HEATSET-offsetlinjojen energiahäviöt

Sirkka Manni-Loukkola, Heikki Salomaa, Jouko Virtanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin heatset-offsetpainojen energiankulutusta kirjallisuustietojen perusteella sekä suorittamalla kysely viidessä suomalaisessa painotalossa ja lisäksi mittaukset kolmessa painotalossa. Kartoitettiin heatset-offsetprosessin kuumailmakuivauksen energiankulutus, sen jakaantuminen ja energiahäviöt sekä selvitettiin mahdollisuuksia energian säästötoimiin. Suoritettujen energialaskelmien mukaan viiden tutkimukseen osallis-tuneen heatset-painotalon vuotuinen energiankäyttö on 2,5 - 13,7 GWh. Tästä sähkön osuus on noin 40 %, öljyn tai kaukolämmön osuus noin 50 % sekä heatset-kuivaukseen käytetyn propaanin osuus noin 10 %. Propaanilla tuotetun energian kulutus ajettua paperimäärää kohti on keskimäärin 74 kJ/m2, ja propaanin kulutus keskimäärin 1,6 g/m2. Kolmessa painossa tehdyissä päästömittauksissa poistoilman hiilivetypitoisuus oli 300 - 1600 mg/m3n (CH4:nä) ja päästöjen määrä 0,7 - 6,9 kg/h. Tutkimuksessa selvisi, että kuumailmakuivauksen energiasta yli puolet kuluu kuivausilman lämmitykseen. Energian säästöön pyrittäessä voidaan suoritettavat toimenpiteet asettaa seuraavaan tärkeysjärjestykseen: kuivausilmamäärän pienentäminen, lämpötilatason alentaminen, poistoilman uudelleenkierrätys, painosalin ylilämmön hyödyntäminen kuivauksessa ja lämmön talteenotto. Toimenpiteiden toteutusmahdollisuudet ja kannattavuus tulee kuitenkin selvittää tapauskohtaisesti. Kirjallisuustietojen perusteella päästöilman puhdistusmenetelmistä käyttökelpoisimmat ovat terminen ja katalyyttinen jälkipoltto. Näiden haittoja ovat korkeat investointikustannukset, 1 miljoonan markan luokkaa, ja suuri energiankulutus, varsinkin termisessä jälkipoltossa. Terminen jälkipoltto on yleisin puhdistusmenetelmä Euroopassa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-2536 -1
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number553
ISSN0358-5085

Keywords

  • offset printing
  • presses
  • energy losses
  • draught air

Cite this

Manni-Loukkola, S., Salomaa, H., & Virtanen, J. (1986). HEATSET-offsetlinjojen energiahäviöt. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 553
Manni-Loukkola, Sirkka ; Salomaa, Heikki ; Virtanen, Jouko. / HEATSET-offsetlinjojen energiahäviöt. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 553).
@book{5effbbd65bf64a69b6f2a622e0509c8f,
title = "HEATSET-offsetlinjojen energiah{\"a}vi{\"o}t",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin heatset-offsetpainojen energiankulutusta kirjallisuustietojen perusteella sek{\"a} suorittamalla kysely viidess{\"a} suomalaisessa painotalossa ja lis{\"a}ksi mittaukset kolmessa painotalossa. Kartoitettiin heatset-offsetprosessin kuumailmakuivauksen energiankulutus, sen jakaantuminen ja energiah{\"a}vi{\"o}t sek{\"a} selvitettiin mahdollisuuksia energian s{\"a}{\"a}st{\"o}toimiin. Suoritettujen energialaskelmien mukaan viiden tutkimukseen osallis-tuneen heatset-painotalon vuotuinen energiank{\"a}ytt{\"o} on 2,5 - 13,7 GWh. T{\"a}st{\"a} s{\"a}hk{\"o}n osuus on noin 40 {\%}, {\"o}ljyn tai kaukol{\"a}mm{\"o}n osuus noin 50 {\%} sek{\"a} heatset-kuivaukseen k{\"a}ytetyn propaanin osuus noin 10 {\%}. Propaanilla tuotetun energian kulutus ajettua paperim{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} kohti on keskim{\"a}{\"a}rin 74 kJ/m2, ja propaanin kulutus keskim{\"a}{\"a}rin 1,6 g/m2. Kolmessa painossa tehdyiss{\"a} p{\"a}{\"a}st{\"o}mittauksissa poistoilman hiilivetypitoisuus oli 300 - 1600 mg/m3n (CH4:n{\"a}) ja p{\"a}{\"a}st{\"o}jen m{\"a}{\"a}r{\"a} 0,7 - 6,9 kg/h. Tutkimuksessa selvisi, ett{\"a} kuumailmakuivauksen energiasta yli puolet kuluu kuivausilman l{\"a}mmitykseen. Energian s{\"a}{\"a}st{\"o}{\"o}n pyritt{\"a}ess{\"a} voidaan suoritettavat toimenpiteet asettaa seuraavaan t{\"a}rkeysj{\"a}rjestykseen: kuivausilmam{\"a}{\"a}r{\"a}n pienent{\"a}minen, l{\"a}mp{\"o}tilatason alentaminen, poistoilman uudelleenkierr{\"a}tys, painosalin ylil{\"a}mm{\"o}n hy{\"o}dynt{\"a}minen kuivauksessa ja l{\"a}mm{\"o}n talteenotto. Toimenpiteiden toteutusmahdollisuudet ja kannattavuus tulee kuitenkin selvitt{\"a}{\"a} tapauskohtaisesti. Kirjallisuustietojen perusteella p{\"a}{\"a}st{\"o}ilman puhdistusmenetelmist{\"a} k{\"a}ytt{\"o}kelpoisimmat ovat terminen ja katalyyttinen j{\"a}lkipoltto. N{\"a}iden haittoja ovat korkeat investointikustannukset, 1 miljoonan markan luokkaa, ja suuri energiankulutus, varsinkin termisess{\"a} j{\"a}lkipoltossa. Terminen j{\"a}lkipoltto on yleisin puhdistusmenetelm{\"a} Euroopassa.",
keywords = "offset printing, presses, energy losses, draught air",
author = "Sirkka Manni-Loukkola and Heikki Salomaa and Jouko Virtanen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2536 -1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "553",
address = "Finland",

