Hihnakuljettimien puhdistimet

Kai Nordlund, Heikki Kaipainen, Kari Nissinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Hihnakuljettimissa on kuljetettavasta materiaalista, käyttöolosuhteista, kuljettimen rakenteesta ja varustuksesta tai niiden vioittumisesta sekä kuormituksesta johtuvia käyttöhäiriöitä. Massatavaran kuljetuksessa yleisimpiä häiriöitä ovat ruuhkautumiset ja materiaalin keräytyminen kuljettimen käyttöä haittaaviin paikkoihin. Häiriöt aiheuttavat käyttökatkoksia ja materiaalihukkaa sekä merkittäviä tapaturmavaaroja kuljettimia puhdistaville työntekijöille. Materiaalin keräytymistä vääriin paikkoihin pyritään estämään erilaisilla kuljetinhihnan puhdistimilla. Julkaisussa kuvataan kuljetinhihnan puhdistuksessa käytettäviä menetelmiä ja puhdistinlaitteita. Laite- ja menetelmätietoa kerättiin kirjallisuudesta sekä kokemusperäistä tietoa laitteiden käyttäjiltä ja valmistajilta. Lisäksi puhdistimien puhdistuskykyä tutkittiin koeajamalla erityyppisin puhdistimin varustettuja kuljettimia eri materiaaleilla kesä- ja talviolosuhteissa. Koeajoihin valittiin neljä erilaista puhdistinta. Näistä uusinta kehityssuuntaa edusti kaksi moniteräpuhdistinta ja perinteistä vielä käytössä olevaa tekniikkaa kaksois- ja palkkipuhdistin. Koeajomateriaaleina olivat havupuuhake, jyrsinturve, kivihiili ja rikkirikaste.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Print)951-38-3282-1
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number927
ISSN0358-5085

Keywords

  • belt conveyors
  • conveyors
  • cleaning
  • brushes
  • occupational safety

Cite this

Nordlund, K., Kaipainen, H., & Nissinen, K. (1989). Hihnakuljettimien puhdistimet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 927
Nordlund, Kai ; Kaipainen, Heikki ; Nissinen, Kari. / Hihnakuljettimien puhdistimet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 927).
@book{ac7ed315342842c4b1cfbb9c7b78a179,
title = "Hihnakuljettimien puhdistimet",
abstract = "Hihnakuljettimissa on kuljetettavasta materiaalista, k{\"a}ytt{\"o}olosuhteista, kuljettimen rakenteesta ja varustuksesta tai niiden vioittumisesta sek{\"a} kuormituksesta johtuvia k{\"a}ytt{\"o}h{\"a}iri{\"o}it{\"a}. Massatavaran kuljetuksessa yleisimpi{\"a} h{\"a}iri{\"o}it{\"a} ovat ruuhkautumiset ja materiaalin ker{\"a}ytyminen kuljettimen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} haittaaviin paikkoihin. H{\"a}iri{\"o}t aiheuttavat k{\"a}ytt{\"o}katkoksia ja materiaalihukkaa sek{\"a} merkitt{\"a}vi{\"a} tapaturmavaaroja kuljettimia puhdistaville ty{\"o}ntekij{\"o}ille. Materiaalin ker{\"a}ytymist{\"a} v{\"a}{\"a}riin paikkoihin pyrit{\"a}{\"a}n est{\"a}m{\"a}{\"a}n erilaisilla kuljetinhihnan puhdistimilla. Julkaisussa kuvataan kuljetinhihnan puhdistuksessa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} menetelmi{\"a} ja puhdistinlaitteita. Laite- ja menetelm{\"a}tietoa ker{\"a}ttiin kirjallisuudesta sek{\"a} kokemusper{\"a}ist{\"a} tietoa laitteiden k{\"a}ytt{\"a}jilt{\"a} ja valmistajilta. Lis{\"a}ksi puhdistimien puhdistuskyky{\"a} tutkittiin koeajamalla erityyppisin puhdistimin varustettuja kuljettimia eri materiaaleilla kes{\"a}- ja talviolosuhteissa. Koeajoihin valittiin nelj{\"a} erilaista puhdistinta. N{\"a}ist{\"a} uusinta kehityssuuntaa edusti kaksi moniter{\"a}puhdistinta ja perinteist{\"a} viel{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevaa tekniikkaa kaksois- ja palkkipuhdistin. Koeajomateriaaleina olivat havupuuhake, jyrsinturve, kivihiili ja rikkirikaste.",
keywords = "belt conveyors, conveyors, cleaning, brushes, occupational safety",
author = "Kai Nordlund and Heikki Kaipainen and Kari Nissinen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3282-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "927",
address = "Finland",

