Opas selluloosananomateriaaleihin

Translated title of the contribution: Guide to cellulose nanomaterials

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Selluloosananomateriaaleilla on paljon ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka tekevät niistä potentiaalisia materiaaleja useisiin tulevaisuuden sovelluksiin. Valmistusmenetelmänsä ja ominaisuuksiensa perusteella selluloosananomateriaalit voidaan jakaa kolmeen eri pääluokkaan: selluloosananofibrillit, selluloosananokiteet ja bakteeriselluloosa. Selluloosananomateriaalien tärkeimpinä ominaisuuksina voidaan pitää niiden lujuutta, reologisia ominaisuuksia, reaktiivisuutta ja kalvonmuodostuskykyä. Ne ovat lisäksi ehtymättömistä luonnonvaroista valmistettuja materiaaleja ja tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella turvallisia valmistaa ja käyttää.Lupaavimpina selluloosananomateriaalien käyttökohteina voidaan pitää kevyitä ja lujia, mahdollisesti lisättyä toiminnallisuutta sisältäviä kuitupakkauksia ja eri teollisuudenalojen komposiitteja, nesteiden ja liuosten reologian säätöä eri käyttökohteissa, barriermateriaaleina, painetun elektroniikan alustana ja elektronisina näyttöinä käytettäviä läpinäkyviä kalvoja, hydrogeelejä lääketieteellisiin sovelluksiin ja suodatukseen ja eristykseen soveltuvia huokoisia aerogeelejä. Tulevaisuudessa kiinnostavimpia sovelluskohteita ovat patenttien ja markkinaraportin avulla arvioituna erilaiset paperisovellukset ja pakkaukset, päällysteet, lääketuotteet, komposiitit ja elektroniikka. Selluloosananomateriaalien kaupallinen saatavuus on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Lisäksi lukuisat yritykset ovat aloittaneet tai ilmoittaneet aloittavansa niiden esikaupallisen valmistuksen. Haasteina selluloosananomateriaalien yleistymiselle teollisissa sovelluksissa voidaan nähdä ainakin ominaisuuksien toistettavuus ja luonnehtiminen, prosessointi, valmistusmenetelmien ylösskaalaus, standardoinnin ja lainsäädännön hidas edistyminen sekä materiaaleilla saavutettava etu perinteiseen verrattuna, suhteutettuna kustannuksiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages97
ISBN (Electronic)978-951-38-8194-8
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Technology
PublisherVTT
No.199
ISSN (Print)2242-1211
ISSN (Electronic)2242-122X

Fingerprint

nanomaterials
cellulose

Keywords

  • cellulose nanomaterials
  • nanocellulose
  • cellulose nanofibrils
  • cellulose nanocrystals
  • bacterial cellulose
  • properties
  • applications
  • availability

Cite this

Kangas, H. (2014). Opas selluloosananomateriaaleihin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 199
Kangas, Heli. / Opas selluloosananomateriaaleihin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 97 p. (VTT Technology; No. 199).
@book{3a2e1b608b3f47ba96e6c71bdcea3ceb,
title = "Opas selluloosananomateriaaleihin",
abstract = "Selluloosananomateriaaleilla on paljon ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka tekev{\"a}t niist{\"a} potentiaalisia materiaaleja useisiin tulevaisuuden sovelluksiin. Valmistusmenetelm{\"a}ns{\"a} ja ominaisuuksiensa perusteella selluloosananomateriaalit voidaan jakaa kolmeen eri p{\"a}{\"a}luokkaan: selluloosananofibrillit, selluloosananokiteet ja bakteeriselluloosa. Selluloosananomateriaalien t{\"a}rkeimpin{\"a} ominaisuuksina voidaan pit{\"a}{\"a} niiden lujuutta, reologisia ominaisuuksia, reaktiivisuutta ja kalvonmuodostuskyky{\"a}. Ne ovat lis{\"a}ksi ehtym{\"a}tt{\"o}mist{\"a} luonnonvaroista valmistettuja materiaaleja ja t{\"a}m{\"a}nhetkisen tutkimustiedon perusteella turvallisia valmistaa ja k{\"a}ytt{\"a}{\"a}.Lupaavimpina selluloosananomateriaalien k{\"a}ytt{\"o}kohteina voidaan pit{\"a}{\"a} kevyit{\"a} ja lujia, mahdollisesti lis{\"a}tty{\"a} toiminnallisuutta sis{\"a}lt{\"a}vi{\"a} kuitupakkauksia ja eri teollisuudenalojen komposiitteja, nesteiden ja liuosten reologian s{\"a}{\"a}t{\"o}{\"a} eri k{\"a}ytt{\"o}kohteissa, barriermateriaaleina, painetun elektroniikan alustana ja elektronisina n{\"a}ytt{\"o}in{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} l{\"a}pin{\"a}kyvi{\"a} kalvoja, hydrogeelej{\"a} l{\"a}{\"a}ketieteellisiin sovelluksiin ja suodatukseen ja eristykseen soveltuvia huokoisia aerogeelej{\"a}. Tulevaisuudessa kiinnostavimpia sovelluskohteita ovat patenttien ja markkinaraportin avulla arvioituna erilaiset paperisovellukset ja pakkaukset, p{\"a}{\"a}llysteet, l{\"a}{\"a}ketuotteet, komposiitit ja elektroniikka. Selluloosananomateriaalien kaupallinen saatavuus on lis{\"a}{\"a}ntynyt viime vuosina huomattavasti. Lis{\"a}ksi lukuisat yritykset ovat aloittaneet tai ilmoittaneet aloittavansa niiden esikaupallisen valmistuksen. Haasteina selluloosananomateriaalien yleistymiselle teollisissa sovelluksissa voidaan n{\"a}hd{\"a} ainakin ominaisuuksien toistettavuus ja luonnehtiminen, prosessointi, valmistusmenetelmien yl{\"o}sskaalaus, standardoinnin ja lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}n hidas edistyminen sek{\"a} materiaaleilla saavutettava etu perinteiseen verrattuna, suhteutettuna kustannuksiin.",
keywords = "cellulose nanomaterials, nanocellulose, cellulose nanofibrils, cellulose nanocrystals, bacterial cellulose, properties, applications, availability",
author = "Heli Kangas",
year = "2014",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "199",
address = "Finland",

