Hakkeen seulonta

Risto Laine

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa käsitellään hakkeen, erityisesti polttohakkeen, tuotantomittakaavaista seulontaa. Lisäksi tarkastellaan jonkin verran jyrsin- ja palaturpeen seulontaa, koska näiden polttoaineiden ja hakkeen seulonnassa on tiettyjä yhtäläisyyksiä. Esitys perustuu kirjallisuuteen sekä kotimaisten polttoaineiden käyttäjien ja tutkijoiden haastatteluihin. Jyrsinturpeen seulonnassa pyritään poistamaan isot kappaleet hienorakeisesta polttoaineesta. Jyrsinturve seulotaan ritilöillä tai kiekkoseuloilla. Palaturpeesta poistetaan hienoaines ylisuurten kappaleiden lisäksi. Seulontavälineinä ovat tärykuljettimet tai täry- tai kiekkoseulat. Selluhakkeen seulonta on tehdaskohtainen asia. Hyvä sulfaattiselluhake on paksuudeltaan 2 - 7 mm ja pituudeltaan 15 - 40 mm. Yleensä seulontaan käytetään horisontaalista liikettä tekevää täryseulaa. Muita vaihtoehtoja ovat vertikaalista liikettä tekevä täryseula sekä kiekko- tai rumpuseula. Seulontasysteemiin liittyy usein isokokoisen aineksen hakkuri. Kokopuista tehty hake jaetaan usein sellun tekoon ja polttoon meneviin osuuksiin. Jakotekniikka on hyvin kirjava. Kokopuiden käsittelyyn käytetään karsinta- ja kuorintarumpua yhdessä hakkureiden ja seulojen kanssa. Kokopuuhakkeesta saatetaan ensin poistaa kuori rummussa tai pulpperissa, ja vasta sen jälkeen hake seulotaan. Kokopuuhake voidaan jakaa edellä mainittuihin jakeisiin myös pelkästään kiekko-, täry- tai ruuviseuloilla. Yksinomaan polttoon tarkoitetun hakkeen seulonnan tavoitteena on isojen puisten ja ei-puupitoisten kappaleiden poisto. Polttohaketta seulotaan nykyisin aika harvoin. Kattila, sen teho sekä polttoaineen kuljetin- ja syötintyypit vaikuttavat seulontatarpeeseen. Seuloina käytetään hakkureihin asetettuja yksiköitä, polttoaineen vastaanoton yhteydessä olevia ritilöitä sekä kiekko- tai täryseuloja. Hakelajeista lähinnä kokopuuhake tarvitsee seulontaa. Polttohakkeen seulonnan kehityskohteina tulisi olla sen tarpeellisuuden selvitys sekä seulontapaikan ja seulontayksikön koon valinta. Seulonnan tekniikka vaatii isojen, pitkien ja suhteellisten ohuiden kappaleiden poiston kehittämistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-2937-5
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number740
ISSN0358-5085

Keywords

  • size screening
  • chips
  • wood
  • sod-peat
  • milled-peat
  • sizing screens