}

Nordlund, K, Kaipainen, H & Nissinen, K 1989, Hihnakuljettimien puhdistimet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 927, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hihnakuljettimien puhdistimet. / Nordlund, Kai; Kaipainen, Heikki; Nissinen, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 927).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hihnakuljettimien puhdistimet

AU - Nordlund, Kai

AU - Kaipainen, Heikki

AU - Nissinen, Kari

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Hihnakuljettimissa on kuljetettavasta materiaalista, käyttöolosuhteista, kuljettimen rakenteesta ja varustuksesta tai niiden vioittumisesta sekä kuormituksesta johtuvia käyttöhäiriöitä. Massatavaran kuljetuksessa yleisimpiä häiriöitä ovat ruuhkautumiset ja materiaalin keräytyminen kuljettimen käyttöä haittaaviin paikkoihin. Häiriöt aiheuttavat käyttökatkoksia ja materiaalihukkaa sekä merkittäviä tapaturmavaaroja kuljettimia puhdistaville työntekijöille. Materiaalin keräytymistä vääriin paikkoihin pyritään estämään erilaisilla kuljetinhihnan puhdistimilla. Julkaisussa kuvataan kuljetinhihnan puhdistuksessa käytettäviä menetelmiä ja puhdistinlaitteita. Laite- ja menetelmätietoa kerättiin kirjallisuudesta sekä kokemusperäistä tietoa laitteiden käyttäjiltä ja valmistajilta. Lisäksi puhdistimien puhdistuskykyä tutkittiin koeajamalla erityyppisin puhdistimin varustettuja kuljettimia eri materiaaleilla kesä- ja talviolosuhteissa. Koeajoihin valittiin neljä erilaista puhdistinta. Näistä uusinta kehityssuuntaa edusti kaksi moniteräpuhdistinta ja perinteistä vielä käytössä olevaa tekniikkaa kaksois- ja palkkipuhdistin. Koeajomateriaaleina olivat havupuuhake, jyrsinturve, kivihiili ja rikkirikaste.

AB - Hihnakuljettimissa on kuljetettavasta materiaalista, käyttöolosuhteista, kuljettimen rakenteesta ja varustuksesta tai niiden vioittumisesta sekä kuormituksesta johtuvia käyttöhäiriöitä. Massatavaran kuljetuksessa yleisimpiä häiriöitä ovat ruuhkautumiset ja materiaalin keräytyminen kuljettimen käyttöä haittaaviin paikkoihin. Häiriöt aiheuttavat käyttökatkoksia ja materiaalihukkaa sekä merkittäviä tapaturmavaaroja kuljettimia puhdistaville työntekijöille. Materiaalin keräytymistä vääriin paikkoihin pyritään estämään erilaisilla kuljetinhihnan puhdistimilla. Julkaisussa kuvataan kuljetinhihnan puhdistuksessa käytettäviä menetelmiä ja puhdistinlaitteita. Laite- ja menetelmätietoa kerättiin kirjallisuudesta sekä kokemusperäistä tietoa laitteiden käyttäjiltä ja valmistajilta. Lisäksi puhdistimien puhdistuskykyä tutkittiin koeajamalla erityyppisin puhdistimin varustettuja kuljettimia eri materiaaleilla kesä- ja talviolosuhteissa. Koeajoihin valittiin neljä erilaista puhdistinta. Näistä uusinta kehityssuuntaa edusti kaksi moniteräpuhdistinta ja perinteistä vielä käytössä olevaa tekniikkaa kaksois- ja palkkipuhdistin. Koeajomateriaaleina olivat havupuuhake, jyrsinturve, kivihiili ja rikkirikaste.

KW - belt conveyors

KW - conveyors

KW - cleaning

KW - brushes

KW - occupational safety

M3 - Report

SN - 951-38-3282-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Hihnakuljettimien puhdistimet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nordlund K, Kaipainen H, Nissinen K. Hihnakuljettimien puhdistimet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 927).