Hankintatoiminnan toimintamallit

Anna Aminoff, Risto Hyppönen, Hanna Pajunen-Muhonen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Logistinen toimitusketju muodostuu useista toimijoista. Perinteisesti kukin on vastannut omasta toiminnastaan. Kokonaisvaltainen hyötyajattelu ja tietotekniikan kehittyminen on mahdollistanut uusien toimintamallien käyttöönoton. Nämä merkitsevät vastuurajojen muuttumista ja kustannusten sekä hyötyjen uudelleenkohdistumista ketjun eri osapuolille. Tässä raportissa käsitellään toimintamalleja tavarantoimittajan ja ostajan välisessä
  rajapinnassa sekä erikseen toimitettaessa tavara edelleen lopulliselle asiakkaalle.
  Toimintolaskennan avulla on laskettu eri vaihtoehtojen kustannukset muutamissa casetapauksissa. Toimintaa automatisoimalla ja VMI-toimintamalleilla voidaan kustannuksia alentaa tuntuvasti. Cross-Docking toimintamalli on suositeltava toimitettaessa tavaraa ilman varastointia.
  Tämä raportti liittyy projektiin: Kysyntä- ja tarjontaverkoston hallinnan kehittäminen ostoja hankintatoiminnan näkökulmasta (NETMAN). Projekti on osa Liikenne- ja viestintäministeriön VALO-ohjelmaa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Commissioning bodyMinistry of Transport and Communications (Finland)
  Number of pages23
  Publication statusPublished - 2002
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tuotteet ja tuotanto. Tutkimusraportti
  NumberBTUO62-021032

  Keywords

  • Hankinta
  • toimitusverkon hallinta
  • toimintamalli
  • VMI
  • Cross-Docking

  Cite this

  Aminoff, A., Hyppönen, R., & Pajunen-Muhonen, H. (2002). Hankintatoiminnan toimintamallit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tuotteet ja tuotanto. Tutkimusraportti, No. BTUO62-021032
  Aminoff, Anna ; Hyppönen, Risto ; Pajunen-Muhonen, Hanna. / Hankintatoiminnan toimintamallit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 23 p. (VTT Tuotteet ja tuotanto. Tutkimusraportti; No. BTUO62-021032).
  @book{9b469117395b466b8957229f6fe9c1f0,
  title = "Hankintatoiminnan toimintamallit",
  abstract = "Logistinen toimitusketju muodostuu useista toimijoista. Perinteisesti kukin on vastannut omasta toiminnastaan. Kokonaisvaltainen hy{\"o}tyajattelu ja tietotekniikan kehittyminen on mahdollistanut uusien toimintamallien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton. N{\"a}m{\"a} merkitsev{\"a}t vastuurajojen muuttumista ja kustannusten sek{\"a} hy{\"o}tyjen uudelleenkohdistumista ketjun eri osapuolille. T{\"a}ss{\"a} raportissa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n toimintamalleja tavarantoimittajan ja ostajan v{\"a}lisess{\"a}rajapinnassa sek{\"a} erikseen toimitettaessa tavara edelleen lopulliselle asiakkaalle.Toimintolaskennan avulla on laskettu eri vaihtoehtojen kustannukset muutamissa casetapauksissa. Toimintaa automatisoimalla ja VMI-toimintamalleilla voidaan kustannuksia alentaa tuntuvasti. Cross-Docking toimintamalli on suositeltava toimitettaessa tavaraa ilman varastointia.T{\"a}m{\"a} raportti liittyy projektiin: Kysynt{\"a}- ja tarjontaverkoston hallinnan kehitt{\"a}minen ostoja hankintatoiminnan n{\"a}k{\"o}kulmasta (NETMAN). Projekti on osa Liikenne- ja viestint{\"a}ministeri{\"o}n VALO-ohjelmaa.",
  keywords = "Hankinta, toimitusverkon hallinta, toimintamalli, VMI, Cross-Docking",
  author = "Anna Aminoff and Risto Hypp{\"o}nen and Hanna Pajunen-Muhonen",
  note = "CA2: BA2175 Project code: M1SU00821",
  year = "2002",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tuotteet ja tuotanto. Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "BTUO62-021032",
  address = "Finland",

