Kaatuessaan vaaraa aiheuttavat rakenteet

Translated title of the contribution: Hazards associated with collapsing structures

Petteri Kaski, Kimmo Virolainen, Tapio Leino, Lasse Mörönen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomessa on erilaisille korkeille rakenteille sattunut jonkin verran kaatumisia ja sortumisia. Tällaiset rakenteet saattavat mahdollisesti kaatuessaan aiheuttaa vaaraa sekä ihmisille että muulle rakennetulle ympäristölle ja luonnolle. Erityisesti säiliöissä varastoidut kemikaalit voivat luontoon joutuessaan aiheuttaa pahojakin vaurioita. Paineastioiden ja -säiliöiden rakennetta ja tarkastusta on käsitelty standardeissa, joissa on hyvin tarkasti määritelty niiden käyttötarkoituksen mukaisesta tarkastamisesta ja sen valvonnasta. Paineettomia säiliöitä koskevia vastaavia standardeja ei ole, ja siksi niiden vastaanotto, hyväksyntä, tarkastus ja koetäyttö sekä niiden käyttö ja huolto tapahtuvat yleensä vain toimittajan ja tilaajan välisen sopimuksen puitteissa. Monissa tapauksissa säiliön rakentamiseen ei tarvita rakennuslupaa; pelkkä ilmoitus kunnan rakennusvirastoon yleensä riittää. Tässä tutkimuksessa selviteltiin Suomessa eri teollisuudenaloilla käytössä olevia korkeita mahdollisesti kaatuvia rakenteita sekä niistä aiheutuvia riskejä. Tutkimuksessa selvitettiin toisaalta mahdollisia kohteita ja rakenteita sekä niiden kaatumiseen vaikuttavia seikkoja ja toisaalta menetelmiä, joilla riskit ja mahdollisten onnettomuuksien seuraukset voitaisiin tunnistaa ja pyrkiä ennalta torjumaan. Kaatumisriskeistä merkittävimmät voidaan luokitella seuraaviin kolmeen kohtaan: 1. Rakenteiden rakennesuunnittelusta, valmistuksesta, kokoonpanosta ja asennuksesta aiheutuvat virheet ja puutteet sekä niiden aiheuttamat riskit. 2. Rakenteen käytön aikana tapahtuvat käyttövirheet ja muut inhimillisestä toiminnasta aiheutuvat ongelmat, kuten törmäykset ja huolimattomuus, sekä rakenteiden ikääntyminen esim. puutteellisen ylläpidon takia (käyttöikä riippuu ylläpidosta!). 3. Rakenteiden siirtäminen, niiden käyttötarkoituksen muuttaminen tai muut ympäristössä tapahtuvan rakentamisen ja muutostöiden aiheuttamat riskit, joiden vaikutuksia ei ole riittävästi otettu huomioon (vastuut epäselviä). Julkaisu sisältää ohjeet paineettomien säiliöiden koetäyttösuunnitelman tekemiseksi sekä teräs- ja teräsbetonirakenteiden kunnon tarkistamiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Electronic)951-38-5407-8
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1925
ISSN1235-0605

Keywords

  • steel structures
  • concrete structures
  • collapse
  • risk
  • pressure vessels
  • accidents

