Gammalaite puun sisäisten kosteus- ja tiheysjakaumien mittaukseen

Markku Tiitta

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kehitettiin automaattinen gamma-absorptioon perustuva puunäytteiden paikallisten kosteuksien ja tiheyksien mittalaite. Laitteistolla voidaan mitata liukuhihnalle asetetuista puunäytteistä kosteus- ja tiheysjakaumia. Kosteusmittauksessa ei tarvita näytteen paksuusinformaatiota. Mittaussysteemi koostuu kollimoiduista gammalähteestä ja säteilydetektorista, jotka liikkuvat synkronisesti laitteiston liukuhihnan yli poikittaissuunnassa. Mittauksessa tietokoneohjatut askelmoottorit liikuttavat liukuhihnaa ja säteilyn mittaussysteemiä. Samaan aikaan säteilyn mittauselektroniikka laskee säteilydetektorille tulevia pulsseja. Mittauselektroniikka koostuu automaattisesti säätyvistä lineaarivahvistimesta, yksikanava-analysaattorista sekä pulssilaskurista. Gammalaitteen säteilylähde on 100 mCi 241Am pistelähde, joka emittoi 59,5 keV:n gammasäteilyä. Säteilyilmaisimena on NaI(Tl)-tuikeilmaisin, säteilyaukon halkaisija on 8 mm. Mitattavan näytteen maksimidimensiot ovat 350 1000 70 mm. Mittausnopeus voi vaihdella 1,1 4,4 mm/s, mittausväli on 0,48 mm. Kosteuden määrittämiseksi mitataan kostean ja kuivan puunäytteen vaimennuskertoimet. Vaimennuskertoimien erotus jaetaan kuivan näytteen vaimennuskertoimella, jolloin saatu suure on riippumaton näytteen paksuudesta. Kalibrointimittauksissa vaimennuskertoimien suhteen ja puun kosteuden väliseksi korrelaatiokertoimeksi saatiin 0,999 puun kosteusalueella 7 196 %. Mitattuja puunäytteitä oli 31, LS-sovituksen keskihajonta oli 1,9 %. Tiheysmittaus perustuu kuivan puun lineaarisen vaimennuskertoimen ja tiheyden väliseen korrelaatioon. Korrelaatiokertoimeksi saatiin kalibrointimittauksissa 0,986 puun tiheysalueella 349 456 kg/m3, LS-sovituksen keskihajonta oli 4,8 kg/m3.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-4118-9
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
Number770
ISSN1235-0613

Fingerprint

Gamma Rays
thallium-doped sodium iodide

Keywords

 • measuring instruments
 • measuring methods
 • wood
 • moisture meters
 • density measurement
 • density (mass/volume)
 • automation
 • automatic control equipment
 • analyzers
 • calibrating
 • fault analysis
 • timber
 • scanning
 • gamma rays
 • computer programs
 • microcomputers
 • radiation
 • detectors
 • attenuation
 • tests
 • correlations

