Höyrynsuluton puuseinärakenne

Jyri Nieminen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Höyrynsulku eli lähelle rakenteen sisäpintaa sijoitettava muovikalvo on nykyisissä pientalojen keveissä ulkovaipparakenteissa varsin keskeinen rakennusosa. Höyrynsulun tarpeellisuudesta ja sijoituksesta on viime aikoina keskusteltu paljon. Höyrynsulun jättämistä pois rakenteesta on perusteltu mm. kosteutta varastoivien materiaalien käytöllä, jolloin rakenteen toimintaperiaate vastaa vanhojen puru- ja hirsitalojen kosteusteknistä toimintaa. Ilmavirtauksia pidetään tärkeimpänä puuseinärakenteen toimintaan vaikuttavista tekijoistä. Normaaleissa pientalorakenteissa ulkovaipan ilmanpitävyys on usein juuri rakenteeseen asennetun muovikalvon varassa. Tutkimuksessa tarkastellaan kevyttä ulkovaipparakennetta, josta höyrynsulku (muovikalvo) on jätetty pois. Rakenneratkaisun toimivuutta on tutkittu kirjallisuudesta saatujen kokemusten, laboratoriokokeiden, laskennallisen tarkastelun, kenttäkohteissa tehtyjen tarkastusten sekä koetaloseurannan avulla. Kirjallisuuden, laskennan ja laboratoriokokeiden perusteella on ideoitu rakenteita pitkäaikaisseurantaa varten. Tutkimus on tältä osin vielä kesken. Tutkimuksen tähänastiset tulokset osoittavat, että kevyt ulkovaippa voidaan tietyin edellytyksin rakentaa ilman erillistä höyrynsulkukerrosta. Rakenteiden kosteusrasitus kasvaa verrattuna höyrynsulun avulla tehtyihin rakenteisiin. Rakennetyyppi on herkkä rakennusvirheille, jolloin rakenteen talvella tapahtuvalle kostumiselle on oltava riittävät kuivumismahdollisuudet. Kuivumisen varmistamiseksi rakenteessa on oltava avoin, toimiva tuuletusrako. Rakenteen ilmanpitävyyteen, tuulensulun toimivuuteen ja lämmöneristeiden asentamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Rakenteissa pitkällä aikavälillä tapahtuvista muutoksista ei ole toistaiseksi tutkimustuloksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages174
ISBN (Print)951-38-2906-5
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number735
ISSN0358-5085

Keywords

  • building construction
  • wooden structures
  • vapor barriers
  • barrier contaings
  • vapor
  • deposition
  • walls

Cite this

Nieminen, J. (1987). Höyrynsuluton puuseinärakenne. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 735
Nieminen, Jyri. / Höyrynsuluton puuseinärakenne. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 174 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 735).
@book{71587f20f10d4e1f9940d92fd50c1f6d,
title = "H{\"o}yrynsuluton puusein{\"a}rakenne",
abstract = "H{\"o}yrynsulku eli l{\"a}helle rakenteen sis{\"a}pintaa sijoitettava muovikalvo on nykyisiss{\"a} pientalojen keveiss{\"a} ulkovaipparakenteissa varsin keskeinen rakennusosa. H{\"o}yrynsulun tarpeellisuudesta ja sijoituksesta on viime aikoina keskusteltu paljon. H{\"o}yrynsulun j{\"a}tt{\"a}mist{\"a} pois rakenteesta on perusteltu mm. kosteutta varastoivien materiaalien k{\"a}yt{\"o}ll{\"a}, jolloin rakenteen toimintaperiaate vastaa vanhojen puru- ja hirsitalojen kosteusteknist{\"a} toimintaa. Ilmavirtauksia pidet{\"a}{\"a}n t{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} puusein{\"a}rakenteen toimintaan vaikuttavista tekijoist{\"a}. Normaaleissa pientalorakenteissa ulkovaipan ilmanpit{\"a}vyys on usein juuri rakenteeseen asennetun muovikalvon varassa. Tutkimuksessa tarkastellaan kevytt{\"a} ulkovaipparakennetta, josta h{\"o}yrynsulku (muovikalvo) on j{\"a}tetty pois. Rakenneratkaisun toimivuutta on tutkittu kirjallisuudesta saatujen kokemusten, laboratoriokokeiden, laskennallisen tarkastelun, kentt{\"a}kohteissa tehtyjen tarkastusten sek{\"a} koetaloseurannan avulla. Kirjallisuuden, laskennan ja laboratoriokokeiden perusteella on ideoitu rakenteita pitk{\"a}aikaisseurantaa varten. Tutkimus on t{\"a}lt{\"a} osin viel{\"a} kesken. Tutkimuksen t{\"a}h{\"a}nastiset tulokset osoittavat, ett{\"a} kevyt ulkovaippa voidaan tietyin edellytyksin rakentaa ilman erillist{\"a} h{\"o}yrynsulkukerrosta. Rakenteiden kosteusrasitus kasvaa verrattuna h{\"o}yrynsulun avulla tehtyihin rakenteisiin. Rakennetyyppi on herkk{\"a} rakennusvirheille, jolloin rakenteen talvella tapahtuvalle kostumiselle on oltava riitt{\"a}v{\"a}t kuivumismahdollisuudet. Kuivumisen varmistamiseksi rakenteessa on oltava avoin, toimiva tuuletusrako. Rakenteen ilmanpit{\"a}vyyteen, tuulensulun toimivuuteen ja l{\"a}mm{\"o}neristeiden asentamiseen on kiinnitett{\"a}v{\"a} erityist{\"a} huomiota. Rakenteissa pitk{\"a}ll{\"a} aikav{\"a}lill{\"a} tapahtuvista muutoksista ei ole toistaiseksi tutkimustuloksia.",
keywords = "building construction, wooden structures, vapor barriers, barrier contaings, vapor, deposition, walls",
author = "Jyri Nieminen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2906-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "735",
address = "Finland",