Cite this

Laine, R. (1987). Hakkeen seulonta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 740
Laine, Risto. / Hakkeen seulonta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 740).
@book{7992a5f229e64541bef092bd5b3f6346,
title = "Hakkeen seulonta",
abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n hakkeen, erityisesti polttohakkeen, tuotantomittakaavaista seulontaa. Lis{\"a}ksi tarkastellaan jonkin verran jyrsin- ja palaturpeen seulontaa, koska n{\"a}iden polttoaineiden ja hakkeen seulonnassa on tiettyj{\"a} yht{\"a}l{\"a}isyyksi{\"a}. Esitys perustuu kirjallisuuteen sek{\"a} kotimaisten polttoaineiden k{\"a}ytt{\"a}jien ja tutkijoiden haastatteluihin. Jyrsinturpeen seulonnassa pyrit{\"a}{\"a}n poistamaan isot kappaleet hienorakeisesta polttoaineesta. Jyrsinturve seulotaan ritil{\"o}ill{\"a} tai kiekkoseuloilla. Palaturpeesta poistetaan hienoaines ylisuurten kappaleiden lis{\"a}ksi. Seulontav{\"a}linein{\"a} ovat t{\"a}rykuljettimet tai t{\"a}ry- tai kiekkoseulat. Selluhakkeen seulonta on tehdaskohtainen asia. Hyv{\"a} sulfaattiselluhake on paksuudeltaan 2 - 7 mm ja pituudeltaan 15 - 40 mm. Yleens{\"a} seulontaan k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n horisontaalista liikett{\"a} tekev{\"a}{\"a} t{\"a}ryseulaa. Muita vaihtoehtoja ovat vertikaalista liikett{\"a} tekev{\"a} t{\"a}ryseula sek{\"a} kiekko- tai rumpuseula. Seulontasysteemiin liittyy usein isokokoisen aineksen hakkuri. Kokopuista tehty hake jaetaan usein sellun tekoon ja polttoon meneviin osuuksiin. Jakotekniikka on hyvin kirjava. Kokopuiden k{\"a}sittelyyn k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n karsinta- ja kuorintarumpua yhdess{\"a} hakkureiden ja seulojen kanssa. Kokopuuhakkeesta saatetaan ensin poistaa kuori rummussa tai pulpperissa, ja vasta sen j{\"a}lkeen hake seulotaan. Kokopuuhake voidaan jakaa edell{\"a} mainittuihin jakeisiin my{\"o}s pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n kiekko-, t{\"a}ry- tai ruuviseuloilla. Yksinomaan polttoon tarkoitetun hakkeen seulonnan tavoitteena on isojen puisten ja ei-puupitoisten kappaleiden poisto. Polttohaketta seulotaan nykyisin aika harvoin. Kattila, sen teho sek{\"a} polttoaineen kuljetin- ja sy{\"o}tintyypit vaikuttavat seulontatarpeeseen. Seuloina k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n hakkureihin asetettuja yksik{\"o}it{\"a}, polttoaineen vastaanoton yhteydess{\"a} olevia ritil{\"o}it{\"a} sek{\"a} kiekko- tai t{\"a}ryseuloja. Hakelajeista l{\"a}hinn{\"a} kokopuuhake tarvitsee seulontaa. Polttohakkeen seulonnan kehityskohteina tulisi olla sen tarpeellisuuden selvitys sek{\"a} seulontapaikan ja seulontayksik{\"o}n koon valinta. Seulonnan tekniikka vaatii isojen, pitkien ja suhteellisten ohuiden kappaleiden poiston kehitt{\"a}mist{\"a}.",
keywords = "size screening, chips, wood, sod-peat, milled-peat, sizing screens",
author = "Risto Laine",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2937-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "740",
address = "Finland",

}

Laine, R 1987, Hakkeen seulonta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 740, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hakkeen seulonta. / Laine, Risto.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 740).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hakkeen seulonta

AU - Laine, Risto

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Julkaisussa käsitellään hakkeen, erityisesti polttohakkeen, tuotantomittakaavaista seulontaa. Lisäksi tarkastellaan jonkin verran jyrsin- ja palaturpeen seulontaa, koska näiden polttoaineiden ja hakkeen seulonnassa on tiettyjä yhtäläisyyksiä. Esitys perustuu kirjallisuuteen sekä kotimaisten polttoaineiden käyttäjien ja tutkijoiden haastatteluihin. Jyrsinturpeen seulonnassa pyritään poistamaan isot kappaleet hienorakeisesta polttoaineesta. Jyrsinturve seulotaan ritilöillä tai kiekkoseuloilla. Palaturpeesta poistetaan hienoaines ylisuurten kappaleiden lisäksi. Seulontavälineinä ovat tärykuljettimet tai täry- tai kiekkoseulat. Selluhakkeen seulonta on tehdaskohtainen asia. Hyvä sulfaattiselluhake on paksuudeltaan 2 - 7 mm ja pituudeltaan 15 - 40 mm. Yleensä seulontaan käytetään horisontaalista liikettä tekevää täryseulaa. Muita vaihtoehtoja ovat vertikaalista liikettä tekevä täryseula sekä kiekko- tai rumpuseula. Seulontasysteemiin liittyy usein isokokoisen aineksen hakkuri. Kokopuista tehty hake jaetaan usein sellun tekoon ja polttoon meneviin osuuksiin. Jakotekniikka on hyvin kirjava. Kokopuiden käsittelyyn käytetään karsinta- ja kuorintarumpua yhdessä hakkureiden ja seulojen kanssa. Kokopuuhakkeesta saatetaan ensin poistaa kuori rummussa tai pulpperissa, ja vasta sen jälkeen hake seulotaan. Kokopuuhake voidaan jakaa edellä mainittuihin jakeisiin myös pelkästään kiekko-, täry- tai ruuviseuloilla. Yksinomaan polttoon tarkoitetun hakkeen seulonnan tavoitteena on isojen puisten ja ei-puupitoisten kappaleiden poisto. Polttohaketta seulotaan nykyisin aika harvoin. Kattila, sen teho sekä polttoaineen kuljetin- ja syötintyypit vaikuttavat seulontatarpeeseen. Seuloina käytetään hakkureihin asetettuja yksiköitä, polttoaineen vastaanoton yhteydessä olevia ritilöitä sekä kiekko- tai täryseuloja. Hakelajeista lähinnä kokopuuhake tarvitsee seulontaa. Polttohakkeen seulonnan kehityskohteina tulisi olla sen tarpeellisuuden selvitys sekä seulontapaikan ja seulontayksikön koon valinta. Seulonnan tekniikka vaatii isojen, pitkien ja suhteellisten ohuiden kappaleiden poiston kehittämistä.

