Henkilönostimien hydraulijärjestelmien luotettavuus

Hannu Mäkinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää henkilönostimien hydrauliikan luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja tarkastella teknisiä menetelmiä luotettavuuden parantamiseksi. Tarkasteltiin myös menetelmiä, joilla tapaturmariskejä voidaan estää kriittisen vikaantumisen sattuessa. Henkilönostotapaturmia ja -riskejä tutkittiin haastattelemalla laitteiden käyttäjiä ja valmistajia sekä perehtymällä tapaturmaselostuksiin. Laitteiden ominaisuuksiin perehdyttiin hankkimalla hydraulikaavioita, huolto-ohjeita ym. aineistoa ja tutkimalla erilaisten vikamahdollisuuksien vaikutusta laitteiden toimintaan. Tutkimuksen mukaan käytössä olevien henkilönostimien käyttö ja rakenteellinen turvallisuus on hyvä. Valmistajien ja suunnittelijoiden tulisi kuitenkin panna merkille virtausnopeuden muutokseen perustuvan letkurikkoventtiilin toiminnan ilmeinen epäluotettavuus vaihtelevissa ympäristöolosuhteissa. Tutkimuksessa havaittiin myös, että tarvittaisiin lisäselvityksiä, jotta nivelpuoliperiaatteella toimivan nostimen hätälasku olisi turvallinen myös seinän tai muun vastaavan esteen läheisyydessä. Lisäksi todettiin, että valmistajien ja maahantuojien toimittamat käyttö- ja huolto-ohjeet eivät ole käytön ja huollon turvallisen suorittamisen kannalta riittäviä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages65
ISBN (Print)951-38-1426-2
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number83
ISSN0358-5085

Fingerprint

fluid mechanics

Cite this

Mäkinen, H. (1982). Henkilönostimien hydraulijärjestelmien luotettavuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 83
Mäkinen, Hannu. / Henkilönostimien hydraulijärjestelmien luotettavuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 65 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 83).
@book{b187fa8c3138491faa223187cf5e34db,
title = "Henkil{\"o}nostimien hydraulij{\"a}rjestelmien luotettavuus",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} henkil{\"o}nostimien hydrauliikan luotettavuuteen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} ja tarkastella teknisi{\"a} menetelmi{\"a} luotettavuuden parantamiseksi. Tarkasteltiin my{\"o}s menetelmi{\"a}, joilla tapaturmariskej{\"a} voidaan est{\"a}{\"a} kriittisen vikaantumisen sattuessa. Henkil{\"o}nostotapaturmia ja -riskej{\"a} tutkittiin haastattelemalla laitteiden k{\"a}ytt{\"a}ji{\"a} ja valmistajia sek{\"a} perehtym{\"a}ll{\"a} tapaturmaselostuksiin. Laitteiden ominaisuuksiin perehdyttiin hankkimalla hydraulikaavioita, huolto-ohjeita ym. aineistoa ja tutkimalla erilaisten vikamahdollisuuksien vaikutusta laitteiden toimintaan. Tutkimuksen mukaan k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien henkil{\"o}nostimien k{\"a}ytt{\"o} ja rakenteellinen turvallisuus on hyv{\"a}. Valmistajien ja suunnittelijoiden tulisi kuitenkin panna merkille virtausnopeuden muutokseen perustuvan letkurikkoventtiilin toiminnan ilmeinen ep{\"a}luotettavuus vaihtelevissa ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteissa. Tutkimuksessa havaittiin my{\"o}s, ett{\"a} tarvittaisiin lis{\"a}selvityksi{\"a}, jotta nivelpuoliperiaatteella toimivan nostimen h{\"a}t{\"a}lasku olisi turvallinen my{\"o}s sein{\"a}n tai muun vastaavan esteen l{\"a}heisyydess{\"a}. Lis{\"a}ksi todettiin, ett{\"a} valmistajien ja maahantuojien toimittamat k{\"a}ytt{\"o}- ja huolto-ohjeet eiv{\"a}t ole k{\"a}yt{\"o}n ja huollon turvallisen suorittamisen kannalta riitt{\"a}vi{\"a}.",
author = "Hannu M{\"a}kinen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1426-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "83",
address = "Finland",

