Harvabetoni ja jyrätty betoni: Kirjallisuustutkimus

Lauri Kivekäs, Markku Leivo

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Harvabetoni eli hiekaton betoni on kevytbetonityyppi, josta on jätetty hieno runkoaine pois ja jossa käytetään ainoastaan karkeaa, useimmiten mahdollisimman tasarakeista runkoainetta. Tällöin betonin runkoainepartikkelien väliin jää paljon tyhjää tilaa, jonka ansiosta harvabetonin tiheys on pienempi kuin tavallisen betonin. Harvabetonin puristuslujuus on yleensä 1,5 - 15 MN/m2, joten sen käyttö rajoittuu kohteisiin, joissa ei suurempia lujuuksia tarvita ja joissa voidaan käyttää hyväksi harvabetonin normaalia betonia pienempää tiheyttä. Suurimpana harvabetonin käyttökohteena voidaan mainita asuinrakennusten kantavat ulko- ja sisäseinät. Harvabetonin käyttöä puoltaa keveyden lisäksi sen normaalibetonia halvempi hinta. Jyrätty betoni on 1970-luvulla kehitetty erikoiskohteiden betonointimenetelmä, jossa erittäin jäykkä betonimassa kuljetetaan, valetaan ja tiivistetään käyttäen tavallisia maa- ja kalliorakennuskoneita. Jyrätyn betonin massa eroaa tavallisesta betonista erittäin suuren jäykkyytensä vuoksi. Tuoreen massan painuma painumakokeessa on nolla, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös painumattomaksi betoniksi. Massan sementtipitoisuus on hyvin alhainen, ja runkoaineelle asetettavat vaatimukset ovat huomattavasti pienemmät kuin tavallisella betonilla. Siksi betonimassa on normaalibetonia huomattavasti halvempaa. Jyrättyä betonia käytettäessä muottien ja työvoiman tarve on hyvin vähäinen. Menetelmää on käytetty pääasiallisesti patojen rakentamisessa, mutta se soveltuu hyvin mihin tahansa massiiviseen raudoittamattomaan kohteeseen, jossa työkoneet mahtuvat liikkumaan. Ennen kaikkea alhaisten työkustannusten ansiosta menetelmällä on saavutettu huo-mattavaa säästöä nimenomaan padonrakennuksessa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages37
  ISBN (Print)951-38-2461-6
  Publication statusPublished - 1985
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number514
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  mink

  Keywords

  • lightweight concretes
  • aggregates
  • fine aggregates
  • density
  • concretes
  • stiffness
  • slumping
  • dams

  Cite this

  Kivekäs, L., & Leivo, M. (1985). Harvabetoni ja jyrätty betoni: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 514
  Kivekäs, Lauri ; Leivo, Markku. / Harvabetoni ja jyrätty betoni : Kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 514).
  @book{2bbba1f8128d4dcf89acf6a3c3cb57ba,
  title = "Harvabetoni ja jyr{\"a}tty betoni: Kirjallisuustutkimus",
  abstract = "Harvabetoni eli hiekaton betoni on kevytbetonityyppi, josta on j{\"a}tetty hieno runkoaine pois ja jossa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n ainoastaan karkeaa, useimmiten mahdollisimman tasarakeista runkoainetta. T{\"a}ll{\"o}in betonin runkoainepartikkelien v{\"a}liin j{\"a}{\"a} paljon tyhj{\"a}{\"a} tilaa, jonka ansiosta harvabetonin tiheys on pienempi kuin tavallisen betonin. Harvabetonin puristuslujuus on yleens{\"a} 1,5 - 15 MN/m2, joten sen k{\"a}ytt{\"o} rajoittuu kohteisiin, joissa ei suurempia lujuuksia tarvita ja joissa voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} hyv{\"a}ksi harvabetonin normaalia betonia pienemp{\"a}{\"a} tiheytt{\"a}. Suurimpana harvabetonin k{\"a}ytt{\"o}kohteena voidaan mainita asuinrakennusten kantavat ulko- ja sis{\"a}sein{\"a}t. Harvabetonin k{\"a}ytt{\"o}{\"a} puoltaa keveyden lis{\"a}ksi sen normaalibetonia halvempi hinta. Jyr{\"a}tty betoni on 1970-luvulla kehitetty erikoiskohteiden betonointimenetelm{\"a}, jossa eritt{\"a}in j{\"a}ykk{\"a} betonimassa kuljetetaan, valetaan ja tiivistet{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}en tavallisia maa- ja kalliorakennuskoneita. Jyr{\"a}tyn betonin massa eroaa tavallisesta betonista eritt{\"a}in suuren j{\"a}ykkyytens{\"a} vuoksi. Tuoreen massan painuma painumakokeessa on nolla, mink{\"a} vuoksi sit{\"a} kutsutaan my{\"o}s painumattomaksi betoniksi. Massan sementtipitoisuus on hyvin alhainen, ja runkoaineelle asetettavat vaatimukset ovat huomattavasti pienemm{\"a}t kuin tavallisella betonilla. Siksi betonimassa on normaalibetonia huomattavasti halvempaa. Jyr{\"a}tty{\"a} betonia k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} muottien ja ty{\"o}voiman tarve on hyvin v{\"a}h{\"a}inen. Menetelm{\"a}{\"a} on k{\"a}ytetty p{\"a}{\"a}asiallisesti patojen rakentamisessa, mutta se soveltuu hyvin mihin tahansa massiiviseen raudoittamattomaan kohteeseen, jossa ty{\"o}koneet mahtuvat liikkumaan. Ennen kaikkea alhaisten ty{\"o}kustannusten ansiosta menetelm{\"a}ll{\"a} on saavutettu huo-mattavaa s{\"a}{\"a}st{\"o}{\"a} nimenomaan padonrakennuksessa.",
  keywords = "lightweight concretes, aggregates, fine aggregates, density, concretes, stiffness, slumping, dams",
  author = "Lauri Kivek{\"a}s and Markku Leivo",
  year = "1985",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2461-6",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "514",
  address = "Finland",

