Tulevaisuuden elintarvikepakkaus: Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista

Translated title of the contribution: Future food packages: A comparative consumer study of package prototypes and commercial packages

Aimo Tiilikainen, Kyösti Pennanen, Maarit Heikkinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Futupack-CON-hankkeessa kehitettiin kaksi tulevaisuuden pakkausprototyyppiä elintarvikkeille: On-the-go-prototyyppi kolmioleiville sekä Biostartti-prototyyppi lihapullille ja hedelmäsalaatille. Prototyyppien suunnittelussa huomioitiin erityisesti pakkausten ekologisuus, laajennettu käytettävyys ja visuaalinen ulkoasu. Tässä julkaisussa esitellään kvantitatiivisen kuluttajatutkimuksen tulokset. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata hankkeessa kehitettyjä prototyyppipakkauksia kaupallisiin vertailutuotteisiin ja tuottaa ehdotuksia prototyyppien jatkokehittämiseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa kysyttiin 124 vastaajan arvioita prototyyppi- ja kaupallisten pakkausten eri ominaisuuksista, tuotteiden synnyttämistä positiivisista emootioista, ostoaikomuksesta ja sopivasta hinnan tasosta. Kuluttajien arviot pakkauksista osoittivat, että On-the-go- ja Biostartti-lihapullapakkaukset pärjäävät hyvin kaupallisiin vertailupakkauksiin nähden. Hedelmäsalaattipakkaus arvioitiin kaupallista pakkausta huonommaksi. Kuluttajat arvioivat kaikki prototyyppipakkaukset verrokeitaan ympäristöystävällisemmiksi sekä käytettävyydeltään paremmiksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages45
ISBN (Electronic)978-951-38-7508-4
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number167

Fingerprint

prototypes

Keywords

  • prototypes
  • food stuffs
  • package
  • package development
  • consumer research
  • comparative consumer study
  • experiment
  • sandwich
  • meat balls
  • fruit salad

Cite this

Tiilikainen, A., Pennanen, K., & Heikkinen, M. (2011). Tulevaisuuden elintarvikepakkaus: Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 167
Tiilikainen, Aimo ; Pennanen, Kyösti ; Heikkinen, Maarit. / Tulevaisuuden elintarvikepakkaus : Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 45 p. (VTT Working Papers; No. 167).
@book{c00b3a9284394872bbca645c48755b25,
title = "Tulevaisuuden elintarvikepakkaus: Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista",
abstract = "Futupack-CON-hankkeessa kehitettiin kaksi tulevaisuuden pakkausprototyyppi{\"a} elintarvikkeille: On-the-go-prototyyppi kolmioleiville sek{\"a} Biostartti-prototyyppi lihapullille ja hedelm{\"a}salaatille. Prototyyppien suunnittelussa huomioitiin erityisesti pakkausten ekologisuus, laajennettu k{\"a}ytett{\"a}vyys ja visuaalinen ulkoasu. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n kvantitatiivisen kuluttajatutkimuksen tulokset. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata hankkeessa kehitettyj{\"a} prototyyppipakkauksia kaupallisiin vertailutuotteisiin ja tuottaa ehdotuksia prototyyppien jatkokehitt{\"a}miseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa kysyttiin 124 vastaajan arvioita prototyyppi- ja kaupallisten pakkausten eri ominaisuuksista, tuotteiden synnytt{\"a}mist{\"a} positiivisista emootioista, ostoaikomuksesta ja sopivasta hinnan tasosta. Kuluttajien arviot pakkauksista osoittivat, ett{\"a} On-the-go- ja Biostartti-lihapullapakkaukset p{\"a}rj{\"a}{\"a}v{\"a}t hyvin kaupallisiin vertailupakkauksiin n{\"a}hden. Hedelm{\"a}salaattipakkaus arvioitiin kaupallista pakkausta huonommaksi. Kuluttajat arvioivat kaikki prototyyppipakkaukset verrokeitaan ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisemmiksi sek{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vyydelt{\"a}{\"a}n paremmiksi.",
keywords = "prototypes, food stuffs, package, package development, consumer research, comparative consumer study, experiment, sandwich, meat balls, fruit salad",
author = "Aimo Tiilikainen and Ky{\"o}sti Pennanen and Maarit Heikkinen",
year = "2011",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "167",
address = "Finland",