}

Mäkinen, H 1982, Henkilönostimien hydraulijärjestelmien luotettavuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 83, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Henkilönostimien hydraulijärjestelmien luotettavuus. / Mäkinen, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 65 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 83).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Henkilönostimien hydraulijärjestelmien luotettavuus

AU - Mäkinen, Hannu

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää henkilönostimien hydrauliikan luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja tarkastella teknisiä menetelmiä luotettavuuden parantamiseksi. Tarkasteltiin myös menetelmiä, joilla tapaturmariskejä voidaan estää kriittisen vikaantumisen sattuessa. Henkilönostotapaturmia ja -riskejä tutkittiin haastattelemalla laitteiden käyttäjiä ja valmistajia sekä perehtymällä tapaturmaselostuksiin. Laitteiden ominaisuuksiin perehdyttiin hankkimalla hydraulikaavioita, huolto-ohjeita ym. aineistoa ja tutkimalla erilaisten vikamahdollisuuksien vaikutusta laitteiden toimintaan. Tutkimuksen mukaan käytössä olevien henkilönostimien käyttö ja rakenteellinen turvallisuus on hyvä. Valmistajien ja suunnittelijoiden tulisi kuitenkin panna merkille virtausnopeuden muutokseen perustuvan letkurikkoventtiilin toiminnan ilmeinen epäluotettavuus vaihtelevissa ympäristöolosuhteissa. Tutkimuksessa havaittiin myös, että tarvittaisiin lisäselvityksiä, jotta nivelpuoliperiaatteella toimivan nostimen hätälasku olisi turvallinen myös seinän tai muun vastaavan esteen läheisyydessä. Lisäksi todettiin, että valmistajien ja maahantuojien toimittamat käyttö- ja huolto-ohjeet eivät ole käytön ja huollon turvallisen suorittamisen kannalta riittäviä.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää henkilönostimien hydrauliikan luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja tarkastella teknisiä menetelmiä luotettavuuden parantamiseksi. Tarkasteltiin myös menetelmiä, joilla tapaturmariskejä voidaan estää kriittisen vikaantumisen sattuessa. Henkilönostotapaturmia ja -riskejä tutkittiin haastattelemalla laitteiden käyttäjiä ja valmistajia sekä perehtymällä tapaturmaselostuksiin. Laitteiden ominaisuuksiin perehdyttiin hankkimalla hydraulikaavioita, huolto-ohjeita ym. aineistoa ja tutkimalla erilaisten vikamahdollisuuksien vaikutusta laitteiden toimintaan. Tutkimuksen mukaan käytössä olevien henkilönostimien käyttö ja rakenteellinen turvallisuus on hyvä. Valmistajien ja suunnittelijoiden tulisi kuitenkin panna merkille virtausnopeuden muutokseen perustuvan letkurikkoventtiilin toiminnan ilmeinen epäluotettavuus vaihtelevissa ympäristöolosuhteissa. Tutkimuksessa havaittiin myös, että tarvittaisiin lisäselvityksiä, jotta nivelpuoliperiaatteella toimivan nostimen hätälasku olisi turvallinen myös seinän tai muun vastaavan esteen läheisyydessä. Lisäksi todettiin, että valmistajien ja maahantuojien toimittamat käyttö- ja huolto-ohjeet eivät ole käytön ja huollon turvallisen suorittamisen kannalta riittäviä.

M3 - Report

SN - 951-38-1426-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Henkilönostimien hydraulijärjestelmien luotettavuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mäkinen H. Henkilönostimien hydraulijärjestelmien luotettavuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 65 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 83).