}

Nieminen, J 1987, Höyrynsuluton puuseinärakenne. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 735, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Höyrynsuluton puuseinärakenne. / Nieminen, Jyri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 174 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 735).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Höyrynsuluton puuseinärakenne

AU - Nieminen, Jyri

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Höyrynsulku eli lähelle rakenteen sisäpintaa sijoitettava muovikalvo on nykyisissä pientalojen keveissä ulkovaipparakenteissa varsin keskeinen rakennusosa. Höyrynsulun tarpeellisuudesta ja sijoituksesta on viime aikoina keskusteltu paljon. Höyrynsulun jättämistä pois rakenteesta on perusteltu mm. kosteutta varastoivien materiaalien käytöllä, jolloin rakenteen toimintaperiaate vastaa vanhojen puru- ja hirsitalojen kosteusteknistä toimintaa. Ilmavirtauksia pidetään tärkeimpänä puuseinärakenteen toimintaan vaikuttavista tekijoistä. Normaaleissa pientalorakenteissa ulkovaipan ilmanpitävyys on usein juuri rakenteeseen asennetun muovikalvon varassa. Tutkimuksessa tarkastellaan kevyttä ulkovaipparakennetta, josta höyrynsulku (muovikalvo) on jätetty pois. Rakenneratkaisun toimivuutta on tutkittu kirjallisuudesta saatujen kokemusten, laboratoriokokeiden, laskennallisen tarkastelun, kenttäkohteissa tehtyjen tarkastusten sekä koetaloseurannan avulla. Kirjallisuuden, laskennan ja laboratoriokokeiden perusteella on ideoitu rakenteita pitkäaikaisseurantaa varten. Tutkimus on tältä osin vielä kesken. Tutkimuksen tähänastiset tulokset osoittavat, että kevyt ulkovaippa voidaan tietyin edellytyksin rakentaa ilman erillistä höyrynsulkukerrosta. Rakenteiden kosteusrasitus kasvaa verrattuna höyrynsulun avulla tehtyihin rakenteisiin. Rakennetyyppi on herkkä rakennusvirheille, jolloin rakenteen talvella tapahtuvalle kostumiselle on oltava riittävät kuivumismahdollisuudet. Kuivumisen varmistamiseksi rakenteessa on oltava avoin, toimiva tuuletusrako. Rakenteen ilmanpitävyyteen, tuulensulun toimivuuteen ja lämmöneristeiden asentamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Rakenteissa pitkällä aikavälillä tapahtuvista muutoksista ei ole toistaiseksi tutkimustuloksia.

AB - Höyrynsulku eli lähelle rakenteen sisäpintaa sijoitettava muovikalvo on nykyisissä pientalojen keveissä ulkovaipparakenteissa varsin keskeinen rakennusosa. Höyrynsulun tarpeellisuudesta ja sijoituksesta on viime aikoina keskusteltu paljon. Höyrynsulun jättämistä pois rakenteesta on perusteltu mm. kosteutta varastoivien materiaalien käytöllä, jolloin rakenteen toimintaperiaate vastaa vanhojen puru- ja hirsitalojen kosteusteknistä toimintaa. Ilmavirtauksia pidetään tärkeimpänä puuseinärakenteen toimintaan vaikuttavista tekijoistä. Normaaleissa pientalorakenteissa ulkovaipan ilmanpitävyys on usein juuri rakenteeseen asennetun muovikalvon varassa. Tutkimuksessa tarkastellaan kevyttä ulkovaipparakennetta, josta höyrynsulku (muovikalvo) on jätetty pois. Rakenneratkaisun toimivuutta on tutkittu kirjallisuudesta saatujen kokemusten, laboratoriokokeiden, laskennallisen tarkastelun, kenttäkohteissa tehtyjen tarkastusten sekä koetaloseurannan avulla. Kirjallisuuden, laskennan ja laboratoriokokeiden perusteella on ideoitu rakenteita pitkäaikaisseurantaa varten. Tutkimus on tältä osin vielä kesken. Tutkimuksen tähänastiset tulokset osoittavat, että kevyt ulkovaippa voidaan tietyin edellytyksin rakentaa ilman erillistä höyrynsulkukerrosta. Rakenteiden kosteusrasitus kasvaa verrattuna höyrynsulun avulla tehtyihin rakenteisiin. Rakennetyyppi on herkkä rakennusvirheille, jolloin rakenteen talvella tapahtuvalle kostumiselle on oltava riittävät kuivumismahdollisuudet. Kuivumisen varmistamiseksi rakenteessa on oltava avoin, toimiva tuuletusrako. Rakenteen ilmanpitävyyteen, tuulensulun toimivuuteen ja lämmöneristeiden asentamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Rakenteissa pitkällä aikavälillä tapahtuvista muutoksista ei ole toistaiseksi tutkimustuloksia.

KW - building construction

KW - wooden structures

KW - vapor barriers

KW - barrier contaings

KW - vapor

KW - deposition

KW - walls

M3 - Report

SN - 951-38-2906-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Höyrynsuluton puuseinärakenne

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nieminen J. Höyrynsuluton puuseinärakenne. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 174 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 735).