}

Tiilikainen, A, Pennanen, K & Heikkinen, M 2011, Tulevaisuuden elintarvikepakkaus: Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista. VTT Working Papers, no. 167, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tulevaisuuden elintarvikepakkaus : Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista. / Tiilikainen, Aimo; Pennanen, Kyösti; Heikkinen, Maarit.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 45 p. (VTT Working Papers; No. 167).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tulevaisuuden elintarvikepakkaus

T2 - Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista

AU - Tiilikainen, Aimo

AU - Pennanen, Kyösti

AU - Heikkinen, Maarit

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Futupack-CON-hankkeessa kehitettiin kaksi tulevaisuuden pakkausprototyyppiä elintarvikkeille: On-the-go-prototyyppi kolmioleiville sekä Biostartti-prototyyppi lihapullille ja hedelmäsalaatille. Prototyyppien suunnittelussa huomioitiin erityisesti pakkausten ekologisuus, laajennettu käytettävyys ja visuaalinen ulkoasu. Tässä julkaisussa esitellään kvantitatiivisen kuluttajatutkimuksen tulokset. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata hankkeessa kehitettyjä prototyyppipakkauksia kaupallisiin vertailutuotteisiin ja tuottaa ehdotuksia prototyyppien jatkokehittämiseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa kysyttiin 124 vastaajan arvioita prototyyppi- ja kaupallisten pakkausten eri ominaisuuksista, tuotteiden synnyttämistä positiivisista emootioista, ostoaikomuksesta ja sopivasta hinnan tasosta. Kuluttajien arviot pakkauksista osoittivat, että On-the-go- ja Biostartti-lihapullapakkaukset pärjäävät hyvin kaupallisiin vertailupakkauksiin nähden. Hedelmäsalaattipakkaus arvioitiin kaupallista pakkausta huonommaksi. Kuluttajat arvioivat kaikki prototyyppipakkaukset verrokeitaan ympäristöystävällisemmiksi sekä käytettävyydeltään paremmiksi.

AB - Futupack-CON-hankkeessa kehitettiin kaksi tulevaisuuden pakkausprototyyppiä elintarvikkeille: On-the-go-prototyyppi kolmioleiville sekä Biostartti-prototyyppi lihapullille ja hedelmäsalaatille. Prototyyppien suunnittelussa huomioitiin erityisesti pakkausten ekologisuus, laajennettu käytettävyys ja visuaalinen ulkoasu. Tässä julkaisussa esitellään kvantitatiivisen kuluttajatutkimuksen tulokset. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata hankkeessa kehitettyjä prototyyppipakkauksia kaupallisiin vertailutuotteisiin ja tuottaa ehdotuksia prototyyppien jatkokehittämiseksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tutkimuksessa kysyttiin 124 vastaajan arvioita prototyyppi- ja kaupallisten pakkausten eri ominaisuuksista, tuotteiden synnyttämistä positiivisista emootioista, ostoaikomuksesta ja sopivasta hinnan tasosta. Kuluttajien arviot pakkauksista osoittivat, että On-the-go- ja Biostartti-lihapullapakkaukset pärjäävät hyvin kaupallisiin vertailupakkauksiin nähden. Hedelmäsalaattipakkaus arvioitiin kaupallista pakkausta huonommaksi. Kuluttajat arvioivat kaikki prototyyppipakkaukset verrokeitaan ympäristöystävällisemmiksi sekä käytettävyydeltään paremmiksi.

KW - prototypes

KW - food stuffs

KW - package

KW - package development

KW - consumer research

KW - comparative consumer study

KW - experiment

KW - sandwich

KW - meat balls

KW - fruit salad

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Tulevaisuuden elintarvikepakkaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tiilikainen A, Pennanen K, Heikkinen M. Tulevaisuuden elintarvikepakkaus: Kvantitatiivinen kuluttajatutkimus pakkausprototyyppien ja kaupallisten verrokkituotteiden eroista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 45 p. (VTT Working Papers; No. 167).