Tulevaisuuden elintarvikepakkaus: Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista

Translated title of the contribution: Future food packages: A comparative consumer study of package prototypes and commercial packages

Aimo Tiilikainen, Kyösti Pennanen, Maarit Heikkinen

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Futupack-CON-hankkeessa kehitettiin kaksi tulevaisuuden pakkausprototyyppiä elintarvikkeille: On-the-go-prototyyppi kolmioleiville sekä Biostartti-prototyyppi lihapullille ja hedelmäsalaatille. Prototyyppien suunnittelussa huomioitiin erityisesti pakkausten ekologisuus, laajennettu käytettävyys ja visuaalinen ulkoasu. Tässä julkaisussa esitellään kvantitatiivisen kuluttajatutkimuksen tulokset. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata hankkeessa kehitettyjä prototyyppipakkauksia kaupallisiin vertailutuotteisiin ja tuottaa ehdotuksia prototyyppien jatkokehittämiseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa kysyttiin 124 vastaajan arvioita prototyyppi- ja kaupallisten pakkausten eri ominaisuuksista, tuotteiden synnyttämistä positiivisista emootioista, ostoaikomuksesta ja sopivasta hinnan tasosta. Kuluttajien arviot pakkauksista osoittivat, että On-the-go- ja Biostartti-lihapullapakkaukset pärjäävät hyvin kaupallisiin vertailupakkauksiin nähden. Hedelmäsalaattipakkaus arvioitiin kaupallista pakkausta huonommaksi. Kuluttajat arvioivat kaikki prototyyppipakkaukset verrokeitaan ympäristöystävällisemmiksi sekä käytettävyydeltään paremmiksi.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages45
    ISBN (Electronic)978-951-38-7508-4
    Publication statusPublished - 2011
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesVTT Working Papers
    Number167

    Fingerprint

    prototypes

    Keywords

    • prototypes
    • food stuffs
    • package
    • package development
    • consumer research
    • comparative consumer study
    • experiment
    • sandwich
    • meat balls
    • fruit salad

    Cite this

    Tiilikainen, A., Pennanen, K., & Heikkinen, M. (2011). Tulevaisuuden elintarvikepakkaus: Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 167
    Tiilikainen, Aimo ; Pennanen, Kyösti ; Heikkinen, Maarit. / Tulevaisuuden elintarvikepakkaus : Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 45 p. (VTT Working Papers; No. 167).
    @book{c00b3a9284394872bbca645c48755b25,
    title = "Tulevaisuuden elintarvikepakkaus: Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista",
    abstract = "Futupack-CON-hankkeessa kehitettiin kaksi tulevaisuuden pakkausprototyyppi{\"a} elintarvikkeille: On-the-go-prototyyppi kolmioleiville sek{\"a} Biostartti-prototyyppi lihapullille ja hedelm{\"a}salaatille. Prototyyppien suunnittelussa huomioitiin erityisesti pakkausten ekologisuus, laajennettu k{\"a}ytett{\"a}vyys ja visuaalinen ulkoasu. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n kvantitatiivisen kuluttajatutkimuksen tulokset. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata hankkeessa kehitettyj{\"a} prototyyppipakkauksia kaupallisiin vertailutuotteisiin ja tuottaa ehdotuksia prototyyppien jatkokehitt{\"a}miseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa kysyttiin 124 vastaajan arvioita prototyyppi- ja kaupallisten pakkausten eri ominaisuuksista, tuotteiden synnytt{\"a}mist{\"a} positiivisista emootioista, ostoaikomuksesta ja sopivasta hinnan tasosta. Kuluttajien arviot pakkauksista osoittivat, ett{\"a} On-the-go- ja Biostartti-lihapullapakkaukset p{\"a}rj{\"a}{\"a}v{\"a}t hyvin kaupallisiin vertailupakkauksiin n{\"a}hden. Hedelm{\"a}salaattipakkaus arvioitiin kaupallista pakkausta huonommaksi. Kuluttajat arvioivat kaikki prototyyppipakkaukset verrokeitaan ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisemmiksi sek{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vyydelt{\"a}{\"a}n paremmiksi.",
    keywords = "prototypes, food stuffs, package, package development, consumer research, comparative consumer study, experiment, sandwich, meat balls, fruit salad",
    author = "Aimo Tiilikainen and Ky{\"o}sti Pennanen and Maarit Heikkinen",
    year = "2011",
    language = "Finnish",
    series = "VTT Working Papers",
    publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
    number = "167",
    address = "Finland",

    }

    Tiilikainen, A, Pennanen, K & Heikkinen, M 2011, Tulevaisuuden elintarvikepakkaus: Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista. VTT Working Papers, no. 167, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

    Tulevaisuuden elintarvikepakkaus : Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista. / Tiilikainen, Aimo; Pennanen, Kyösti; Heikkinen, Maarit.

    Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 45 p. (VTT Working Papers; No. 167).

    Research output: Book/ReportReport

    TY - BOOK

    T1 - Tulevaisuuden elintarvikepakkaus

    T2 - Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista

    AU - Tiilikainen, Aimo

    AU - Pennanen, Kyösti

    AU - Heikkinen, Maarit

    PY - 2011

    Y1 - 2011

    N2 - Futupack-CON-hankkeessa kehitettiin kaksi tulevaisuuden pakkausprototyyppiä elintarvikkeille: On-the-go-prototyyppi kolmioleiville sekä Biostartti-prototyyppi lihapullille ja hedelmäsalaatille. Prototyyppien suunnittelussa huomioitiin erityisesti pakkausten ekologisuus, laajennettu käytettävyys ja visuaalinen ulkoasu. Tässä julkaisussa esitellään kvantitatiivisen kuluttajatutkimuksen tulokset. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata hankkeessa kehitettyjä prototyyppipakkauksia kaupallisiin vertailutuotteisiin ja tuottaa ehdotuksia prototyyppien jatkokehittämiseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa kysyttiin 124 vastaajan arvioita prototyyppi- ja kaupallisten pakkausten eri ominaisuuksista, tuotteiden synnyttämistä positiivisista emootioista, ostoaikomuksesta ja sopivasta hinnan tasosta. Kuluttajien arviot pakkauksista osoittivat, että On-the-go- ja Biostartti-lihapullapakkaukset pärjäävät hyvin kaupallisiin vertailupakkauksiin nähden. Hedelmäsalaattipakkaus arvioitiin kaupallista pakkausta huonommaksi. Kuluttajat arvioivat kaikki prototyyppipakkaukset verrokeitaan ympäristöystävällisemmiksi sekä käytettävyydeltään paremmiksi.

    AB - Futupack-CON-hankkeessa kehitettiin kaksi tulevaisuuden pakkausprototyyppiä elintarvikkeille: On-the-go-prototyyppi kolmioleiville sekä Biostartti-prototyyppi lihapullille ja hedelmäsalaatille. Prototyyppien suunnittelussa huomioitiin erityisesti pakkausten ekologisuus, laajennettu käytettävyys ja visuaalinen ulkoasu. Tässä julkaisussa esitellään kvantitatiivisen kuluttajatutkimuksen tulokset. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata hankkeessa kehitettyjä prototyyppipakkauksia kaupallisiin vertailutuotteisiin ja tuottaa ehdotuksia prototyyppien jatkokehittämiseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa kysyttiin 124 vastaajan arvioita prototyyppi- ja kaupallisten pakkausten eri ominaisuuksista, tuotteiden synnyttämistä positiivisista emootioista, ostoaikomuksesta ja sopivasta hinnan tasosta. Kuluttajien arviot pakkauksista osoittivat, että On-the-go- ja Biostartti-lihapullapakkaukset pärjäävät hyvin kaupallisiin vertailupakkauksiin nähden. Hedelmäsalaattipakkaus arvioitiin kaupallista pakkausta huonommaksi. Kuluttajat arvioivat kaikki prototyyppipakkaukset verrokeitaan ympäristöystävällisemmiksi sekä käytettävyydeltään paremmiksi.

    KW - prototypes

    KW - food stuffs

    KW - package

    KW - package development

    KW - consumer research

    KW - comparative consumer study

    KW - experiment

    KW - sandwich

    KW - meat balls

    KW - fruit salad

    M3 - Report

    T3 - VTT Working Papers

    BT - Tulevaisuuden elintarvikepakkaus

    PB - VTT Technical Research Centre of Finland

    CY - Espoo

    ER -

    Tiilikainen A, Pennanen K, Heikkinen M. Tulevaisuuden elintarvikepakkaus: Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 45 p. (VTT Working Papers; No. 167).