Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 1. Kirjallisuustutkimus ja tiedonhankinta

Aimo Rautalin, Rabbe Thun

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuuden ja tiedonhankintamatkojen perusteella on selvitetty hiilipölyn erillisvalmistukseen ja epäsuoraan käyttöön liittyviä turvallisuusteknisiä näkökohtia lähinnä palo- ja räjähdysvaaran kannalta. Huomiota kiinnitetään hiilipölyjen palo- ja pölyräjähdysominaisuuksiin erityisesti siilovarastointia ja -käsittelyä ajatellen ja tarkastellaan hiilen ominaisuuksia, jotka vaikuttavat hiilipölyn syttymisherkkyyteen kerroksena, pölyilmaseoksena ja itsesyttymisen kautta. Vastaavasti käsitellään mm. siilomitoituksissa ja käsittelylaitteiden suunnittelussa tarvittaviin pölyräjähdysteknisiin tunnuslukuihin vaikuttavia tekijöitä ja polyräjähdysvaarallisten tilojen inertisointisuojaukselle asetettavia vaatimuksia. Saksan liittotasavallan hiiltä käyttävissä laitoksissa sattuneiden pölyräjähdysten määrää ja syttymissyitä sekä niissä tapahtuneita henkilövahinkoja tarkastellaan ja verrataan hiili-turvelaitoksissa tapahtuneiden polyräjähdysten määrää ja seurauksia muiden teollisuudenalojen vastaaviin lukuihin. Suomessa turpeen käytössä sattuneiden palojen ja räjähdysten vastaavia tietoja esitetään. Tiedonhankintamatkojen perusteella on tehty yhteenveto Keski-Euroopassa ja Englannissa hiilipölyn valmistuksesta, epäsuorasta käytöstä ja maantiekuljetuksista saaduista kokemuksista ja käytetyistä ratkaisuista. Huomiota kiinnitetään erityisesti kokemuksiin hiilipölyn erilliskäytöstä eri laitoksissa turvallisuuden kannalta. Hiilen maantiekuljetuskalustolle asetettuja vaatimuksia esitetään. Käytössä olevien hiilipölysiilojen turvallisuusteknisiä mitoitusperusteita sekä niiden instrumentointia ja varustelua esitellään. Myös Suomessa tällä hetkellä voimassa olevia hiili- ja muita polttoainepölyjä sekä niiden käsittelyä ja kuljetusta koskevia viranomaismääräyksiä ja suosituksia käsitellään.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages154
ISBN (Print)951-38-2700-3
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number632
ISSN0358-5085

Keywords

  • coal
  • pulverized fuels
  • safety engineering
  • reviews
  • data acquisition

