Hallintamallit yhdessä tekemiseen: Yrityspalveluiden sähköisten järjestelmien käyttö ja kehittäminen

Jukka Kääriäinen, Päivi Parviainen, Tuija Ohtonen, Minna Uusihanni, Susanna Jänkälä, Kaija Kukkola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Maakuntauudistukseen liittyvässä muutoksessa kasvupalveluiden (julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden) järjestämis- ja tuottamisvastuu jakaantuu nykyistä useammalle toimijalle. Siten on erityisen tärkeää, että käytössä olevat digitaaliset järjestelmät mahdollistavat palvelun jatkuvuuden ja tietojen välittymisen yli organisaatiorajojen (valtio, maakunta, kunta ja yksityiset palveluntarjoajat). Tätä tukemaan tarvitaan hallintamalleja. Tässä selvityksessä esitetään ehdotuksia kasvupalveluiden (yrityspalveluiden) sähköisten järjestelmien hallintamalleiksi. Lisäksi esitetään toimiviksi havaittuja käytäntöjä, joita on hyödynnetty hallintamallien laatimisessa, sekä käytännön esimerkkejä hallintamalleista sähköisten järjestelmien kehitys- ja ylläpitotehtävien järjestämiseksi. Hallintamallin osa-alueet on kuvattu niin, että jatkossa muutkin digitaalisten palvelujen järjestämisestä vastaavat tahot voivat miettiä ja suunnitella omaan tilanteeseensa sopivan hallintamallin. Lisäksi selvitys kuvaa käyttäjien odotuksia yrityspalveluiden järjestämisen tulevaisuudesta sekä esittää suosituksia liittyen yrityspalveluiden sähköisten järjestelmien kehittämisen ja ylläpidon hallintaan. suositukset ovat luonteeltaan sellaisia, että ne soveltuvat laajemminkin hyödynnettäviksi sähköisten järjestelmien / palvelujen hallintaa suunniteltaessa - ei pelkästään yrityspalveluiden kontekstissa.
Original languageFinnish
PublisherPrime Minister's Office Finland
Number of pages64
ISBN (Electronic)978-952-287-515-0
Publication statusPublished - 28 Feb 2018
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Number12
ISSN2342-6799

Keywords

  • Growth services
  • regional government reform
  • management model
  • electronic systems
  • digitalisation

Cite this

Kääriäinen, J., Parviainen, P., Ohtonen, T., Uusihanni, M., Jänkälä, S., & Kukkola, K. (2018). Hallintamallit yhdessä tekemiseen: Yrityspalveluiden sähköisten järjestelmien käyttö ja kehittäminen. Prime Minister's Office Finland. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, No. 12
Kääriäinen, Jukka ; Parviainen, Päivi ; Ohtonen, Tuija ; Uusihanni, Minna ; Jänkälä, Susanna ; Kukkola, Kaija. / Hallintamallit yhdessä tekemiseen : Yrityspalveluiden sähköisten järjestelmien käyttö ja kehittäminen. Prime Minister's Office Finland, 2018. 64 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 12).
@book{fe8d154fba46438991fc0b065910f62e,
title = "Hallintamallit yhdess{\"a} tekemiseen: Yrityspalveluiden s{\"a}hk{\"o}isten j{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o} ja kehitt{\"a}minen",
abstract = "Maakuntauudistukseen liittyv{\"a}ss{\"a} muutoksessa kasvupalveluiden (julkisten ty{\"o}voima- ja yrityspalveluiden) j{\"a}rjest{\"a}mis- ja tuottamisvastuu jakaantuu nykyist{\"a} useammalle toimijalle. Siten on erityisen t{\"a}rke{\"a}{\"a}, ett{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevat digitaaliset j{\"a}rjestelm{\"a}t mahdollistavat palvelun jatkuvuuden ja tietojen v{\"a}littymisen yli organisaatiorajojen (valtio, maakunta, kunta ja yksityiset palveluntarjoajat). T{\"a}t{\"a} tukemaan tarvitaan hallintamalleja. T{\"a}ss{\"a} selvityksess{\"a} esitet{\"a}{\"a}n ehdotuksia kasvupalveluiden (yrityspalveluiden) s{\"a}hk{\"o}isten j{\"a}rjestelmien hallintamalleiksi. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n toimiviksi havaittuja k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}, joita on hy{\"o}dynnetty hallintamallien laatimisessa, sek{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n esimerkkej{\"a} hallintamalleista s{\"a}hk{\"o}isten j{\"a}rjestelmien kehitys- ja yll{\"a}pitoteht{\"a}vien j{\"a}rjest{\"a}miseksi. Hallintamallin osa-alueet on kuvattu niin, ett{\"a} jatkossa muutkin digitaalisten palvelujen j{\"a}rjest{\"a}misest{\"a} vastaavat tahot voivat mietti{\"a} ja suunnitella omaan tilanteeseensa sopivan hallintamallin. Lis{\"a}ksi selvitys kuvaa k{\"a}ytt{\"a}jien odotuksia yrityspalveluiden j{\"a}rjest{\"a}misen tulevaisuudesta sek{\"a} esitt{\"a}{\"a} suosituksia liittyen yrityspalveluiden s{\"a}hk{\"o}isten j{\"a}rjestelmien kehitt{\"a}misen ja yll{\"a}pidon hallintaan. suositukset ovat luonteeltaan sellaisia, ett{\"a} ne soveltuvat laajemminkin hy{\"o}dynnett{\"a}viksi s{\"a}hk{\"o}isten j{\"a}rjestelmien / palvelujen hallintaa suunniteltaessa - ei pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n yrityspalveluiden kontekstissa.",
keywords = "Growth services, regional government reform, management model, electronic systems, digitalisation",
author = "Jukka K{\"a}{\"a}ri{\"a}inen and P{\"a}ivi Parviainen and Tuija Ohtonen and Minna Uusihanni and Susanna J{\"a}nk{\"a}l{\"a} and Kaija Kukkola",
year = "2018",
month = "2",
day = "28",
language = "Finnish",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Prime Minister's Office Finland",
number = "12",
address = "Finland",

