Hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa

Kai Häkkinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli analysoida hankintatoimen vastuualueita ja pyrkiä lisäämään ymmärrystä siitä mitä ulkoistus voisi tarkoittaa metalliteollisuuden hankintatoimessa. Tutkimuksen alussa käsitellään ulkoistusta yleensä, sen teoriaa ja joitakin käytännön esimerkkejä. Seuraavaksi tarkastellaan hankintatoimen roolia yrityksen osana ja jäsennetään vastuualueet 7 eri osaan, joita ovat: 1) toimittajien hallinta, 2) tuotteiden hallinta, 3) hankintalogistiikka ja sen johtaminen, 4) laatuasiat, 5) valmistuksenohjauksen koordinaatio alihankinnoissa, 6) tuotesuunnittelun ja valmistuksen yhteistyön koordinointi alihankinnoissa ja 7) muut asiat. Hankintatoimen ulkoistusta tarkastellaan asiantuntijoiden näkemysten kautta ja haetaan perusteluita sille. Hankintatoimen ulkoistusanalyysia varten kehitettiin kaksi arviointityökalua. Ensimmäisellä käsiteltiin hankintaketjun päätösvastuita eri tuoteryhmissä ja toisella verrattiin eri ulkoistusmallien transaktiokustannuksia toisiinsa. Tutkimuksen lopuksi pohditaan hankintatoimen ulkoistusvaihtoehtoja ja pyritään löytämään perusteluita niille. Johtopäätöksinä todettiin, että hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa on vähäistä. Ulkoistettu on useimmiten C-luokan ja MRO-nimikkeiden hyllytystä hankintoineen. Hankintatoimen ulkoistus liittyy tutkimuksen yrityksissä yleensä tuotantovaiheen ulkoistuksen mukana ulkoistettuun tavarahankintaan. Hankintatoimen ulkoistusta ilman tuotantovaiheen ulkoistusta ei löydetty tutkimukseen osallistuvien yritysten toiminnassa. Lopuksi herätetään kysymys siitä, pitäisikö metalliteollisuuden lähteä perusteellisemmin selvittämään hankintatoimen ulkoistuskysymyksiä. Varsinkin pk-yritysten osalta olisi ehkä mahdollisuuksia saavuttaa sekä toiminnallisia säästöjä että alempia tuotehintoja hankintoja yhdistelemällä. Tämä tutkimus tukee ajatusta hankintatoimen laajemmaksi ulkoistamiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages85
ISBN (Electronic)951-38-6763-3
ISBN (Print)951-38-6762-5
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2314
ISSN1235-0605

Fingerprint

metals
industry

Keywords

  • metal industry
  • procurement
  • VMI
  • Vendor Managed Inventory
  • logistics
  • outsourcing
  • transportation
  • building maintenance
  • engineering works
  • travel services

Cite this

Häkkinen, K. (2005). Hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2314
Häkkinen, Kai. / Hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 85 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2314).
@book{53a1401c5f334ba7a1934683b452f513,
title = "Hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli analysoida hankintatoimen vastuualueita ja pyrki{\"a} lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n ymm{\"a}rryst{\"a} siit{\"a} mit{\"a} ulkoistus voisi tarkoittaa metalliteollisuuden hankintatoimessa. Tutkimuksen alussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ulkoistusta yleens{\"a}, sen teoriaa ja joitakin k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n esimerkkej{\"a}. Seuraavaksi tarkastellaan hankintatoimen roolia yrityksen osana ja j{\"a}sennet{\"a}{\"a}n vastuualueet 7 eri osaan, joita ovat: 1) toimittajien hallinta, 2) tuotteiden hallinta, 3) hankintalogistiikka ja sen johtaminen, 4) laatuasiat, 5) valmistuksenohjauksen koordinaatio alihankinnoissa, 6) tuotesuunnittelun ja valmistuksen yhteisty{\"o}n koordinointi alihankinnoissa ja 7) muut asiat. Hankintatoimen ulkoistusta tarkastellaan asiantuntijoiden n{\"a}kemysten kautta ja haetaan perusteluita sille. Hankintatoimen ulkoistusanalyysia varten kehitettiin kaksi arviointity{\"o}kalua. Ensimm{\"a}isell{\"a} k{\"a}siteltiin hankintaketjun p{\"a}{\"a}t{\"o}svastuita eri tuoteryhmiss{\"a} ja toisella verrattiin eri ulkoistusmallien transaktiokustannuksia toisiinsa. Tutkimuksen lopuksi pohditaan hankintatoimen ulkoistusvaihtoehtoja ja pyrit{\"a}{\"a}n l{\"o}yt{\"a}m{\"a}{\"a}n perusteluita niille. Johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksin{\"a} todettiin, ett{\"a} hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa on v{\"a}h{\"a}ist{\"a}. Ulkoistettu on useimmiten C-luokan ja MRO-nimikkeiden hyllytyst{\"a} hankintoineen. Hankintatoimen ulkoistus liittyy tutkimuksen yrityksiss{\"a} yleens{\"a} tuotantovaiheen ulkoistuksen mukana ulkoistettuun tavarahankintaan. Hankintatoimen ulkoistusta ilman tuotantovaiheen ulkoistusta ei l{\"o}ydetty tutkimukseen osallistuvien yritysten toiminnassa. Lopuksi her{\"a}tet{\"a}{\"a}n kysymys siit{\"a}, pit{\"a}isik{\"o} metalliteollisuuden l{\"a}hte{\"a} perusteellisemmin selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n hankintatoimen ulkoistuskysymyksi{\"a}. Varsinkin pk-yritysten osalta olisi ehk{\"a} mahdollisuuksia saavuttaa sek{\"a} toiminnallisia s{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} ett{\"a} alempia tuotehintoja hankintoja yhdistelem{\"a}ll{\"a}. T{\"a}m{\"a} tutkimus tukee ajatusta hankintatoimen laajemmaksi ulkoistamiseksi.",
keywords = "metal industry, procurement, VMI, Vendor Managed Inventory, logistics, outsourcing, transportation, building maintenance, engineering works, travel services",
author = "Kai H{\"a}kkinen",
year = "2005",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6762-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2314",
address = "Finland",

