Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä.

Ulla McNiven, Klaus Rahka, Rauno Rintamaa, Pertti Auerkari

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Korkeapaineroottoreilla tärkeimpiä elinikää rajoittavia tekijöitä ovat terminen väsyminen ja mahdollisesti virumisväsyminen. Lopputuloksena saattaa olla katastrofaalinen murtuma, jos kasvavaa vikaa ei voida ajoissa todeta. Matalapaineroottorien käyttöä rajoittaa materiaalin ominaisuuksien heikkeneminen väsymisen tai jännityskorroosion takia. Myös viimeksi mainitut johtavat murtumaan ja roottorin tuhoutumiseen, jos kasvavia vikoja ei havaita ajoissa. Materiaaliominaisuuksien heikkeneminen selvitetään määrittämällä vaurioaste ainetta rikkomattomien testein, materiaalitestein, käyttöhistorian avulla ja analysoimalla mahdolliset vauriot.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages44
  ISBN (Print)951-38-3714-9
  Publication statusPublished - 1990
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number692
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  Steam

  Keywords

  • steam turbines
  • turbine components
  • rotors
  • fatigue (materials)
  • fractures (materials)
  • stress corrosion
  • nondestructive tests
  • defects

  Cite this

  McNiven, U., Rahka, K., Rintamaa, R., & Auerkari, P. (1990). Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 692
  McNiven, Ulla ; Rahka, Klaus ; Rintamaa, Rauno ; Auerkari, Pertti. / Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 692).
  @book{999b3fad1baa4c87a748d7038b95626e,
  title = "H{\"o}yryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitk{\"a}aikaisessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}.",
  abstract = "Korkeapaineroottoreilla t{\"a}rkeimpi{\"a} elinik{\"a}{\"a} rajoittavia tekij{\"o}it{\"a} ovat terminen v{\"a}syminen ja mahdollisesti virumisv{\"a}syminen. Lopputuloksena saattaa olla katastrofaalinen murtuma, jos kasvavaa vikaa ei voida ajoissa todeta. Matalapaineroottorien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} rajoittaa materiaalin ominaisuuksien heikkeneminen v{\"a}symisen tai j{\"a}nnityskorroosion takia. My{\"o}s viimeksi mainitut johtavat murtumaan ja roottorin tuhoutumiseen, jos kasvavia vikoja ei havaita ajoissa. Materiaaliominaisuuksien heikkeneminen selvitet{\"a}{\"a}n m{\"a}{\"a}ritt{\"a}m{\"a}ll{\"a} vaurioaste ainetta rikkomattomien testein, materiaalitestein, k{\"a}ytt{\"o}historian avulla ja analysoimalla mahdolliset vauriot.",
  keywords = "steam turbines, turbine components, rotors, fatigue (materials), fractures (materials), stress corrosion, nondestructive tests, defects",
  author = "Ulla McNiven and Klaus Rahka and Rauno Rintamaa and Pertti Auerkari",
  year = "1990",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3714-9",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "692",
  address = "Finland",

  }

  McNiven, U, Rahka, K, Rintamaa, R & Auerkari, P 1990, Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 692, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä. / McNiven, Ulla; Rahka, Klaus; Rintamaa, Rauno; Auerkari, Pertti.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 692).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä.

  AU - McNiven, Ulla

  AU - Rahka, Klaus

  AU - Rintamaa, Rauno

  AU - Auerkari, Pertti

  PY - 1990

  Y1 - 1990

  N2 - Korkeapaineroottoreilla tärkeimpiä elinikää rajoittavia tekijöitä ovat terminen väsyminen ja mahdollisesti virumisväsyminen. Lopputuloksena saattaa olla katastrofaalinen murtuma, jos kasvavaa vikaa ei voida ajoissa todeta. Matalapaineroottorien käyttöä rajoittaa materiaalin ominaisuuksien heikkeneminen väsymisen tai jännityskorroosion takia. Myös viimeksi mainitut johtavat murtumaan ja roottorin tuhoutumiseen, jos kasvavia vikoja ei havaita ajoissa. Materiaaliominaisuuksien heikkeneminen selvitetään määrittämällä vaurioaste ainetta rikkomattomien testein, materiaalitestein, käyttöhistorian avulla ja analysoimalla mahdolliset vauriot.

  AB - Korkeapaineroottoreilla tärkeimpiä elinikää rajoittavia tekijöitä ovat terminen väsyminen ja mahdollisesti virumisväsyminen. Lopputuloksena saattaa olla katastrofaalinen murtuma, jos kasvavaa vikaa ei voida ajoissa todeta. Matalapaineroottorien käyttöä rajoittaa materiaalin ominaisuuksien heikkeneminen väsymisen tai jännityskorroosion takia. Myös viimeksi mainitut johtavat murtumaan ja roottorin tuhoutumiseen, jos kasvavia vikoja ei havaita ajoissa. Materiaaliominaisuuksien heikkeneminen selvitetään määrittämällä vaurioaste ainetta rikkomattomien testein, materiaalitestein, käyttöhistorian avulla ja analysoimalla mahdolliset vauriot.

  KW - steam turbines

  KW - turbine components

  KW - rotors

  KW - fatigue (materials)

  KW - fractures (materials)

  KW - stress corrosion

  KW - nondestructive tests

  KW - defects

  M3 - Report

  SN - 951-38-3714-9

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä.

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  McNiven U, Rahka K, Rintamaa R, Auerkari P. Höyryturbiinin roottorien materiaaliominaisuuksien heikkeneminen pitkäaikaisessa käytössä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 692).