Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa

Reijo Kohonen, Jukka Määttä, Jyri Nieminen, Tuomo Ojanen, Juho Saarimaa

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Puurunkoisen mineraalivillaeristeisen ulkoseinän höyrynsulun tarpeellisuudesta, sijainnista sekä mahdollisesta vahingollisuudesta on viime aikoina keskusteltu hyvin paljon. Nykyaikaisen höyrynsuluttoman seinän toimivuudesta on olemassa hyvin vähän tutkittua ja mitattua tietoa. Tutkimusryhmä on aikaisemmin selvittänyt vanhojen rakennusten lisälämmöneristämistä ja sen vaikutusta höyrynsulun tarpeeseen ja sijoitukseen. Tästä saadut kokemukset antavat omalta osaltaan aihetta uudisrakennusten seinärakenteiden höyrynsulun lämpö- ja kosteusteknisille selvityksille. Tutkimuksessa on tarkasteltu mineraalivillaeristeistä puurunkoista rakennetta, josta höyrynsulku on jätetty pois. Normaaliin nykyaikaiseen rakenteeseen verrattuna ulkovaipassa on käytetty enemmän huokoista puumassaa (kuitulevyjä). Kenttäseurannalla on Etelä-Suomessa sijaitsevassa omakotitalossa seurattu höyrynsuluttoman seinän lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa mittauksin. Sitä on verrattu samassa rakennuksessa oleviin höyrynsulullisiin vastaaviin rakenteisiin. Koetalossa olevien rakenteiden lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa on arvioitu myös tietokonelaskelmin, joissa tarvittavat aineominaisuudet on määritetty laboratoriokokein. Määritykset on tehty koetaloissa käytetyille rakennusaineille. Sekä kenttäseuranta että laskennallinen tarkastelu osoittivat, että tutkimuskohteena olleiden rakenteiden osalta höyrynsuluton seinärakenne on lämpö- ja kosteusteknisesti toimiva. Kenttäkokeet osoittivat toisaalta, että kyseessä olevassa rakenneratkaisussa on syytä kiinnittää huomiota tuuletusraon toiminnan varmistamiseen. Tehdyt tutkimukset perustuvat yksittäisissä rakenteissa ja yhdessä kohteessa tehtyihin havaintoihin. Näin ollen tutkimusten tuloksia ei saa liiaksi yleistää. Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä yleisiä päätelmiä höyrynsulun tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta puurunkoisissa rakenteissa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages82
  ISBN (Print)951-38-2284-2
  Publication statusPublished - 1985
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number441
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  vapors
  testing

  Keywords

  • vapour barriers
  • walls
  • wood
  • wooden structures
  • mineral wool
  • thermal insulation, moisture

