HeMoHes - Parantavat ja modulaariset terveydenhuollon tilat

Antti Peltokorpi, Heidi Salonen, Olli Seppänen, Paul Lillrank, Riikka Kyrö, Rita Lavikka, Tuomas Alapieti, Tomi Malmström, Katariina Silander, Anna Särkilahti, Robert Ven, Kristian Siro, Juhani Narko, Lauri Luoma-Halkola, Leena Aalto, Marjaana Lahtinen, Pia Sirola, Virpi Ruohomäki, Kari Reijula

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Terveyspalveluiden tarjonta muuttuu ammattilais- ja tuottajalähtöisestä kohti yksilöä tukevan ja parantavan ympäristön luomista lähelle asiakasta. Samalla monimutkaisia hoitoja keskitetään entistä suurempiin sairaalakeskuksiin. Hoitoympäristöjen ja tilojen suunnittelussa ja rakentamisessa ei ole riittävästi huomioitu henkilöstön näkemyksiä eikä joustoa näiden palveluita keskittävien ja hajauttavien tekijöiden välillä. Keskeinen ongelma ovat vanhanaikaiset ja joustamattomat tilaratkaisut. Investoinnit ovat monimutkaisia, kalliita, aikaa vieviä ja paikallisilla voimilla suunniteltuja ja rakennettuja vaikka terveydenhuolto pohjimmiltaan on samanlaista globaalisti. Projektin lähtökohtana oli selvittää moduuliratkaisujen mahdollisuuksia terveydenhuollon palveluiden paikkariippumattomampaan ja joustavampaan tuottamiseen. Modulaarisuuden avulla tilainvestoinnit voidaan osittaa kokonaisuuksiin, joiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa niihin erikoistuneet kansainväliset toimijat ja toimijaverkostot. Hankkeessa tunnistettiin useita eri malleja modulaarisuuden hyödyntämiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon tilainvestoinneissa. Keskeistä on ensin tunnistaa ja määrittää hankkeen ja tilojen keskeiset tavoitteet, joihin innovatiivisilla suunnittelu- ja toteutusratkaisuilla pyritään. Tämän jälkeen voidaan päättää valittua tavoitetta edistävä modulaarisuutta hyödyntävä ratkaisutyyppi ja sitä tukevat menetelmät ja prosessit. Tutkimuksen mukaan modulaarisuudella voidaan tähdätä moniin eri tavoitteisiin, kuten tilojen muuntojoustavuuteen ja päivitettävyyteen, nopeaan aikatauluun, hyvään käytettävyyteen tai korkeaan rakentamisen laatuun. Näistä tavoitteista mm. sairaalahankkeissa keskeinen muuntojoustavuus ja nopea aikataulu jakautuvat edelleen tarkempiin tavoitteisiin, joihin tulee soveltaa erityyppisiä modulaarisia ratkaisuja.
Original languageFinnish
PublisherAalto University
Number of pages41
Publication statusPublished - 24 May 2018
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Keywords

  • Modulaarisuus
  • Terveydenhuolto
  • Tilat
  • Prosessi
  • Moduuli
  • Sairaalarakentaminen

