Höyrytyksen vaikutus mäntypylväiden kyllästyvyyteen

Antti Nurmi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin höyrytyksen vaikutusta mäntypylväiden (Pinus silvestris L.) kuivumiseen, kyllästyvyyteen ja taivatuslujuuteen. Pylväät höyrytettiin tuoreina kaadon jälkeen. Kasvukaudella kaadetut ja 8 tuntia höyrytetyt pylväät kyllästyivät moitteettomasti jo 37 prosentin pintapuukosteudessa. Varastointiaikaa höyrytyksestä kyllästykseen kului ulkokatoksessa ja sykeyolosuhteissa neljä kuukautta. Kyllästeen tunkeuma oli höyrytetyissä pylväissä 15 % parempi kuin vertailupylväissä. Vastaavaa kyllästyvyyden paranemista ei höyrytyksellä saavutettu talvella kaadetuissa pylväissä. Näiden puiden kyllästyvyys oli muutoinkin huonompi kuin kasvukaudella kaadettujen puiden, vaikka kosteus kyllästyshetkellä oli laskenut 20 prosenttiin. Kyllästeen tunkeuma sydänpuussa parani olennaisesti höyrytyksen vaikutuksesta. Vielä kolmen metrin päässä tyvestä 20 prosenttia sydänpuusta oli kyllästynyt. Vertailupylväillä ei kyllästymistä tapahtunut. Höyrytyksen ei havaittu nopeuttavan kuivumista eikä vaikuttavan pylväiden taivutuslujuuksiin. Höyrytyslaitteiston hankinta varastointiajan lyhentämiseksi ei tulosten mukaan näytä kannattavalta investoinnilta, varsinkaan kun pylväspuut kaadetaan nykyisin talvella. Siirtyminen ympärivuotiseen puun hankintaan puoltaisi investointia. Laitteistoa voitaisiin käyttää myös jäätyneen puun sulattamiseen pakkaskautena.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Print)951-38-2287-7
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number353
ISSN0358-5077

Fingerprint

steaming
Pinus sylvestris
Pinus

Keywords

  • steam
  • impregnation
  • pine wood
  • bending
  • poles

Cite this

Nurmi, A. (1985). Höyrytyksen vaikutus mäntypylväiden kyllästyvyyteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 353
Nurmi, Antti. / Höyrytyksen vaikutus mäntypylväiden kyllästyvyyteen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 353).
@book{f595a842859740b5beb9390085375f01,
title = "H{\"o}yrytyksen vaikutus m{\"a}ntypylv{\"a}iden kyll{\"a}styvyyteen",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin h{\"o}yrytyksen vaikutusta m{\"a}ntypylv{\"a}iden (Pinus silvestris L.) kuivumiseen, kyll{\"a}styvyyteen ja taivatuslujuuteen. Pylv{\"a}{\"a}t h{\"o}yrytettiin tuoreina kaadon j{\"a}lkeen. Kasvukaudella kaadetut ja 8 tuntia h{\"o}yrytetyt pylv{\"a}{\"a}t kyll{\"a}styiv{\"a}t moitteettomasti jo 37 prosentin pintapuukosteudessa. Varastointiaikaa h{\"o}yrytyksest{\"a} kyll{\"a}stykseen kului ulkokatoksessa ja sykeyolosuhteissa nelj{\"a} kuukautta. Kyll{\"a}steen tunkeuma oli h{\"o}yrytetyiss{\"a} pylv{\"a}iss{\"a} 15 {\%} parempi kuin vertailupylv{\"a}iss{\"a}. Vastaavaa kyll{\"a}styvyyden paranemista ei h{\"o}yrytyksell{\"a} saavutettu talvella kaadetuissa pylv{\"a}iss{\"a}. N{\"a}iden puiden kyll{\"a}styvyys oli muutoinkin huonompi kuin kasvukaudella kaadettujen puiden, vaikka kosteus kyll{\"a}styshetkell{\"a} oli laskenut 20 prosenttiin. Kyll{\"a}steen tunkeuma syd{\"a}npuussa parani olennaisesti h{\"o}yrytyksen vaikutuksesta. Viel{\"a} kolmen metrin p{\"a}{\"a}ss{\"a} tyvest{\"a} 20 prosenttia syd{\"a}npuusta oli kyll{\"a}stynyt. Vertailupylv{\"a}ill{\"a} ei kyll{\"a}stymist{\"a} tapahtunut. H{\"o}yrytyksen ei havaittu nopeuttavan kuivumista eik{\"a} vaikuttavan pylv{\"a}iden taivutuslujuuksiin. H{\"o}yrytyslaitteiston hankinta varastointiajan lyhent{\"a}miseksi ei tulosten mukaan n{\"a}yt{\"a} kannattavalta investoinnilta, varsinkaan kun pylv{\"a}spuut kaadetaan nykyisin talvella. Siirtyminen ymp{\"a}rivuotiseen puun hankintaan puoltaisi investointia. Laitteistoa voitaisiin k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s j{\"a}{\"a}tyneen puun sulattamiseen pakkaskautena.",
keywords = "steam, impregnation, pine wood, bending, poles",
author = "Antti Nurmi",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2287-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "353",
address = "Finland",

