Hiilen käyttö polttoaineena. Osa 2. Hiilen polttotekniikan uusia sovelluksia, pölypoltto ja hiili-nesteseokset

Markku Miettinen, Keijo Mutanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kivihiiltä on useissa maissa runsaasti saatavilla ja polttotekniikkaa kehitetään öljyn korvaamiseksi hiilellä. Kirjallisuusselvityksessä tarkastellaan hiilipölyn ja hiili-nesteseosten valmistusta, käsittelyä ja polttoa. Tavoitteena on tuoda esille ulkomailla kehitetyn hiilen polttotekniikan uusia ratkaisuja ja arvioida niiden soveltamismahdollisuuksia Suomessa. Hiilen käytollä pyritään täydentämään olemassa olevia energiantuotantovaihtoehtoja kohteissa, joissa se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. Myös kokonaan uusia laiteratkaisuja ja menetelmiä pyritään löytämään hiilen ominaisuuksien hyödyntämiseksi. Tärkeimpiä tarkasteltavia sovelluksia ovat keskitetty hiilipölyn valmistus, pölyn käyttö öljylle tai kaasulle suunnitelluissa kattiloissa, ultrahienon hiilipölyn käytto ja hiili-nesteseokset. Suomessa hiilen käytöllä on merkitystä erityisesti Etelä-Suomessa ja rannikolla, jossa ei ole omia turvevaroja sekä käytettäessä hiiltä yhdessä kotimaisten polttoaineiden kanssa. Keskitetty hiilipölyn valmistus yleistyy ja myös aluelämmitykseen sopivia pölyn vastaanotto- ja varastosiiloja on kehitetty ulkomailla. Keskitetty pölyn valmistus, jakelu ja käyttö näyttävät sopivan myös Suomen olosuhteisiin. Parhaitten ratkaisuvaihtoehtojen selvittämiseksi tarvitaan pölyn valmistustekniikan, kuljetus- ja käsittelytekniikan ja polttotekniikan laboratorio- ja kenttäkokeita ja kustannusselvityksiä. Hiili-öljy- ja hiili-vesiseosten palamisominaisuuksia ja poltinratkaisuja esitetään. Seosta valmistavista ja käyttävistä laitoksista on koottu yhteenveto ja seosten käyttömahdollisuuksia ja kehitysnäkymiä arvioidaan myös Suomen kannalta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages95
ISBN (Print)951-38-2206-0
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number407
ISSN0358-5085

