Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa

Reijo Kohonen, Jukka Määttä, Jyri Nieminen, Tuomo Ojanen, Juho Saarimaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Puurunkoisen mineraalivillaeristeisen ulkoseinän höyrynsulun tarpeellisuudesta, sijainnista sekä mahdollisesta vahingollisuudesta on viime aikoina keskusteltu hyvin paljon. Nykyaikaisen höyrynsuluttoman seinän toimivuudesta on olemassa hyvin vähän tutkittua ja mitattua tietoa. Tutkimusryhmä on aikaisemmin selvittänyt vanhojen rakennusten lisälämmöneristämistä ja sen vaikutusta höyrynsulun tarpeeseen ja sijoitukseen. Tästä saadut kokemukset antavat omalta osaltaan aihetta uudisrakennusten seinärakenteiden höyrynsulun lämpö- ja kosteusteknisille selvityksille. Tutkimuksessa on tarkasteltu mineraalivillaeristeistä puurunkoista rakennetta, josta höyrynsulku on jätetty pois. Normaaliin nykyaikaiseen rakenteeseen verrattuna ulkovaipassa on käytetty enemmän huokoista puumassaa (kuitulevyjä). Kenttäseurannalla on Etelä-Suomessa sijaitsevassa omakotitalossa seurattu höyrynsuluttoman seinän lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa mittauksin. Sitä on verrattu samassa rakennuksessa oleviin höyrynsulullisiin vastaaviin rakenteisiin. Koetalossa olevien rakenteiden lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa on arvioitu myös tietokonelaskelmin, joissa tarvittavat aineominaisuudet on määritetty laboratoriokokein. Määritykset on tehty koetaloissa käytetyille rakennusaineille. Sekä kenttäseuranta että laskennallinen tarkastelu osoittivat, että tutkimuskohteena olleiden rakenteiden osalta höyrynsuluton seinärakenne on lämpö- ja kosteusteknisesti toimiva. Kenttäkokeet osoittivat toisaalta, että kyseessä olevassa rakenneratkaisussa on syytä kiinnittää huomiota tuuletusraon toiminnan varmistamiseen. Tehdyt tutkimukset perustuvat yksittäisissä rakenteissa ja yhdessä kohteessa tehtyihin havaintoihin. Näin ollen tutkimusten tuloksia ei saa liiaksi yleistää. Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä yleisiä päätelmiä höyrynsulun tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta puurunkoisissa rakenteissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages82
ISBN (Print)951-38-2284-2
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number441
ISSN0358-5085

Fingerprint

vapors
testing

Keywords

  • vapour barriers
  • walls
  • wood
  • wooden structures
  • mineral wool
  • thermal insulation, moisture

