Helsingin kaupungin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan onnettomuusrekisterien vertailu

Risto Kulmala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Verrataan Helsingin kaupungin liikenneonnettomuusrekisterin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan (VALT) liikennevahinkorekisterin vuonna 1980 Helsingin alueella sattuneita liikenneonnettomuuksia. Tutkimus toteutettiin rekisterien välisenä jakaumavertailuna, jossa tarkasteltiin sekä kaikkia että henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia erikseen. Helsingissä tapahtui vuonna 1980 Helsingin oman rekisterin mukaan 3 575 ja VALT:n rekisterin mukaan 12 067 liikenneonnettomuutta. Kaikista onnettomuuksista VALT:n rekisteri sisältää siis tiedot noin 3,4-kertaisesta onnettomuusmäärästä, kun vastaava suhde valtakunnallisella tasolla vuonna 1980 oli 2,5. Henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia oli Helsingissä vuonna 1980 VALT:n rekisterin mukaan 1,5-kertainen määrä (1 124) Helsingin rekisteriin verrattuna (772). Osa henkilövahinkoon johtaneiden onnettomuuksien määrien erosta aiheutui vammautumisen erilaisista määrittelytavoista rekistereissä. Rekisterien suurimmat erot olivat onnettomuuksien jakautumisessa eri onnettomuustilanteisiin. VALT:n rekisterissä ovat paremmin edustettuina peräänajot ja törmäykset pysäköityihin ajoneuvoihin ja vastaavasti Helsingin rekisterissä jalankulkijoiden päälleajot ja yksittäisonnettomuudet. Onnettomuustilanteiden edustavuuserojen ja eräiden muiden syiden vuoksi Helsingin rekisterissä ovat paremmin edustettuina mm. yöllä, pimeässä , viikonloppuina, kesä - elokuussa ja valo-ohjatuissa risteyksissä tapahtuneet liikenneonnettomuudet. VALT:n tilastossa ovat vastaavasti paremmin edustettuina päivänvalossa tai hämärässä ja vuoden ensimmäisinä kuukausina taphtuneet onnettomuudet. Lisäksi VALT:n rekisterissä on paljon sellaisia yksityisillä tms. alueilla tapahtuneita onnettomuuksia, jotka eivät tule Helsingin onnettomuusrekisteriin, koska poliisi ei katso niiden olevan virallisen tieliikenneonnettomuuden määritelmän mukaisia onnettomuuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Print)951-38-1689-3
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number204
ISSN0358-5085

Fingerprint

Oman
Traffic Accidents
Insurance
Safety

Keywords

  • traffic safety

Cite this

Kulmala, R. (1983). Helsingin kaupungin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan onnettomuusrekisterien vertailu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 204
Kulmala, Risto. / Helsingin kaupungin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan onnettomuusrekisterien vertailu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 204).
@book{f08f1833b3a94c0794cc512f79b79b13,
title = "Helsingin kaupungin ja vakuutusyhti{\"o}iden liikenneturvallisuustoimikunnan onnettomuusrekisterien vertailu",
abstract = "Verrataan Helsingin kaupungin liikenneonnettomuusrekisterin ja vakuutusyhti{\"o}iden liikenneturvallisuustoimikunnan (VALT) liikennevahinkorekisterin vuonna 1980 Helsingin alueella sattuneita liikenneonnettomuuksia. Tutkimus toteutettiin rekisterien v{\"a}lisen{\"a} jakaumavertailuna, jossa tarkasteltiin sek{\"a} kaikkia ett{\"a} henkil{\"o}vahinkoon johtaneita onnettomuuksia erikseen. Helsingiss{\"a} tapahtui vuonna 1980 Helsingin oman rekisterin mukaan 3 575 ja VALT:n rekisterin mukaan 12 067 liikenneonnettomuutta. Kaikista onnettomuuksista VALT:n rekisteri sis{\"a}lt{\"a}{\"a} siis tiedot noin 3,4-kertaisesta onnettomuusm{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a}, kun vastaava suhde valtakunnallisella tasolla vuonna 1980 oli 2,5. Henkil{\"o}vahinkoon johtaneita onnettomuuksia oli Helsingiss{\"a} vuonna 1980 VALT:n rekisterin mukaan 1,5-kertainen m{\"a}{\"a}r{\"a} (1 124) Helsingin rekisteriin verrattuna (772). Osa henkil{\"o}vahinkoon johtaneiden onnettomuuksien m{\"a}{\"a}rien erosta aiheutui vammautumisen erilaisista m{\"a}{\"a}rittelytavoista rekistereiss{\"a}. Rekisterien suurimmat erot olivat onnettomuuksien jakautumisessa eri onnettomuustilanteisiin. VALT:n rekisteriss{\"a} ovat paremmin edustettuina per{\"a}{\"a}najot ja t{\"o}rm{\"a}ykset pys{\"a}k{\"o}ityihin ajoneuvoihin ja vastaavasti Helsingin rekisteriss{\"a} jalankulkijoiden p{\"a}{\"a}lleajot ja yksitt{\"a}isonnettomuudet. Onnettomuustilanteiden edustavuuserojen ja er{\"a}iden muiden syiden vuoksi Helsingin rekisteriss{\"a} ovat paremmin edustettuina mm. y{\"o}ll{\"a}, pime{\"a}ss{\"a} , viikonloppuina, kes{\"a} - elokuussa ja valo-ohjatuissa risteyksiss{\"a} tapahtuneet liikenneonnettomuudet. VALT:n tilastossa ovat vastaavasti paremmin edustettuina p{\"a}iv{\"a}nvalossa tai h{\"a}m{\"a}r{\"a}ss{\"a} ja vuoden ensimm{\"a}isin{\"a} kuukausina taphtuneet onnettomuudet. Lis{\"a}ksi VALT:n rekisteriss{\"a} on paljon sellaisia yksityisill{\"a} tms. alueilla tapahtuneita onnettomuuksia, jotka eiv{\"a}t tule Helsingin onnettomuusrekisteriin, koska poliisi ei katso niiden olevan virallisen tieliikenneonnettomuuden m{\"a}{\"a}ritelm{\"a}n mukaisia onnettomuuksia.",
keywords = "traffic safety",
author = "Risto Kulmala",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1689-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "204",
address = "Finland",