Fingerprint

combustion
coal
liquids
methodology

Keywords

  • coal
  • combustion
  • boilers
  • coal dust

Cite this

Miettinen, M., & Mutanen, K. (1985). Hiilen käyttö polttoaineena. Osa 2. Hiilen polttotekniikan uusia sovelluksia, pölypoltto ja hiili-nesteseokset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 407
Miettinen, Markku ; Mutanen, Keijo. / Hiilen käyttö polttoaineena. Osa 2. Hiilen polttotekniikan uusia sovelluksia, pölypoltto ja hiili-nesteseokset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 95 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 407).
@book{25db379597d04621bc73d69033ca7cdf,
title = "Hiilen k{\"a}ytt{\"o} polttoaineena. Osa 2. Hiilen polttotekniikan uusia sovelluksia, p{\"o}lypoltto ja hiili-nesteseokset",
abstract = "Kivihiilt{\"a} on useissa maissa runsaasti saatavilla ja polttotekniikkaa kehitet{\"a}{\"a}n {\"o}ljyn korvaamiseksi hiilell{\"a}. Kirjallisuusselvityksess{\"a} tarkastellaan hiilip{\"o}lyn ja hiili-nesteseosten valmistusta, k{\"a}sittely{\"a} ja polttoa. Tavoitteena on tuoda esille ulkomailla kehitetyn hiilen polttotekniikan uusia ratkaisuja ja arvioida niiden soveltamismahdollisuuksia Suomessa. Hiilen k{\"a}ytoll{\"a} pyrit{\"a}{\"a}n t{\"a}ydent{\"a}m{\"a}{\"a}n olemassa olevia energiantuotantovaihtoehtoja kohteissa, joissa se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. My{\"o}s kokonaan uusia laiteratkaisuja ja menetelmi{\"a} pyrit{\"a}{\"a}n l{\"o}yt{\"a}m{\"a}{\"a}n hiilen ominaisuuksien hy{\"o}dynt{\"a}miseksi. T{\"a}rkeimpi{\"a} tarkasteltavia sovelluksia ovat keskitetty hiilip{\"o}lyn valmistus, p{\"o}lyn k{\"a}ytt{\"o} {\"o}ljylle tai kaasulle suunnitelluissa kattiloissa, ultrahienon hiilip{\"o}lyn k{\"a}ytto ja hiili-nesteseokset. Suomessa hiilen k{\"a}yt{\"o}ll{\"a} on merkityst{\"a} erityisesti Etel{\"a}-Suomessa ja rannikolla, jossa ei ole omia turvevaroja sek{\"a} k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} hiilt{\"a} yhdess{\"a} kotimaisten polttoaineiden kanssa. Keskitetty hiilip{\"o}lyn valmistus yleistyy ja my{\"o}s aluel{\"a}mmitykseen sopivia p{\"o}lyn vastaanotto- ja varastosiiloja on kehitetty ulkomailla. Keskitetty p{\"o}lyn valmistus, jakelu ja k{\"a}ytt{\"o} n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t sopivan my{\"o}s Suomen olosuhteisiin. Parhaitten ratkaisuvaihtoehtojen selvitt{\"a}miseksi tarvitaan p{\"o}lyn valmistustekniikan, kuljetus- ja k{\"a}sittelytekniikan ja polttotekniikan laboratorio- ja kentt{\"a}kokeita ja kustannusselvityksi{\"a}. Hiili-{\"o}ljy- ja hiili-vesiseosten palamisominaisuuksia ja poltinratkaisuja esitet{\"a}{\"a}n. Seosta valmistavista ja k{\"a}ytt{\"a}vist{\"a} laitoksista on koottu yhteenveto ja seosten k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia ja kehitysn{\"a}kymi{\"a} arvioidaan my{\"o}s Suomen kannalta.",
keywords = "coal, combustion, boilers, coal dust",
author = "Markku Miettinen and Keijo Mutanen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2206-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "407",
address = "Finland",

}

Miettinen, M & Mutanen, K 1985, Hiilen käyttö polttoaineena. Osa 2. Hiilen polttotekniikan uusia sovelluksia, pölypoltto ja hiili-nesteseokset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 407, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hiilen käyttö polttoaineena. Osa 2. Hiilen polttotekniikan uusia sovelluksia, pölypoltto ja hiili-nesteseokset. / Miettinen, Markku; Mutanen, Keijo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 95 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 407).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hiilen käyttö polttoaineena. Osa 2. Hiilen polttotekniikan uusia sovelluksia, pölypoltto ja hiili-nesteseokset