Cite this

Kohonen, R., Määttä, J., Nieminen, J., Ojanen, T., & Saarimaa, J. (1985). Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 441
Kohonen, Reijo ; Määttä, Jukka ; Nieminen, Jyri ; Ojanen, Tuomo ; Saarimaa, Juho. / Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 441).
@book{c0875821133a4038a1ddb7077ae4821f,
title = "H{\"o}yrynsuluton puurunkoinen sein{\"a}rakenne ENSO-koetalossa",
abstract = "Puurunkoisen mineraalivillaeristeisen ulkosein{\"a}n h{\"o}yrynsulun tarpeellisuudesta, sijainnista sek{\"a} mahdollisesta vahingollisuudesta on viime aikoina keskusteltu hyvin paljon. Nykyaikaisen h{\"o}yrynsuluttoman sein{\"a}n toimivuudesta on olemassa hyvin v{\"a}h{\"a}n tutkittua ja mitattua tietoa. Tutkimusryhm{\"a} on aikaisemmin selvitt{\"a}nyt vanhojen rakennusten lis{\"a}l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}mist{\"a} ja sen vaikutusta h{\"o}yrynsulun tarpeeseen ja sijoitukseen. T{\"a}st{\"a} saadut kokemukset antavat omalta osaltaan aihetta uudisrakennusten sein{\"a}rakenteiden h{\"o}yrynsulun l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusteknisille selvityksille. Tutkimuksessa on tarkasteltu mineraalivillaeristeist{\"a} puurunkoista rakennetta, josta h{\"o}yrynsulku on j{\"a}tetty pois. Normaaliin nykyaikaiseen rakenteeseen verrattuna ulkovaipassa on k{\"a}ytetty enemm{\"a}n huokoista puumassaa (kuitulevyj{\"a}). Kentt{\"a}seurannalla on Etel{\"a}-Suomessa sijaitsevassa omakotitalossa seurattu h{\"o}yrynsuluttoman sein{\"a}n l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusteknist{\"a} toimintaa mittauksin. Sit{\"a} on verrattu samassa rakennuksessa oleviin h{\"o}yrynsulullisiin vastaaviin rakenteisiin. Koetalossa olevien rakenteiden l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusteknist{\"a} toimintaa on arvioitu my{\"o}s tietokonelaskelmin, joissa tarvittavat aineominaisuudet on m{\"a}{\"a}ritetty laboratoriokokein. M{\"a}{\"a}ritykset on tehty koetaloissa k{\"a}ytetyille rakennusaineille. Sek{\"a} kentt{\"a}seuranta ett{\"a} laskennallinen tarkastelu osoittivat, ett{\"a} tutkimuskohteena olleiden rakenteiden osalta h{\"o}yrynsuluton sein{\"a}rakenne on l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusteknisesti toimiva. Kentt{\"a}kokeet osoittivat toisaalta, ett{\"a} kyseess{\"a} olevassa rakenneratkaisussa on syyt{\"a} kiinnitt{\"a}{\"a} huomiota tuuletusraon toiminnan varmistamiseen. Tehdyt tutkimukset perustuvat yksitt{\"a}isiss{\"a} rakenteissa ja yhdess{\"a} kohteessa tehtyihin havaintoihin. N{\"a}in ollen tutkimusten tuloksia ei saa liiaksi yleist{\"a}{\"a}. Tutkimuksen perusteella ei voida tehd{\"a} yleisi{\"a} p{\"a}{\"a}telmi{\"a} h{\"o}yrynsulun tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta puurunkoisissa rakenteissa.",
keywords = "vapour barriers, walls, wood, wooden structures, mineral wool, thermal insulation, moisture",
author = "Reijo Kohonen and Jukka M{\"a}{\"a}tt{\"a} and Jyri Nieminen and Tuomo Ojanen and Juho Saarimaa",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2284-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "441",
address = "Finland",

}

Kohonen, R, Määttä, J, Nieminen, J, Ojanen, T & Saarimaa, J 1985, Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 441, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa. / Kohonen, Reijo; Määttä, Jukka; Nieminen, Jyri; Ojanen, Tuomo; Saarimaa, Juho.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 441).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa

AU - Kohonen, Reijo

AU - Määttä, Jukka

AU - Nieminen, Jyri

AU - Ojanen, Tuomo

AU - Saarimaa, Juho

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Puurunkoisen mineraalivillaeristeisen ulkoseinän höyrynsulun tarpeellisuudesta, sijainnista sekä mahdollisesta vahingollisuudesta on viime aikoina keskusteltu hyvin paljon. Nykyaikaisen höyrynsuluttoman seinän toimivuudesta on olemassa hyvin vähän tutkittua ja mitattua tietoa. Tutkimusryhmä on aikaisemmin selvittänyt vanhojen rakennusten lisälämmöneristämistä ja sen vaikutusta höyrynsulun tarpeeseen ja sijoitukseen. Tästä saadut kokemukset antavat omalta osaltaan aihetta uudisrakennusten seinärakenteiden höyrynsulun lämpö- ja kosteusteknisille selvityksille. Tutkimuksessa on tarkasteltu mineraalivillaeristeistä puurunkoista rakennetta, josta höyrynsulku on jätetty pois. Normaaliin nykyaikaiseen rakenteeseen verrattuna ulkovaipassa on käytetty enemmän huokoista puumassaa (kuitulevyjä). Kenttäseurannalla on Etelä-Suomessa sijaitsevassa omakotitalossa seurattu höyrynsuluttoman seinän lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa mittauksin. Sitä on verrattu samassa rakennuksessa oleviin höyrynsulullisiin vastaaviin rakenteisiin. Koetalossa olevien rakenteiden lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa on arvioitu myös tietokonelaskelmin, joissa tarvittavat aineominaisuudet on määritetty laboratoriokokein. Määritykset on tehty koetaloissa käytetyille rakennusaineille. Sekä kenttäseuranta että laskennallinen tarkastelu osoittivat, että tutkimuskohteena olleiden rakenteiden osalta höyrynsuluton seinärakenne on lämpö- ja kosteusteknisesti toimiva. Kenttäkokeet osoittivat toisaalta, että kyseessä olevassa rakenneratkaisussa on syytä kiinnittää huomiota tuuletusraon toiminnan varmistamiseen. Tehdyt tutkimukset perustuvat yksittäisissä rakenteissa ja yhdessä kohteessa tehtyihin havaintoihin. Näin ollen tutkimusten tuloksia ei saa liiaksi yleistää. Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä yleisiä päätelmiä höyrynsulun tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta puurunkoisissa rakenteissa.

AB - Puurunkoisen mineraalivillaeristeisen ulkoseinän höyrynsulun tarpeellisuudesta, sijainnista sekä mahdollisesta vahingollisuudesta on viime aikoina keskusteltu hyvin paljon. Nykyaikaisen höyrynsuluttoman seinän toimivuudesta on olemassa hyvin vähän tutkittua ja mitattua tietoa. Tutkimusryhmä on aikaisemmin selvittänyt vanhojen rakennusten lisälämmöneristämistä ja sen vaikutusta höyrynsulun tarpeeseen ja sijoitukseen. Tästä saadut kokemukset antavat omalta osaltaan aihetta uudisrakennusten seinärakenteiden höyrynsulun lämpö- ja kosteusteknisille selvityksille. Tutkimuksessa on tarkasteltu mineraalivillaeristeistä puurunkoista rakennetta, josta höyrynsulku on jätetty pois. Normaaliin nykyaikaiseen rakenteeseen verrattuna ulkovaipassa on käytetty enemmän huokoista puumassaa (kuitulevyjä). Kenttäseurannalla on Etelä-Suomessa sijaitsevassa omakotitalossa seurattu höyrynsuluttoman seinän lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa mittauksin. Sitä on verrattu samassa rakennuksessa oleviin höyrynsulullisiin vastaaviin rakenteisiin. Koetalossa olevien rakenteiden lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa on arvioitu myös tietokonelaskelmin, joissa tarvittavat aineominaisuudet on määritetty laboratoriokokein. Määritykset on tehty koetaloissa käytetyille rakennusaineille. Sekä kenttäseuranta että laskennallinen tarkastelu osoittivat, että tutkimuskohteena olleiden rakenteiden osalta höyrynsuluton seinärakenne on lämpö- ja kosteusteknisesti toimiva. Kenttäkokeet osoittivat toisaalta, että kyseessä olevassa rakenneratkaisussa on syytä kiinnittää huomiota tuuletusraon toiminnan varmistamiseen. Tehdyt tutkimukset perustuvat yksittäisissä rakenteissa ja yhdessä kohteessa tehtyihin havaintoihin. Näin ollen tutkimusten tuloksia ei saa liiaksi yleistää. Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä yleisiä päätelmiä höyrynsulun tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta puurunkoisissa rakenteissa.

KW - vapour barriers

KW - walls

KW - wood

KW - wooden structures

KW - mineral wool

KW - thermal insulation, moisture

M3 - Report

SN - 951-38-2284-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kohonen R, Määttä J, Nieminen J, Ojanen T, Saarimaa J. Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 441).