Cite this

Rautalin, A., & Thun, R. (1986). Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 1. Kirjallisuustutkimus ja tiedonhankinta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 632
Rautalin, Aimo ; Thun, Rabbe. / Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 1. Kirjallisuustutkimus ja tiedonhankinta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 154 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 632).
@book{b0b69fbbed7043d49f3760988ce04888,
title = "Hiilip{\"o}lyn k{\"a}yt{\"o}n turvallisuus. Osa 1. Kirjallisuustutkimus ja tiedonhankinta",
abstract = "Kirjallisuuden ja tiedonhankintamatkojen perusteella on selvitetty hiilip{\"o}lyn erillisvalmistukseen ja ep{\"a}suoraan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyvi{\"a} turvallisuusteknisi{\"a} n{\"a}k{\"o}kohtia l{\"a}hinn{\"a} palo- ja r{\"a}j{\"a}hdysvaaran kannalta. Huomiota kiinnitet{\"a}{\"a}n hiilip{\"o}lyjen palo- ja p{\"o}lyr{\"a}j{\"a}hdysominaisuuksiin erityisesti siilovarastointia ja -k{\"a}sittely{\"a} ajatellen ja tarkastellaan hiilen ominaisuuksia, jotka vaikuttavat hiilip{\"o}lyn syttymisherkkyyteen kerroksena, p{\"o}lyilmaseoksena ja itsesyttymisen kautta. Vastaavasti k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n mm. siilomitoituksissa ja k{\"a}sittelylaitteiden suunnittelussa tarvittaviin p{\"o}lyr{\"a}j{\"a}hdysteknisiin tunnuslukuihin vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} ja polyr{\"a}j{\"a}hdysvaarallisten tilojen inertisointisuojaukselle asetettavia vaatimuksia. Saksan liittotasavallan hiilt{\"a} k{\"a}ytt{\"a}viss{\"a} laitoksissa sattuneiden p{\"o}lyr{\"a}j{\"a}hdysten m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} ja syttymissyit{\"a} sek{\"a} niiss{\"a} tapahtuneita henkil{\"o}vahinkoja tarkastellaan ja verrataan hiili-turvelaitoksissa tapahtuneiden polyr{\"a}j{\"a}hdysten m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} ja seurauksia muiden teollisuudenalojen vastaaviin lukuihin. Suomessa turpeen k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} sattuneiden palojen ja r{\"a}j{\"a}hdysten vastaavia tietoja esitet{\"a}{\"a}n. Tiedonhankintamatkojen perusteella on tehty yhteenveto Keski-Euroopassa ja Englannissa hiilip{\"o}lyn valmistuksesta, ep{\"a}suorasta k{\"a}yt{\"o}st{\"a} ja maantiekuljetuksista saaduista kokemuksista ja k{\"a}ytetyist{\"a} ratkaisuista. Huomiota kiinnitet{\"a}{\"a}n erityisesti kokemuksiin hiilip{\"o}lyn erillisk{\"a}yt{\"o}st{\"a} eri laitoksissa turvallisuuden kannalta. Hiilen maantiekuljetuskalustolle asetettuja vaatimuksia esitet{\"a}{\"a}n. K{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien hiilip{\"o}lysiilojen turvallisuusteknisi{\"a} mitoitusperusteita sek{\"a} niiden instrumentointia ja varustelua esitell{\"a}{\"a}n. My{\"o}s Suomessa t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} voimassa olevia hiili- ja muita polttoainep{\"o}lyj{\"a} sek{\"a} niiden k{\"a}sittely{\"a} ja kuljetusta koskevia viranomaism{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a} ja suosituksia k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n.",
keywords = "coal, pulverized fuels, safety engineering, reviews, data acquisition",
author = "Aimo Rautalin and Rabbe Thun",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2700-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "632",
address = "Finland",

}

Rautalin, A & Thun, R 1986, Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 1. Kirjallisuustutkimus ja tiedonhankinta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 632, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 1. Kirjallisuustutkimus ja tiedonhankinta. / Rautalin, Aimo; Thun, Rabbe.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 154 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 632).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 1. Kirjallisuustutkimus ja tiedonhankinta