AB - Julkaisussa käsitellään hakkeen, erityisesti polttohakkeen, tuotantomittakaavaista seulontaa. Lisäksi tarkastellaan jonkin verran jyrsin- ja palaturpeen seulontaa, koska näiden polttoaineiden ja hakkeen seulonnassa on tiettyjä yhtäläisyyksiä. Esitys perustuu kirjallisuuteen sekä kotimaisten polttoaineiden käyttäjien ja tutkijoiden haastatteluihin. Jyrsinturpeen seulonnassa pyritään poistamaan isot kappaleet hienorakeisesta polttoaineesta. Jyrsinturve seulotaan ritilöillä tai kiekkoseuloilla. Palaturpeesta poistetaan hienoaines ylisuurten kappaleiden lisäksi. Seulontavälineinä ovat tärykuljettimet tai täry- tai kiekkoseulat. Selluhakkeen seulonta on tehdaskohtainen asia. Hyvä sulfaattiselluhake on paksuudeltaan 2 - 7 mm ja pituudeltaan 15 - 40 mm. Yleensä seulontaan käytetään horisontaalista liikettä tekevää täryseulaa. Muita vaihtoehtoja ovat vertikaalista liikettä tekevä täryseula sekä kiekko- tai rumpuseula. Seulontasysteemiin liittyy usein isokokoisen aineksen hakkuri. Kokopuista tehty hake jaetaan usein sellun tekoon ja polttoon meneviin osuuksiin. Jakotekniikka on hyvin kirjava. Kokopuiden käsittelyyn käytetään karsinta- ja kuorintarumpua yhdessä hakkureiden ja seulojen kanssa. Kokopuuhakkeesta saatetaan ensin poistaa kuori rummussa tai pulpperissa, ja vasta sen jälkeen hake seulotaan. Kokopuuhake voidaan jakaa edellä mainittuihin jakeisiin myös pelkästään kiekko-, täry- tai ruuviseuloilla. Yksinomaan polttoon tarkoitetun hakkeen seulonnan tavoitteena on isojen puisten ja ei-puupitoisten kappaleiden poisto. Polttohaketta seulotaan nykyisin aika harvoin. Kattila, sen teho sekä polttoaineen kuljetin- ja syötintyypit vaikuttavat seulontatarpeeseen. Seuloina käytetään hakkureihin asetettuja yksiköitä, polttoaineen vastaanoton yhteydessä olevia ritilöitä sekä kiekko- tai täryseuloja. Hakelajeista lähinnä kokopuuhake tarvitsee seulontaa. Polttohakkeen seulonnan kehityskohteina tulisi olla sen tarpeellisuuden selvitys sekä seulontapaikan ja seulontayksikön koon valinta. Seulonnan tekniikka vaatii isojen, pitkien ja suhteellisten ohuiden kappaleiden poiston kehittämistä.

KW - size screening

KW - chips

KW - wood

KW - sod-peat

KW - milled-peat

KW - sizing screens

M3 - Report

SN - 951-38-2937-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Hakkeen seulonta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Laine R. Hakkeen seulonta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 740).