Hammas-projekti lisää voimansiirron tehokkuutta

Risto Parikka, Tiina Ahlroos, Jouko Virta, Seppo Kivilahti

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Voimansiirto on oleellinen ja teknisesti erittäin vaativa osa konetta. TKK:n, VTT:n ja TTY:n toteuttama, Tekesin ja teollisuusyritysten rahoittama Hammas-projekti keskittyy voimansiirron komponentteihin ja tutkii ja kehittää niiden tuoteteknologiaan liittyviä osa-alueita kokonaisvaltaisesti. Tutkimuksessa tribokontaktissa tapahtuvien ilmiöiden hallintaa tuetaan materiaalitekniikan, muodonantotekniikoiden, jälkikäsittelymenetelmien, kitkan, kulumisen ja voitelun hallinnan sekä ympäristöosaamisen keinoin. Tutkimuksen tuloksena osaaminen tehokkaan, kestävän ja entistä pienikokoisemman ympäristömyötäisen voimansiirron valmistamiseksi paranee. Muovaavien valmistusmenetelmien ja tribologian ymmärtämyksen lisääminen johtaa teknologiahyppäykseen keski- ja pienikokoisten voimansiirron osien suunnittelussa, valmistuksessa ja käytössä. Tämä mahdollistaa siten sekä pienempien ja kestävämpien voimansiirron osien että kestävien mekaanisista osista koostuvien laitteiden hyödyntämisen ja käytön koneenrakennuksessa. Hankkeessa luodaan lisäksi kansainvälinen asiantuntijaverkosto, joka projektin aikana ja jälkeen on teollisuuden käytettävissä.
Original languageFinnish
Pages (from-to)22-23
JournalKunnossapito
Volume18
Issue number5
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Parikka, R., Ahlroos, T., Virta, J., & Kivilahti, S. (2004). Hammas-projekti lisää voimansiirron tehokkuutta. Kunnossapito, 18(5), 22-23.
Parikka, Risto ; Ahlroos, Tiina ; Virta, Jouko ; Kivilahti, Seppo. / Hammas-projekti lisää voimansiirron tehokkuutta. In: Kunnossapito. 2004 ; Vol. 18, No. 5. pp. 22-23.
@article{15199bc565094a06ac78bd695414b793,
title = "Hammas-projekti lis{\"a}{\"a} voimansiirron tehokkuutta",
abstract = "Voimansiirto on oleellinen ja teknisesti eritt{\"a}in vaativa osa konetta. TKK:n, VTT:n ja TTY:n toteuttama, Tekesin ja teollisuusyritysten rahoittama Hammas-projekti keskittyy voimansiirron komponentteihin ja tutkii ja kehitt{\"a}{\"a} niiden tuoteteknologiaan liittyvi{\"a} osa-alueita kokonaisvaltaisesti. Tutkimuksessa tribokontaktissa tapahtuvien ilmi{\"o}iden hallintaa tuetaan materiaalitekniikan, muodonantotekniikoiden, j{\"a}lkik{\"a}sittelymenetelmien, kitkan, kulumisen ja voitelun hallinnan sek{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}osaamisen keinoin. Tutkimuksen tuloksena osaaminen tehokkaan, kest{\"a}v{\"a}n ja entist{\"a} pienikokoisemman ymp{\"a}rist{\"o}my{\"o}t{\"a}isen voimansiirron valmistamiseksi paranee. Muovaavien valmistusmenetelmien ja tribologian ymm{\"a}rt{\"a}myksen lis{\"a}{\"a}minen johtaa teknologiahypp{\"a}ykseen keski- ja pienikokoisten voimansiirron osien suunnittelussa, valmistuksessa ja k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. T{\"a}m{\"a} mahdollistaa siten sek{\"a} pienempien ja kest{\"a}v{\"a}mpien voimansiirron osien ett{\"a} kest{\"a}vien mekaanisista osista koostuvien laitteiden hy{\"o}dynt{\"a}misen ja k{\"a}yt{\"o}n koneenrakennuksessa. Hankkeessa luodaan lis{\"a}ksi kansainv{\"a}linen asiantuntijaverkosto, joka projektin aikana ja j{\"a}lkeen on teollisuuden k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a}.",
author = "Risto Parikka and Tiina Ahlroos and Jouko Virta and Seppo Kivilahti",
year = "2004",
language = "Finnish",
volume = "18",
pages = "22--23",
journal = "Promaint",
issn = "1797-2000",
publisher = "Kunnossapitoyhdistys Promaint ry.",
number = "5",

}

Parikka, R, Ahlroos, T, Virta, J & Kivilahti, S 2004, 'Hammas-projekti lisää voimansiirron tehokkuutta', Kunnossapito, vol. 18, no. 5, pp. 22-23.

