Graafisen ja elektronisen viestinnän energiariippuvuus

Heikki Nikulin, Timo Siivonen, Markku Wallin

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valikoitujen viestintätuotteiden graafisten ja elektronisten toteutusmuotojen energiasisältöä sekä sen osuutta tuotteiden hinnassa ja energian hinnannousun vaikutusta tuotteiden hintoihin selvitettiin. Vertailtavia tuotteita olivat suursanakirja, puhelinluettelo ja iltapäivälehti. Vertailu tehtiin tuotteiden graafisten toteutusmuotojen sekä elektronisten toteutusmuotojen energiasisällöistä ja niiden aiheuttamista kustannuksista. Välittömät ja sekundaariset energiapanokset arvioitiin osatoiminnoittain. Graafisista toteutusmuodoista sanakirjan ja puhelinluettelon välittömät energiapanokset arvioitiin pääasiassa tuotantolaitoksilta saaduista tiedoista. Iltapäivälehti konstruoitiin erikseen graafisen toteutuksen energiasisällön laskemiseksi. Videotex-perustaisen järjestelmän energiasisälIon arviointiin saatiin tietoja alan tuottajilta. Kuvalevyperustaisen järjestelmän energiasisällön arviointi jouduttiin perustamaan erikseen konstruoituun malliin. Energiasisältö laskettiin primaarienergiana. Sekä energiasisällön että kustannusten laskennassa kullekin tuotteelle kohdennettiin arvioitu osaus tarvittavien panosten käytöstä. Graafisissa tuotteissa paperi muodosti suurimman osan energiasisällöstä. Energiasisältö on kuitenkin vähäinen. Energian hinnan kaksin- tai kolminkertaistuminenkaan ei välittömästi vaikuta merkitsevästi tuotteiden hintoihin. Elektronisissa toteutusmuodoissa suurin energiasisältö muodostuu sanakirjan videotex-toteutukselle. Suurilla käyttöfrekvensseillä se on jopa kymmenkertainen vastaavaan graafiseen ja kovalevytoteutukseen nähden. Muissa tapauksissa elektronisten toteutusmuotojen energiasisältö on samantasoinen kuin graafisissa toteutuksissa. Myös elektronisissa tuotteissa energiasisällön osuus tuotteiden hinnassa on alhainen. Sen osuus tuotteen hinnassa on yleensä alhaisempi kuin Graafisten tuotteiden hinnassa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages66
ISBN (Print)951-38-1517-X
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number103
ISSN0358-5077

Cite this

Nikulin, H., Siivonen, T., & Wallin, M. (1982). Graafisen ja elektronisen viestinnän energiariippuvuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 103
Nikulin, Heikki ; Siivonen, Timo ; Wallin, Markku. / Graafisen ja elektronisen viestinnän energiariippuvuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 103).
@book{d96d0e3d515949c2a70b7c96f26a2283,
title = "Graafisen ja elektronisen viestinn{\"a}n energiariippuvuus",
abstract = "Valikoitujen viestint{\"a}tuotteiden graafisten ja elektronisten toteutusmuotojen energiasis{\"a}lt{\"o}{\"a} sek{\"a} sen osuutta tuotteiden hinnassa ja energian hinnannousun vaikutusta tuotteiden hintoihin selvitettiin. Vertailtavia tuotteita olivat suursanakirja, puhelinluettelo ja iltap{\"a}iv{\"a}lehti. Vertailu tehtiin tuotteiden graafisten toteutusmuotojen sek{\"a} elektronisten toteutusmuotojen energiasis{\"a}ll{\"o}ist{\"a} ja niiden aiheuttamista kustannuksista. V{\"a}litt{\"o}m{\"a}t ja sekundaariset energiapanokset arvioitiin osatoiminnoittain. Graafisista toteutusmuodoista sanakirjan ja puhelinluettelon v{\"a}litt{\"o}m{\"a}t energiapanokset arvioitiin p{\"a}{\"a}asiassa tuotantolaitoksilta saaduista tiedoista. Iltap{\"a}iv{\"a}lehti konstruoitiin erikseen graafisen toteutuksen energiasis{\"a}ll{\"o}n laskemiseksi. Videotex-perustaisen j{\"a}rjestelm{\"a}n energiasis{\"a}lIon arviointiin saatiin tietoja alan tuottajilta. Kuvalevyperustaisen j{\"a}rjestelm{\"a}n energiasis{\"a}ll{\"o}n arviointi jouduttiin perustamaan erikseen konstruoituun malliin. Energiasis{\"a}lt{\"o} laskettiin primaarienergiana. Sek{\"a} energiasis{\"a}ll{\"o}n ett{\"a} kustannusten laskennassa kullekin tuotteelle kohdennettiin arvioitu osaus tarvittavien panosten k{\"a}yt{\"o}st{\"a}. Graafisissa tuotteissa paperi muodosti suurimman osan energiasis{\"a}ll{\"o}st{\"a}. Energiasis{\"a}lt{\"o} on kuitenkin v{\"a}h{\"a}inen. Energian hinnan kaksin- tai kolminkertaistuminenkaan ei v{\"a}litt{\"o}m{\"a}sti vaikuta merkitsev{\"a}sti tuotteiden hintoihin. Elektronisissa toteutusmuodoissa suurin energiasis{\"a}lt{\"o} muodostuu sanakirjan videotex-toteutukselle. Suurilla k{\"a}ytt{\"o}frekvensseill{\"a} se on jopa kymmenkertainen vastaavaan graafiseen ja kovalevytoteutukseen n{\"a}hden. Muissa tapauksissa elektronisten toteutusmuotojen energiasis{\"a}lt{\"o} on samantasoinen kuin graafisissa toteutuksissa. My{\"o}s elektronisissa tuotteissa energiasis{\"a}ll{\"o}n osuus tuotteiden hinnassa on alhainen. Sen osuus tuotteen hinnassa on yleens{\"a} alhaisempi kuin Graafisten tuotteiden hinnassa.",
author = "Heikki Nikulin and Timo Siivonen and Markku Wallin",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1517-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "103",
address = "Finland",