Cite this

Peltokorpi, A., Salonen, H., Seppänen, O., Lillrank, P., Kyrö, R., Lavikka, R., ... Reijula, K. (2018). HeMoHes - Parantavat ja modulaariset terveydenhuollon tilat. Aalto University.
Peltokorpi, Antti ; Salonen, Heidi ; Seppänen, Olli ; Lillrank, Paul ; Kyrö, Riikka ; Lavikka, Rita ; Alapieti, Tuomas ; Malmström, Tomi ; Silander, Katariina ; Särkilahti, Anna ; Ven, Robert ; Siro, Kristian ; Narko, Juhani ; Luoma-Halkola, Lauri ; Aalto, Leena ; Lahtinen, Marjaana ; Sirola, Pia ; Ruohomäki, Virpi ; Reijula, Kari. / HeMoHes - Parantavat ja modulaariset terveydenhuollon tilat. Aalto University, 2018. 41 p.
@book{046c26c90a0043ef85c25711751aee27,
title = "HeMoHes - Parantavat ja modulaariset terveydenhuollon tilat",
abstract = "Terveyspalveluiden tarjonta muuttuu ammattilais- ja tuottajal{\"a}ht{\"o}isest{\"a} kohti yksil{\"o}{\"a} tukevan ja parantavan ymp{\"a}rist{\"o}n luomista l{\"a}helle asiakasta. Samalla monimutkaisia hoitoja keskitet{\"a}{\"a}n entist{\"a} suurempiin sairaalakeskuksiin. Hoitoymp{\"a}rist{\"o}jen ja tilojen suunnittelussa ja rakentamisessa ei ole riitt{\"a}v{\"a}sti huomioitu henkil{\"o}st{\"o}n n{\"a}kemyksi{\"a} eik{\"a} joustoa n{\"a}iden palveluita keskitt{\"a}vien ja hajauttavien tekij{\"o}iden v{\"a}lill{\"a}. Keskeinen ongelma ovat vanhanaikaiset ja joustamattomat tilaratkaisut. Investoinnit ovat monimutkaisia, kalliita, aikaa vievi{\"a} ja paikallisilla voimilla suunniteltuja ja rakennettuja vaikka terveydenhuolto pohjimmiltaan on samanlaista globaalisti. Projektin l{\"a}ht{\"o}kohtana oli selvitt{\"a}{\"a} moduuliratkaisujen mahdollisuuksia terveydenhuollon palveluiden paikkariippumattomampaan ja joustavampaan tuottamiseen. Modulaarisuuden avulla tilainvestoinnit voidaan osittaa kokonaisuuksiin, joiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa niihin erikoistuneet kansainv{\"a}liset toimijat ja toimijaverkostot. Hankkeessa tunnistettiin useita eri malleja modulaarisuuden hy{\"o}dynt{\"a}miseksi sosiaali- ja terveydenhuollon tilainvestoinneissa. Keskeist{\"a} on ensin tunnistaa ja m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} hankkeen ja tilojen keskeiset tavoitteet, joihin innovatiivisilla suunnittelu- ja toteutusratkaisuilla pyrit{\"a}{\"a}n. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen voidaan p{\"a}{\"a}tt{\"a}{\"a} valittua tavoitetta edist{\"a}v{\"a} modulaarisuutta hy{\"o}dynt{\"a}v{\"a} ratkaisutyyppi ja sit{\"a} tukevat menetelm{\"a}t ja prosessit. Tutkimuksen mukaan modulaarisuudella voidaan t{\"a}hd{\"a}t{\"a} moniin eri tavoitteisiin, kuten tilojen muuntojoustavuuteen ja p{\"a}ivitett{\"a}vyyteen, nopeaan aikatauluun, hyv{\"a}{\"a}n k{\"a}ytett{\"a}vyyteen tai korkeaan rakentamisen laatuun. N{\"a}ist{\"a} tavoitteista mm. sairaalahankkeissa keskeinen muuntojoustavuus ja nopea aikataulu jakautuvat edelleen tarkempiin tavoitteisiin, joihin tulee soveltaa erityyppisi{\"a} modulaarisia ratkaisuja.",
keywords = "Modulaarisuus, Terveydenhuolto, Tilat, Prosessi, Moduuli, Sairaalarakentaminen",
author = "Antti Peltokorpi and Heidi Salonen and Olli Sepp{\"a}nen and Paul Lillrank and Riikka Kyr{\"o} and Rita Lavikka and Tuomas Alapieti and Tomi Malmstr{\"o}m and Katariina Silander and Anna S{\"a}rkilahti and Robert Ven and Kristian Siro and Juhani Narko and Lauri Luoma-Halkola and Leena Aalto and Marjaana Lahtinen and Pia Sirola and Virpi Ruohom{\"a}ki and Kari Reijula",
year = "2018",
month = "5",
day = "24",
language = "Finnish",
publisher = "Aalto University",
address = "Finland",

}

Peltokorpi, A, Salonen, H, Seppänen, O, Lillrank, P, Kyrö, R, Lavikka, R, Alapieti, T, Malmström, T, Silander, K, Särkilahti, A, Ven, R, Siro, K, Narko, J, Luoma-Halkola, L, Aalto, L, Lahtinen, M, Sirola, P, Ruohomäki, V & Reijula, K 2018, HeMoHes - Parantavat ja modulaariset terveydenhuollon tilat. Aalto University.

HeMoHes - Parantavat ja modulaariset terveydenhuollon tilat. / Peltokorpi, Antti; Salonen, Heidi; Seppänen, Olli; Lillrank, Paul; Kyrö, Riikka; Lavikka, Rita; Alapieti, Tuomas; Malmström, Tomi; Silander, Katariina; Särkilahti, Anna; Ven, Robert; Siro, Kristian; Narko, Juhani; Luoma-Halkola, Lauri; Aalto, Leena; Lahtinen, Marjaana; Sirola, Pia; Ruohomäki, Virpi; Reijula, Kari.

Aalto University, 2018. 41 p.

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - HeMoHes - Parantavat ja modulaariset terveydenhuollon tilat

