Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä.

Ulla McNiven, Klaus Rahka, Rauno Rintamaa, Pertti Auerkari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Korkeapaineroottoreilla tärkeimpiä elinikää rajoittavia tekijöitä ovat terminen väsyminen ja mahdollisesti virumisväsyminen. Lopputuloksena saattaa olla katastrofaalinen murtuma, jos kasvavaa vikaa ei voida ajoissa todeta. Matalapaineroottorien käyttöä rajoittaa materiaalin ominaisuuksien heikkeneminen väsymisen tai jännityskorroosion takia. Myös viimeksi mainitut johtavat murtumaan ja roottorin tuhoutumiseen, jos kasvavia vikoja ei havaita ajoissa. Materiaaliominaisuuksien heikkeneminen selvitetään määrittämällä vaurioaste ainetta rikkomattomien testein, materiaalitestein, käyttöhistorian avulla ja analysoimalla mahdolliset vauriot.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages44
ISBN (Print)951-38-3714-9
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number692
ISSN0358-5077

Fingerprint

Steam

Keywords

  • steam turbines
  • turbine components
  • rotors
  • fatigue (materials)
  • fractures (materials)
  • stress corrosion
  • nondestructive tests
  • defects

Cite this

McNiven, U., Rahka, K., Rintamaa, R., & Auerkari, P. (1990). Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 692
McNiven, Ulla ; Rahka, Klaus ; Rintamaa, Rauno ; Auerkari, Pertti. / Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 692).
@book{999b3fad1baa4c87a748d7038b95626e,
title = "H{\"o}yryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitk{\"a}aikaisessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}.",
abstract = "Korkeapaineroottoreilla t{\"a}rkeimpi{\"a} elinik{\"a}{\"a} rajoittavia tekij{\"o}it{\"a} ovat terminen v{\"a}syminen ja mahdollisesti virumisv{\"a}syminen. Lopputuloksena saattaa olla katastrofaalinen murtuma, jos kasvavaa vikaa ei voida ajoissa todeta. Matalapaineroottorien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} rajoittaa materiaalin ominaisuuksien heikkeneminen v{\"a}symisen tai j{\"a}nnityskorroosion takia. My{\"o}s viimeksi mainitut johtavat murtumaan ja roottorin tuhoutumiseen, jos kasvavia vikoja ei havaita ajoissa. Materiaaliominaisuuksien heikkeneminen selvitet{\"a}{\"a}n m{\"a}{\"a}ritt{\"a}m{\"a}ll{\"a} vaurioaste ainetta rikkomattomien testein, materiaalitestein, k{\"a}ytt{\"o}historian avulla ja analysoimalla mahdolliset vauriot.",
keywords = "steam turbines, turbine components, rotors, fatigue (materials), fractures (materials), stress corrosion, nondestructive tests, defects",
author = "Ulla McNiven and Klaus Rahka and Rauno Rintamaa and Pertti Auerkari",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3714-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "692",
address = "Finland",

}

McNiven, U, Rahka, K, Rintamaa, R & Auerkari, P 1990, Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 692, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä. / McNiven, Ulla; Rahka, Klaus; Rintamaa, Rauno; Auerkari, Pertti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 692).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä.

AU - McNiven, Ulla

AU - Rahka, Klaus

AU - Rintamaa, Rauno

AU - Auerkari, Pertti

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Korkeapaineroottoreilla tärkeimpiä elinikää rajoittavia tekijöitä ovat terminen väsyminen ja mahdollisesti virumisväsyminen. Lopputuloksena saattaa olla katastrofaalinen murtuma, jos kasvavaa vikaa ei voida ajoissa todeta. Matalapaineroottorien käyttöä rajoittaa materiaalin ominaisuuksien heikkeneminen väsymisen tai jännityskorroosion takia. Myös viimeksi mainitut johtavat murtumaan ja roottorin tuhoutumiseen, jos kasvavia vikoja ei havaita ajoissa. Materiaaliominaisuuksien heikkeneminen selvitetään määrittämällä vaurioaste ainetta rikkomattomien testein, materiaalitestein, käyttöhistorian avulla ja analysoimalla mahdolliset vauriot.

AB - Korkeapaineroottoreilla tärkeimpiä elinikää rajoittavia tekijöitä ovat terminen väsyminen ja mahdollisesti virumisväsyminen. Lopputuloksena saattaa olla katastrofaalinen murtuma, jos kasvavaa vikaa ei voida ajoissa todeta. Matalapaineroottorien käyttöä rajoittaa materiaalin ominaisuuksien heikkeneminen väsymisen tai jännityskorroosion takia. Myös viimeksi mainitut johtavat murtumaan ja roottorin tuhoutumiseen, jos kasvavia vikoja ei havaita ajoissa. Materiaaliominaisuuksien heikkeneminen selvitetään määrittämällä vaurioaste ainetta rikkomattomien testein, materiaalitestein, käyttöhistorian avulla ja analysoimalla mahdolliset vauriot.

KW - steam turbines

KW - turbine components

KW - rotors

KW - fatigue (materials)

KW - fractures (materials)

KW - stress corrosion

KW - nondestructive tests

KW - defects

M3 - Report

SN - 951-38-3714-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä.

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

McNiven U, Rahka K, Rintamaa R, Auerkari P. Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 692).