}

Manni-Loukkola, S, Salomaa, H & Virtanen, J 1986, HEATSET-offsetlinjojen energiahäviöt. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 553, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

HEATSET-offsetlinjojen energiahäviöt. / Manni-Loukkola, Sirkka; Salomaa, Heikki; Virtanen, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 553).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - HEATSET-offsetlinjojen energiahäviöt

AU - Manni-Loukkola, Sirkka

AU - Salomaa, Heikki

AU - Virtanen, Jouko

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin heatset-offsetpainojen energiankulutusta kirjallisuustietojen perusteella sekä suorittamalla kysely viidessä suomalaisessa painotalossa ja lisäksi mittaukset kolmessa painotalossa. Kartoitettiin heatset-offsetprosessin kuumailmakuivauksen energiankulutus, sen jakaantuminen ja energiahäviöt sekä selvitettiin mahdollisuuksia energian säästötoimiin. Suoritettujen energialaskelmien mukaan viiden tutkimukseen osallis-tuneen heatset-painotalon vuotuinen energiankäyttö on 2,5 - 13,7 GWh. Tästä sähkön osuus on noin 40 %, öljyn tai kaukolämmön osuus noin 50 % sekä heatset-kuivaukseen käytetyn propaanin osuus noin 10 %. Propaanilla tuotetun energian kulutus ajettua paperimäärää kohti on keskimäärin 74 kJ/m2, ja propaanin kulutus keskimäärin 1,6 g/m2. Kolmessa painossa tehdyissä päästömittauksissa poistoilman hiilivetypitoisuus oli 300 - 1600 mg/m3n (CH4:nä) ja päästöjen määrä 0,7 - 6,9 kg/h. Tutkimuksessa selvisi, että kuumailmakuivauksen energiasta yli puolet kuluu kuivausilman lämmitykseen. Energian säästöön pyrittäessä voidaan suoritettavat toimenpiteet asettaa seuraavaan tärkeysjärjestykseen: kuivausilmamäärän pienentäminen, lämpötilatason alentaminen, poistoilman uudelleenkierrätys, painosalin ylilämmön hyödyntäminen kuivauksessa ja lämmön talteenotto. Toimenpiteiden toteutusmahdollisuudet ja kannattavuus tulee kuitenkin selvittää tapauskohtaisesti. Kirjallisuustietojen perusteella päästöilman puhdistusmenetelmistä käyttökelpoisimmat ovat terminen ja katalyyttinen jälkipoltto. Näiden haittoja ovat korkeat investointikustannukset, 1 miljoonan markan luokkaa, ja suuri energiankulutus, varsinkin termisessä jälkipoltossa. Terminen jälkipoltto on yleisin puhdistusmenetelmä Euroopassa.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin heatset-offsetpainojen energiankulutusta kirjallisuustietojen perusteella sekä suorittamalla kysely viidessä suomalaisessa painotalossa ja lisäksi mittaukset kolmessa painotalossa. Kartoitettiin heatset-offsetprosessin kuumailmakuivauksen energiankulutus, sen jakaantuminen ja energiahäviöt sekä selvitettiin mahdollisuuksia energian säästötoimiin. Suoritettujen energialaskelmien mukaan viiden tutkimukseen osallis-tuneen heatset-painotalon vuotuinen energiankäyttö on 2,5 - 13,7 GWh. Tästä sähkön osuus on noin 40 %, öljyn tai kaukolämmön osuus noin 50 % sekä heatset-kuivaukseen käytetyn propaanin osuus noin 10 %. Propaanilla tuotetun energian kulutus ajettua paperimäärää kohti on keskimäärin 74 kJ/m2, ja propaanin kulutus keskimäärin 1,6 g/m2. Kolmessa painossa tehdyissä päästömittauksissa poistoilman hiilivetypitoisuus oli 300 - 1600 mg/m3n (CH4:nä) ja päästöjen määrä 0,7 - 6,9 kg/h. Tutkimuksessa selvisi, että kuumailmakuivauksen energiasta yli puolet kuluu kuivausilman lämmitykseen. Energian säästöön pyrittäessä voidaan suoritettavat toimenpiteet asettaa seuraavaan tärkeysjärjestykseen: kuivausilmamäärän pienentäminen, lämpötilatason alentaminen, poistoilman uudelleenkierrätys, painosalin ylilämmön hyödyntäminen kuivauksessa ja lämmön talteenotto. Toimenpiteiden toteutusmahdollisuudet ja kannattavuus tulee kuitenkin selvittää tapauskohtaisesti. Kirjallisuustietojen perusteella päästöilman puhdistusmenetelmistä käyttökelpoisimmat ovat terminen ja katalyyttinen jälkipoltto. Näiden haittoja ovat korkeat investointikustannukset, 1 miljoonan markan luokkaa, ja suuri energiankulutus, varsinkin termisessä jälkipoltossa. Terminen jälkipoltto on yleisin puhdistusmenetelmä Euroopassa.

KW - offset printing

KW - presses

KW - energy losses

KW - draught air

M3 - Report

SN - 951-38-2536 -1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - HEATSET-offsetlinjojen energiahäviöt

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Manni-Loukkola S, Salomaa H, Virtanen J. HEATSET-offsetlinjojen energiahäviöt. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 553).