Hälytysinformaation käsittely teollisuusprosessien valvomoissa

Harri Heimburger

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa selvitetään Hälytysinformaatio-projektin tuloksia. Tavoitteena on ollut tutkia hälytysjärjestelmien toteutusperiaatteita ja sitä, miten voimalaitoksilla voidaan vähentää häiriö- ja transienttitilanteissa tulostuvien turhien hälytysten määrää. Tutkimuksessa tarkasteltiin hälytysten käsittelyjärjestelmien toiminnallisia ominaisuuksia yleisellä tasolla. Valvomoissa käytetään hälytysten käsittelyjärjestelmiä ilmoittamaan prosessin ajotilanteessa tapahtuneesta muutoksesta, jolloin tarvitaan valvomohenkilöstön toimenpiteitä. Suurempien transienttien aikana on nykyisissä järjestelmissä ongelmana kuitenkin hälytystulva. Julkaisussa esitetään lyhyt katsaus hälytysten käsittelyjärjestelmien tehtäviin ja toteutusmahdollisuuksiin. Hälytysjärjestelmät ovat osa muuta automaatiojärjestelmää. Myös teknisiä toteutusvaihtoehtoja on käsitelty. Hälytysten käsittelyjärjestelmien tärkeimmät käsitteet ja toiminnot määritellään. Myös hälytysinformaation muodostamista, luokittelua, kanavointi- ja esitysperiaatteita, kuittausmenettelyä sekä häiriön jälkiselvitystä käsitellään. Nykyisten hälytysjärjestelmien aiheuttaman hälytystulvan vähentämiseksi tarkoitettuja turhien hälytysten estoperiaatteita ja ehtologiikan suunnittelua on myös tutkittu. Hälytysten käsittelyjärjestelmän toiminnallisiksi vaatimuksiksi on esitetty yleisellä tasolla oleva tarkastelu kokemusten sekä tutkimus- ja kehitysvaiheessa olevien hälytysjärjestelmien perusteella. Hälytysjärjestelmän suunnittelussa huomioon otettavia yleisiä tekijöitä on myös käsitelty julkaisussa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages82
ISBN (Print)951-38-1396-7
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number72
ISSN0358-5077

Cite this

Heimburger, H. (1982). Hälytysinformaation käsittely teollisuusprosessien valvomoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 72
Heimburger, Harri. / Hälytysinformaation käsittely teollisuusprosessien valvomoissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 72).
@book{26556a9682094f658256e49f2feda62b,
title = "H{\"a}lytysinformaation k{\"a}sittely teollisuusprosessien valvomoissa",
abstract = "Julkaisussa selvitet{\"a}{\"a}n H{\"a}lytysinformaatio-projektin tuloksia. Tavoitteena on ollut tutkia h{\"a}lytysj{\"a}rjestelmien toteutusperiaatteita ja sit{\"a}, miten voimalaitoksilla voidaan v{\"a}hent{\"a}{\"a} h{\"a}iri{\"o}- ja transienttitilanteissa tulostuvien turhien h{\"a}lytysten m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}. Tutkimuksessa tarkasteltiin h{\"a}lytysten k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelmien toiminnallisia ominaisuuksia yleisell{\"a} tasolla. Valvomoissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n h{\"a}lytysten k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelmi{\"a} ilmoittamaan prosessin ajotilanteessa tapahtuneesta muutoksesta, jolloin tarvitaan valvomohenkil{\"o}st{\"o}n toimenpiteit{\"a}. Suurempien transienttien aikana on nykyisiss{\"a} j{\"a}rjestelmiss{\"a} ongelmana kuitenkin h{\"a}lytystulva. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n lyhyt katsaus h{\"a}lytysten k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelmien teht{\"a}viin ja toteutusmahdollisuuksiin. H{\"a}lytysj{\"a}rjestelm{\"a}t ovat osa muuta automaatioj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}. My{\"o}s teknisi{\"a} toteutusvaihtoehtoja on k{\"a}sitelty. H{\"a}lytysten k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelmien t{\"a}rkeimm{\"a}t k{\"a}sitteet ja toiminnot m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n. My{\"o}s h{\"a}lytysinformaation muodostamista, luokittelua, kanavointi- ja esitysperiaatteita, kuittausmenettely{\"a} sek{\"a} h{\"a}iri{\"o}n j{\"a}lkiselvityst{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n. Nykyisten h{\"a}lytysj{\"a}rjestelmien aiheuttaman h{\"a}lytystulvan v{\"a}hent{\"a}miseksi tarkoitettuja turhien h{\"a}lytysten estoperiaatteita ja ehtologiikan suunnittelua on my{\"o}s tutkittu. H{\"a}lytysten k{\"a}sittelyj{\"a}rjestelm{\"a}n toiminnallisiksi vaatimuksiksi on esitetty yleisell{\"a} tasolla oleva tarkastelu kokemusten sek{\"a} tutkimus- ja kehitysvaiheessa olevien h{\"a}lytysj{\"a}rjestelmien perusteella. H{\"a}lytysj{\"a}rjestelm{\"a}n suunnittelussa huomioon otettavia yleisi{\"a} tekij{\"o}it{\"a} on my{\"o}s k{\"a}sitelty julkaisussa.",
author = "Harri Heimburger",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1396-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "72",
address = "Finland",