AU - Rautalin, Aimo

AU - Thun, Rabbe

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Kirjallisuuden ja tiedonhankintamatkojen perusteella on selvitetty hiilipölyn erillisvalmistukseen ja epäsuoraan käyttöön liittyviä turvallisuusteknisiä näkökohtia lähinnä palo- ja räjähdysvaaran kannalta. Huomiota kiinnitetään hiilipölyjen palo- ja pölyräjähdysominaisuuksiin erityisesti siilovarastointia ja -käsittelyä ajatellen ja tarkastellaan hiilen ominaisuuksia, jotka vaikuttavat hiilipölyn syttymisherkkyyteen kerroksena, pölyilmaseoksena ja itsesyttymisen kautta. Vastaavasti käsitellään mm. siilomitoituksissa ja käsittelylaitteiden suunnittelussa tarvittaviin pölyräjähdysteknisiin tunnuslukuihin vaikuttavia tekijöitä ja polyräjähdysvaarallisten tilojen inertisointisuojaukselle asetettavia vaatimuksia. Saksan liittotasavallan hiiltä käyttävissä laitoksissa sattuneiden pölyräjähdysten määrää ja syttymissyitä sekä niissä tapahtuneita henkilövahinkoja tarkastellaan ja verrataan hiili-turvelaitoksissa tapahtuneiden polyräjähdysten määrää ja seurauksia muiden teollisuudenalojen vastaaviin lukuihin. Suomessa turpeen käytössä sattuneiden palojen ja räjähdysten vastaavia tietoja esitetään. Tiedonhankintamatkojen perusteella on tehty yhteenveto Keski-Euroopassa ja Englannissa hiilipölyn valmistuksesta, epäsuorasta käytöstä ja maantiekuljetuksista saaduista kokemuksista ja käytetyistä ratkaisuista. Huomiota kiinnitetään erityisesti kokemuksiin hiilipölyn erilliskäytöstä eri laitoksissa turvallisuuden kannalta. Hiilen maantiekuljetuskalustolle asetettuja vaatimuksia esitetään. Käytössä olevien hiilipölysiilojen turvallisuusteknisiä mitoitusperusteita sekä niiden instrumentointia ja varustelua esitellään. Myös Suomessa tällä hetkellä voimassa olevia hiili- ja muita polttoainepölyjä sekä niiden käsittelyä ja kuljetusta koskevia viranomaismääräyksiä ja suosituksia käsitellään.

AB - Kirjallisuuden ja tiedonhankintamatkojen perusteella on selvitetty hiilipölyn erillisvalmistukseen ja epäsuoraan käyttöön liittyviä turvallisuusteknisiä näkökohtia lähinnä palo- ja räjähdysvaaran kannalta. Huomiota kiinnitetään hiilipölyjen palo- ja pölyräjähdysominaisuuksiin erityisesti siilovarastointia ja -käsittelyä ajatellen ja tarkastellaan hiilen ominaisuuksia, jotka vaikuttavat hiilipölyn syttymisherkkyyteen kerroksena, pölyilmaseoksena ja itsesyttymisen kautta. Vastaavasti käsitellään mm. siilomitoituksissa ja käsittelylaitteiden suunnittelussa tarvittaviin pölyräjähdysteknisiin tunnuslukuihin vaikuttavia tekijöitä ja polyräjähdysvaarallisten tilojen inertisointisuojaukselle asetettavia vaatimuksia. Saksan liittotasavallan hiiltä käyttävissä laitoksissa sattuneiden pölyräjähdysten määrää ja syttymissyitä sekä niissä tapahtuneita henkilövahinkoja tarkastellaan ja verrataan hiili-turvelaitoksissa tapahtuneiden polyräjähdysten määrää ja seurauksia muiden teollisuudenalojen vastaaviin lukuihin. Suomessa turpeen käytössä sattuneiden palojen ja räjähdysten vastaavia tietoja esitetään. Tiedonhankintamatkojen perusteella on tehty yhteenveto Keski-Euroopassa ja Englannissa hiilipölyn valmistuksesta, epäsuorasta käytöstä ja maantiekuljetuksista saaduista kokemuksista ja käytetyistä ratkaisuista. Huomiota kiinnitetään erityisesti kokemuksiin hiilipölyn erilliskäytöstä eri laitoksissa turvallisuuden kannalta. Hiilen maantiekuljetuskalustolle asetettuja vaatimuksia esitetään. Käytössä olevien hiilipölysiilojen turvallisuusteknisiä mitoitusperusteita sekä niiden instrumentointia ja varustelua esitellään. Myös Suomessa tällä hetkellä voimassa olevia hiili- ja muita polttoainepölyjä sekä niiden käsittelyä ja kuljetusta koskevia viranomaismääräyksiä ja suosituksia käsitellään.

KW - coal

KW - pulverized fuels

KW - safety engineering

KW - reviews

KW - data acquisition

M3 - Report

SN - 951-38-2700-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 1. Kirjallisuustutkimus ja tiedonhankinta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rautalin A, Thun R. Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 1. Kirjallisuustutkimus ja tiedonhankinta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 154 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 632).