Höyryputkistojen jäännöseliniän arviointi virumisvaurion perusteella

Pertti Auerkari, Paula Vierros, Jorma Salonen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Höyryputkiston jäännöselinikää voidaan arvioida joko laskennallisesti tai rikkovien ja rikkomattomien tarkastusten perusteella. Hyviä tuloksia on saavutettu rikkomattomalla jäljennemenetelmällä, jonka avulla on mahdollista havaita jo virumisvaurion esiasteet. Tarkastettavat kohteet on valittava huolellisesti, jotta jäljenne edustaisi rakenteen pahiten vaurioitunutta osaa. Virumisvaurion arvosteluasteikot perustuvat tuloksiin voimalaitosten jäljennetarkastuksista. Ensimmäisen tarkastuksen yleinen arvosteluasteikko on osoittautunut turvalliseksi. Sitä voidaan tarkentaa rakennekohtaisesti, kun käytettävissä on perättäisten jäljennetarkastusten tuloksia. Tällöin ennuste minimieliniäistä tavallisesti pitenee. Virumamittaukset ovat ilmeisesti tarpeettomia ainakin ennen kuin putkisto on saavuttanut suunnitteluikänsä. Tulistinputkien jäännöselinikä saadaan parhaiten rikkovien kokeiden tuloksiin perustovilla ennustusmenetelmillä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages33
  ISBN (Print)951-38-1885-3
  Publication statusPublished - 1984
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number266
  ISSN0358-5077

  Keywords

  • steam pipes
  • electric power generation
  • heat resistant steel

  Cite this

  Auerkari, P., Vierros, P., & Salonen, J. (1984). Höyryputkistojen jäännöseliniän arviointi virumisvaurion perusteella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 266
  Auerkari, Pertti ; Vierros, Paula ; Salonen, Jorma. / Höyryputkistojen jäännöseliniän arviointi virumisvaurion perusteella. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 266).
  @book{4a88ffad5847451db1a012a4fced871c,
  title = "H{\"o}yryputkistojen j{\"a}{\"a}nn{\"o}selini{\"a}n arviointi virumisvaurion perusteella",
  abstract = "H{\"o}yryputkiston j{\"a}{\"a}nn{\"o}selinik{\"a}{\"a} voidaan arvioida joko laskennallisesti tai rikkovien ja rikkomattomien tarkastusten perusteella. Hyvi{\"a} tuloksia on saavutettu rikkomattomalla j{\"a}ljennemenetelm{\"a}ll{\"a}, jonka avulla on mahdollista havaita jo virumisvaurion esiasteet. Tarkastettavat kohteet on valittava huolellisesti, jotta j{\"a}ljenne edustaisi rakenteen pahiten vaurioitunutta osaa. Virumisvaurion arvosteluasteikot perustuvat tuloksiin voimalaitosten j{\"a}ljennetarkastuksista. Ensimm{\"a}isen tarkastuksen yleinen arvosteluasteikko on osoittautunut turvalliseksi. Sit{\"a} voidaan tarkentaa rakennekohtaisesti, kun k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} on per{\"a}tt{\"a}isten j{\"a}ljennetarkastusten tuloksia. T{\"a}ll{\"o}in ennuste minimielini{\"a}ist{\"a} tavallisesti pitenee. Virumamittaukset ovat ilmeisesti tarpeettomia ainakin ennen kuin putkisto on saavuttanut suunnitteluik{\"a}ns{\"a}. Tulistinputkien j{\"a}{\"a}nn{\"o}selinik{\"a} saadaan parhaiten rikkovien kokeiden tuloksiin perustovilla ennustusmenetelmill{\"a}.",
  keywords = "steam pipes, electric power generation, heat resistant steel",
  author = "Pertti Auerkari and Paula Vierros and Jorma Salonen",
  year = "1984",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-1885-3",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "266",
  address = "Finland",

  }

  Auerkari, P, Vierros, P & Salonen, J 1984, Höyryputkistojen jäännöseliniän arviointi virumisvaurion perusteella. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 266, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Höyryputkistojen jäännöseliniän arviointi virumisvaurion perusteella. / Auerkari, Pertti; Vierros, Paula; Salonen, Jorma.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 266).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Höyryputkistojen jäännöseliniän arviointi virumisvaurion perusteella

  AU - Auerkari, Pertti

  AU - Vierros, Paula

  AU - Salonen, Jorma

  PY - 1984

  Y1 - 1984

  N2 - Höyryputkiston jäännöselinikää voidaan arvioida joko laskennallisesti tai rikkovien ja rikkomattomien tarkastusten perusteella. Hyviä tuloksia on saavutettu rikkomattomalla jäljennemenetelmällä, jonka avulla on mahdollista havaita jo virumisvaurion esiasteet. Tarkastettavat kohteet on valittava huolellisesti, jotta jäljenne edustaisi rakenteen pahiten vaurioitunutta osaa. Virumisvaurion arvosteluasteikot perustuvat tuloksiin voimalaitosten jäljennetarkastuksista. Ensimmäisen tarkastuksen yleinen arvosteluasteikko on osoittautunut turvalliseksi. Sitä voidaan tarkentaa rakennekohtaisesti, kun käytettävissä on perättäisten jäljennetarkastusten tuloksia. Tällöin ennuste minimieliniäistä tavallisesti pitenee. Virumamittaukset ovat ilmeisesti tarpeettomia ainakin ennen kuin putkisto on saavuttanut suunnitteluikänsä. Tulistinputkien jäännöselinikä saadaan parhaiten rikkovien kokeiden tuloksiin perustovilla ennustusmenetelmillä.

  AB - Höyryputkiston jäännöselinikää voidaan arvioida joko laskennallisesti tai rikkovien ja rikkomattomien tarkastusten perusteella. Hyviä tuloksia on saavutettu rikkomattomalla jäljennemenetelmällä, jonka avulla on mahdollista havaita jo virumisvaurion esiasteet. Tarkastettavat kohteet on valittava huolellisesti, jotta jäljenne edustaisi rakenteen pahiten vaurioitunutta osaa. Virumisvaurion arvosteluasteikot perustuvat tuloksiin voimalaitosten jäljennetarkastuksista. Ensimmäisen tarkastuksen yleinen arvosteluasteikko on osoittautunut turvalliseksi. Sitä voidaan tarkentaa rakennekohtaisesti, kun käytettävissä on perättäisten jäljennetarkastusten tuloksia. Tällöin ennuste minimieliniäistä tavallisesti pitenee. Virumamittaukset ovat ilmeisesti tarpeettomia ainakin ennen kuin putkisto on saavuttanut suunnitteluikänsä. Tulistinputkien jäännöselinikä saadaan parhaiten rikkovien kokeiden tuloksiin perustovilla ennustusmenetelmillä.

  KW - steam pipes

  KW - electric power generation

  KW - heat resistant steel

  M3 - Report

  SN - 951-38-1885-3

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Höyryputkistojen jäännöseliniän arviointi virumisvaurion perusteella

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Auerkari P, Vierros P, Salonen J. Höyryputkistojen jäännöseliniän arviointi virumisvaurion perusteella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 266).