  }

  Aminoff, A, Hyppönen, R & Pajunen-Muhonen, H 2002, Hankintatoiminnan toimintamallit. VTT Tuotteet ja tuotanto. Tutkimusraportti, no. BTUO62-021032, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Hankintatoiminnan toimintamallit. / Aminoff, Anna; Hyppönen, Risto; Pajunen-Muhonen, Hanna.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 23 p. (VTT Tuotteet ja tuotanto. Tutkimusraportti; No. BTUO62-021032).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Hankintatoiminnan toimintamallit

  AU - Aminoff, Anna

  AU - Hyppönen, Risto

  AU - Pajunen-Muhonen, Hanna

  N1 - CA2: BA2175 Project code: M1SU00821

  PY - 2002

  Y1 - 2002

  N2 - Logistinen toimitusketju muodostuu useista toimijoista. Perinteisesti kukin on vastannut omasta toiminnastaan. Kokonaisvaltainen hyötyajattelu ja tietotekniikan kehittyminen on mahdollistanut uusien toimintamallien käyttöönoton. Nämä merkitsevät vastuurajojen muuttumista ja kustannusten sekä hyötyjen uudelleenkohdistumista ketjun eri osapuolille. Tässä raportissa käsitellään toimintamalleja tavarantoimittajan ja ostajan välisessärajapinnassa sekä erikseen toimitettaessa tavara edelleen lopulliselle asiakkaalle.Toimintolaskennan avulla on laskettu eri vaihtoehtojen kustannukset muutamissa casetapauksissa. Toimintaa automatisoimalla ja VMI-toimintamalleilla voidaan kustannuksia alentaa tuntuvasti. Cross-Docking toimintamalli on suositeltava toimitettaessa tavaraa ilman varastointia.Tämä raportti liittyy projektiin: Kysyntä- ja tarjontaverkoston hallinnan kehittäminen ostoja hankintatoiminnan näkökulmasta (NETMAN). Projekti on osa Liikenne- ja viestintäministeriön VALO-ohjelmaa.

  AB - Logistinen toimitusketju muodostuu useista toimijoista. Perinteisesti kukin on vastannut omasta toiminnastaan. Kokonaisvaltainen hyötyajattelu ja tietotekniikan kehittyminen on mahdollistanut uusien toimintamallien käyttöönoton. Nämä merkitsevät vastuurajojen muuttumista ja kustannusten sekä hyötyjen uudelleenkohdistumista ketjun eri osapuolille. Tässä raportissa käsitellään toimintamalleja tavarantoimittajan ja ostajan välisessärajapinnassa sekä erikseen toimitettaessa tavara edelleen lopulliselle asiakkaalle.Toimintolaskennan avulla on laskettu eri vaihtoehtojen kustannukset muutamissa casetapauksissa. Toimintaa automatisoimalla ja VMI-toimintamalleilla voidaan kustannuksia alentaa tuntuvasti. Cross-Docking toimintamalli on suositeltava toimitettaessa tavaraa ilman varastointia.Tämä raportti liittyy projektiin: Kysyntä- ja tarjontaverkoston hallinnan kehittäminen ostoja hankintatoiminnan näkökulmasta (NETMAN). Projekti on osa Liikenne- ja viestintäministeriön VALO-ohjelmaa.

  KW - Hankinta

  KW - toimitusverkon hallinta

  KW - toimintamalli

  KW - VMI

  KW - Cross-Docking

  M3 - Report

  T3 - VTT Tuotteet ja tuotanto. Tutkimusraportti

  BT - Hankintatoiminnan toimintamallit

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Aminoff A, Hyppönen R, Pajunen-Muhonen H. Hankintatoiminnan toimintamallit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 23 p. (VTT Tuotteet ja tuotanto. Tutkimusraportti; No. BTUO62-021032).