Hakkeen kuivaaminen osana lämpöyrittäjyyttä

Research output: Contribution to conferenceOther conference contributionProfessional

Abstract

Suurimman osan vuodesta lämpölaitokset tuottavat lämpöä varsin alhaisella teholla, keskimäärin 30-40 prosenttia nimellistehosta. Tuottamallaan lisälämmöllä lämpöyrittäjä voisi kuivata kaiken tarvitsemansa hakkeen joko omaan käyttöön tai myydä kuivaa haketta sitä tarvitsevalle. Kuivauksen kannattavuus riippuu ennen kaikkea kuivauslämmön hinnasta ja toimintamallista, jossa kuivauksella priimattua, hyvälaatuista haketta käytetään. Käyttämällä kuivattua haketta lämpölaitos voi tuottaa nimellistehoa enemmän lämpöä samalla hakemäärällä. Tällöin myös huipputehon aikana tarvittavan tukipolttoaineen määrä vähenee, kattilan hyötysuhde nousee ja laitoksen häiriöiden määrä vähenee. Kaikki nämä tekijät parantavat lämpöyrittäjyyden kannattavuutta. Mikäli hakkeen raaka-aine ostetaan ja sen prosessoinnista maksetaan pääasiassa tilavuuden mukaan, kannattaa lämpöyrittäjän kuivata käyttämänsä hake lämpölaitoksessaan, mikäli lämmöstä ei tarvitse maksaa enempää kuin polttoainekustannusten verran. Jos kuivemmalla hakkeella tuotettu lisäenergia voidaan myydä asiakkaille eli lämmönmyyntiä pystytään lisäämään kuivauksen ansiosta, riittää jo puolet lisääntyneestä lämmöntuotantokapasiteetista tekemään kaikki tarkastellut investointivaihtoehdot kannattaviksi.
Original languageFinnish
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeNot Eligible
EventMetsäenergia nyt ja 2030 - teknologiat, kilpailukyky, ympäristö: Forestenergy 2020 vuosiseminaari, 8 - 9.10.2014, Jyväskylä -
Duration: 1 Jan 2014 → …

Conference

ConferenceMetsäenergia nyt ja 2030 - teknologiat, kilpailukyky, ympäristö: Forestenergy 2020 vuosiseminaari, 8 - 9.10.2014, Jyväskylä
Period1/01/14 → …

Keywords

  • bioenergy
  • wood chips
  • drying
  • heating
  • entrepreneurship

Cite this

Raitila, J. (2014). Hakkeen kuivaaminen osana lämpöyrittäjyyttä. Metsäenergia nyt ja 2030 - teknologiat, kilpailukyky, ympäristö: Forestenergy 2020 vuosiseminaari, 8 - 9.10.2014, Jyväskylä, .
Raitila, Jyrki. / Hakkeen kuivaaminen osana lämpöyrittäjyyttä. Metsäenergia nyt ja 2030 - teknologiat, kilpailukyky, ympäristö: Forestenergy 2020 vuosiseminaari, 8 - 9.10.2014, Jyväskylä, .
@conference{cffa864b380147ef9ac052b1dcb15dec,
title = "Hakkeen kuivaaminen osana l{\"a}mp{\"o}yritt{\"a}jyytt{\"a}",
abstract = "Suurimman osan vuodesta l{\"a}mp{\"o}laitokset tuottavat l{\"a}mp{\"o}{\"a} varsin alhaisella teholla, keskim{\"a}{\"a}rin 30-40 prosenttia nimellistehosta. Tuottamallaan lis{\"a}l{\"a}mm{\"o}ll{\"a} l{\"a}mp{\"o}yritt{\"a}j{\"a} voisi kuivata kaiken tarvitsemansa hakkeen joko omaan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tai myyd{\"a} kuivaa haketta sit{\"a} tarvitsevalle. Kuivauksen kannattavuus riippuu ennen kaikkea kuivausl{\"a}mm{\"o}n hinnasta ja toimintamallista, jossa kuivauksella priimattua, hyv{\"a}laatuista haketta k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n. K{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} kuivattua haketta l{\"a}mp{\"o}laitos voi tuottaa nimellistehoa enemm{\"a}n l{\"a}mp{\"o}{\"a} samalla hakem{\"a}{\"a}r{\"a}ll{\"a}. T{\"a}ll{\"o}in my{\"o}s huipputehon aikana tarvittavan tukipolttoaineen m{\"a}{\"a}r{\"a} v{\"a}henee, kattilan hy{\"o}tysuhde nousee ja laitoksen h{\"a}iri{\"o}iden m{\"a}{\"a}r{\"a} v{\"a}henee. Kaikki n{\"a}m{\"a} tekij{\"a}t parantavat l{\"a}mp{\"o}yritt{\"a}jyyden kannattavuutta. Mik{\"a}li hakkeen raaka-aine ostetaan ja sen prosessoinnista maksetaan p{\"a}{\"a}asiassa tilavuuden mukaan, kannattaa l{\"a}mp{\"o}yritt{\"a}j{\"a}n kuivata k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ns{\"a} hake l{\"a}mp{\"o}laitoksessaan, mik{\"a}li l{\"a}mm{\"o}st{\"a} ei tarvitse maksaa enemp{\"a}{\"a} kuin polttoainekustannusten verran. Jos kuivemmalla hakkeella tuotettu lis{\"a}energia voidaan myyd{\"a} asiakkaille eli l{\"a}mm{\"o}nmyynti{\"a} pystyt{\"a}{\"a}n lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n kuivauksen ansiosta, riitt{\"a}{\"a} jo puolet lis{\"a}{\"a}ntyneest{\"a} l{\"a}mm{\"o}ntuotantokapasiteetista tekem{\"a}{\"a}n kaikki tarkastellut investointivaihtoehdot kannattaviksi.",
keywords = "bioenergy, wood chips, drying, heating, entrepreneurship",
author = "Jyrki Raitila",
note = "Project code: 78266; null ; Conference date: 01-01-2014",
year = "2014",
language = "Finnish",

