Kokonaisvaltainen sähkölaitosautomaatiokonsepti Suomessa

Translated title of the contribution: Future distribution automation system for Finnish utilities

Matti Lehtonen, Seppo Kärkkäinen, Jarmo Partanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli esittää ehdotus kokonaisvaltaiselle sähkölaitosautomaatiojärjestelmälle suomalaisissa olosuhteissa. Tätä varten kartoitettiin ensin tärkeimmät olemassa olevat sähkölaitosautomaatiotoiminnot Suomessa sekä ulkomailla Yhdysvalloissa, Japanissa ja Euroopassa. Tämän jälkeen tarkasteltiin automaation toteuttamistekniikkaa lähinnä tietojenkäsittelyn ja tiedonsiirron osalta. Sähkölaitosautomaation eri toimintojen kannattavuutta tarkasteltiin viidelle eri sähkölaitokselle tehtyjen taloudellisuuslaskelmien avulla. Tällöin otettiin huomioon se, että eri toimintojen tuotot ja myös kustannukset ovat osittain päällekkäisiä. Laskentatuloksena esitettiin eri toimintojen kannattavuuden lisäksi niiden edullisin rakentamisjärjestys. Tulosten mukaan verkostoautomaation tärkeimmät kehityskohteet ovat edelleen vikojen paikallistaminen ja havaitseminen sekä vikatilanteiden selvittely. Kaupunkiverkkojen kehittäminen on kuitenkin pääasiassa muuntamoilla olevien vikailmaisimien kaukoluennan kehittämistä. Pienjänniteverkon kehittämisessä kuluttajaliittymään ja -mittaukseen liittyvä automaatio on keskeisimmällä sijalla. Tietojärjestelmien suurin kehitystarve on keskijänniteverkon käytön optimointia ja vikatilanteiden selvittelyä tukevissa toiminnoissa. Lisäksi on tarpeen kehittää työkaluja sähkönjakeluyhtiöiden energianmyyntiliiketoiminnalle sähkömarkkinoiden vapautuessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages105
ISBN (Print)951-38-4736-5
Publication statusPublished - 1995
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1621
ISSN1235-0605

Fingerprint

automation

Keywords

  • power generation
  • electric power
  • power distribution
  • automation
  • electric utilities
  • networks
  • load management
  • profitability

Cite this

Lehtonen, M., Kärkkäinen, S., & Partanen, J. (1995). Kokonaisvaltainen sähkölaitosautomaatiokonsepti Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1621
Lehtonen, Matti ; Kärkkäinen, Seppo ; Partanen, Jarmo. / Kokonaisvaltainen sähkölaitosautomaatiokonsepti Suomessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 105 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1621).
@book{32598ae7b84847ab85736ab77fe2408d,
title = "Kokonaisvaltainen s{\"a}hk{\"o}laitosautomaatiokonsepti Suomessa",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli esitt{\"a}{\"a} ehdotus kokonaisvaltaiselle s{\"a}hk{\"o}laitosautomaatioj{\"a}rjestelm{\"a}lle suomalaisissa olosuhteissa. T{\"a}t{\"a} varten kartoitettiin ensin t{\"a}rkeimm{\"a}t olemassa olevat s{\"a}hk{\"o}laitosautomaatiotoiminnot Suomessa sek{\"a} ulkomailla Yhdysvalloissa, Japanissa ja Euroopassa. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen tarkasteltiin automaation toteuttamistekniikkaa l{\"a}hinn{\"a} tietojenk{\"a}sittelyn ja tiedonsiirron osalta. S{\"a}hk{\"o}laitosautomaation eri toimintojen kannattavuutta tarkasteltiin viidelle eri s{\"a}hk{\"o}laitokselle tehtyjen taloudellisuuslaskelmien avulla. T{\"a}ll{\"o}in otettiin huomioon se, ett{\"a} eri toimintojen tuotot ja my{\"o}s kustannukset ovat osittain p{\"a}{\"a}llekk{\"a}isi{\"a}. Laskentatuloksena esitettiin eri toimintojen kannattavuuden lis{\"a}ksi niiden edullisin rakentamisj{\"a}rjestys. Tulosten mukaan verkostoautomaation t{\"a}rkeimm{\"a}t kehityskohteet ovat edelleen vikojen paikallistaminen ja havaitseminen sek{\"a} vikatilanteiden selvittely. Kaupunkiverkkojen kehitt{\"a}minen on kuitenkin p{\"a}{\"a}asiassa muuntamoilla olevien vikailmaisimien kaukoluennan kehitt{\"a}mist{\"a}. Pienj{\"a}nniteverkon kehitt{\"a}misess{\"a} kuluttajaliittym{\"a}{\"a}n ja -mittaukseen liittyv{\"a} automaatio on keskeisimm{\"a}ll{\"a} sijalla. Tietoj{\"a}rjestelmien suurin kehitystarve on keskij{\"a}nniteverkon k{\"a}yt{\"o}n optimointia ja vikatilanteiden selvittely{\"a} tukevissa toiminnoissa. Lis{\"a}ksi on tarpeen kehitt{\"a}{\"a} ty{\"o}kaluja s{\"a}hk{\"o}njakeluyhti{\"o}iden energianmyyntiliiketoiminnalle s{\"a}hk{\"o}markkinoiden vapautuessa.",
keywords = "power generation, electric power, power distribution, automation, electric utilities, networks, load management, profitability",
author = "Matti Lehtonen and Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen and Jarmo Partanen",
year = "1995",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4736-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1621",
address = "Finland",