}

Heimburger, H 1982, Hälytysinformaation käsittely teollisuusprosessien valvomoissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 72, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hälytysinformaation käsittely teollisuusprosessien valvomoissa. / Heimburger, Harri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 72).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hälytysinformaation käsittely teollisuusprosessien valvomoissa

AU - Heimburger, Harri

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Julkaisussa selvitetään Hälytysinformaatio-projektin tuloksia. Tavoitteena on ollut tutkia hälytysjärjestelmien toteutusperiaatteita ja sitä, miten voimalaitoksilla voidaan vähentää häiriö- ja transienttitilanteissa tulostuvien turhien hälytysten määrää. Tutkimuksessa tarkasteltiin hälytysten käsittelyjärjestelmien toiminnallisia ominaisuuksia yleisellä tasolla. Valvomoissa käytetään hälytysten käsittelyjärjestelmiä ilmoittamaan prosessin ajotilanteessa tapahtuneesta muutoksesta, jolloin tarvitaan valvomohenkilöstön toimenpiteitä. Suurempien transienttien aikana on nykyisissä järjestelmissä ongelmana kuitenkin hälytystulva. Julkaisussa esitetään lyhyt katsaus hälytysten käsittelyjärjestelmien tehtäviin ja toteutusmahdollisuuksiin. Hälytysjärjestelmät ovat osa muuta automaatiojärjestelmää. Myös teknisiä toteutusvaihtoehtoja on käsitelty. Hälytysten käsittelyjärjestelmien tärkeimmät käsitteet ja toiminnot määritellään. Myös hälytysinformaation muodostamista, luokittelua, kanavointi- ja esitysperiaatteita, kuittausmenettelyä sekä häiriön jälkiselvitystä käsitellään. Nykyisten hälytysjärjestelmien aiheuttaman hälytystulvan vähentämiseksi tarkoitettuja turhien hälytysten estoperiaatteita ja ehtologiikan suunnittelua on myös tutkittu. Hälytysten käsittelyjärjestelmän toiminnallisiksi vaatimuksiksi on esitetty yleisellä tasolla oleva tarkastelu kokemusten sekä tutkimus- ja kehitysvaiheessa olevien hälytysjärjestelmien perusteella. Hälytysjärjestelmän suunnittelussa huomioon otettavia yleisiä tekijöitä on myös käsitelty julkaisussa.

AB - Julkaisussa selvitetään Hälytysinformaatio-projektin tuloksia. Tavoitteena on ollut tutkia hälytysjärjestelmien toteutusperiaatteita ja sitä, miten voimalaitoksilla voidaan vähentää häiriö- ja transienttitilanteissa tulostuvien turhien hälytysten määrää. Tutkimuksessa tarkasteltiin hälytysten käsittelyjärjestelmien toiminnallisia ominaisuuksia yleisellä tasolla. Valvomoissa käytetään hälytysten käsittelyjärjestelmiä ilmoittamaan prosessin ajotilanteessa tapahtuneesta muutoksesta, jolloin tarvitaan valvomohenkilöstön toimenpiteitä. Suurempien transienttien aikana on nykyisissä järjestelmissä ongelmana kuitenkin hälytystulva. Julkaisussa esitetään lyhyt katsaus hälytysten käsittelyjärjestelmien tehtäviin ja toteutusmahdollisuuksiin. Hälytysjärjestelmät ovat osa muuta automaatiojärjestelmää. Myös teknisiä toteutusvaihtoehtoja on käsitelty. Hälytysten käsittelyjärjestelmien tärkeimmät käsitteet ja toiminnot määritellään. Myös hälytysinformaation muodostamista, luokittelua, kanavointi- ja esitysperiaatteita, kuittausmenettelyä sekä häiriön jälkiselvitystä käsitellään. Nykyisten hälytysjärjestelmien aiheuttaman hälytystulvan vähentämiseksi tarkoitettuja turhien hälytysten estoperiaatteita ja ehtologiikan suunnittelua on myös tutkittu. Hälytysten käsittelyjärjestelmän toiminnallisiksi vaatimuksiksi on esitetty yleisellä tasolla oleva tarkastelu kokemusten sekä tutkimus- ja kehitysvaiheessa olevien hälytysjärjestelmien perusteella. Hälytysjärjestelmän suunnittelussa huomioon otettavia yleisiä tekijöitä on myös käsitelty julkaisussa.

M3 - Report

SN - 951-38-1396-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Hälytysinformaation käsittely teollisuusprosessien valvomoissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Heimburger H. Hälytysinformaation käsittely teollisuusprosessien valvomoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 72).