}

Häkkinen, K 2005, Hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2314, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa. / Häkkinen, Kai.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 85 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2314).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa

AU - Häkkinen, Kai

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli analysoida hankintatoimen vastuualueita ja pyrkiä lisäämään ymmärrystä siitä mitä ulkoistus voisi tarkoittaa metalliteollisuuden hankintatoimessa. Tutkimuksen alussa käsitellään ulkoistusta yleensä, sen teoriaa ja joitakin käytännön esimerkkejä. Seuraavaksi tarkastellaan hankintatoimen roolia yrityksen osana ja jäsennetään vastuualueet 7 eri osaan, joita ovat: 1) toimittajien hallinta, 2) tuotteiden hallinta, 3) hankintalogistiikka ja sen johtaminen, 4) laatuasiat, 5) valmistuksenohjauksen koordinaatio alihankinnoissa, 6) tuotesuunnittelun ja valmistuksen yhteistyön koordinointi alihankinnoissa ja 7) muut asiat. Hankintatoimen ulkoistusta tarkastellaan asiantuntijoiden näkemysten kautta ja haetaan perusteluita sille. Hankintatoimen ulkoistusanalyysia varten kehitettiin kaksi arviointityökalua. Ensimmäisellä käsiteltiin hankintaketjun päätösvastuita eri tuoteryhmissä ja toisella verrattiin eri ulkoistusmallien transaktiokustannuksia toisiinsa. Tutkimuksen lopuksi pohditaan hankintatoimen ulkoistusvaihtoehtoja ja pyritään löytämään perusteluita niille. Johtopäätöksinä todettiin, että hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa on vähäistä. Ulkoistettu on useimmiten C-luokan ja MRO-nimikkeiden hyllytystä hankintoineen. Hankintatoimen ulkoistus liittyy tutkimuksen yrityksissä yleensä tuotantovaiheen ulkoistuksen mukana ulkoistettuun tavarahankintaan. Hankintatoimen ulkoistusta ilman tuotantovaiheen ulkoistusta ei löydetty tutkimukseen osallistuvien yritysten toiminnassa. Lopuksi herätetään kysymys siitä, pitäisikö metalliteollisuuden lähteä perusteellisemmin selvittämään hankintatoimen ulkoistuskysymyksiä. Varsinkin pk-yritysten osalta olisi ehkä mahdollisuuksia saavuttaa sekä toiminnallisia säästöjä että alempia tuotehintoja hankintoja yhdistelemällä. Tämä tutkimus tukee ajatusta hankintatoimen laajemmaksi ulkoistamiseksi.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli analysoida hankintatoimen vastuualueita ja pyrkiä lisäämään ymmärrystä siitä mitä ulkoistus voisi tarkoittaa metalliteollisuuden hankintatoimessa. Tutkimuksen alussa käsitellään ulkoistusta yleensä, sen teoriaa ja joitakin käytännön esimerkkejä. Seuraavaksi tarkastellaan hankintatoimen roolia yrityksen osana ja jäsennetään vastuualueet 7 eri osaan, joita ovat: 1) toimittajien hallinta, 2) tuotteiden hallinta, 3) hankintalogistiikka ja sen johtaminen, 4) laatuasiat, 5) valmistuksenohjauksen koordinaatio alihankinnoissa, 6) tuotesuunnittelun ja valmistuksen yhteistyön koordinointi alihankinnoissa ja 7) muut asiat. Hankintatoimen ulkoistusta tarkastellaan asiantuntijoiden näkemysten kautta ja haetaan perusteluita sille. Hankintatoimen ulkoistusanalyysia varten kehitettiin kaksi arviointityökalua. Ensimmäisellä käsiteltiin hankintaketjun päätösvastuita eri tuoteryhmissä ja toisella verrattiin eri ulkoistusmallien transaktiokustannuksia toisiinsa. Tutkimuksen lopuksi pohditaan hankintatoimen ulkoistusvaihtoehtoja ja pyritään löytämään perusteluita niille. Johtopäätöksinä todettiin, että hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa on vähäistä. Ulkoistettu on useimmiten C-luokan ja MRO-nimikkeiden hyllytystä hankintoineen. Hankintatoimen ulkoistus liittyy tutkimuksen yrityksissä yleensä tuotantovaiheen ulkoistuksen mukana ulkoistettuun tavarahankintaan. Hankintatoimen ulkoistusta ilman tuotantovaiheen ulkoistusta ei löydetty tutkimukseen osallistuvien yritysten toiminnassa. Lopuksi herätetään kysymys siitä, pitäisikö metalliteollisuuden lähteä perusteellisemmin selvittämään hankintatoimen ulkoistuskysymyksiä. Varsinkin pk-yritysten osalta olisi ehkä mahdollisuuksia saavuttaa sekä toiminnallisia säästöjä että alempia tuotehintoja hankintoja yhdistelemällä. Tämä tutkimus tukee ajatusta hankintatoimen laajemmaksi ulkoistamiseksi.

KW - metal industry

KW - procurement

KW - VMI

KW - Vendor Managed Inventory

KW - logistics

KW - outsourcing

KW - transportation

KW - building maintenance

KW - engineering works

KW - travel services

M3 - Report

SN - 951-38-6762-5

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Häkkinen K. Hankintatoimen ulkoistus metalliteollisuudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 85 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2314).