AU - Peltokorpi, Antti

AU - Salonen, Heidi

AU - Seppänen, Olli

AU - Lillrank, Paul

AU - Kyrö, Riikka

AU - Lavikka, Rita

AU - Alapieti, Tuomas

AU - Malmström, Tomi

AU - Silander, Katariina

AU - Särkilahti, Anna

AU - Ven, Robert

AU - Siro, Kristian

AU - Narko, Juhani

AU - Luoma-Halkola, Lauri

AU - Aalto, Leena

AU - Lahtinen, Marjaana

AU - Sirola, Pia

AU - Ruohomäki, Virpi

AU - Reijula, Kari

PY - 2018/5/24

Y1 - 2018/5/24

N2 - Terveyspalveluiden tarjonta muuttuu ammattilais- ja tuottajalähtöisestä kohti yksilöä tukevan ja parantavan ympäristön luomista lähelle asiakasta. Samalla monimutkaisia hoitoja keskitetään entistä suurempiin sairaalakeskuksiin. Hoitoympäristöjen ja tilojen suunnittelussa ja rakentamisessa ei ole riittävästi huomioitu henkilöstön näkemyksiä eikä joustoa näiden palveluita keskittävien ja hajauttavien tekijöiden välillä. Keskeinen ongelma ovat vanhanaikaiset ja joustamattomat tilaratkaisut. Investoinnit ovat monimutkaisia, kalliita, aikaa vieviä ja paikallisilla voimilla suunniteltuja ja rakennettuja vaikka terveydenhuolto pohjimmiltaan on samanlaista globaalisti. Projektin lähtökohtana oli selvittää moduuliratkaisujen mahdollisuuksia terveydenhuollon palveluiden paikkariippumattomampaan ja joustavampaan tuottamiseen. Modulaarisuuden avulla tilainvestoinnit voidaan osittaa kokonaisuuksiin, joiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa niihin erikoistuneet kansainväliset toimijat ja toimijaverkostot. Hankkeessa tunnistettiin useita eri malleja modulaarisuuden hyödyntämiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon tilainvestoinneissa. Keskeistä on ensin tunnistaa ja määrittää hankkeen ja tilojen keskeiset tavoitteet, joihin innovatiivisilla suunnittelu- ja toteutusratkaisuilla pyritään. Tämän jälkeen voidaan päättää valittua tavoitetta edistävä modulaarisuutta hyödyntävä ratkaisutyyppi ja sitä tukevat menetelmät ja prosessit. Tutkimuksen mukaan modulaarisuudella voidaan tähdätä moniin eri tavoitteisiin, kuten tilojen muuntojoustavuuteen ja päivitettävyyteen, nopeaan aikatauluun, hyvään käytettävyyteen tai korkeaan rakentamisen laatuun. Näistä tavoitteista mm. sairaalahankkeissa keskeinen muuntojoustavuus ja nopea aikataulu jakautuvat edelleen tarkempiin tavoitteisiin, joihin tulee soveltaa erityyppisiä modulaarisia ratkaisuja.

AB - Terveyspalveluiden tarjonta muuttuu ammattilais- ja tuottajalähtöisestä kohti yksilöä tukevan ja parantavan ympäristön luomista lähelle asiakasta. Samalla monimutkaisia hoitoja keskitetään entistä suurempiin sairaalakeskuksiin. Hoitoympäristöjen ja tilojen suunnittelussa ja rakentamisessa ei ole riittävästi huomioitu henkilöstön näkemyksiä eikä joustoa näiden palveluita keskittävien ja hajauttavien tekijöiden välillä. Keskeinen ongelma ovat vanhanaikaiset ja joustamattomat tilaratkaisut. Investoinnit ovat monimutkaisia, kalliita, aikaa vieviä ja paikallisilla voimilla suunniteltuja ja rakennettuja vaikka terveydenhuolto pohjimmiltaan on samanlaista globaalisti. Projektin lähtökohtana oli selvittää moduuliratkaisujen mahdollisuuksia terveydenhuollon palveluiden paikkariippumattomampaan ja joustavampaan tuottamiseen. Modulaarisuuden avulla tilainvestoinnit voidaan osittaa kokonaisuuksiin, joiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa niihin erikoistuneet kansainväliset toimijat ja toimijaverkostot. Hankkeessa tunnistettiin useita eri malleja modulaarisuuden hyödyntämiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon tilainvestoinneissa. Keskeistä on ensin tunnistaa ja määrittää hankkeen ja tilojen keskeiset tavoitteet, joihin innovatiivisilla suunnittelu- ja toteutusratkaisuilla pyritään. Tämän jälkeen voidaan päättää valittua tavoitetta edistävä modulaarisuutta hyödyntävä ratkaisutyyppi ja sitä tukevat menetelmät ja prosessit. Tutkimuksen mukaan modulaarisuudella voidaan tähdätä moniin eri tavoitteisiin, kuten tilojen muuntojoustavuuteen ja päivitettävyyteen, nopeaan aikatauluun, hyvään käytettävyyteen tai korkeaan rakentamisen laatuun. Näistä tavoitteista mm. sairaalahankkeissa keskeinen muuntojoustavuus ja nopea aikataulu jakautuvat edelleen tarkempiin tavoitteisiin, joihin tulee soveltaa erityyppisiä modulaarisia ratkaisuja.

KW - Modulaarisuus

KW - Terveydenhuolto

KW - Tilat

KW - Prosessi

KW - Moduuli

KW - Sairaalarakentaminen

M3 - Report

BT - HeMoHes - Parantavat ja modulaariset terveydenhuollon tilat

PB - Aalto University

ER -

Peltokorpi A, Salonen H, Seppänen O, Lillrank P, Kyrö R, Lavikka R et al. HeMoHes - Parantavat ja modulaariset terveydenhuollon tilat. Aalto University, 2018. 41 p.