}

Kulmala, R 1983, Helsingin kaupungin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan onnettomuusrekisterien vertailu. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 204, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Helsingin kaupungin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan onnettomuusrekisterien vertailu. / Kulmala, Risto.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 204).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Helsingin kaupungin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan onnettomuusrekisterien vertailu

AU - Kulmala, Risto

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Verrataan Helsingin kaupungin liikenneonnettomuusrekisterin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan (VALT) liikennevahinkorekisterin vuonna 1980 Helsingin alueella sattuneita liikenneonnettomuuksia. Tutkimus toteutettiin rekisterien välisenä jakaumavertailuna, jossa tarkasteltiin sekä kaikkia että henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia erikseen. Helsingissä tapahtui vuonna 1980 Helsingin oman rekisterin mukaan 3 575 ja VALT:n rekisterin mukaan 12 067 liikenneonnettomuutta. Kaikista onnettomuuksista VALT:n rekisteri sisältää siis tiedot noin 3,4-kertaisesta onnettomuusmäärästä, kun vastaava suhde valtakunnallisella tasolla vuonna 1980 oli 2,5. Henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia oli Helsingissä vuonna 1980 VALT:n rekisterin mukaan 1,5-kertainen määrä (1 124) Helsingin rekisteriin verrattuna (772). Osa henkilövahinkoon johtaneiden onnettomuuksien määrien erosta aiheutui vammautumisen erilaisista määrittelytavoista rekistereissä. Rekisterien suurimmat erot olivat onnettomuuksien jakautumisessa eri onnettomuustilanteisiin. VALT:n rekisterissä ovat paremmin edustettuina peräänajot ja törmäykset pysäköityihin ajoneuvoihin ja vastaavasti Helsingin rekisterissä jalankulkijoiden päälleajot ja yksittäisonnettomuudet. Onnettomuustilanteiden edustavuuserojen ja eräiden muiden syiden vuoksi Helsingin rekisterissä ovat paremmin edustettuina mm. yöllä, pimeässä , viikonloppuina, kesä - elokuussa ja valo-ohjatuissa risteyksissä tapahtuneet liikenneonnettomuudet. VALT:n tilastossa ovat vastaavasti paremmin edustettuina päivänvalossa tai hämärässä ja vuoden ensimmäisinä kuukausina taphtuneet onnettomuudet. Lisäksi VALT:n rekisterissä on paljon sellaisia yksityisillä tms. alueilla tapahtuneita onnettomuuksia, jotka eivät tule Helsingin onnettomuusrekisteriin, koska poliisi ei katso niiden olevan virallisen tieliikenneonnettomuuden määritelmän mukaisia onnettomuuksia.

AB - Verrataan Helsingin kaupungin liikenneonnettomuusrekisterin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan (VALT) liikennevahinkorekisterin vuonna 1980 Helsingin alueella sattuneita liikenneonnettomuuksia. Tutkimus toteutettiin rekisterien välisenä jakaumavertailuna, jossa tarkasteltiin sekä kaikkia että henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia erikseen. Helsingissä tapahtui vuonna 1980 Helsingin oman rekisterin mukaan 3 575 ja VALT:n rekisterin mukaan 12 067 liikenneonnettomuutta. Kaikista onnettomuuksista VALT:n rekisteri sisältää siis tiedot noin 3,4-kertaisesta onnettomuusmäärästä, kun vastaava suhde valtakunnallisella tasolla vuonna 1980 oli 2,5. Henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia oli Helsingissä vuonna 1980 VALT:n rekisterin mukaan 1,5-kertainen määrä (1 124) Helsingin rekisteriin verrattuna (772). Osa henkilövahinkoon johtaneiden onnettomuuksien määrien erosta aiheutui vammautumisen erilaisista määrittelytavoista rekistereissä. Rekisterien suurimmat erot olivat onnettomuuksien jakautumisessa eri onnettomuustilanteisiin. VALT:n rekisterissä ovat paremmin edustettuina peräänajot ja törmäykset pysäköityihin ajoneuvoihin ja vastaavasti Helsingin rekisterissä jalankulkijoiden päälleajot ja yksittäisonnettomuudet. Onnettomuustilanteiden edustavuuserojen ja eräiden muiden syiden vuoksi Helsingin rekisterissä ovat paremmin edustettuina mm. yöllä, pimeässä , viikonloppuina, kesä - elokuussa ja valo-ohjatuissa risteyksissä tapahtuneet liikenneonnettomuudet. VALT:n tilastossa ovat vastaavasti paremmin edustettuina päivänvalossa tai hämärässä ja vuoden ensimmäisinä kuukausina taphtuneet onnettomuudet. Lisäksi VALT:n rekisterissä on paljon sellaisia yksityisillä tms. alueilla tapahtuneita onnettomuuksia, jotka eivät tule Helsingin onnettomuusrekisteriin, koska poliisi ei katso niiden olevan virallisen tieliikenneonnettomuuden määritelmän mukaisia onnettomuuksia.

KW - traffic safety

M3 - Report

SN - 951-38-1689-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Helsingin kaupungin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan onnettomuusrekisterien vertailu

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kulmala R. Helsingin kaupungin ja vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan onnettomuusrekisterien vertailu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 204).