Höyrynsulun tarve puuseinässä

Jyri Nieminen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin puuseinään sijoitettavan höyrynsulun tarvetta, kosteuden vaikutuksia rakenteiden toimintaan sekä puhallettavien lämmöneristeiden käyttöä puuseinissä. Kenttä- ja laboratoriotutkimuksissa saatujen tulosten mukaan pientalon puurakenteinen ulkoseinä voidaan Suomen ilmastossa tehdä tietyin edellytyksin ilman rakenteeseen sijoitettavaa höyrynsulkumuovia. Tämä edellyttää rakenteilta hyvää ilmanpitävyyttä. Jotta rakenteisiin talvella mahdollisesti kertyvä kosteus ei tuottaisi ongelmia, on rakenteisiin syytä tehdä kuivumisen varmistamiseksi tuuletusrako ulkoverhouksen taakse. Kevyiden, ilmaaläpäisevien lämmöneristeiden asentamiseen ja tuulensuojaukseen on kiinnitettävä riittävää huomiota. Höyrynsulun poisjättämisellä seinärakenteesta ei voida vaikuttaa pientalon sisäilman kuivuuteen talvella. Kosteus varastoitui tutkittuihin rakenteisiin siten, että se ei talvella voinut siirtyä rakenteesta sisäilmaan. Höyrynsuluttomien rakenteiden ilmavuotokohdat ovat käytännössä samoja kuin muovikalvon avulla tehdyissä rakenteissa. Puhallettavan selluloosaeristeen on todettu painuvan myös seinissä käytettävillä eristystiheyksillä. Puhalluseristeiden asennustekniikasta ja työvirheistä johtuvia eristysvirheitä on todettu eristemateriaalista riippumatta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages66
ISBN (Print)951-38-3582-0
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1050
ISSN0358-5085

Fingerprint

vapors

Keywords

  • small houses
  • wooden structures
  • external walls
  • barrier coatings
  • vaporizing
  • moisture
  • polymeric films
  • plastics
  • behaviour
  • insulation

Cite this

Nieminen, J. (1989). Höyrynsulun tarve puuseinässä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1050
Nieminen, Jyri. / Höyrynsulun tarve puuseinässä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1050).
@book{04f113c584534e1f8a4f877a684911bc,
title = "H{\"o}yrynsulun tarve puusein{\"a}ss{\"a}",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin puusein{\"a}{\"a}n sijoitettavan h{\"o}yrynsulun tarvetta, kosteuden vaikutuksia rakenteiden toimintaan sek{\"a} puhallettavien l{\"a}mm{\"o}neristeiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} puuseiniss{\"a}. Kentt{\"a}- ja laboratoriotutkimuksissa saatujen tulosten mukaan pientalon puurakenteinen ulkosein{\"a} voidaan Suomen ilmastossa tehd{\"a} tietyin edellytyksin ilman rakenteeseen sijoitettavaa h{\"o}yrynsulkumuovia. T{\"a}m{\"a} edellytt{\"a}{\"a} rakenteilta hyv{\"a}{\"a} ilmanpit{\"a}vyytt{\"a}. Jotta rakenteisiin talvella mahdollisesti kertyv{\"a} kosteus ei tuottaisi ongelmia, on rakenteisiin syyt{\"a} tehd{\"a} kuivumisen varmistamiseksi tuuletusrako ulkoverhouksen taakse. Kevyiden, ilmaal{\"a}p{\"a}isevien l{\"a}mm{\"o}neristeiden asentamiseen ja tuulensuojaukseen on kiinnitett{\"a}v{\"a} riitt{\"a}v{\"a}{\"a} huomiota. H{\"o}yrynsulun poisj{\"a}tt{\"a}misell{\"a} sein{\"a}rakenteesta ei voida vaikuttaa pientalon sis{\"a}ilman kuivuuteen talvella. Kosteus varastoitui tutkittuihin rakenteisiin siten, ett{\"a} se ei talvella voinut siirty{\"a} rakenteesta sis{\"a}ilmaan. H{\"o}yrynsuluttomien rakenteiden ilmavuotokohdat ovat k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} samoja kuin muovikalvon avulla tehdyiss{\"a} rakenteissa. Puhallettavan selluloosaeristeen on todettu painuvan my{\"o}s seiniss{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vill{\"a} eristystiheyksill{\"a}. Puhalluseristeiden asennustekniikasta ja ty{\"o}virheist{\"a} johtuvia eristysvirheit{\"a} on todettu eristemateriaalista riippumatta.",
keywords = "small houses, wooden structures, external walls, barrier coatings, vaporizing, moisture, polymeric films, plastics, behaviour, insulation",
author = "Jyri Nieminen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3582-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1050",
address = "Finland",