  Cite this

  Kohonen, R., Määttä, J., Nieminen, J., Ojanen, T., & Saarimaa, J. (1985). Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 441
  Kohonen, Reijo ; Määttä, Jukka ; Nieminen, Jyri ; Ojanen, Tuomo ; Saarimaa, Juho. / Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 441).
  @book{c0875821133a4038a1ddb7077ae4821f,
  title = "H{\"o}yrynsuluton puurunkoinen sein{\"a}rakenne ENSO-koetalossa",
  abstract = "Puurunkoisen mineraalivillaeristeisen ulkosein{\"a}n h{\"o}yrynsulun tarpeellisuudesta, sijainnista sek{\"a} mahdollisesta vahingollisuudesta on viime aikoina keskusteltu hyvin paljon. Nykyaikaisen h{\"o}yrynsuluttoman sein{\"a}n toimivuudesta on olemassa hyvin v{\"a}h{\"a}n tutkittua ja mitattua tietoa. Tutkimusryhm{\"a} on aikaisemmin selvitt{\"a}nyt vanhojen rakennusten lis{\"a}l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}mist{\"a} ja sen vaikutusta h{\"o}yrynsulun tarpeeseen ja sijoitukseen. T{\"a}st{\"a} saadut kokemukset antavat omalta osaltaan aihetta uudisrakennusten sein{\"a}rakenteiden h{\"o}yrynsulun l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusteknisille selvityksille. Tutkimuksessa on tarkasteltu mineraalivillaeristeist{\"a} puurunkoista rakennetta, josta h{\"o}yrynsulku on j{\"a}tetty pois. Normaaliin nykyaikaiseen rakenteeseen verrattuna ulkovaipassa on k{\"a}ytetty enemm{\"a}n huokoista puumassaa (kuitulevyj{\"a}). Kentt{\"a}seurannalla on Etel{\"a}-Suomessa sijaitsevassa omakotitalossa seurattu h{\"o}yrynsuluttoman sein{\"a}n l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusteknist{\"a} toimintaa mittauksin. Sit{\"a} on verrattu samassa rakennuksessa oleviin h{\"o}yrynsulullisiin vastaaviin rakenteisiin. Koetalossa olevien rakenteiden l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusteknist{\"a} toimintaa on arvioitu my{\"o}s tietokonelaskelmin, joissa tarvittavat aineominaisuudet on m{\"a}{\"a}ritetty laboratoriokokein. M{\"a}{\"a}ritykset on tehty koetaloissa k{\"a}ytetyille rakennusaineille. Sek{\"a} kentt{\"a}seuranta ett{\"a} laskennallinen tarkastelu osoittivat, ett{\"a} tutkimuskohteena olleiden rakenteiden osalta h{\"o}yrynsuluton sein{\"a}rakenne on l{\"a}mp{\"o}- ja kosteusteknisesti toimiva. Kentt{\"a}kokeet osoittivat toisaalta, ett{\"a} kyseess{\"a} olevassa rakenneratkaisussa on syyt{\"a} kiinnitt{\"a}{\"a} huomiota tuuletusraon toiminnan varmistamiseen. Tehdyt tutkimukset perustuvat yksitt{\"a}isiss{\"a} rakenteissa ja yhdess{\"a} kohteessa tehtyihin havaintoihin. N{\"a}in ollen tutkimusten tuloksia ei saa liiaksi yleist{\"a}{\"a}. Tutkimuksen perusteella ei voida tehd{\"a} yleisi{\"a} p{\"a}{\"a}telmi{\"a} h{\"o}yrynsulun tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta puurunkoisissa rakenteissa.",
  keywords = "vapour barriers, walls, wood, wooden structures, mineral wool, thermal insulation, moisture",
  author = "Reijo Kohonen and Jukka M{\"a}{\"a}tt{\"a} and Jyri Nieminen and Tuomo Ojanen and Juho Saarimaa",
  year = "1985",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2284-2",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "441",
  address = "Finland",

  }

  Kohonen, R, Määttä, J, Nieminen, J, Ojanen, T & Saarimaa, J 1985, Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 441, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa. / Kohonen, Reijo; Määttä, Jukka; Nieminen, Jyri; Ojanen, Tuomo; Saarimaa, Juho.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 441).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa

  AU - Kohonen, Reijo

  AU - Määttä, Jukka

  AU - Nieminen, Jyri

  AU - Ojanen, Tuomo

  AU - Saarimaa, Juho

  PY - 1985

  Y1 - 1985

  N2 - Puurunkoisen mineraalivillaeristeisen ulkoseinän höyrynsulun tarpeellisuudesta, sijainnista sekä mahdollisesta vahingollisuudesta on viime aikoina keskusteltu hyvin paljon. Nykyaikaisen höyrynsuluttoman seinän toimivuudesta on olemassa hyvin vähän tutkittua ja mitattua tietoa. Tutkimusryhmä on aikaisemmin selvittänyt vanhojen rakennusten lisälämmöneristämistä ja sen vaikutusta höyrynsulun tarpeeseen ja sijoitukseen. Tästä saadut kokemukset antavat omalta osaltaan aihetta uudisrakennusten seinärakenteiden höyrynsulun lämpö- ja kosteusteknisille selvityksille. Tutkimuksessa on tarkasteltu mineraalivillaeristeistä puurunkoista rakennetta, josta höyrynsulku on jätetty pois. Normaaliin nykyaikaiseen rakenteeseen verrattuna ulkovaipassa on käytetty enemmän huokoista puumassaa (kuitulevyjä). Kenttäseurannalla on Etelä-Suomessa sijaitsevassa omakotitalossa seurattu höyrynsuluttoman seinän lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa mittauksin. Sitä on verrattu samassa rakennuksessa oleviin höyrynsulullisiin vastaaviin rakenteisiin. Koetalossa olevien rakenteiden lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa on arvioitu myös tietokonelaskelmin, joissa tarvittavat aineominaisuudet on määritetty laboratoriokokein. Määritykset on tehty koetaloissa käytetyille rakennusaineille. Sekä kenttäseuranta että laskennallinen tarkastelu osoittivat, että tutkimuskohteena olleiden rakenteiden osalta höyrynsuluton seinärakenne on lämpö- ja kosteusteknisesti toimiva. Kenttäkokeet osoittivat toisaalta, että kyseessä olevassa rakenneratkaisussa on syytä kiinnittää huomiota tuuletusraon toiminnan varmistamiseen. Tehdyt tutkimukset perustuvat yksittäisissä rakenteissa ja yhdessä kohteessa tehtyihin havaintoihin. Näin ollen tutkimusten tuloksia ei saa liiaksi yleistää. Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä yleisiä päätelmiä höyrynsulun tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta puurunkoisissa rakenteissa.

  AB - Puurunkoisen mineraalivillaeristeisen ulkoseinän höyrynsulun tarpeellisuudesta, sijainnista sekä mahdollisesta vahingollisuudesta on viime aikoina keskusteltu hyvin paljon. Nykyaikaisen höyrynsuluttoman seinän toimivuudesta on olemassa hyvin vähän tutkittua ja mitattua tietoa. Tutkimusryhmä on aikaisemmin selvittänyt vanhojen rakennusten lisälämmöneristämistä ja sen vaikutusta höyrynsulun tarpeeseen ja sijoitukseen. Tästä saadut kokemukset antavat omalta osaltaan aihetta uudisrakennusten seinärakenteiden höyrynsulun lämpö- ja kosteusteknisille selvityksille. Tutkimuksessa on tarkasteltu mineraalivillaeristeistä puurunkoista rakennetta, josta höyrynsulku on jätetty pois. Normaaliin nykyaikaiseen rakenteeseen verrattuna ulkovaipassa on käytetty enemmän huokoista puumassaa (kuitulevyjä). Kenttäseurannalla on Etelä-Suomessa sijaitsevassa omakotitalossa seurattu höyrynsuluttoman seinän lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa mittauksin. Sitä on verrattu samassa rakennuksessa oleviin höyrynsulullisiin vastaaviin rakenteisiin. Koetalossa olevien rakenteiden lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa on arvioitu myös tietokonelaskelmin, joissa tarvittavat aineominaisuudet on määritetty laboratoriokokein. Määritykset on tehty koetaloissa käytetyille rakennusaineille. Sekä kenttäseuranta että laskennallinen tarkastelu osoittivat, että tutkimuskohteena olleiden rakenteiden osalta höyrynsuluton seinärakenne on lämpö- ja kosteusteknisesti toimiva. Kenttäkokeet osoittivat toisaalta, että kyseessä olevassa rakenneratkaisussa on syytä kiinnittää huomiota tuuletusraon toiminnan varmistamiseen. Tehdyt tutkimukset perustuvat yksittäisissä rakenteissa ja yhdessä kohteessa tehtyihin havaintoihin. Näin ollen tutkimusten tuloksia ei saa liiaksi yleistää. Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä yleisiä päätelmiä höyrynsulun tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta puurunkoisissa rakenteissa.

  KW - vapour barriers

  KW - walls

  KW - wood

  KW - wooden structures

  KW - mineral wool

  KW - thermal insulation, moisture

  M3 - Report

  SN - 951-38-2284-2

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kohonen R, Määttä J, Nieminen J, Ojanen T, Saarimaa J. Höyrynsuluton puurunkoinen seinärakenne ENSO-koetalossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 441).