Cite this

Tiitta, M. (1992). Gammalaite puun sisäisten kosteus- ja tiheysjakaumien mittaukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, No. 770
Tiitta, Markku. / Gammalaite puun sisäisten kosteus- ja tiheysjakaumien mittaukseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 58 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 770).
@book{c52f24d013564e25a13d74cedfdd9d91,
title = "Gammalaite puun sis{\"a}isten kosteus- ja tiheysjakaumien mittaukseen",
abstract = "Tutkimuksessa kehitettiin automaattinen gamma-absorptioon perustuva puun{\"a}ytteiden paikallisten kosteuksien ja tiheyksien mittalaite. Laitteistolla voidaan mitata liukuhihnalle asetetuista puun{\"a}ytteist{\"a} kosteus- ja tiheysjakaumia. Kosteusmittauksessa ei tarvita n{\"a}ytteen paksuusinformaatiota. Mittaussysteemi koostuu kollimoiduista gammal{\"a}hteest{\"a} ja s{\"a}teilydetektorista, jotka liikkuvat synkronisesti laitteiston liukuhihnan yli poikittaissuunnassa. Mittauksessa tietokoneohjatut askelmoottorit liikuttavat liukuhihnaa ja s{\"a}teilyn mittaussysteemi{\"a}. Samaan aikaan s{\"a}teilyn mittauselektroniikka laskee s{\"a}teilydetektorille tulevia pulsseja. Mittauselektroniikka koostuu automaattisesti s{\"a}{\"a}tyvist{\"a} lineaarivahvistimesta, yksikanava-analysaattorista sek{\"a} pulssilaskurista. Gammalaitteen s{\"a}teilyl{\"a}hde on 100 mCi 241Am pistel{\"a}hde, joka emittoi 59,5 keV:n gammas{\"a}teily{\"a}. S{\"a}teilyilmaisimena on NaI(Tl)-tuikeilmaisin, s{\"a}teilyaukon halkaisija on 8 mm. Mitattavan n{\"a}ytteen maksimidimensiot ovat 350 1000 70 mm. Mittausnopeus voi vaihdella 1,1 4,4 mm/s, mittausv{\"a}li on 0,48 mm. Kosteuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseksi mitataan kostean ja kuivan puun{\"a}ytteen vaimennuskertoimet. Vaimennuskertoimien erotus jaetaan kuivan n{\"a}ytteen vaimennuskertoimella, jolloin saatu suure on riippumaton n{\"a}ytteen paksuudesta. Kalibrointimittauksissa vaimennuskertoimien suhteen ja puun kosteuden v{\"a}liseksi korrelaatiokertoimeksi saatiin 0,999 puun kosteusalueella 7 196 {\%}. Mitattuja puun{\"a}ytteit{\"a} oli 31, LS-sovituksen keskihajonta oli 1,9 {\%}. Tiheysmittaus perustuu kuivan puun lineaarisen vaimennuskertoimen ja tiheyden v{\"a}liseen korrelaatioon. Korrelaatiokertoimeksi saatiin kalibrointimittauksissa 0,986 puun tiheysalueella 349 456 kg/m3, LS-sovituksen keskihajonta oli 4,8 kg/m3.",
keywords = "measuring instruments, measuring methods, wood, moisture meters, density measurement, density (mass/volume), automation, automatic control equipment, analyzers, calibrating, fault analysis, timber, scanning, gamma rays, computer programs, microcomputers, radiation, detectors, attenuation, tests, correlations",
author = "Markku Tiitta",
note = "in RawData",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4118-9",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "770",
address = "Finland",

}

Tiitta, M 1992, Gammalaite puun sisäisten kosteus- ja tiheysjakaumien mittaukseen. VTT Julkaisuja - Publikationer, no. 770, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Gammalaite puun sisäisten kosteus- ja tiheysjakaumien mittaukseen. / Tiitta, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 58 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 770).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Gammalaite puun sisäisten kosteus- ja tiheysjakaumien mittaukseen

AU - Tiitta, Markku

N1 - in RawData

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Tutkimuksessa kehitettiin automaattinen gamma-absorptioon perustuva puunäytteiden paikallisten kosteuksien ja tiheyksien mittalaite. Laitteistolla voidaan mitata liukuhihnalle asetetuista puunäytteistä kosteus- ja tiheysjakaumia. Kosteusmittauksessa ei tarvita näytteen paksuusinformaatiota. Mittaussysteemi koostuu kollimoiduista gammalähteestä ja säteilydetektorista, jotka liikkuvat synkronisesti laitteiston liukuhihnan yli poikittaissuunnassa. Mittauksessa tietokoneohjatut askelmoottorit liikuttavat liukuhihnaa ja säteilyn mittaussysteemiä. Samaan aikaan säteilyn mittauselektroniikka laskee säteilydetektorille tulevia pulsseja. Mittauselektroniikka koostuu automaattisesti säätyvistä lineaarivahvistimesta, yksikanava-analysaattorista sekä pulssilaskurista. Gammalaitteen säteilylähde on 100 mCi 241Am pistelähde, joka emittoi 59,5 keV:n gammasäteilyä. Säteilyilmaisimena on NaI(Tl)-tuikeilmaisin, säteilyaukon halkaisija on 8 mm. Mitattavan näytteen maksimidimensiot ovat 350 1000 70 mm. Mittausnopeus voi vaihdella 1,1 4,4 mm/s, mittausväli on 0,48 mm. Kosteuden määrittämiseksi mitataan kostean ja kuivan puunäytteen vaimennuskertoimet. Vaimennuskertoimien erotus jaetaan kuivan näytteen vaimennuskertoimella, jolloin saatu suure on riippumaton näytteen paksuudesta. Kalibrointimittauksissa vaimennuskertoimien suhteen ja puun kosteuden väliseksi korrelaatiokertoimeksi saatiin 0,999 puun kosteusalueella 7 196 %. Mitattuja puunäytteitä oli 31, LS-sovituksen keskihajonta oli 1,9 %. Tiheysmittaus perustuu kuivan puun lineaarisen vaimennuskertoimen ja tiheyden väliseen korrelaatioon. Korrelaatiokertoimeksi saatiin kalibrointimittauksissa 0,986 puun tiheysalueella 349 456 kg/m3, LS-sovituksen keskihajonta oli 4,8 kg/m3.