  }

  Kivekäs, L & Leivo, M 1985, Harvabetoni ja jyrätty betoni: Kirjallisuustutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 514, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Harvabetoni ja jyrätty betoni : Kirjallisuustutkimus. / Kivekäs, Lauri; Leivo, Markku.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 514).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Harvabetoni ja jyrätty betoni

  T2 - Kirjallisuustutkimus

  AU - Kivekäs, Lauri

  AU - Leivo, Markku

  PY - 1985

  Y1 - 1985

  N2 - Harvabetoni eli hiekaton betoni on kevytbetonityyppi, josta on jätetty hieno runkoaine pois ja jossa käytetään ainoastaan karkeaa, useimmiten mahdollisimman tasarakeista runkoainetta. Tällöin betonin runkoainepartikkelien väliin jää paljon tyhjää tilaa, jonka ansiosta harvabetonin tiheys on pienempi kuin tavallisen betonin. Harvabetonin puristuslujuus on yleensä 1,5 - 15 MN/m2, joten sen käyttö rajoittuu kohteisiin, joissa ei suurempia lujuuksia tarvita ja joissa voidaan käyttää hyväksi harvabetonin normaalia betonia pienempää tiheyttä. Suurimpana harvabetonin käyttökohteena voidaan mainita asuinrakennusten kantavat ulko- ja sisäseinät. Harvabetonin käyttöä puoltaa keveyden lisäksi sen normaalibetonia halvempi hinta. Jyrätty betoni on 1970-luvulla kehitetty erikoiskohteiden betonointimenetelmä, jossa erittäin jäykkä betonimassa kuljetetaan, valetaan ja tiivistetään käyttäen tavallisia maa- ja kalliorakennuskoneita. Jyrätyn betonin massa eroaa tavallisesta betonista erittäin suuren jäykkyytensä vuoksi. Tuoreen massan painuma painumakokeessa on nolla, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös painumattomaksi betoniksi. Massan sementtipitoisuus on hyvin alhainen, ja runkoaineelle asetettavat vaatimukset ovat huomattavasti pienemmät kuin tavallisella betonilla. Siksi betonimassa on normaalibetonia huomattavasti halvempaa. Jyrättyä betonia käytettäessä muottien ja työvoiman tarve on hyvin vähäinen. Menetelmää on käytetty pääasiallisesti patojen rakentamisessa, mutta se soveltuu hyvin mihin tahansa massiiviseen raudoittamattomaan kohteeseen, jossa työkoneet mahtuvat liikkumaan. Ennen kaikkea alhaisten työkustannusten ansiosta menetelmällä on saavutettu huo-mattavaa säästöä nimenomaan padonrakennuksessa.

  AB - Harvabetoni eli hiekaton betoni on kevytbetonityyppi, josta on jätetty hieno runkoaine pois ja jossa käytetään ainoastaan karkeaa, useimmiten mahdollisimman tasarakeista runkoainetta. Tällöin betonin runkoainepartikkelien väliin jää paljon tyhjää tilaa, jonka ansiosta harvabetonin tiheys on pienempi kuin tavallisen betonin. Harvabetonin puristuslujuus on yleensä 1,5 - 15 MN/m2, joten sen käyttö rajoittuu kohteisiin, joissa ei suurempia lujuuksia tarvita ja joissa voidaan käyttää hyväksi harvabetonin normaalia betonia pienempää tiheyttä. Suurimpana harvabetonin käyttökohteena voidaan mainita asuinrakennusten kantavat ulko- ja sisäseinät. Harvabetonin käyttöä puoltaa keveyden lisäksi sen normaalibetonia halvempi hinta. Jyrätty betoni on 1970-luvulla kehitetty erikoiskohteiden betonointimenetelmä, jossa erittäin jäykkä betonimassa kuljetetaan, valetaan ja tiivistetään käyttäen tavallisia maa- ja kalliorakennuskoneita. Jyrätyn betonin massa eroaa tavallisesta betonista erittäin suuren jäykkyytensä vuoksi. Tuoreen massan painuma painumakokeessa on nolla, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös painumattomaksi betoniksi. Massan sementtipitoisuus on hyvin alhainen, ja runkoaineelle asetettavat vaatimukset ovat huomattavasti pienemmät kuin tavallisella betonilla. Siksi betonimassa on normaalibetonia huomattavasti halvempaa. Jyrättyä betonia käytettäessä muottien ja työvoiman tarve on hyvin vähäinen. Menetelmää on käytetty pääasiallisesti patojen rakentamisessa, mutta se soveltuu hyvin mihin tahansa massiiviseen raudoittamattomaan kohteeseen, jossa työkoneet mahtuvat liikkumaan. Ennen kaikkea alhaisten työkustannusten ansiosta menetelmällä on saavutettu huo-mattavaa säästöä nimenomaan padonrakennuksessa.

  KW - lightweight concretes

  KW - aggregates

  KW - fine aggregates

  KW - density

  KW - concretes

  KW - stiffness

  KW - slumping

  KW - dams

  M3 - Report

  SN - 951-38-2461-6

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Harvabetoni ja jyrätty betoni

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kivekäs L, Leivo M. Harvabetoni ja jyrätty betoni: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 514).