Hammas-projekti lisää voimansiirron tehokkuutta. / Parikka, Risto; Ahlroos, Tiina; Virta, Jouko; Kivilahti, Seppo.

In: Kunnossapito, Vol. 18, No. 5, 2004, p. 22-23.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Hammas-projekti lisää voimansiirron tehokkuutta

AU - Parikka, Risto

AU - Ahlroos, Tiina

AU - Virta, Jouko

AU - Kivilahti, Seppo

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Voimansiirto on oleellinen ja teknisesti erittäin vaativa osa konetta. TKK:n, VTT:n ja TTY:n toteuttama, Tekesin ja teollisuusyritysten rahoittama Hammas-projekti keskittyy voimansiirron komponentteihin ja tutkii ja kehittää niiden tuoteteknologiaan liittyviä osa-alueita kokonaisvaltaisesti. Tutkimuksessa tribokontaktissa tapahtuvien ilmiöiden hallintaa tuetaan materiaalitekniikan, muodonantotekniikoiden, jälkikäsittelymenetelmien, kitkan, kulumisen ja voitelun hallinnan sekä ympäristöosaamisen keinoin. Tutkimuksen tuloksena osaaminen tehokkaan, kestävän ja entistä pienikokoisemman ympäristömyötäisen voimansiirron valmistamiseksi paranee. Muovaavien valmistusmenetelmien ja tribologian ymmärtämyksen lisääminen johtaa teknologiahyppäykseen keski- ja pienikokoisten voimansiirron osien suunnittelussa, valmistuksessa ja käytössä. Tämä mahdollistaa siten sekä pienempien ja kestävämpien voimansiirron osien että kestävien mekaanisista osista koostuvien laitteiden hyödyntämisen ja käytön koneenrakennuksessa. Hankkeessa luodaan lisäksi kansainvälinen asiantuntijaverkosto, joka projektin aikana ja jälkeen on teollisuuden käytettävissä.

AB - Voimansiirto on oleellinen ja teknisesti erittäin vaativa osa konetta. TKK:n, VTT:n ja TTY:n toteuttama, Tekesin ja teollisuusyritysten rahoittama Hammas-projekti keskittyy voimansiirron komponentteihin ja tutkii ja kehittää niiden tuoteteknologiaan liittyviä osa-alueita kokonaisvaltaisesti. Tutkimuksessa tribokontaktissa tapahtuvien ilmiöiden hallintaa tuetaan materiaalitekniikan, muodonantotekniikoiden, jälkikäsittelymenetelmien, kitkan, kulumisen ja voitelun hallinnan sekä ympäristöosaamisen keinoin. Tutkimuksen tuloksena osaaminen tehokkaan, kestävän ja entistä pienikokoisemman ympäristömyötäisen voimansiirron valmistamiseksi paranee. Muovaavien valmistusmenetelmien ja tribologian ymmärtämyksen lisääminen johtaa teknologiahyppäykseen keski- ja pienikokoisten voimansiirron osien suunnittelussa, valmistuksessa ja käytössä. Tämä mahdollistaa siten sekä pienempien ja kestävämpien voimansiirron osien että kestävien mekaanisista osista koostuvien laitteiden hyödyntämisen ja käytön koneenrakennuksessa. Hankkeessa luodaan lisäksi kansainvälinen asiantuntijaverkosto, joka projektin aikana ja jälkeen on teollisuuden käytettävissä.

M3 - Article

VL - 18

SP - 22

EP - 23

JO - Promaint

JF - Promaint

SN - 1797-2000

IS - 5

ER -

Parikka R, Ahlroos T, Virta J, Kivilahti S. Hammas-projekti lisää voimansiirron tehokkuutta. Kunnossapito. 2004;18(5):22-23.