Cite this

Kaski, P., Virolainen, K., Leino, T., & Mörönen, L. (1998). Kaatuessaan vaaraa aiheuttavat rakenteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1925
Kaski, Petteri ; Virolainen, Kimmo ; Leino, Tapio ; Mörönen, Lasse. / Kaatuessaan vaaraa aiheuttavat rakenteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 52 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1925).
@book{d54fe9c850d44aa99a386bf86c75c6a9,
title = "Kaatuessaan vaaraa aiheuttavat rakenteet",
abstract = "Suomessa on erilaisille korkeille rakenteille sattunut jonkin verran kaatumisia ja sortumisia. T{\"a}llaiset rakenteet saattavat mahdollisesti kaatuessaan aiheuttaa vaaraa sek{\"a} ihmisille ett{\"a} muulle rakennetulle ymp{\"a}rist{\"o}lle ja luonnolle. Erityisesti s{\"a}ili{\"o}iss{\"a} varastoidut kemikaalit voivat luontoon joutuessaan aiheuttaa pahojakin vaurioita. Paineastioiden ja -s{\"a}ili{\"o}iden rakennetta ja tarkastusta on k{\"a}sitelty standardeissa, joissa on hyvin tarkasti m{\"a}{\"a}ritelty niiden k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen mukaisesta tarkastamisesta ja sen valvonnasta. Paineettomia s{\"a}ili{\"o}it{\"a} koskevia vastaavia standardeja ei ole, ja siksi niiden vastaanotto, hyv{\"a}ksynt{\"a}, tarkastus ja koet{\"a}ytt{\"o} sek{\"a} niiden k{\"a}ytt{\"o} ja huolto tapahtuvat yleens{\"a} vain toimittajan ja tilaajan v{\"a}lisen sopimuksen puitteissa. Monissa tapauksissa s{\"a}ili{\"o}n rakentamiseen ei tarvita rakennuslupaa; pelkk{\"a} ilmoitus kunnan rakennusvirastoon yleens{\"a} riitt{\"a}{\"a}. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa selviteltiin Suomessa eri teollisuudenaloilla k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia korkeita mahdollisesti kaatuvia rakenteita sek{\"a} niist{\"a} aiheutuvia riskej{\"a}. Tutkimuksessa selvitettiin toisaalta mahdollisia kohteita ja rakenteita sek{\"a} niiden kaatumiseen vaikuttavia seikkoja ja toisaalta menetelmi{\"a}, joilla riskit ja mahdollisten onnettomuuksien seuraukset voitaisiin tunnistaa ja pyrki{\"a} ennalta torjumaan. Kaatumisriskeist{\"a} merkitt{\"a}vimm{\"a}t voidaan luokitella seuraaviin kolmeen kohtaan: 1. Rakenteiden rakennesuunnittelusta, valmistuksesta, kokoonpanosta ja asennuksesta aiheutuvat virheet ja puutteet sek{\"a} niiden aiheuttamat riskit. 2. Rakenteen k{\"a}yt{\"o}n aikana tapahtuvat k{\"a}ytt{\"o}virheet ja muut inhimillisest{\"a} toiminnasta aiheutuvat ongelmat, kuten t{\"o}rm{\"a}ykset ja huolimattomuus, sek{\"a} rakenteiden ik{\"a}{\"a}ntyminen esim. puutteellisen yll{\"a}pidon takia (k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} riippuu yll{\"a}pidosta!). 3. Rakenteiden siirt{\"a}minen, niiden k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen muuttaminen tai muut ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} tapahtuvan rakentamisen ja muutost{\"o}iden aiheuttamat riskit, joiden vaikutuksia ei ole riitt{\"a}v{\"a}sti otettu huomioon (vastuut ep{\"a}selvi{\"a}). Julkaisu sis{\"a}lt{\"a}{\"a} ohjeet paineettomien s{\"a}ili{\"o}iden koet{\"a}ytt{\"o}suunnitelman tekemiseksi sek{\"a} ter{\"a}s- ja ter{\"a}sbetonirakenteiden kunnon tarkistamiseksi.",
keywords = "steel structures, concrete structures, collapse, risk, pressure vessels, accidents",
author = "Petteri Kaski and Kimmo Virolainen and Tapio Leino and Lasse M{\"o}r{\"o}nen",
note = "Project code: V7SU00570",
year = "1998",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1925",
address = "Finland",

}

Kaski, P, Virolainen, K, Leino, T & Mörönen, L 1998, Kaatuessaan vaaraa aiheuttavat rakenteet. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1925, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kaatuessaan vaaraa aiheuttavat rakenteet. / Kaski, Petteri; Virolainen, Kimmo; Leino, Tapio; Mörönen, Lasse.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 52 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1925).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaatuessaan vaaraa aiheuttavat rakenteet

