
Spectrum Analysis

Keywords

  • surface coatings
  • paints
  • aging
  • fourier transform spectroscopy

Cite this

Ahola, P. (1991). FTIR:n käyttö maalin vanhennustutkimuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1204
Ahola, Pirjo. / FTIR:n käyttö maalin vanhennustutkimuksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1204).
@book{8924dbd36f504f4885bfbbd9d9aeb78c,
title = "FTIR:n k{\"a}ytt{\"o} maalin vanhennustutkimuksessa",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} kirjallisuusyhteenvedossa on selvitetty, mit{\"a} Fourier-muunnosspektrometrin (FIIR) pintatekniikkamenetelmi{\"a} on k{\"a}ytetty pinnoitteiden vanhenemista koskevissa tutkimuksissa. Lis{\"a}ksi on selostettu kirjallisuudessa julkaistuja pinnoitteiden vanhenemiseen liittyvi{\"a} F-llR-spektroskopiatutkimuksia. Seuraavia tekniikoita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n maalien pinta-analyyseissa: sis{\"a}inen heijastus (ATR: attenuated total reflectance), ulkoinen heijastus (RA), diffuusiheijastus (DRIFT: diffuse reflectance spectroscopy) emissio, SEW (surface electromagnetic wave), PBD (photothermal beam deflection) ja fotoakustinen menetelm{\"a} (PAS). Osa n{\"a}ist{\"a} menetelmist{\"a} soveltuu vain tietyntyyppiselle alustalle tai pinnoitteelle. Osa on viel{\"a} niin uusia, ettei tuloksia niiden k{\"a}yt{\"o}st{\"a} maalin vanhenemistutkimuksissa ole julkaistu. Eri vanhentamismenetelmi{\"a} on tutkittu vertailemalla, millaisia muutoksia tapahtuu polyesteriuretaanipinnoitteessa. Tutkimuksessa havaittiin, ett{\"a} EMMA-menetelm{\"a} (equatorial mount with mirrors for acceleration) ja suodatettu ksenonvalo aiheuttivat pinnoitteelle samantyyppisi{\"a} muutoksia kuin ulkovanhennus (Floridassa). Sen sijaan hiilikaari- ja iluoresenssilamppujen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} vanhennustesteiss{\"a} ei suositeltu, koska pinnoitteessa havaituin luonnollisesta vanhentumisesta poikkeavia muutoksia. Alkydi-, akrylaaffl-, uretaani-, epoksi-, polyesteriuretaani- ja butadieenisideaineiden vanhentumisreaktioita on tutkittu eri FTIR-tekniikoilla. Lis{\"a}ksi on selvitetty happamien sateiden vaikutusta alkydisideaineeseen. IR-spektroskopiaa on k{\"a}ytetty my{\"o}s maalivirheiden analysoinnissa. Pinnoitetun rutiili- ja anataasititaanidioksidi-, zirkoniumdioksidi- ja sinkkioksidipigmenttien vaikutusta alkydisideaineen hajoamiseen tutkittiin FTIR-spektroskopialla. Havaittiin, ett{\"a} pigmentit voidaan j{\"a}rjest{\"a}{\"a} hajoamisen resistanssin suhteen seuraavaan j{\"a}rjestykseen: ZrO2 < anetaasi TiO2 < ZnO < pinnoitettu rutiili TiO2.",
keywords = "surface coatings, paints, aging, fourier transform spectroscopy",
author = "Pirjo Ahola",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3930-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1204",
address = "Finland",

}

Ahola, P 1991, FTIR:n käyttö maalin vanhennustutkimuksessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1204, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

FTIR:n käyttö maalin vanhennustutkimuksessa. / Ahola, Pirjo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1204).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - FTIR:n käyttö maalin vanhennustutkimuksessa