AU - Miettinen, Markku

AU - Mutanen, Keijo

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Kivihiiltä on useissa maissa runsaasti saatavilla ja polttotekniikkaa kehitetään öljyn korvaamiseksi hiilellä. Kirjallisuusselvityksessä tarkastellaan hiilipölyn ja hiili-nesteseosten valmistusta, käsittelyä ja polttoa. Tavoitteena on tuoda esille ulkomailla kehitetyn hiilen polttotekniikan uusia ratkaisuja ja arvioida niiden soveltamismahdollisuuksia Suomessa. Hiilen käytollä pyritään täydentämään olemassa olevia energiantuotantovaihtoehtoja kohteissa, joissa se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. Myös kokonaan uusia laiteratkaisuja ja menetelmiä pyritään löytämään hiilen ominaisuuksien hyödyntämiseksi. Tärkeimpiä tarkasteltavia sovelluksia ovat keskitetty hiilipölyn valmistus, pölyn käyttö öljylle tai kaasulle suunnitelluissa kattiloissa, ultrahienon hiilipölyn käytto ja hiili-nesteseokset. Suomessa hiilen käytöllä on merkitystä erityisesti Etelä-Suomessa ja rannikolla, jossa ei ole omia turvevaroja sekä käytettäessä hiiltä yhdessä kotimaisten polttoaineiden kanssa. Keskitetty hiilipölyn valmistus yleistyy ja myös aluelämmitykseen sopivia pölyn vastaanotto- ja varastosiiloja on kehitetty ulkomailla. Keskitetty pölyn valmistus, jakelu ja käyttö näyttävät sopivan myös Suomen olosuhteisiin. Parhaitten ratkaisuvaihtoehtojen selvittämiseksi tarvitaan pölyn valmistustekniikan, kuljetus- ja käsittelytekniikan ja polttotekniikan laboratorio- ja kenttäkokeita ja kustannusselvityksiä. Hiili-öljy- ja hiili-vesiseosten palamisominaisuuksia ja poltinratkaisuja esitetään. Seosta valmistavista ja käyttävistä laitoksista on koottu yhteenveto ja seosten käyttömahdollisuuksia ja kehitysnäkymiä arvioidaan myös Suomen kannalta.

AB - Kivihiiltä on useissa maissa runsaasti saatavilla ja polttotekniikkaa kehitetään öljyn korvaamiseksi hiilellä. Kirjallisuusselvityksessä tarkastellaan hiilipölyn ja hiili-nesteseosten valmistusta, käsittelyä ja polttoa. Tavoitteena on tuoda esille ulkomailla kehitetyn hiilen polttotekniikan uusia ratkaisuja ja arvioida niiden soveltamismahdollisuuksia Suomessa. Hiilen käytollä pyritään täydentämään olemassa olevia energiantuotantovaihtoehtoja kohteissa, joissa se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. Myös kokonaan uusia laiteratkaisuja ja menetelmiä pyritään löytämään hiilen ominaisuuksien hyödyntämiseksi. Tärkeimpiä tarkasteltavia sovelluksia ovat keskitetty hiilipölyn valmistus, pölyn käyttö öljylle tai kaasulle suunnitelluissa kattiloissa, ultrahienon hiilipölyn käytto ja hiili-nesteseokset. Suomessa hiilen käytöllä on merkitystä erityisesti Etelä-Suomessa ja rannikolla, jossa ei ole omia turvevaroja sekä käytettäessä hiiltä yhdessä kotimaisten polttoaineiden kanssa. Keskitetty hiilipölyn valmistus yleistyy ja myös aluelämmitykseen sopivia pölyn vastaanotto- ja varastosiiloja on kehitetty ulkomailla. Keskitetty pölyn valmistus, jakelu ja käyttö näyttävät sopivan myös Suomen olosuhteisiin. Parhaitten ratkaisuvaihtoehtojen selvittämiseksi tarvitaan pölyn valmistustekniikan, kuljetus- ja käsittelytekniikan ja polttotekniikan laboratorio- ja kenttäkokeita ja kustannusselvityksiä. Hiili-öljy- ja hiili-vesiseosten palamisominaisuuksia ja poltinratkaisuja esitetään. Seosta valmistavista ja käyttävistä laitoksista on koottu yhteenveto ja seosten käyttömahdollisuuksia ja kehitysnäkymiä arvioidaan myös Suomen kannalta.

KW - coal

KW - combustion

KW - boilers

KW - coal dust

M3 - Report

SN - 951-38-2206-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Hiilen käyttö polttoaineena. Osa 2. Hiilen polttotekniikan uusia sovelluksia, pölypoltto ja hiili-nesteseokset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Miettinen M, Mutanen K. Hiilen käyttö polttoaineena. Osa 2. Hiilen polttotekniikan uusia sovelluksia, pölypoltto ja hiili-nesteseokset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 95 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 407).