}

Nurmi, A 1985, Höyrytyksen vaikutus mäntypylväiden kyllästyvyyteen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 353, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Höyrytyksen vaikutus mäntypylväiden kyllästyvyyteen. / Nurmi, Antti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 353).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Höyrytyksen vaikutus mäntypylväiden kyllästyvyyteen

AU - Nurmi, Antti

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin höyrytyksen vaikutusta mäntypylväiden (Pinus silvestris L.) kuivumiseen, kyllästyvyyteen ja taivatuslujuuteen. Pylväät höyrytettiin tuoreina kaadon jälkeen. Kasvukaudella kaadetut ja 8 tuntia höyrytetyt pylväät kyllästyivät moitteettomasti jo 37 prosentin pintapuukosteudessa. Varastointiaikaa höyrytyksestä kyllästykseen kului ulkokatoksessa ja sykeyolosuhteissa neljä kuukautta. Kyllästeen tunkeuma oli höyrytetyissä pylväissä 15 % parempi kuin vertailupylväissä. Vastaavaa kyllästyvyyden paranemista ei höyrytyksellä saavutettu talvella kaadetuissa pylväissä. Näiden puiden kyllästyvyys oli muutoinkin huonompi kuin kasvukaudella kaadettujen puiden, vaikka kosteus kyllästyshetkellä oli laskenut 20 prosenttiin. Kyllästeen tunkeuma sydänpuussa parani olennaisesti höyrytyksen vaikutuksesta. Vielä kolmen metrin päässä tyvestä 20 prosenttia sydänpuusta oli kyllästynyt. Vertailupylväillä ei kyllästymistä tapahtunut. Höyrytyksen ei havaittu nopeuttavan kuivumista eikä vaikuttavan pylväiden taivutuslujuuksiin. Höyrytyslaitteiston hankinta varastointiajan lyhentämiseksi ei tulosten mukaan näytä kannattavalta investoinnilta, varsinkaan kun pylväspuut kaadetaan nykyisin talvella. Siirtyminen ympärivuotiseen puun hankintaan puoltaisi investointia. Laitteistoa voitaisiin käyttää myös jäätyneen puun sulattamiseen pakkaskautena.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin höyrytyksen vaikutusta mäntypylväiden (Pinus silvestris L.) kuivumiseen, kyllästyvyyteen ja taivatuslujuuteen. Pylväät höyrytettiin tuoreina kaadon jälkeen. Kasvukaudella kaadetut ja 8 tuntia höyrytetyt pylväät kyllästyivät moitteettomasti jo 37 prosentin pintapuukosteudessa. Varastointiaikaa höyrytyksestä kyllästykseen kului ulkokatoksessa ja sykeyolosuhteissa neljä kuukautta. Kyllästeen tunkeuma oli höyrytetyissä pylväissä 15 % parempi kuin vertailupylväissä. Vastaavaa kyllästyvyyden paranemista ei höyrytyksellä saavutettu talvella kaadetuissa pylväissä. Näiden puiden kyllästyvyys oli muutoinkin huonompi kuin kasvukaudella kaadettujen puiden, vaikka kosteus kyllästyshetkellä oli laskenut 20 prosenttiin. Kyllästeen tunkeuma sydänpuussa parani olennaisesti höyrytyksen vaikutuksesta. Vielä kolmen metrin päässä tyvestä 20 prosenttia sydänpuusta oli kyllästynyt. Vertailupylväillä ei kyllästymistä tapahtunut. Höyrytyksen ei havaittu nopeuttavan kuivumista eikä vaikuttavan pylväiden taivutuslujuuksiin. Höyrytyslaitteiston hankinta varastointiajan lyhentämiseksi ei tulosten mukaan näytä kannattavalta investoinnilta, varsinkaan kun pylväspuut kaadetaan nykyisin talvella. Siirtyminen ympärivuotiseen puun hankintaan puoltaisi investointia. Laitteistoa voitaisiin käyttää myös jäätyneen puun sulattamiseen pakkaskautena.

KW - steam

KW - impregnation

KW - pine wood

KW - bending

KW - poles

M3 - Report

SN - 951-38-2287-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Höyrytyksen vaikutus mäntypylväiden kyllästyvyyteen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nurmi A. Höyrytyksen vaikutus mäntypylväiden kyllästyvyyteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 353).