AU - Ahola, Pirjo

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tässä kirjallisuusyhteenvedossa on selvitetty, mitä Fourier-muunnosspektrometrin (FIIR) pintatekniikkamenetelmiä on käytetty pinnoitteiden vanhenemista koskevissa tutkimuksissa. Lisäksi on selostettu kirjallisuudessa julkaistuja pinnoitteiden vanhenemiseen liittyviä F-llR-spektroskopiatutkimuksia. Seuraavia tekniikoita käytetään maalien pinta-analyyseissa: sisäinen heijastus (ATR: attenuated total reflectance), ulkoinen heijastus (RA), diffuusiheijastus (DRIFT: diffuse reflectance spectroscopy) emissio, SEW (surface electromagnetic wave), PBD (photothermal beam deflection) ja fotoakustinen menetelmä (PAS). Osa näistä menetelmistä soveltuu vain tietyntyyppiselle alustalle tai pinnoitteelle. Osa on vielä niin uusia, ettei tuloksia niiden käytöstä maalin vanhenemistutkimuksissa ole julkaistu. Eri vanhentamismenetelmiä on tutkittu vertailemalla, millaisia muutoksia tapahtuu polyesteriuretaanipinnoitteessa. Tutkimuksessa havaittiin, että EMMA-menetelmä (equatorial mount with mirrors for acceleration) ja suodatettu ksenonvalo aiheuttivat pinnoitteelle samantyyppisiä muutoksia kuin ulkovanhennus (Floridassa). Sen sijaan hiilikaari- ja iluoresenssilamppujen käyttöä vanhennustesteissä ei suositeltu, koska pinnoitteessa havaituin luonnollisesta vanhentumisesta poikkeavia muutoksia. Alkydi-, akrylaaffl-, uretaani-, epoksi-, polyesteriuretaani- ja butadieenisideaineiden vanhentumisreaktioita on tutkittu eri FTIR-tekniikoilla. Lisäksi on selvitetty happamien sateiden vaikutusta alkydisideaineeseen. IR-spektroskopiaa on käytetty myös maalivirheiden analysoinnissa. Pinnoitetun rutiili- ja anataasititaanidioksidi-, zirkoniumdioksidi- ja sinkkioksidipigmenttien vaikutusta alkydisideaineen hajoamiseen tutkittiin FTIR-spektroskopialla. Havaittiin, että pigmentit voidaan järjestää hajoamisen resistanssin suhteen seuraavaan järjestykseen: ZrO2 < anetaasi TiO2 < ZnO < pinnoitettu rutiili TiO2.

AB - Tässä kirjallisuusyhteenvedossa on selvitetty, mitä Fourier-muunnosspektrometrin (FIIR) pintatekniikkamenetelmiä on käytetty pinnoitteiden vanhenemista koskevissa tutkimuksissa. Lisäksi on selostettu kirjallisuudessa julkaistuja pinnoitteiden vanhenemiseen liittyviä F-llR-spektroskopiatutkimuksia. Seuraavia tekniikoita käytetään maalien pinta-analyyseissa: sisäinen heijastus (ATR: attenuated total reflectance), ulkoinen heijastus (RA), diffuusiheijastus (DRIFT: diffuse reflectance spectroscopy) emissio, SEW (surface electromagnetic wave), PBD (photothermal beam deflection) ja fotoakustinen menetelmä (PAS). Osa näistä menetelmistä soveltuu vain tietyntyyppiselle alustalle tai pinnoitteelle. Osa on vielä niin uusia, ettei tuloksia niiden käytöstä maalin vanhenemistutkimuksissa ole julkaistu. Eri vanhentamismenetelmiä on tutkittu vertailemalla, millaisia muutoksia tapahtuu polyesteriuretaanipinnoitteessa. Tutkimuksessa havaittiin, että EMMA-menetelmä (equatorial mount with mirrors for acceleration) ja suodatettu ksenonvalo aiheuttivat pinnoitteelle samantyyppisiä muutoksia kuin ulkovanhennus (Floridassa). Sen sijaan hiilikaari- ja iluoresenssilamppujen käyttöä vanhennustesteissä ei suositeltu, koska pinnoitteessa havaituin luonnollisesta vanhentumisesta poikkeavia muutoksia. Alkydi-, akrylaaffl-, uretaani-, epoksi-, polyesteriuretaani- ja butadieenisideaineiden vanhentumisreaktioita on tutkittu eri FTIR-tekniikoilla. Lisäksi on selvitetty happamien sateiden vaikutusta alkydisideaineeseen. IR-spektroskopiaa on käytetty myös maalivirheiden analysoinnissa. Pinnoitetun rutiili- ja anataasititaanidioksidi-, zirkoniumdioksidi- ja sinkkioksidipigmenttien vaikutusta alkydisideaineen hajoamiseen tutkittiin FTIR-spektroskopialla. Havaittiin, että pigmentit voidaan järjestää hajoamisen resistanssin suhteen seuraavaan järjestykseen: ZrO2 < anetaasi TiO2 < ZnO < pinnoitettu rutiili TiO2.

KW - surface coatings

KW - paints

KW - aging

KW - fourier transform spectroscopy

M3 - Report

SN - 951-38-3930-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - FTIR:n käyttö maalin vanhennustutkimuksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ahola P. FTIR:n käyttö maalin vanhennustutkimuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1204).