}

Kääriäinen, J, Parviainen, P, Ohtonen, T, Uusihanni, M, Jänkälä, S & Kukkola, K 2018, Hallintamallit yhdessä tekemiseen: Yrityspalveluiden sähköisten järjestelmien käyttö ja kehittäminen. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, no. 12, Prime Minister's Office Finland.

Hallintamallit yhdessä tekemiseen : Yrityspalveluiden sähköisten järjestelmien käyttö ja kehittäminen. / Kääriäinen, Jukka; Parviainen, Päivi; Ohtonen, Tuija; Uusihanni, Minna; Jänkälä, Susanna; Kukkola, Kaija.

Prime Minister's Office Finland, 2018. 64 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 12).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hallintamallit yhdessä tekemiseen

T2 - Yrityspalveluiden sähköisten järjestelmien käyttö ja kehittäminen

AU - Kääriäinen, Jukka

AU - Parviainen, Päivi

AU - Ohtonen, Tuija

AU - Uusihanni, Minna

AU - Jänkälä, Susanna

AU - Kukkola, Kaija

PY - 2018/2/28

Y1 - 2018/2/28

N2 - Maakuntauudistukseen liittyvässä muutoksessa kasvupalveluiden (julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden) järjestämis- ja tuottamisvastuu jakaantuu nykyistä useammalle toimijalle. Siten on erityisen tärkeää, että käytössä olevat digitaaliset järjestelmät mahdollistavat palvelun jatkuvuuden ja tietojen välittymisen yli organisaatiorajojen (valtio, maakunta, kunta ja yksityiset palveluntarjoajat). Tätä tukemaan tarvitaan hallintamalleja. Tässä selvityksessä esitetään ehdotuksia kasvupalveluiden (yrityspalveluiden) sähköisten järjestelmien hallintamalleiksi. Lisäksi esitetään toimiviksi havaittuja käytäntöjä, joita on hyödynnetty hallintamallien laatimisessa, sekä käytännön esimerkkejä hallintamalleista sähköisten järjestelmien kehitys- ja ylläpitotehtävien järjestämiseksi. Hallintamallin osa-alueet on kuvattu niin, että jatkossa muutkin digitaalisten palvelujen järjestämisestä vastaavat tahot voivat miettiä ja suunnitella omaan tilanteeseensa sopivan hallintamallin. Lisäksi selvitys kuvaa käyttäjien odotuksia yrityspalveluiden järjestämisen tulevaisuudesta sekä esittää suosituksia liittyen yrityspalveluiden sähköisten järjestelmien kehittämisen ja ylläpidon hallintaan. suositukset ovat luonteeltaan sellaisia, että ne soveltuvat laajemminkin hyödynnettäviksi sähköisten järjestelmien / palvelujen hallintaa suunniteltaessa - ei pelkästään yrityspalveluiden kontekstissa.

AB - Maakuntauudistukseen liittyvässä muutoksessa kasvupalveluiden (julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden) järjestämis- ja tuottamisvastuu jakaantuu nykyistä useammalle toimijalle. Siten on erityisen tärkeää, että käytössä olevat digitaaliset järjestelmät mahdollistavat palvelun jatkuvuuden ja tietojen välittymisen yli organisaatiorajojen (valtio, maakunta, kunta ja yksityiset palveluntarjoajat). Tätä tukemaan tarvitaan hallintamalleja. Tässä selvityksessä esitetään ehdotuksia kasvupalveluiden (yrityspalveluiden) sähköisten järjestelmien hallintamalleiksi. Lisäksi esitetään toimiviksi havaittuja käytäntöjä, joita on hyödynnetty hallintamallien laatimisessa, sekä käytännön esimerkkejä hallintamalleista sähköisten järjestelmien kehitys- ja ylläpitotehtävien järjestämiseksi. Hallintamallin osa-alueet on kuvattu niin, että jatkossa muutkin digitaalisten palvelujen järjestämisestä vastaavat tahot voivat miettiä ja suunnitella omaan tilanteeseensa sopivan hallintamallin. Lisäksi selvitys kuvaa käyttäjien odotuksia yrityspalveluiden järjestämisen tulevaisuudesta sekä esittää suosituksia liittyen yrityspalveluiden sähköisten järjestelmien kehittämisen ja ylläpidon hallintaan. suositukset ovat luonteeltaan sellaisia, että ne soveltuvat laajemminkin hyödynnettäviksi sähköisten järjestelmien / palvelujen hallintaa suunniteltaessa - ei pelkästään yrityspalveluiden kontekstissa.

KW - Growth services

KW - regional government reform

KW - management model

KW - electronic systems

KW - digitalisation

M3 - Report

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Hallintamallit yhdessä tekemiseen

PB - Prime Minister's Office Finland

ER -

Kääriäinen J, Parviainen P, Ohtonen T, Uusihanni M, Jänkälä S, Kukkola K. Hallintamallit yhdessä tekemiseen: Yrityspalveluiden sähköisten järjestelmien käyttö ja kehittäminen. Prime Minister's Office Finland, 2018. 64 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 12).