}

Nieminen, J 1989, Höyrynsulun tarve puuseinässä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1050, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Höyrynsulun tarve puuseinässä. / Nieminen, Jyri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1050).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Höyrynsulun tarve puuseinässä

AU - Nieminen, Jyri

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin puuseinään sijoitettavan höyrynsulun tarvetta, kosteuden vaikutuksia rakenteiden toimintaan sekä puhallettavien lämmöneristeiden käyttöä puuseinissä. Kenttä- ja laboratoriotutkimuksissa saatujen tulosten mukaan pientalon puurakenteinen ulkoseinä voidaan Suomen ilmastossa tehdä tietyin edellytyksin ilman rakenteeseen sijoitettavaa höyrynsulkumuovia. Tämä edellyttää rakenteilta hyvää ilmanpitävyyttä. Jotta rakenteisiin talvella mahdollisesti kertyvä kosteus ei tuottaisi ongelmia, on rakenteisiin syytä tehdä kuivumisen varmistamiseksi tuuletusrako ulkoverhouksen taakse. Kevyiden, ilmaaläpäisevien lämmöneristeiden asentamiseen ja tuulensuojaukseen on kiinnitettävä riittävää huomiota. Höyrynsulun poisjättämisellä seinärakenteesta ei voida vaikuttaa pientalon sisäilman kuivuuteen talvella. Kosteus varastoitui tutkittuihin rakenteisiin siten, että se ei talvella voinut siirtyä rakenteesta sisäilmaan. Höyrynsuluttomien rakenteiden ilmavuotokohdat ovat käytännössä samoja kuin muovikalvon avulla tehdyissä rakenteissa. Puhallettavan selluloosaeristeen on todettu painuvan myös seinissä käytettävillä eristystiheyksillä. Puhalluseristeiden asennustekniikasta ja työvirheistä johtuvia eristysvirheitä on todettu eristemateriaalista riippumatta.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin puuseinään sijoitettavan höyrynsulun tarvetta, kosteuden vaikutuksia rakenteiden toimintaan sekä puhallettavien lämmöneristeiden käyttöä puuseinissä. Kenttä- ja laboratoriotutkimuksissa saatujen tulosten mukaan pientalon puurakenteinen ulkoseinä voidaan Suomen ilmastossa tehdä tietyin edellytyksin ilman rakenteeseen sijoitettavaa höyrynsulkumuovia. Tämä edellyttää rakenteilta hyvää ilmanpitävyyttä. Jotta rakenteisiin talvella mahdollisesti kertyvä kosteus ei tuottaisi ongelmia, on rakenteisiin syytä tehdä kuivumisen varmistamiseksi tuuletusrako ulkoverhouksen taakse. Kevyiden, ilmaaläpäisevien lämmöneristeiden asentamiseen ja tuulensuojaukseen on kiinnitettävä riittävää huomiota. Höyrynsulun poisjättämisellä seinärakenteesta ei voida vaikuttaa pientalon sisäilman kuivuuteen talvella. Kosteus varastoitui tutkittuihin rakenteisiin siten, että se ei talvella voinut siirtyä rakenteesta sisäilmaan. Höyrynsuluttomien rakenteiden ilmavuotokohdat ovat käytännössä samoja kuin muovikalvon avulla tehdyissä rakenteissa. Puhallettavan selluloosaeristeen on todettu painuvan myös seinissä käytettävillä eristystiheyksillä. Puhalluseristeiden asennustekniikasta ja työvirheistä johtuvia eristysvirheitä on todettu eristemateriaalista riippumatta.

KW - small houses

KW - wooden structures

KW - external walls

KW - barrier coatings

KW - vaporizing

KW - moisture

KW - polymeric films

KW - plastics

KW - behaviour

KW - insulation

M3 - Report

SN - 951-38-3582-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Höyrynsulun tarve puuseinässä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nieminen J. Höyrynsulun tarve puuseinässä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1050).