}

Lehtonen, M, Kärkkäinen, S & Partanen, J 1995, Kokonaisvaltainen sähkölaitosautomaatiokonsepti Suomessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1621, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kokonaisvaltainen sähkölaitosautomaatiokonsepti Suomessa. / Lehtonen, Matti; Kärkkäinen, Seppo; Partanen, Jarmo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 105 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1621).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kokonaisvaltainen sähkölaitosautomaatiokonsepti Suomessa

AU - Lehtonen, Matti

AU - Kärkkäinen, Seppo

AU - Partanen, Jarmo

PY - 1995

Y1 - 1995

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli esittää ehdotus kokonaisvaltaiselle sähkölaitosautomaatiojärjestelmälle suomalaisissa olosuhteissa. Tätä varten kartoitettiin ensin tärkeimmät olemassa olevat sähkölaitosautomaatiotoiminnot Suomessa sekä ulkomailla Yhdysvalloissa, Japanissa ja Euroopassa. Tämän jälkeen tarkasteltiin automaation toteuttamistekniikkaa lähinnä tietojenkäsittelyn ja tiedonsiirron osalta. Sähkölaitosautomaation eri toimintojen kannattavuutta tarkasteltiin viidelle eri sähkölaitokselle tehtyjen taloudellisuuslaskelmien avulla. Tällöin otettiin huomioon se, että eri toimintojen tuotot ja myös kustannukset ovat osittain päällekkäisiä. Laskentatuloksena esitettiin eri toimintojen kannattavuuden lisäksi niiden edullisin rakentamisjärjestys. Tulosten mukaan verkostoautomaation tärkeimmät kehityskohteet ovat edelleen vikojen paikallistaminen ja havaitseminen sekä vikatilanteiden selvittely. Kaupunkiverkkojen kehittäminen on kuitenkin pääasiassa muuntamoilla olevien vikailmaisimien kaukoluennan kehittämistä. Pienjänniteverkon kehittämisessä kuluttajaliittymään ja -mittaukseen liittyvä automaatio on keskeisimmällä sijalla. Tietojärjestelmien suurin kehitystarve on keskijänniteverkon käytön optimointia ja vikatilanteiden selvittelyä tukevissa toiminnoissa. Lisäksi on tarpeen kehittää työkaluja sähkönjakeluyhtiöiden energianmyyntiliiketoiminnalle sähkömarkkinoiden vapautuessa.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli esittää ehdotus kokonaisvaltaiselle sähkölaitosautomaatiojärjestelmälle suomalaisissa olosuhteissa. Tätä varten kartoitettiin ensin tärkeimmät olemassa olevat sähkölaitosautomaatiotoiminnot Suomessa sekä ulkomailla Yhdysvalloissa, Japanissa ja Euroopassa. Tämän jälkeen tarkasteltiin automaation toteuttamistekniikkaa lähinnä tietojenkäsittelyn ja tiedonsiirron osalta. Sähkölaitosautomaation eri toimintojen kannattavuutta tarkasteltiin viidelle eri sähkölaitokselle tehtyjen taloudellisuuslaskelmien avulla. Tällöin otettiin huomioon se, että eri toimintojen tuotot ja myös kustannukset ovat osittain päällekkäisiä. Laskentatuloksena esitettiin eri toimintojen kannattavuuden lisäksi niiden edullisin rakentamisjärjestys. Tulosten mukaan verkostoautomaation tärkeimmät kehityskohteet ovat edelleen vikojen paikallistaminen ja havaitseminen sekä vikatilanteiden selvittely. Kaupunkiverkkojen kehittäminen on kuitenkin pääasiassa muuntamoilla olevien vikailmaisimien kaukoluennan kehittämistä. Pienjänniteverkon kehittämisessä kuluttajaliittymään ja -mittaukseen liittyvä automaatio on keskeisimmällä sijalla. Tietojärjestelmien suurin kehitystarve on keskijänniteverkon käytön optimointia ja vikatilanteiden selvittelyä tukevissa toiminnoissa. Lisäksi on tarpeen kehittää työkaluja sähkönjakeluyhtiöiden energianmyyntiliiketoiminnalle sähkömarkkinoiden vapautuessa.

KW - power generation

KW - electric power

KW - power distribution

KW - automation

KW - electric utilities

KW - networks

KW - load management

KW - profitability

M3 - Report

SN - 951-38-4736-5

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kokonaisvaltainen sähkölaitosautomaatiokonsepti Suomessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehtonen M, Kärkkäinen S, Partanen J. Kokonaisvaltainen sähkölaitosautomaatiokonsepti Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1995. 105 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1621).