}

Nikulin, H, Siivonen, T & Wallin, M 1982, Graafisen ja elektronisen viestinnän energiariippuvuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 103, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Graafisen ja elektronisen viestinnän energiariippuvuus. / Nikulin, Heikki; Siivonen, Timo; Wallin, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 103).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Graafisen ja elektronisen viestinnän energiariippuvuus

AU - Nikulin, Heikki

AU - Siivonen, Timo

AU - Wallin, Markku

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Valikoitujen viestintätuotteiden graafisten ja elektronisten toteutusmuotojen energiasisältöä sekä sen osuutta tuotteiden hinnassa ja energian hinnannousun vaikutusta tuotteiden hintoihin selvitettiin. Vertailtavia tuotteita olivat suursanakirja, puhelinluettelo ja iltapäivälehti. Vertailu tehtiin tuotteiden graafisten toteutusmuotojen sekä elektronisten toteutusmuotojen energiasisällöistä ja niiden aiheuttamista kustannuksista. Välittömät ja sekundaariset energiapanokset arvioitiin osatoiminnoittain. Graafisista toteutusmuodoista sanakirjan ja puhelinluettelon välittömät energiapanokset arvioitiin pääasiassa tuotantolaitoksilta saaduista tiedoista. Iltapäivälehti konstruoitiin erikseen graafisen toteutuksen energiasisällön laskemiseksi. Videotex-perustaisen järjestelmän energiasisälIon arviointiin saatiin tietoja alan tuottajilta. Kuvalevyperustaisen järjestelmän energiasisällön arviointi jouduttiin perustamaan erikseen konstruoituun malliin. Energiasisältö laskettiin primaarienergiana. Sekä energiasisällön että kustannusten laskennassa kullekin tuotteelle kohdennettiin arvioitu osaus tarvittavien panosten käytöstä. Graafisissa tuotteissa paperi muodosti suurimman osan energiasisällöstä. Energiasisältö on kuitenkin vähäinen. Energian hinnan kaksin- tai kolminkertaistuminenkaan ei välittömästi vaikuta merkitsevästi tuotteiden hintoihin. Elektronisissa toteutusmuodoissa suurin energiasisältö muodostuu sanakirjan videotex-toteutukselle. Suurilla käyttöfrekvensseillä se on jopa kymmenkertainen vastaavaan graafiseen ja kovalevytoteutukseen nähden. Muissa tapauksissa elektronisten toteutusmuotojen energiasisältö on samantasoinen kuin graafisissa toteutuksissa. Myös elektronisissa tuotteissa energiasisällön osuus tuotteiden hinnassa on alhainen. Sen osuus tuotteen hinnassa on yleensä alhaisempi kuin Graafisten tuotteiden hinnassa.

AB - Valikoitujen viestintätuotteiden graafisten ja elektronisten toteutusmuotojen energiasisältöä sekä sen osuutta tuotteiden hinnassa ja energian hinnannousun vaikutusta tuotteiden hintoihin selvitettiin. Vertailtavia tuotteita olivat suursanakirja, puhelinluettelo ja iltapäivälehti. Vertailu tehtiin tuotteiden graafisten toteutusmuotojen sekä elektronisten toteutusmuotojen energiasisällöistä ja niiden aiheuttamista kustannuksista. Välittömät ja sekundaariset energiapanokset arvioitiin osatoiminnoittain. Graafisista toteutusmuodoista sanakirjan ja puhelinluettelon välittömät energiapanokset arvioitiin pääasiassa tuotantolaitoksilta saaduista tiedoista. Iltapäivälehti konstruoitiin erikseen graafisen toteutuksen energiasisällön laskemiseksi. Videotex-perustaisen järjestelmän energiasisälIon arviointiin saatiin tietoja alan tuottajilta. Kuvalevyperustaisen järjestelmän energiasisällön arviointi jouduttiin perustamaan erikseen konstruoituun malliin. Energiasisältö laskettiin primaarienergiana. Sekä energiasisällön että kustannusten laskennassa kullekin tuotteelle kohdennettiin arvioitu osaus tarvittavien panosten käytöstä. Graafisissa tuotteissa paperi muodosti suurimman osan energiasisällöstä. Energiasisältö on kuitenkin vähäinen. Energian hinnan kaksin- tai kolminkertaistuminenkaan ei välittömästi vaikuta merkitsevästi tuotteiden hintoihin. Elektronisissa toteutusmuodoissa suurin energiasisältö muodostuu sanakirjan videotex-toteutukselle. Suurilla käyttöfrekvensseillä se on jopa kymmenkertainen vastaavaan graafiseen ja kovalevytoteutukseen nähden. Muissa tapauksissa elektronisten toteutusmuotojen energiasisältö on samantasoinen kuin graafisissa toteutuksissa. Myös elektronisissa tuotteissa energiasisällön osuus tuotteiden hinnassa on alhainen. Sen osuus tuotteen hinnassa on yleensä alhaisempi kuin Graafisten tuotteiden hinnassa.

M3 - Report

SN - 951-38-1517-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Graafisen ja elektronisen viestinnän energiariippuvuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nikulin H, Siivonen T, Wallin M. Graafisen ja elektronisen viestinnän energiariippuvuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 103).