AU - Kaski, Petteri

AU - Virolainen, Kimmo

AU - Leino, Tapio

AU - Mörönen, Lasse

N1 - Project code: V7SU00570

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Suomessa on erilaisille korkeille rakenteille sattunut jonkin verran kaatumisia ja sortumisia. Tällaiset rakenteet saattavat mahdollisesti kaatuessaan aiheuttaa vaaraa sekä ihmisille että muulle rakennetulle ympäristölle ja luonnolle. Erityisesti säiliöissä varastoidut kemikaalit voivat luontoon joutuessaan aiheuttaa pahojakin vaurioita. Paineastioiden ja -säiliöiden rakennetta ja tarkastusta on käsitelty standardeissa, joissa on hyvin tarkasti määritelty niiden käyttötarkoituksen mukaisesta tarkastamisesta ja sen valvonnasta. Paineettomia säiliöitä koskevia vastaavia standardeja ei ole, ja siksi niiden vastaanotto, hyväksyntä, tarkastus ja koetäyttö sekä niiden käyttö ja huolto tapahtuvat yleensä vain toimittajan ja tilaajan välisen sopimuksen puitteissa. Monissa tapauksissa säiliön rakentamiseen ei tarvita rakennuslupaa; pelkkä ilmoitus kunnan rakennusvirastoon yleensä riittää. Tässä tutkimuksessa selviteltiin Suomessa eri teollisuudenaloilla käytössä olevia korkeita mahdollisesti kaatuvia rakenteita sekä niistä aiheutuvia riskejä. Tutkimuksessa selvitettiin toisaalta mahdollisia kohteita ja rakenteita sekä niiden kaatumiseen vaikuttavia seikkoja ja toisaalta menetelmiä, joilla riskit ja mahdollisten onnettomuuksien seuraukset voitaisiin tunnistaa ja pyrkiä ennalta torjumaan. Kaatumisriskeistä merkittävimmät voidaan luokitella seuraaviin kolmeen kohtaan: 1. Rakenteiden rakennesuunnittelusta, valmistuksesta, kokoonpanosta ja asennuksesta aiheutuvat virheet ja puutteet sekä niiden aiheuttamat riskit. 2. Rakenteen käytön aikana tapahtuvat käyttövirheet ja muut inhimillisestä toiminnasta aiheutuvat ongelmat, kuten törmäykset ja huolimattomuus, sekä rakenteiden ikääntyminen esim. puutteellisen ylläpidon takia (käyttöikä riippuu ylläpidosta!). 3. Rakenteiden siirtäminen, niiden käyttötarkoituksen muuttaminen tai muut ympäristössä tapahtuvan rakentamisen ja muutostöiden aiheuttamat riskit, joiden vaikutuksia ei ole riittävästi otettu huomioon (vastuut epäselviä). Julkaisu sisältää ohjeet paineettomien säiliöiden koetäyttösuunnitelman tekemiseksi sekä teräs- ja teräsbetonirakenteiden kunnon tarkistamiseksi.

AB - Suomessa on erilaisille korkeille rakenteille sattunut jonkin verran kaatumisia ja sortumisia. Tällaiset rakenteet saattavat mahdollisesti kaatuessaan aiheuttaa vaaraa sekä ihmisille että muulle rakennetulle ympäristölle ja luonnolle. Erityisesti säiliöissä varastoidut kemikaalit voivat luontoon joutuessaan aiheuttaa pahojakin vaurioita. Paineastioiden ja -säiliöiden rakennetta ja tarkastusta on käsitelty standardeissa, joissa on hyvin tarkasti määritelty niiden käyttötarkoituksen mukaisesta tarkastamisesta ja sen valvonnasta. Paineettomia säiliöitä koskevia vastaavia standardeja ei ole, ja siksi niiden vastaanotto, hyväksyntä, tarkastus ja koetäyttö sekä niiden käyttö ja huolto tapahtuvat yleensä vain toimittajan ja tilaajan välisen sopimuksen puitteissa. Monissa tapauksissa säiliön rakentamiseen ei tarvita rakennuslupaa; pelkkä ilmoitus kunnan rakennusvirastoon yleensä riittää. Tässä tutkimuksessa selviteltiin Suomessa eri teollisuudenaloilla käytössä olevia korkeita mahdollisesti kaatuvia rakenteita sekä niistä aiheutuvia riskejä. Tutkimuksessa selvitettiin toisaalta mahdollisia kohteita ja rakenteita sekä niiden kaatumiseen vaikuttavia seikkoja ja toisaalta menetelmiä, joilla riskit ja mahdollisten onnettomuuksien seuraukset voitaisiin tunnistaa ja pyrkiä ennalta torjumaan. Kaatumisriskeistä merkittävimmät voidaan luokitella seuraaviin kolmeen kohtaan: 1. Rakenteiden rakennesuunnittelusta, valmistuksesta, kokoonpanosta ja asennuksesta aiheutuvat virheet ja puutteet sekä niiden aiheuttamat riskit. 2. Rakenteen käytön aikana tapahtuvat käyttövirheet ja muut inhimillisestä toiminnasta aiheutuvat ongelmat, kuten törmäykset ja huolimattomuus, sekä rakenteiden ikääntyminen esim. puutteellisen ylläpidon takia (käyttöikä riippuu ylläpidosta!). 3. Rakenteiden siirtäminen, niiden käyttötarkoituksen muuttaminen tai muut ympäristössä tapahtuvan rakentamisen ja muutostöiden aiheuttamat riskit, joiden vaikutuksia ei ole riittävästi otettu huomioon (vastuut epäselviä). Julkaisu sisältää ohjeet paineettomien säiliöiden koetäyttösuunnitelman tekemiseksi sekä teräs- ja teräsbetonirakenteiden kunnon tarkistamiseksi.

KW - steel structures

KW - concrete structures

KW - collapse

KW - risk

KW - pressure vessels

KW - accidents

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kaatuessaan vaaraa aiheuttavat rakenteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kaski P, Virolainen K, Leino T, Mörönen L. Kaatuessaan vaaraa aiheuttavat rakenteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 52 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1925).