}

Kangas, H 2014, Opas selluloosananomateriaaleihin. VTT Technology, no. 199, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Opas selluloosananomateriaaleihin. / Kangas, Heli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 97 p. (VTT Technology; No. 199).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Opas selluloosananomateriaaleihin

AU - Kangas, Heli

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Selluloosananomateriaaleilla on paljon ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka tekevät niistä potentiaalisia materiaaleja useisiin tulevaisuuden sovelluksiin. Valmistusmenetelmänsä ja ominaisuuksiensa perusteella selluloosananomateriaalit voidaan jakaa kolmeen eri pääluokkaan: selluloosananofibrillit, selluloosananokiteet ja bakteeriselluloosa. Selluloosananomateriaalien tärkeimpinä ominaisuuksina voidaan pitää niiden lujuutta, reologisia ominaisuuksia, reaktiivisuutta ja kalvonmuodostuskykyä. Ne ovat lisäksi ehtymättömistä luonnonvaroista valmistettuja materiaaleja ja tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella turvallisia valmistaa ja käyttää.Lupaavimpina selluloosananomateriaalien käyttökohteina voidaan pitää kevyitä ja lujia, mahdollisesti lisättyä toiminnallisuutta sisältäviä kuitupakkauksia ja eri teollisuudenalojen komposiitteja, nesteiden ja liuosten reologian säätöä eri käyttökohteissa, barriermateriaaleina, painetun elektroniikan alustana ja elektronisina näyttöinä käytettäviä läpinäkyviä kalvoja, hydrogeelejä lääketieteellisiin sovelluksiin ja suodatukseen ja eristykseen soveltuvia huokoisia aerogeelejä. Tulevaisuudessa kiinnostavimpia sovelluskohteita ovat patenttien ja markkinaraportin avulla arvioituna erilaiset paperisovellukset ja pakkaukset, päällysteet, lääketuotteet, komposiitit ja elektroniikka. Selluloosananomateriaalien kaupallinen saatavuus on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Lisäksi lukuisat yritykset ovat aloittaneet tai ilmoittaneet aloittavansa niiden esikaupallisen valmistuksen. Haasteina selluloosananomateriaalien yleistymiselle teollisissa sovelluksissa voidaan nähdä ainakin ominaisuuksien toistettavuus ja luonnehtiminen, prosessointi, valmistusmenetelmien ylösskaalaus, standardoinnin ja lainsäädännön hidas edistyminen sekä materiaaleilla saavutettava etu perinteiseen verrattuna, suhteutettuna kustannuksiin.

AB - Selluloosananomateriaaleilla on paljon ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka tekevät niistä potentiaalisia materiaaleja useisiin tulevaisuuden sovelluksiin. Valmistusmenetelmänsä ja ominaisuuksiensa perusteella selluloosananomateriaalit voidaan jakaa kolmeen eri pääluokkaan: selluloosananofibrillit, selluloosananokiteet ja bakteeriselluloosa. Selluloosananomateriaalien tärkeimpinä ominaisuuksina voidaan pitää niiden lujuutta, reologisia ominaisuuksia, reaktiivisuutta ja kalvonmuodostuskykyä. Ne ovat lisäksi ehtymättömistä luonnonvaroista valmistettuja materiaaleja ja tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella turvallisia valmistaa ja käyttää.Lupaavimpina selluloosananomateriaalien käyttökohteina voidaan pitää kevyitä ja lujia, mahdollisesti lisättyä toiminnallisuutta sisältäviä kuitupakkauksia ja eri teollisuudenalojen komposiitteja, nesteiden ja liuosten reologian säätöä eri käyttökohteissa, barriermateriaaleina, painetun elektroniikan alustana ja elektronisina näyttöinä käytettäviä läpinäkyviä kalvoja, hydrogeelejä lääketieteellisiin sovelluksiin ja suodatukseen ja eristykseen soveltuvia huokoisia aerogeelejä. Tulevaisuudessa kiinnostavimpia sovelluskohteita ovat patenttien ja markkinaraportin avulla arvioituna erilaiset paperisovellukset ja pakkaukset, päällysteet, lääketuotteet, komposiitit ja elektroniikka. Selluloosananomateriaalien kaupallinen saatavuus on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Lisäksi lukuisat yritykset ovat aloittaneet tai ilmoittaneet aloittavansa niiden esikaupallisen valmistuksen. Haasteina selluloosananomateriaalien yleistymiselle teollisissa sovelluksissa voidaan nähdä ainakin ominaisuuksien toistettavuus ja luonnehtiminen, prosessointi, valmistusmenetelmien ylösskaalaus, standardoinnin ja lainsäädännön hidas edistyminen sekä materiaaleilla saavutettava etu perinteiseen verrattuna, suhteutettuna kustannuksiin.

KW - cellulose nanomaterials

KW - nanocellulose

KW - cellulose nanofibrils

KW - cellulose nanocrystals

KW - bacterial cellulose

KW - properties

KW - applications

KW - availability

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Opas selluloosananomateriaaleihin

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kangas H. Opas selluloosananomateriaaleihin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 97 p. (VTT Technology; No. 199).