}

Raitila, J 2014, 'Hakkeen kuivaaminen osana lämpöyrittäjyyttä', Metsäenergia nyt ja 2030 - teknologiat, kilpailukyky, ympäristö: Forestenergy 2020 vuosiseminaari, 8 - 9.10.2014, Jyväskylä, 1/01/14.

Hakkeen kuivaaminen osana lämpöyrittäjyyttä. / Raitila, Jyrki.

2014. Metsäenergia nyt ja 2030 - teknologiat, kilpailukyky, ympäristö: Forestenergy 2020 vuosiseminaari, 8 - 9.10.2014, Jyväskylä, .

Research output: Contribution to conferenceOther conference contributionProfessional

TY - CONF

T1 - Hakkeen kuivaaminen osana lämpöyrittäjyyttä

AU - Raitila, Jyrki

N1 - Project code: 78266

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Suurimman osan vuodesta lämpölaitokset tuottavat lämpöä varsin alhaisella teholla, keskimäärin 30-40 prosenttia nimellistehosta. Tuottamallaan lisälämmöllä lämpöyrittäjä voisi kuivata kaiken tarvitsemansa hakkeen joko omaan käyttöön tai myydä kuivaa haketta sitä tarvitsevalle. Kuivauksen kannattavuus riippuu ennen kaikkea kuivauslämmön hinnasta ja toimintamallista, jossa kuivauksella priimattua, hyvälaatuista haketta käytetään. Käyttämällä kuivattua haketta lämpölaitos voi tuottaa nimellistehoa enemmän lämpöä samalla hakemäärällä. Tällöin myös huipputehon aikana tarvittavan tukipolttoaineen määrä vähenee, kattilan hyötysuhde nousee ja laitoksen häiriöiden määrä vähenee. Kaikki nämä tekijät parantavat lämpöyrittäjyyden kannattavuutta. Mikäli hakkeen raaka-aine ostetaan ja sen prosessoinnista maksetaan pääasiassa tilavuuden mukaan, kannattaa lämpöyrittäjän kuivata käyttämänsä hake lämpölaitoksessaan, mikäli lämmöstä ei tarvitse maksaa enempää kuin polttoainekustannusten verran. Jos kuivemmalla hakkeella tuotettu lisäenergia voidaan myydä asiakkaille eli lämmönmyyntiä pystytään lisäämään kuivauksen ansiosta, riittää jo puolet lisääntyneestä lämmöntuotantokapasiteetista tekemään kaikki tarkastellut investointivaihtoehdot kannattaviksi.

AB - Suurimman osan vuodesta lämpölaitokset tuottavat lämpöä varsin alhaisella teholla, keskimäärin 30-40 prosenttia nimellistehosta. Tuottamallaan lisälämmöllä lämpöyrittäjä voisi kuivata kaiken tarvitsemansa hakkeen joko omaan käyttöön tai myydä kuivaa haketta sitä tarvitsevalle. Kuivauksen kannattavuus riippuu ennen kaikkea kuivauslämmön hinnasta ja toimintamallista, jossa kuivauksella priimattua, hyvälaatuista haketta käytetään. Käyttämällä kuivattua haketta lämpölaitos voi tuottaa nimellistehoa enemmän lämpöä samalla hakemäärällä. Tällöin myös huipputehon aikana tarvittavan tukipolttoaineen määrä vähenee, kattilan hyötysuhde nousee ja laitoksen häiriöiden määrä vähenee. Kaikki nämä tekijät parantavat lämpöyrittäjyyden kannattavuutta. Mikäli hakkeen raaka-aine ostetaan ja sen prosessoinnista maksetaan pääasiassa tilavuuden mukaan, kannattaa lämpöyrittäjän kuivata käyttämänsä hake lämpölaitoksessaan, mikäli lämmöstä ei tarvitse maksaa enempää kuin polttoainekustannusten verran. Jos kuivemmalla hakkeella tuotettu lisäenergia voidaan myydä asiakkaille eli lämmönmyyntiä pystytään lisäämään kuivauksen ansiosta, riittää jo puolet lisääntyneestä lämmöntuotantokapasiteetista tekemään kaikki tarkastellut investointivaihtoehdot kannattaviksi.

KW - bioenergy

KW - wood chips

KW - drying

KW - heating

KW - entrepreneurship

M3 - Other conference contribution

ER -

Raitila J. Hakkeen kuivaaminen osana lämpöyrittäjyyttä. 2014. Metsäenergia nyt ja 2030 - teknologiat, kilpailukyky, ympäristö: Forestenergy 2020 vuosiseminaari, 8 - 9.10.2014, Jyväskylä, .