AB - Tutkimuksessa kehitettiin automaattinen gamma-absorptioon perustuva puunäytteiden paikallisten kosteuksien ja tiheyksien mittalaite. Laitteistolla voidaan mitata liukuhihnalle asetetuista puunäytteistä kosteus- ja tiheysjakaumia. Kosteusmittauksessa ei tarvita näytteen paksuusinformaatiota. Mittaussysteemi koostuu kollimoiduista gammalähteestä ja säteilydetektorista, jotka liikkuvat synkronisesti laitteiston liukuhihnan yli poikittaissuunnassa. Mittauksessa tietokoneohjatut askelmoottorit liikuttavat liukuhihnaa ja säteilyn mittaussysteemiä. Samaan aikaan säteilyn mittauselektroniikka laskee säteilydetektorille tulevia pulsseja. Mittauselektroniikka koostuu automaattisesti säätyvistä lineaarivahvistimesta, yksikanava-analysaattorista sekä pulssilaskurista. Gammalaitteen säteilylähde on 100 mCi 241Am pistelähde, joka emittoi 59,5 keV:n gammasäteilyä. Säteilyilmaisimena on NaI(Tl)-tuikeilmaisin, säteilyaukon halkaisija on 8 mm. Mitattavan näytteen maksimidimensiot ovat 350 1000 70 mm. Mittausnopeus voi vaihdella 1,1 4,4 mm/s, mittausväli on 0,48 mm. Kosteuden määrittämiseksi mitataan kostean ja kuivan puunäytteen vaimennuskertoimet. Vaimennuskertoimien erotus jaetaan kuivan näytteen vaimennuskertoimella, jolloin saatu suure on riippumaton näytteen paksuudesta. Kalibrointimittauksissa vaimennuskertoimien suhteen ja puun kosteuden väliseksi korrelaatiokertoimeksi saatiin 0,999 puun kosteusalueella 7 196 %. Mitattuja puunäytteitä oli 31, LS-sovituksen keskihajonta oli 1,9 %. Tiheysmittaus perustuu kuivan puun lineaarisen vaimennuskertoimen ja tiheyden väliseen korrelaatioon. Korrelaatiokertoimeksi saatiin kalibrointimittauksissa 0,986 puun tiheysalueella 349 456 kg/m3, LS-sovituksen keskihajonta oli 4,8 kg/m3.

KW - measuring instruments

KW - measuring methods

KW - wood

KW - moisture meters

KW - density measurement

KW - density (mass/volume)

KW - automation

KW - automatic control equipment

KW - analyzers

KW - calibrating

KW - fault analysis

KW - timber

KW - scanning

KW - gamma rays

KW - computer programs

KW - microcomputers

KW - radiation

KW - detectors

KW - attenuation

KW - tests

KW - correlations

M3 - Report

SN - 951-38-4118-9

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

BT - Gammalaite puun sisäisten kosteus- ja tiheysjakaumien mittaukseen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tiitta M. Gammalaite puun sisäisten kosteus- ja tiheysjakaumien mittaukseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 58 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 770).